Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: O bancă cunoscută care activează în România renunță la casieriile fizice

Ziarul de Vrancea
28 oct 2018 539 vizualizări

ING Bank anunță că toate tranzacțiile se pot face online

ING Bank se concentrează pe realizarea tranzacțiilor online de luni, 29 octombrie, închizând toate casieriile fizice și transformând sucursalele în unități de tipul self-service. Banca a anunțat pe parcursul anului că principalul canal de tranzacționare devine ING Home’Bank, în timp ce Self’Bank-urile au noi tipuri de ATM-uri, care înlocuiesc casieriile tradiționale. „Principalul canal de tranzacționare continuă să fie ING Home’Bank, în timp ce Self’Bank-urile își vor deschide ușa până la finalul anului și către persoane care nu au carduri ING, aceștia având posibilitatea să depună numerar într-un cont ING folosind noi tipuri de ATM-uri, ce vor înlocui tradiționalele casierii”, au precizat reprezentanții ING Bank. Clienții ING pot să depună numerar folosind cardul ING atașat contului (lei sau euro) direct la ATM-urile ING, pot să îi transfere prin ordin de plată - dacă au banii într-un cont la o altă bancă sau pot să transfere instant banii (lei) pe care îi au la alte bănci prin funcționalitatea „Portează-ți banii“ din ING HomeBank - serviciul ING de internet banking. Conturile clienților ING vor putea să fie alimentate de către alte persoane direct la ATM-urile ING, pe baza unui cod de depunere ce poate fi solicitat în ING Office, pentru lei începând din 1 noiembrie 2018 sau prin transfer bancar. Clienții își vor putea vedea și gestiona ratele la credite direct din HomeBank. Conform unei evaluări din 2017, clienții ING din segmentul de retail au folosit deja canalele digitale pentru 99% din tranzacțiile de bază. La casierii, numai 1% dintre clienți retrăgeau banii și 5% îi depuneau în cont. Pe de altă parte, frecvența cu care un client accesează ING Home’Bank este în medie de o dată la două zile, în schimb nu vizitează un office mai des de o dată pe an. Anul trecut numărul de interacțiuni și solicitări venite de pe mobil către bancă s-a dublat, potrivit informațiilor transmise de bancă. Între septembrie 2017, când a fost lansat creditul de nevoi personale disponibil instant, septembrie 2018, un total de 5.000 de clienți și-au luat creditul online, iar 80% dintre creditele online au fost accesate și aprobate prin mobil

România se situează pe poziția 38 în lume în ceea ce privește securitatea alimentara

u țara noastră este înaintea unor țări precum: Brazilia, Rusia și China

România se situează pe poziția a 38-a într-un clasament privind securitatea alimentară, potrivit raportului Global Food Security Index 2018 - GFSI (Indicele Global al Securității Alimentare), efectuat de Corteva Agriscience, divizia de agricultură a DowDuPont, și Economist Intelligence Unit (EIU), și publicat luni. În clasament, România se află după țări precum Argentina, Costa Rica și Slovacia, dar înaintea unor state precum Brazilia, Rusia și China. România a obținut un scor total de 68,9 puncte - o îmbunătățire cu un punct față de anul 2017. ”Dintre cele trei criterii analizate România a obținut cel mai bun punctaj pentru Calitatea și siguranța alimentelor (locul 32 în lume), urmat de Disponibilitatea hranei (poziția 35) și Accesibilitatea acesteia (locul 43)”, se arată în comunicat. România a obținut punctaj maxim (100 de puncte) pentru un număr mare de categorii analizate de acest indice. Astfel, a fost remarcată existența unui mediu favorabil pentru siguranța alimentară, dar și o varietate mare de surse de finanțare pentru fermieri. La aceasta se adaugă un risc scăzut ca rata de urbanizare să afecteze producția agricolă. ”Raportul menționează dedicarea autorităților române pentru creșterea standardelor alimentare, existența unui ghid pentru o dietă echilibrată și bogată în nutrienți, prezența unei strategii de îmbunătățire a alimentației și colectarea de date privind deficiențele populației cauzate de nutriție. Siguranța alimentară din România este susținută de existența unei capacități suficiente de stocare a mâncării, potrivit indicelui”, se arată în comunicat. De asemenea, românii au acces foarte bun la surse de apă potabilă, precum și o rețea bine dezvoltată de magazine alimentare, potrivit studiului. Însă, în același timp, țara a înregistrat scoruri reduse pentru procentul mare din veniturile unei familii alocat pentru achiziționarea hranei, infrastructura din domeniul agricol și volatilitatea producției agricole, deoarece România a raportat diferențe mari între producțiile agricole înregistrate anual în ultimele două decenii, au atras atenția experții. Pentru prima dată în istoria acestui indice, Singapore ocupă prima poziție în GFSI 2018. ”Singapore este aici parțial datorită creșterii de circa 30% a PIB-ului pe cap de locuitor în intervalul 2012-2018, precum și ponderii de doar 6,9% a cheltuielilor medii alocate de o gospodărie pentru achiziția mâncării – accesibilitatea alimentelor este foarte ridicată. Dincolo de creșterea PIB-ului, Singapore, dintre toate țările analizate de acest indice, are cele mai mici tarife aplicate importurilor agricole”, se arată în comunicat.

Managerii așteaptă o scădere a activității și a numărului de angajați în construcții

Directorii firmelor din România se așteaptă la o scădere moderată a activității și a numărului de angajați în construcții, până în decembrie, dar și o creștere moderată a prețurilor, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). Soldul conjunctural indică percepția managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii unui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă. În industria prelucrătoare, managerii preconizează, pentru următoarele trei luni, o creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural plus 6%). ”Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendință de creștere (sold conjunctural plus 36%), în timp ce pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra scădere (sold conjunctural -20%)”, se arată în comunicat. Referitor la numărul de salariați se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 8%). În activitatea de construcții, managerii estimează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producției (sold conjunctural -15%). Managerii estimează, de asemenea, o scădere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural -10%). În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural plus 9%). În sectorul comerț cu amănuntul, managerii așteaptă, pentru următoarele trei luni, tendință de creștere moderată a activității economice (sold conjunctural plus 13%). ”Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural plus 12%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariați (sold conjunctural plus 18%)”, se arată în comunicat. Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează creștere a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural plus 24%). Cifra de afaceri din zona serviciilor, potrivit estimărilor managerilor, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 9%). ”În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural plus 3%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de relativă stabilitate (sold conjunctural plus 4%)”, se arată în comunicat.

IBM cumpără producătorul de software Red Hat cu 34 de miliarde de dolari

IBM a convenit preluarea producătorului de software Red Hat, într-un acord evaluat la 34 de miliarde de dolari, au anunțat duminică cele două companii, relatează CNBC. Anterior achiziției, capitalizarea bursieră a Red Hat era de aproximativ 20,5 miliarde de dolari. Potrivit unui comunicat comun al companiilor, IBM va cumpăra în numerar toate acțiunile Red Hat, la prețul de 190 de dolari pe unitate. Red Hat, producător de software pentru afaceri open sourse, va deveni o unitate a diviziei Hybrid Cloud a grupului IBM, iar directorul general al companiei, Jim Whitehurst, va intra în echipa de manageri senior a IBM, urmând să fie subordonat directorului general al grupului, Ginni Rometty. J.P. Morgan a oferit consultanță IBM și coordonează finanțarea preluării Red Hat. IBM a raportat venituri sub așteptări în cel mai recent raport financiar. Compania intenționează să ajungă din urmă Amazon.com și Microsoft în domeniul infrastructurii cloud de afaceri. Domeniul cloud este unul dintre obiectivele strategice majore ale IBM, respectiv unul dintre motoarele de dezvoltare, celelalte fiind domeniul social, cel mobil și cel de analize. În trimestrul anterior, IBM a anunțat acorduri în sectorul cloud cu Economical Insurance, ExxonMobil și Novis.

Transportatorii cer urgentarea rambursării supraaccizei la carburanți

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a anunțat luni că solicită Executivului măsuri urgente pentru ca schema de rambursare a supraaccizei pentru transportatorii rutieri să devină operațională. Totodată, patronatul a salutat deschiderea Guvernului, Ministerului Transporturilor și Ministerului Finanțelor, care au elaborat și publicat Ordonanța de Urgență și Hotărârea de Guvern privind condițiile, procedura și termenele de restituire a sumelor reprezentând ajutor de stat pentru suportarea unei părți din accizele calculate pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor și alocarea sumei de rambursat. ”Până în prezent, firmele de transport rutier au depus dosare pentru restituirea supraaccizei, acestea au fost analizate, însă nu au fost realizate plăți către transportatorii rutieri”, se arată în comunicat. UNTRR atenționează că Hotărârea 549 din 17 iulie 2018 privind condițiile, procedura și termenele de restituire a unei părți din supraacciză a fost publicată în 26 iulie în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la 30 de zile de la data publicării. ”Potrivit legislației, administratorul schemei trebuie să soluționeze cererile de restituire în termen de maximum 35 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii. În cazul aprobării cererii se emite o decizie care se întocmește în 3 exemplare, dintre care un exemplar rămâne la administratorul schemei, un exemplar se comunică solicitantului și un exemplar se transmite ordonatorului principal de credite, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data emiterii acesteia”, se arată în comunicat. UNTRR a subliniat că administratorul schemei emite decizii de aprobare a cererii de restituire a accizei în limita plafoanelor trimestriale comunicate de Ministerul Finanțelor. Plata se efectuează în lei, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării la Registratura generală a Ministerului Finanțelor Publice a deciziei. ”Reamintim că aproape un sfert din exportul total de servicii al României din 2017, de peste 20 miliarde euro, a fost realizat de ramura transportului rutier, fiind principala ramură contribuitoare la exportul de servicii”, se arată în comunicat.

Inteligența artificială crește profitabilitatea comercianților cu 60%

Inteligența artificială poate crește profitabilitatea sectorului de retail și a celui engros cu aproape 60%, până în 2035, atrăgând un val de interes și de investiții din partea companiilor, potrivit unei analize a Business Insider Intelligence. Domeniile în care inteligența artificială are cel mai mare impact sunt personalizarea, căutările și chatbot-urile. Potrivit analizei, cheltuielile retailerilor pentru inteligența artificială vor atinge 5 miliarde de dolari în 2022, față de 994 milioane de dolari în 2017. Pentru 2018, sunt estimate investiții de 1,37 de milioane de dolari, care vor crește anul viitor la 1,9 miliarde de dolari. Învățarea automată poate contribui la crearea unor interfețe online personalizate, care pot ajuta retailerii să ajungă rapid și eficient la utilizatorii de dispozitive mobile. Acest fapt este considerat esențial, în condițiile în care accesările platformelor retailerilor durează sub un minut.

Indicele Robor la trei luni a scăzut la 3,34%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,34%, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, indicele a scăzut la 3,38%. Joi, acesta a crescut la 3,39%, cel mai mare nivel din 6 august, când a fost 3,40%. Totodată, indicele Robor la șase luni a scăzut luni la 3,53%. Vineri, acesta a stagnat la 3,58%. Joi, indicele a crescut la 3,58%, cel mai mare nivel din 5 martie 2014, când a fost 3,61%.

Daimler nu exclude o colaborare cu Tesla

Daimler nu exclude o colaborare cu Tesla, în viitor, chiar dacă grupul german de automobile de lux și-a vândut participa deținută la producătorul american de vehicule electrice, a declarat directorul general al Daimler, Dieter Zetsche, unei publicații poloneze, transmite Reuters. Dieter Zetsche a spus publicației Rzeczpospolita că după vânzarea acțiunilor Tesla a regretat acest lucru și că nu exclude o cooperare în viitor cu compania americană. Producătorul de automobile Mercedes-Benz, cu sediul în Stuttgart, a vândut participația de 4% deținută la Tesla în anul 2014. Luna trecută, Daimler a prezentat un SUV electric, un concurent al vehiculelor Tesla, care a dominat piața de automobile electrice premium, aflată în dezvoltare rapidă. Zetsche, care va renunța la postul său în una mai a anului 2019, a spus că nu vede niciun motiv pentru care Daimler să nu poată să cumpere din nou acțiuni Tesla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.