Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a săltat cu o treime

Ziarul de Vrancea
5 nov 2022 599 vizualizări

Cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în luna septembrie în comerțul cu ridicata și amănuntul și repararea auto și moto

Numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut, în primele nouă luni din 2022, cu 32,6%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 5.523 de unități, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele 5.523 de societăți noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 31,027 milioane de dolari, cu 6,2% mai mic față de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-septembrie 2021, de 33,072 milioane de dolari. În septembrie 2022, au fost înmatriculate 692 de firme cu participare străină la capitalul social. În funcție de domenii de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în luna septembrie în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (26,73% din total), activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (21,82%), și transport, depozitare și comunicații (18,35%). La finele lunii septembrie 2022, în România existau 242.370 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 67,005 miliarde de dolari. Cel mai mare număr de societăți cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 51.476 (capital subscris de 4,015 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparține firmelor olandeze, respectiv 12,574 miliarde de dolari, în 5.833 de firme. 

Depozitele de gaze sunt “pline ochi”

u România va avea luni dimineață 3 miliarde de metri cubi de gaze în depozite, adică aproape 98%

România va avea luni dimineață un volum de 3 miliarde metri cubi gaze în depozite, ceea ce corespunde unui grad de umplere de 97,7% din capacitatea totală de înmagazinare, potrivit datelor furnizate pentru AGERPRES de către Transgaz. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, România are cu 701 milioane de metri cubi de gaze în plus în depozite. Pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene, de 80%, a fost atins pe 17 septembrie. George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat joi că nu aveam niciun motiv să considerăm că la iarnă vor fi probleme cu asigurarea aprovizionării, dacă regimul termic va fi unul normal. "Spre deosebire de anul trecut, începem cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze, de peste 97%, adică 2,970 miliarde metri cubi. Este un grad foarte mare, care ne dă o siguranță. Procentul acesta ne va ajuta să depășim fără probleme o iarnă obișnuită din punctul de vedere al valorilor termice", a spus el, în cadrul conferinței Focus Energetic. Totodată, producția de cărbune a fost majorată, pentru a compensa nivelul mai scăzut de umplere a lacurilor de acumulare. "Avem cu 900.000 de tone de cărbune în plus în stocuri, tocmai pentru a compensa această situație. În general lucrurile se prezintă bine, suntem convinși că nu vom avea niciun fel de problemă în ceea ce privește asigurarea consumatorilor de gaze naturale în iarnă. În ceea ce privește fluxurile de import, nu au fost semnalate probleme. În concluzie suntem pregătiți pentru iarnă. În condiții de iarnă normală nu avem niciun motiv să considerăm că vom avea probleme de securitate în aprovizionare", a susținut Niculescu.

Transilvania Investments scoate la vânzare nouă hoteluri de pe litoral

Nouă hoteluri din Eforie Sud și Eforie Nord, precum și alte active de pe litoralul românesc, vor fi scoase la licitație în perioada următoare, în urma deciziei fondului de investiții Transilvania Investments de a-și repoziționa portofoliul pe care îl deține în sectorul ospitalității. Propunerea va fi discutată în Adunarea Generală a Acționarilor companiei THR Marea Neagră, la care fondul de investiții deține 78,6% din acțiuni, din 29 noiembrie. Transilvania Investments deține în prezent, prin companiile de turism din portofoliu, peste 8.000 de camere de hotel în întreaga țară, sectorul ospitalității acoperind 25% din portofoliul fondului. ”Nouă importante hoteluri din Eforie Sud și Eforie Nord, precum și alte active de pe litoralul românesc, vor fi scoase la licitație în perioada următoare, în urma deciziei Transilvania Investments de a-și repoziționa portofoliul pe care îl deține în sectorul ospitalității. Propunerea va fi discutată în 29/30 noiembrie, în Adunarea Generală a Acționarilor companiei THR Marea Neagră, la care fondul de investiții deține 78,6% din acțiuni”, anunță fondul, într-un comunicat transmis Bursei de Valori București (BVB). În ultimul an, Transilvania Investments a derulat o amplă analiză a tuturor activelor deținute în turism, cu scopul final de a defini strategia de investiții pe termen lung în acest domeniu și de a maximiza randamentul acestora. ”Alături de echipa de consultanți implicată, fondul de investiții a decis concentrarea resurselor pe o parte din portofoliul actual, alte active urmând a fi scoase la vânzare sau închiriate. Dintre acestea, hotelurile Diana, Venus, Minerva, Jupiter, Complexul Bran Brad Bega din Eforie Nord și Capitol și Măgura din Eforie Sud oferă posibililor investitori acces la investiții în zone strategice de pe litoral, cu creșteri importante ale numărului de turiști în ultimii ani”, precizează fondul de investiții. Hotelurile sunt plasate pe sau în imediata apropiere a plajelor și sunt destinate în principal turismului de familie. Hotelurile însumează, în prezent, peste 1.000 de camere clasate la 2, 3 sau 4 stele.

Economia Georgiei înflorește în timp ce rușii cu bani fug în această țară

În timp ce războiul din Ucraina sufocă Europa, o mică națiune aflată lângă Rusia se bucură de un boom economic neașteptat. Georgia este pe cale să devină una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere din lume în acest an, după un aflux dramatic de peste 100.000 de ruși, produs de la invazia Rusiei în Ucraina și eforturile de mobilizare de recruți ale lui Vladimir Putin, pentru război, relatează Reuters. Pe măsură ce lumea se îndreaptă spre recesiune, această țară cu 3,7 milioane de locuitori, care are ieșire la Marea Neagră, va înregistra o creștere viguroasă a producției economice, de 10%, în 2022, pe fondul unui boom condus de consum, potrivit instituțiilor internaționale. Astfel, economia modestă, de 19 miliarde de dolari, binecunoscută în regiune pentru munții, pădurile și văile vinului, va depăși piețe emergente precum Vietnam și exportatori de petrol precum Kuweit, care sunt susținuți de prețurile ridicate ale țițeiului. ”Pe partea economică, Georgia se descurcă foarte bine”, a declarat pentru Reuters Vakhtang Butskhrikidze, CEO al celei mai mari bănci din țară, TBC, într-un interviu la sediul său din Tbilisi. ”Există un fel de boom. Toate industriile se descurcă foarte bine, de la microîntreprinderi până la corporații. Nu mă pot gândi la vreo industrie care să aibă probleme anul acesta”, a adăugat el. Cel puțin 112.000 de ruși au emigrat în Georgia în acest an, arată statisticile privind trecerea frontierei. Un prim val mare, de 43.000 de persoane, a sosit după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, iar Putin a luat măsuri pentru a înlătura opoziția față de război de acasă, potrivit guvernului Georgiei. Un al doilea val a venit după ce Putin a anunțat mobilizarea la nivel național, la sfârșitul lunii septembrie. Boom-ul economic al Georgiei – de scurtă durată sau nu – a derutat mulți experți care anticipau consecințe groaznice ale războiului pentru fosta republică sovietică, ale cărei încasări economice sunt strâns legate de vecinul său mai mare, prin exporturi și turiști. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), de exemplu, a anticipat în martie că conflictul din Ucraina va da o lovitură majoră economiei georgiene. De asemenea, Banca Mondială a estimat în aprilie că creșterea țării pentru 2022 va încetini la 2,5%, de la ritmul de 5,5% prognozat inițial. ”În pofida tuturor așteptărilor pe care le aveam... că acest război împotriva Ucrainei va avea implicații negative semnificative asupra economiei georgiene, până acum nu vedem materializarea acestor riscuri. Dimpotrivă, vedem că economia georgiană crește destul de bine în acest an, cu un ritm de două cifre”, a declarat Dimitar Bogov, economistul principal al BERD pentru Europa de Est și Caucaz.

Cum vor Nissan Motor și Renault să reorganizeze alianța dintre ele

Discuțiile Nissan Motor cu Renault privind reorganizarea alianței lor sunt axate pe consolidarea competitivității în calitate de parteneri egali și pe obținerea unor rezultate maxime de pe urma investițiilor lor în mașini electrice, a declarat directorul general al companiei japoneze, Makoto Uchida, pentru Reuters. Negocierile cu Renault, principalul acționar al Nissan, mai au mai puțin de două săptămâni până la termenul de 15 noiembrie stabilit de companii pentru a ajunge la un acord, potrivit persoanelor care cunosc discuțiile. Uchida a refuzat să comenteze dacă s-ar putea ajunge la un acord luna aceasta. Dar el a spus că vorbește cu CEO-ul Renault, Luca de Meo, în fiecare weekend și că discuțiile vor vor continua. Persoane familiare cu negocierile au spus că schimbul de tehnologie pare a fi un punct de blocaj. Uchida, care și-a petrecut o mare parte din cariera sa la Nissan în funcții legate de alianța franco-japoneză, a subliniat că discuțiile s-au bazat pe încredere reciprocă. Fiecare companie dispune de tehnologie valoroasă, iar discuțiile despre transferurile de tehnologie erau de așteptat, a adăugat el. El a spus că obiectivul este de a îmbunătăți capacitatea producătorilor de automobile de a concura într-un moment de incertitudine economică și în timp ce industria se îndreaptă spre ceea ce el a descris ca fiind cea mai mare transformare dintr-un secol, odată cu trecerea la vehiculele electrice. ”Discuția pe care o avem este despre cum să ne facem competitivitatea și mai puternică”, a spus Uchida într-un interviu pentru Reuters, acordat vineri.

Noul guvern al Italiei va extinde concesiunile de forare pentru gaze naturale

Noul guvern al Italiei va extinde concesiunile de forare pentru gaze naturale în Marea Adriatică, a declarat prim-ministrul Giorgia Meloni, în încercarea de a dubla producția Romei la 6 miliarde de metri cubi pe an și de a reduce prețurile energiei pentru firme., transmite Reuters. Măsura va lua forma unui amendament la un decret guvernamental care urmează să fie aprobat în Parlament în următoarele zile, a declarat Meloni reporterilor, vineri. Guvernul are în vedere concesiuni pe 10 ani, pentru a fora între nouă și 12 mile în largul coastei adriatice a Italiei, extragând până la 15 miliarde de metri cubi de gaz, a declarat ministrul Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, la o conferință de presă alături de Meloni. Un proiect al programului văzut de Reuters stabilea limita de extracție la 10 miliarde de metri cubi pe o perioadă de 15 ani. Conform planurilor Romei, gazele din noua producție națională va fi vândut firmelor italiene mari consumatoare de energie, la un preț cuprins între 50 și 100 de euro pe megawat oră, a spus Meloni - o reducere în comparație cu prețurile de pe piața europeană a gazelor. Italia se străduiește să găsească noi surse de gaze, care să înlocuiască importurile din Rusia, care reprezentau a anul trecut proximativ 38% din consumul total, înainte de invazia Moscovei în Ucraina. Creșterea planificată a producției interne va asigura doar o mică parte din nevoile Italiei, cu contribuții mai decisive provenind din acordurile de import recent semnate cu țări precum Algeria, Norvegia, Congo și Azerbaidjan. Ecologiștii spun că Roma ar trebui să facă mai mult pentru a accelera lansarea surselor de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și eoliană.

Jack Dorsey, cofondatorul Twitter, le-a prezentat scuze celor concediați

După anunțul noului proprietar al rețelei de socializare Elon Musk de a concedia aproape jumătate dintre angajați, cofondatorul Twitter, Jack Dorsey, le-a prezentat scuze celor afectați. "Îmi dau seama că mulți oameni sunt supărați pe mine". Într-un mesaj pe Twitter, publicat sâmbătă, cofondatorul Twitter și-a exprimat regretul, la o săptămână după preluarea rețelei de socializare de către miliardarul Elon Musk. "Sunt responsabil de faptul că toată lumea se află în această situație: am crescut compania prea repede. Îmi cer scuze pentru asta", a scris Jack Dorsey. "Oamenii de la Twitter, din trecut și din prezent, sunt puternici și rezistenți. Întotdeauna vor găsi o cale, indiferent cât de dificil este momentul. Îmi dau seama că mulți sunt supărați pe mine", a adăugat Jack Dorsey. Joi, Elon Musk s-a angajat să concedieze jumătate din forța de muncă. Compania californiană, care avea aproape 7.500 de angajați la sfârșitul lunii octombrie, și-a închis temporar birourile și a notificat mii de oameni prin e-mail, explicând că scopul este "îmbunătățirea stării de sănătate a companiei".

Pensiile din Germania, majorate sub rata așteptată a inflației

Pensiile a peste 20 de milioane de pensionari din Germania ar putea fi majorate cu până la 4,2% din iulie 2023, sub rata așteptată a inflației, de 7%, arată o propunere a guvernului de la Berlin, văzută de Reuters. Pensiile de stat din vestul Germaniei ar crește cu 3,5%, iar cele din estul Germaniei cu 4,2%, potrivit proiectului, în condițiile în care guvernul continuă să reducă decalajul pensiilor dintre cele două regiuni. Decizia finală referitoare la creșterile pensiilor va depinde de datele referitoare la creșterea salariilor, care vor fi publicate la începutul anului 2023.

Prețurile petrolului au închis în creștere cu peste 5%

Prețurile petrolului au încheiat tranzacțiile de vineri în creștere cu peste 5%, pe fondul incertitudinii privind viitoarele creșteri ale dobânzii de referință de către Rezerva Federală (Fed) a SUA, în timp ce au fost susținute de apropierea intrării în vigoare a interzicerii de către Uniunea Europeană a petrolului rusesc și de posibilitatea ca China să reducă unele restricții legate de Covid, transmite Reuters. Deși temerile de recesiune globală au plafonat câștigurile, contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 3,99 dolari, la 98,57 dolari pe baril, având un câștig săptămânal de 2,9%. Contractele futures pentru țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2,96 doalari, sau cu 5%, la 92,61 dolari pe baril, rezultând un câștig săptămânal de 4,7%. China își menține restricțiile stricte privind Covid-19, după ce cazurile au crescut joi la cel mai mare nivel din august, dar un fost oficial chinez implicat în controlul bolilor a declarat că vor avea loc în curând schimbări substanțiale ale politicii țării privind Covid-19.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.