Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: O treime din fermele din UE se află în România, dar 9 din 10 au o suprafață de sub 5 hectare

Ziarul de Vrancea
28 iun 2018 701 vizualizări

O treime dintre fermele existente în Uniunea Europeană se află în România, dar 9 din 10 au o suprafață mai mică de 5 hectare, potrivit datelor aferante anului 2016 publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat.

O altă treime dintre ferme se află în Polonia (14%), urmată de Italia (10% potrivit datelor din 2013) și Spania (9%). Datele Eurostat arată că, deși numeroase, fermele existente în Uniunea Europeană tind să fie de dimensiuni mici. Astfel, dintre cele 10,3 milioane de ferme existente la nivel UE, două treimi (65%) au o suprafață mai mică de 5 hectare. Cu toate acestea, cele 7% dintre fermele cu suprafețe de cel puțin 50 de hectare reunesc 68% din suprafețele agricole utilizate. Astfel, cu toate că mărimea medie a unei exploatări agricole în UE este de 16,6%, o fermă medie  are sub 5 hectare. Cea mai contrastantă situație este în România, unde 92% dintre ferme, respectiv 3,1 milioane, sunt mai mici de 5 hectare, în timp ce cele 0,5% dintre ferme care au o suprafață de cel puțin 50 de hectare exploatează jumătate (51%) din terenurile agricole utilizate în țară. Fermele mari, de peste 50 de hectare, sunt mai întâlnite în Luxemburg (52%), Franța (41%), Marea Britanie (39%) și Danemarca (35%). În majoritatea țărilor membre, cea mai mare parte a terenurilor agricole aflate în exploatare sunt concentrate în ferme mari (cel puțin 50 de hectare). Puțin peste jumătate din producția agricolă a UE provine din Franța (17%), Germania (13%), Italia (12%) și Spania (11%), producția din România având o pondere de numai 3,4%. În ceea ce privește terenurile agricole, Franța (16%), Spania (14%), Marea Britanie (10%) și Germania (9%) reunesc jumătate din suprafețele din UE, în timp ce Polonia are o pondere de 8%. Marea Britanie și Irlanda folosesc pentru agricultură peste două treimi din terenurile din țară (69%), și Danemarca 62%. În schimb,  peisajele rurale din Finlanda și Suedia sunt dominate de păduri, fiind cultivate doar 8%, respectiv 7% din suprafețe, urmate de Cipru, cu 12%. Agricultura din uE este dominată de bărbați, doar 30% dintre ferme fiind conduse de femei, iar numărul fermierilor tineri este relativ scăzut. O treime dintre administratorii de ferme au vârste de cel puțin 65 de ani, iat numai 11% au sub 40 de ani.

Alexandrion Group va deschide prima distilerii în SUA

u compania va investi peste 40 de milioane de dolari pentru a transforma o clădire existentă într-o distilerie de 11.000 mp, cu un centru pentru turiști și săli de degustare

Alexandrion Grup România, cel mai mare producător de băuturi spirtoase din țară, a anunțat joi că a încheiat un acord cu statul New York, pentru deschiderea primei distilerii din Statele Unite în regiunea Mid-Hudson, Comitatul Putnam. Investiția totală a grupului Alexandrion va ajunge la aproximativ 100 milioane de dolari. ”În prima etapă, Alexandrion va investi peste 40 de milioane de dolari pentru a transforma o clădire existentă într-o distilerie de 11.000 mp, cu un centru pentru turiști și săli de degustare. Proiectul, care va urma să fie dezvoltat de parcursul a cinci ani, va crea 102 noi locuri de muncă în New York și alte state”, a informat compania. După finalizarea construcției, în anul 2020, noua distilerie va produce băuturi spirtoase premium, adaptate pieței din SUA, cum ar fi whisky, bourbon, gin, brandy și vodcă. Aceste produse vor fi distribuite în SUA, dar vor fi exportate și în cele 50 de țări în care grupul distribuie în prezent portofoliul existent. „Suntem încântați să colaborăm cu autoritățile locale într-un proiect atât de amplu care va introduce Grupul Alexandrion pe piața americană. Avem oportunitatea de a ne folosi expertiza pentru a dezvolta noi produse adaptate consumatorilor din SUA", a declarat Nawaf Salameh, președinte Alexandrion Group. El afirmă că această investiție este o mișcare strategică care le va permite să fie prezenți în Statele Unite și să folosească această poziție ca punct de plecare pentru exporturi în restul lumii. ”Suntem convinși că acest parteneriat va avea succes, cu beneficii importante atât pentru Grupul Alexandrion, cât și pentru comunitatea locală din statul New York”, a adăugat el. Compania a anunțat pentru prima dată intenția de a dezvolta distileria în State Unite ale Americii în iulie 2017. De atunci, Empire State Development (ESD), agenția de dezvoltare economică din New York, a colaborat îndeaproape cu Grupul Alexandrion pentru implementarea proiectului, oferind companiei facilități fiscale în valoare de 2,7 milioane dolari, prin intermediul Excelsior Jobs Program, un proiect local care încurajează companiile să se extindă sau să își mute afacerile în New York, spun oficialii Alexandrion. ”Hudson Valley se dezvoltă rapid în capitala națională a producției de băuturi spirtoase, având toate ingredientele necesare pentru a sprijini producătorii de toate dimensiunile -  resurse naturale din abundență, forță de muncă calificată și turiști din întreaga lume. Urăm un bun venit călduros Grupului Alexandrion în Hudson Valley pentru a-și construi prima distilerie americană și așteptăm cu nerăbdare dezvoltarea sa în regiune", a declarat Howard Zemsky, președinte, director general și comisar ESD. Alexandrion Group este format din Distileriile Alexandrion și Distileriile Saber 1789.

90% din angajatori utilizează social media în recrutarea de personal

Peste 90% dintre oamenii de HR, angajați în companiile din România, utilizează canalele de social media pentru a căuta posibili candidați, LinkedIn rămânând în continuare cea mai utilizată platformă de recrutare, arată un studiu publicat joi de compania de consultanță în HR My HR Lab. Potrivit studiului, cei mai mulți oameni de HR folosesc social media pentru a posta anunțuri de recrutare (38%) și pentru a aborda candidați (33%) și doar 4% utilizează canalele online de socializare pentru a desfășura diverse acțiuni, în timp ce 25% folosesc online-ul pentru a promova imaginea companiei la care lucrează. „Aproximativ 48% dintre respondenți utilizează social media pentru a recruta diferite tipuri de candidați, 19% folosesc canalele de social media pentru a recruta entry level, juniori și specialisti, iar 15% recrutează prin intermediul rețelelor de socializare persoane entry level sau juniori. Doar 11% dintre oamenii de HR din România folosesc social media pentru a recruta specialiști, manageri și top manageri”, spun reprezentanții My HR Lab. „Profesioniștii activi în domeniul resurselor umane folosesc în general LinkedIn pentru a desfășura acțiuni de recrutare. Site-urile care promovează joburi se regăsesc de asemenea printre opțiunile lor, în timp ce 31% dintre respondenți au indicat Facebook ca fiind unul dintre cele trei canale pe care le utilizează pentru a recruta candidați”, potrivit comunicatului. My HR Lab precizează că pentru a recruta entry level și juniori, oamenii de HR consideră că cele mai bune metode pe care le pot utiliza sunt site-urile care promovează joburi (35%), mediul academic, în special asociațiile studențești (24%) și Facebook (20%) și doar 14% dintre ei cred că târgurile de joburi sunt utile pentru a recruta entry level și juniori. „Pentru a recruta specialiști și manageri, 79% dintre respondenți consideră că LinkedIn este cel mai potrivit canal. Ceilalți și-au împărțit opțiunile între site-urile specializate în promovarea anunțurilor de recrutare, evenimente și conferințe, agenții de recrutare sau networking”, potrivit raportului. Compania de consultanță în Hr spune că atunci vor să promoveze un anunț de recrutare, majoritatea oamenilor de HR iau în considerare site-urile de joburi (82%), secțiunea de cariere din site-ul companiei (75%) și LinkedIn (72%). 37% postează anunțul pe platformele interne ale angajatorului (ex. intranet), în timp ce 18% aleg Facebook.

Românii își pot achiziționa vacanțe în 12 rate cu dobândă 0%

Fly Go și TBI Credit au lansat un produs de finanțare 100% digitală pentru achiziționarea vacanțelor în rate, prin care clienții agenției de turism online pot să-și cumpere până la finalul lunii iulie pachete și servicii turistice în 12 rate cu dobândă 0%, arată un comunicat transmis joi de Fly Go. „Până la finalul lunii iulie, clienții Fly Go beneficiază de dobândă 0% pentru plata în 12 rate, prin opțiunea oferită de TBI Credit, pentru vacanța aleasă sau pentru orice alt produs ori serviciu achiziționat de pe Fly-Go.ro. De asemenea, clienții se bucură și de o perioadă de grație de 30 de zile cu zero costuri la achitarea integrală în acest interval, precum și de gratuitate la taxa de serviciu a agenției de turism online”, spun reprezentanții Fly Go. Fly Go precizează că metoada de finanțare este una 100% digitală și se poate accesa direct pe site-ul agenției de turism, fără a mai fi necesară o vizită la bancă sau la sediul companiei.„Noua metodă de plată este disponibilă de la începutul lunii iunie și poate fi accesată direct din site-ul Fly-Go.ro, fără a fi necesară o vizită la bancă sau la sediul agenției de turism. Opțiunea de plată are la bază un flux de finanțare online care permite identificarea clienților printr-un scurt apel video și semnarea electronică a documentelor. Tot acest proces nu durează mai mult de 10 minute și este disponibil 24/7. Soluția de finanțare poate fi accesată inclusiv de către clienții noi, neimplicând existența unei relații anterioare cu o bancă”, arată comunicatul. „Platforma digitală a TBI Credit permite achiziționarea serviciilor de turism în rate, fără interacțiune directă cu banca sau agenția. Clientul are nevoie de un dispozitiv cu cameră și microfon, cartea de identitate și, în doar 10 minute, poate achita vacanța dorită”, declară Ionuț Cristea, Head of Business Development Ecommerce, TBI Credit. Agenția de turism online estimează că, în prezent, bugetul alocat de români pentru un sejur de vară, de familie, este cuprins între 900 și 1.200 de euro, iar pentru un sejur la un preț mediu turiștii scot din buzunare - pentru un city break - 200 de euro de persoană. Potrivit unei analize Fly Go, cele mai accesate destinații pentru vacanțele de vară sunt Grecia, Turcia și Spania, însă din raport reiese că turiștii români încep să opteze tot mai mult pentru destinații noi, în țări și regiuni precum Croația, Corsica, Malta, Sardinia și Sicilia, atât pentru sejururi de 7-10 zile, cât și pentru city break-uri.

În prima jumătate a anului, ofertele publice inițiale globale au scăzut cu 21%

În prima jumătate a anului 2018 au fost înregistrate 660 de listări de oferte publice inițiale (IPO), în scădere cu 21% față de semestrul I din 2017, însă, în ciuda încetinirii, piețele globale IPO au atras 94,3 miliarde de dolari, marcând o creștere de 5%, arată un studiu transmis joi de EY. Potrivit EY, riscurile și incertitudinile provocate de divergențele geopolitice și schimbările politicilor comerciale au contribuit la declinul activităților de listări publice inițiale (IPO) de la nivel global din trimestrul al II-lea 2018. „În prima jumătate a anului au fost înregistrate 660 de oferte publice inițiale, în scădere cu 21% față de primul semestru al anului 2017. În pofida acestei încetiniri, piețele IPO globale au atras 94,3 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2018, marcând o creștere anuală de 5% și atingând cea mai mare valoare a veniturilor de prim semestru de după 2015”, se arată în raportul trimestrial „EY Global IPO trends: Q2 2018”. „Statisticile globale privind listările publice în primul semestru al anului 2018 au înregistrat o scădere a volumului față de perioada similară a anului 2017, în pofida unor cotații mai mari pe unele dintre cele mai mari piețe ale lumii. Din fericire, condițiile economice continuă să fie încurajatoare, cotațiile acțiunilor sunt ridicate în multe părți ale lumii, iar ratele dobânzilor rămân la un nivel redus. În acest context, preconizăm o revenire a activității IPO în al doilea semestru al anului 2018”, a declarat Martin Steinbach, EY Global și EY EMEIA IPO Leader. Raportul EY precizează că piețele de capital din America, în ciuda volatilitatății, au înregistrat un prim semestru solid în 2018, cu o creștere a veniturilor de 31% și o valoare de 35,5 miliarde de dolari. Statele Unite recâștigă, astfel, prima poziție în topul regiunilor în ceea ce privește valoarea subscrierilor, pentru prima dată după 2014. „NYSE și NASDAQ s-au clasat între primele trei burse la nivel mondial în ceea ce privește veniturile atrase în semestrul I 2018 și au contribuit semnificativ la creșterea anuală de 18% a numărului de tranzacții față de 2017”, se menționează în raport. „Acest avânt puternic este în mare parte rezultatul unor performanțe bune, mai ales în SUA, unde listările publice au înregistrat randamente medii în prima zi, de peste 10%, iar performanța prețului acțiunilor post-IPO a depășit indicele global al acțiunilor. Listările publice din SUA au reprezentat 83% din volumul total și 85% din veniturile de pe bursele din Americi în primul semestru al anului 2018”, potrivit EY.

Indicele Robor la trei a urcat din nou

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,16%, cel mai mare nivel din mai 2014, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Miercuri, indicele a avansat la 3,15%. Joi, indicele a crescut la 3,16%, cel mai mare nivel din 7 mai 2014, când a fost 3,16%.Indicele a crescut accelerat începând din 13 aprilie, când a atins nivelul de 2,07%. Totodată, indicele Robor la șase luni a stagnat joi la 3,23%. Marți, acesta a crescut la 3,24%, cel mai mare nivel din 14 mai 2014, când a fost 3,24%. BNR a anunțat, în 7 mai, creșterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an.

Apple și Samsung au convenit închiderea unui litigiu referitor la brevete

Apple și Samsung Electronics au convenit miercuri închiderea unui litigiu referitor la brevete care dura de ani de zile, potrivit unui document depus la un tribunal districtual din California. Termenii acordului nu au fost dezvăluiți în documentul respectiv, transmite Reuters. Un purtător de cuvânt al Apple a refuzat să comenteze termenii înțelegerii, iar Samsung nu a răspuns solicitărilor de informații. Acordul încheie un conflict declanșat de Apple împotriva Samsung începând din 2011, legat de acuzațiile că Samsung a încălcat brevetele Apple prin copierea design-ului iPhone. În luna mai, un juriu american a decis că Apple trebuie să primească despăgubiri în valoare de 539 de milioane de dolari. Samsung a plătit anterior Apple 399 de milioane de dolari drept compensații pentru încălcarea brevetelor. Compania ar fi trebuit să plătească Apple încă aproape 140 de milioane de dolari, dacă verdictul ar fi fost menținut. Nu se știe cât va plăti Samsung producătorului iPhone în urma acordului de închidere a litigiului.

 

Deficitul bugetar a urcat la 8,14 miliarde de lei

Execuția bugetului general consolidat pe primele 5 luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 8,14 miliarde de lei, respectiv 0,88% din PIB, după ce la 4 luni deficitul fusese de 6,05 miliarde de lei (0,65% din PIB), reiese din datele comunicate de Ministerul Finanțelor Publice - MFP. Potrivit MFP, veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 110,9 miliarde de lei, reprezentând 11,9% din PIB, sunt cu 12,7% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. „Se înregistrează creșteri față de anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (Â35,5%) și din veniturile nefiscale (Â11,4%). Începând cu luna februarie, încasările din contribuțiile sociale au fost influențate pozitiv de condițiile legislative noi privind transferul contribuțiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017”, precizează, într-un comunicat, Ministerul Finanțelor. De asemenea, „în luna mai 2018 se constantă o îmbunătățire a colectării veniturilor din TVA, astfel acestea au crescut cu 16,8% față de luna mai 2017, ajungând la o valoare de 21,98 miliarde de lei pe primele cinci luni ale anului, ceea ce reprezintă o creștere cu 4% față de perioada similară a anului precedent”.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.