Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: O decizie surprinzătoare în privința conducerii BNR din partea PSD-ALDE

Ziarul de Vrancea
23 iun 2019 1456 vizualizări

Mugur Isărescu va fi susținut pentru un nou mandat la BNR de coaliția de guvernare u în ultima perioadă el a fost criticat în mod repetat de către membrii din Executiv șI din PSD-ALDE u atacurile au încetat odată cu arestarea fostului lider al PSD, Liviu Dragnea

Mugur Isărescu, cel mai longeviv guvernator aflat la cârma unei bănci centrale, va fi susținut pentru un nou mandat la Banca Națională a României (BNR) de către coaliția PSD-ALDE, a anunțat, ieri, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă. "Discuția pe care am avut-o azi (luni -n.r.) cu doamna prim-ministru ne-a dus la concluzia că vom merge pe reînnoirea mandatului lui Mugur Isărescu, deci are susținerea noastră, iar în viitorul Consiliu de Administrație, conform ponderii actuale în Parlament PSD va avea patru locuri și ALDE un loc, două locuri va avea PNL și un loc USR. E foarte posibil ca în urma decizie pe care PSD o va lua, dar nu vreau să vorbesc în locul lor, să găsim o soluție pentru includerea în Consiliul de Administrație și a UDMR", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la finalul ședinței de luni a Birourilor permanente reunite. El a precizat că, în viitorul Consiliu de Administrație al BNR, conform ponderii actuale în Parlament, PSD va avea patru locuri și ALDE un loc. Declarația este surprinzătoate, având în vedere că, din partea coaliției de guvernământ, au venit mai multe critici, în ultimul an, referitoare la deciziile BNR. Atacurile au încetat odată cu arestarea lui Livbiu Dragnea și îndepărtatea din Guvern a lui Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă. Mugur Isărescu este șeful Băncii Naționale din septembrie 1990 și este cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume. În 2014, el a primit, pentru cinci ani, un nou mandat, care expiră în acest an. Anul trecut, Isărescu a dat de înțeles că nu ar mai fi interesat de un nou mandat, însă, în luna ianuarie a acestui an, guvernatorul a afirmat că „parlamentul va decide”.

Prețurile gazelor pentru clienții casnici vor scădea cu 5%

u măsura va intra în vigoare de la începutul lunii viitoare

Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că peste 3 milioane de clienți casnici vor plăti cu 5% mai puțin pentru consumul de gaze, de la 1 iulie. ANRE a aprobat, în ședința de luni, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici, valabile începând cu data de 1 iulie 2019, arată un comunicat remis MEDIAFAX. ”Prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, pentru un număr de peste 3 milioane clienți casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh, calculate în conformitate cu prevederile metodologiilor în vigoare, vor înregistra o scădere de peste 5% pentru întreaga piață de furnizare reglementată”, mai informează ANRE în comunicat. Evoluția prețurilor a fost determinată de cele două companii care furnizează gaze naturale, E.ON GAZ FURNIZARE ROMÂNIA S.A și ENGIE ROMÂNIA S.A. care au micșorat prețurile cu 3,17%, respectiv 7,89%. ANRE mai justifică această situație prin efectele OUG 114, care a reglementat prețul de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni, de 68 lei/MWh.

Directorul de Drumuri a fost plătit regește

u Narcis Neaga a câștigat, în 2018, aproape 22.400 lei lunar în funcția de director al CNAIR

Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Narcis Neaga, a câștigat anul trecut, în 8 luni, 179.134 lei (38.000 euro), aproape 22.400 lei (4.740 euro) lunar, potrivit declarației de avere desecretizate, publicate pe site-ul companiei. Desecretizarea veniturilor a fost făcută luni, după ce G4Media.ro a scris, duminică, despre faptul că Neaga și-ar fi ascuns, în declarația de avere, veniturile încasate de la instituția pe care o conduce. Potrivit declarației de avere, Neaga a câștigat anul trecut, din 7 mai, când a fost numit șeful CNAIR, 179.134 lei (38.000 euro). Premierul Viorica Dăncilă a declarat, duminică seara, la Antena 3, că ia în calcul crearea unui departament pentru infrastructură care să funcționeze în subordinea primului ministru al României și că ia în calcul eliberarea din funcție a lui Narcis Neaga, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Întrebată dacă îl va elibera din funcție pe Narcis Neaga, directorul CNAIR, premierul Viorica Dăncilă a declarat că ia în calcul acest lucru, având în vedere că nu s-a mai deschis circulației niciun kilometru de autostradă, în România. ”Iau în calcul și acest lucru, eliberarea din funcție a domnului Neaga. Legat de autostrăzi, voi face un departament pentru infrastructură, pentru investiții, în subordinea primului ministru. Pentru că văd că fiecare au venit cu promisiuni, au spus că facem 100 de kilometri, facem 60 de kilometri. Nu pot să îmi asum până nu voi face acest departament și în fiecare săptămână membrii departamentului vor veni cu raportări asupra obiectivelor”, a declarta primul ministru. Dăncilă a mai subliniat că acest nou departament va răspunde nu numai de autostrăzi, ci și de alte proiecte mari, cum ar fi construcția de spitale.

Dublu standard la produsele alimentare! Ce a constatat Comisia Europeană

Comisia Europeană a arătat că 9% dintre produse aveau o compoziție diferită, deși partea din față a ambalajului era identică. Nu au fost înregistrate decalaje între Est și Vest în privința compoziției produselor de marcă. Studiul a fost realizat în 19 state ale UE iar România nu a fost inclusă. Centrul Comun de Cercetare (serviciul intern al Comisiei pentru știință și cunoaștere) a analizat aproape 1 400 de produse alimentare din 19 state membre ale UE și a arătat că 22% din produse aveau o compoziție diferită, în pofida faptului că partea din față a ambalajului era similară. Deși partea din față a ambalajului era identică, 9% din produse erau realizate din materiale diferite. Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, responsabil cu Centrul Comun de Cercetare, a declarat: „Rezultatele sunt mixte: pe de o parte, mă bucur că nu s-a găsit nicio dovadă a unui decalaj între est și vest în ceea ce privește compoziția produselor alimentare de marcă, dar, pe de altă parte, mă îngrijorează constatarea că până la o treime din produsele testate aveau o compoziție clar diferită, deși erau comercializate sub mărci identice sau similare.” Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „În cadrul pieței unice europene nu vor exista standarde duble. Atunci când își vor face cumpărăturile, consumatorii europeni vor putea avea încredere deplină că ceea ce văd este și ceea ce cumpără.” Studiul a evaluat 1 380 de mostre din 128 de produse alimentare diferite, provenite din 19 state membre. Acest eșantion nu este, însă, reprezentativ pentru marea diversitate de produse alimentare de pe piața UE, informează Comisia. În marea majoritate a cazurilor, compoziția corespundea modului în care erau prezentate produsele: 23% din produse aveau partea din față a ambalajului și compoziția identice, iar 27% dintre produse indicau, prin aspectul diferit al părții din față a ambalajului, faptul că în diferite țări ale UE compoziția lor era diferită. Utilizarea aceluiași ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produse cu compoziție diferită nu urmărește un model geografic consecvent. De asemenea, diferența de compoziție a produselor testate nu constituie neapărat o diferență în ceea ce privește calitatea produsului.

Verde pentru preluarea Leumi Bank România SA de către First Bank SA

Consiliul Concurenței a anunțat luni că a autorizat tranzacția prin care First Bank SA a preluat Leumi Bank România SA, prin achiziționarea a 99,9235% din capitalul social al acesteia, arată un comunicat remis MEDIAFAX. Analiza Consiliului Concurenței a condus la concluzia că operațiunea de concentrare economică, prin care First Bank SA preia Leumi Bank România SA, nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia și nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurențial normal. Decizia Consiliului Concurenței va fi publicată pe site-ul instituției, după eliminarea informațiilor cu caracter confidențial. First Bank S.A. este o instituție de credit care oferă servicii bancare pentru persoane fizice și juridice. First Bank este controlată de JCF IV Tiger Holdings S.a.r.l., al cărei capital majoritar este deținut de J.C. Flowers IV, L.P., un fond consiliat de J.C. Flowers & Co. LLC, entitate înregistrată la Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse de Valori din SUA (United States Securities and Exchange Commission), potrivit sursei citate. Bank Leumi România SA este, de asemenea, o instituție de credit, care face parte din grupul Bank Leumi și care oferă servicii bancare pentru persoane fizice și persoane juridice, inclusiv conturi curente, depozite sau finanțări și facilități de creditare.

IKEA a deschis în România cel mai mare magazin din Sud Estul Europei

IKEA Pallady, din București, cel mai mare magazin din Sud Estul Europei al companiei suedeze și al 431-lea în lume, a fost inaugurat luni oficial, la 12 ani de la intrarea pe piața din România, în 2007, când se deschidea primul magazin IKEA din țară, în Zona Comercială Băneasa. Valoarea totală a investiției în magazin este de aprope 90 de milioane de euro. „Suntem bucuroși să continuăm călătoria noastră în România și să deschidem Pallady, cel mai mare magazin al nostru din Sud Estul Europei și cel de-al doilea din București! Deschizând acest magazin răspundem numărului tot mai mare de clienți din România – numai în ultimul an IKEA a înregistrat o creștere de 11%, care face din această țară una dintre cele mai performante piețe IKEA din lume”, a spus Sara Del Fabbro, CEO al IKEA South East Europe. Magazinul de 37.000 de metri pătrați va pune la dispoziția clienților aproape 10.000 de produse. Acesta va avea, de asemenea, trei modele de interioare integrale și 58 de camere. Pe lângă un loc de joacă supravegheat, dedicat copiilor, magazinul va găzdui un restaurant cu o capacitate de 550 locuri. Clienții au la dispoziție 1.300 de locuri de parcare și patru stații de încărcare pentru mașinile electrice. Deschiderea a fost marcată simbolic prin plantarea unui copac la care au participat Sara Del Fabbro, CEO al IKEA South East Europe, Vladislav Lalic, Property și Expansion Manager al IKEA South East Europe și Cas Lachaert, Store Manager al IKEA Pallady. La ceremonie s-au aflat Anneli Lindahl Kenny – Ambasadorul Suediei în România, Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Robert Negoiță – primarul sectorului 3. Magazinul oferă și un serviciu de buy-back, prin care clienții pot să-și aducă mobilierul IKEA uzat care este încă în stare foarte bună sau bună și să primească la schimb un voucher. Aici lucrează aproximativ 600 de angajați. În total, după 12 ani de prezență pe piață, IKEA a creat aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă. INGKA Group este unul din cei mai mari jucători în retailul de mobilier și decorațiuni. Magazinele IKEA oferă aproximativ 10.000 de produse de mobilier și soluții accesibile pentru acasă. INGKA Group deține și operează 423 de magazine în 52 de țări (la 31 august 2018). Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa a fost al 253-lea deschis în a 35-a țară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010, a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din INGKA Group.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Un fost ministru al energiei a fost promovat în cadrul Deloitte

 

Fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, promovat recent în poziția de partener în cadrul practicii de consultanță a firmei de consultanță Deloitte, a preluat și rolul regional de lider al industriei gazelor naturale, petrolului și produselor chimice pentru Europa Centrală, a anunțat, ieri, compania. ”În noul său rol de lider de industrie pentru Europa Centrală, Răzvan Nicolescu va deservi cu prioritate companiile mari din energie care activează la nivel regional. De asemenea, el va coordona dezvoltarea de servicii noi dedicate acestui sector pentru a răspunde unor nevoi stringente ale clienților, precum cyber security, schimbări ale cadrului de reglementare și digitalizarea proceselor și operațiunilor”, se arată în comunicat. Nicolescu a ocupat funcția de ministru al Energiei în 2014, în Guvernul condus atunci de Victor Ponta. Răzvan Nicolescu s-a alăturat Deloitte în 2015 și a devenit în scurt timp lider al industriei de energie și resurse naturale pentru România, oferind direcții strategice și facilitând colaborarea dintre zeci de experți ai Deloitte Romania specializați în această industrie de o importanță critică.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Fuziune de amploare pe piața jocurilor de noroc

 

Operatorul american de cazinouri Eldorado Resorts fuzionează cu Caesars Entertainment, într-un acord în numerar și acțiuni care evaluează această compan la circa 18 miliarde de dolari, incluzând datoriile, au declarat duminică persoane apropiate situației, transmite Reuters. Acordul survine la trei luni de când Reuters a relatat că Caesars a acceptat să acorde Eldorado acces la registrele sale financiare, la presiunea investitorului miliardat Carl Icahn, care a obținut în acest an locuri în board-ul Caesars. Acordul, care ar urmat să fie anunțat oficial luni, evaluează Caesars la 13 dolari pe acțiune, potrivit surselor. Drepturile de proprietate asupra noii companii vor fi împărțite în mod egal între acționarii Eldorado și Caesars. Un purtător de cuvânt al Eldorado a spus că nu comentează zvonurile și speculațiile, iar un reprezentant al Caesars nu a răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Fuziunea celor două companii ar crea un concurent serios pentru operatori mai mari de cazinouri, cum ar fi Las Vegas Sands, Wynn Resorts și MGM Resorts International. Acțiunile Caesars au închis vineri la 9,99 dolari pe unitate. Compania, care a ieșit din procedura de faliment în 2017, operează cazinouri sub brandurile Harrah’s și Horseshoe.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,23%

 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,23%, pentru a treia oară consecutiv, iar ROBOR la 6 luni a scăzut la 3,36%, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Miercuri, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,23%, cel mai scăzut nivel din 2 aprilie, când a fost tot 3,23%. Joi, vineri și luni, acesta a stagnat. Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 3,37% la 3,36%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru ultimul trimestru din 2018, este de 2,36%.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.