Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Nuclearelectrica a raportat un profit net în creștere de 77 de ori

Ziarul de Vrancea
11 aug 2017 653 vizualizări

 în primele șase luni ale anului producătorul de energie se laudă cu un câștig în sumă de 29,2 milioane lei

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei (29,2 milioane euro), în creștere de 77 de ori față de perioada similară a anului trecut, pe fondul creșterii producției și a încasărilor, potrivit datelor transmise vineri Bursei de Valori București (BVB). În primul semestru din 2016, compania a înregistrat un profit net de 1,74 milioane lei. Producția de energie a companiei a crescut în primul semestru cu 5,5%, la 5.066 GWh, ”în condițiile unei opriri planificate semnificativ mai reduse a unității planificate să intre în oprirea planificată”, arată raportul companiei. Veniturile din vânzarea energiei electrice au urcat în primele șase luni cu 20,2%, la 869,7 milioane lei. Compania a beneficiat de creșterea prețurilor energiei pe piața românească în acest an. "Prețul mediu ponderat de vânzare, pentru cantitățile de energie vândute (fără piața de echilibrare), rezultat în semestrul I al anului 2017, este de 170,21 lei/MWh (...). În semestrul I al anului 2016, prețul mediu ponderat de vânzare, pentru cantitățile de energie vândute (...), a fost de 154,09 lei/MWh", arată raportul companiei. Anul trecut, Nuclearelectrica a realizat o producție de energie de 10.388 GWh, în ușoară scădere față de 2015. Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării. Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%. Nuclearelectrica este listată la Bursa de Valori București și are o valoare de piață de 2,26 miliarde lei (494 milioane euro), la ultimul preț de închdere a ședinței, de 7,50 lei/acțiune.

Rata anuală a inflației a urcat în iunie la 1,4%

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna iulie la 1,4%, cel mai înalt nivel din octombrie 2014, în condițiile în care energia electrică s-a scumpit 6,8%, iar prețurile alimentelor au scăzut față de luna anterioară, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS). În luna iunie, rata anuală a inflației a fost de 0,85%. Datele INS arată că prețurile de consum au crescut în iulie, în medie, cu 0,32% comparativ cu luna iunie. Mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,39%, în medie, față de luna iunie, în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,93%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 0,14%. Comparativ cu iulie 2016, prețurile alimentelor au crescut în a șaptea lună a acestui an cu 2,4%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,7%, iar prețurile serviciilor au coborât cu 0,8%. De la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenți pe litrul de carburanți a fost eliminată, ceea ce a redus prețul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină și motorină. Față de luna iunie, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în a șaptea lună a acestui an, la energia electrică (6,8%) și unt (1,2%). La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în iulie la cartofi (-9,3%), citrice (-2,7%) și alte legume (-2%), celelalte prețuri având fluctuații mult mai mici. Alimentele au o pondere de 34,65% în coșul de consum pe baza căruia INS calculează inflația în România, în timp ce mărfurile nealimentare reprezintă 45,45%, iar serviciile - 19,9%. La finalul anului 2016, rata anuală a inflației a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflației a înregistrat valori negative. În ultima prognoză, publicată săptămâna aceasta, Banca Națională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflației va ajunge la 1,9% la finalul acestui an, în intervalul țintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).

Microsoft lansează o nouă versiune de Windows 10

Microsoft a prezentat oficial o versiune nouă a sistemului de operare Windows 10, creată special pentru servere și calculatoare cu dotări tehnice foarte pretențioase. Windows 10 Pro for Workstations este cea mai nouă variantă de Windows 10 oferită de Microsoft. Aceasta a fost creată pentru a putea fi folosită pe sisteme cu foarte multă memorie RAM și procesoare, cum este cazul serverelor. Această nouă versiune de Windows 10 se diferențiază de variantele standard dedicate utilizatorilor obișnuiți prin patru tehnologii implementate special pentru sistemele cu dotări tehnice extraordinare. În primul rând, Windows 10 Pro for Workstations folosește Resilient File System, un sistem de fișiere care merge mai bine cu soluțiile de stocare de capacitate mare și oferă protecție mai bună împotriva erorilor care pot corupe datele. Apoi, Windows 10 Pro for Workstations suportă memoriile non-volatile (NVDIMM-N). Aceste memorii, pe lângă faptul că oferă viteze foarte mari de citire și scriere, permit accesarea datelor stocate chiar și când sistemul este oprit. O altă deosebire esențială față de versiunile standard de Windows 10 este suportul pentru tehnologia SMB Direct. Aceasta facilitează operarea la o latență mică a plăcii de rețea și cu mai puțin consum de procesor. În acest fel, rețele de mari viteză sunt ajutate să-și atingă potențialul. În fine, Windows 10 Pro for Workstations oferă un suport hardware extins. Vor putea fi folosite procesoare de servere precum Intel Xeon sau AMD Opteron. Sistemul de operare va recunoaște până la patru procesoare fizice și 6 TB de memorie RAM. Windows 10 Pro for Workstations va fi disponibil din toamnă, când va fi lansat și un nou update pentru versiunile obișnuite de Windows 10, numit Creators Update.

Afacerile cu mașini au crescut în luna iunie cu 9,9%

Cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut în a șasea lună a acestui an cu 9,9% față de aceeași lună din 2016, ritm încetinit față de cel din luna mai, în timp ce serviciile prestate populației au avansat cu 14,1%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). Afacerile cu mașini au fost stimulate în acest an de eliminarea timbrului de mediu pentru mașinile second-hand, de la 1 februarie, ceea ce a adus la creșterea masivă a înmatriculărilor. În luna iunie, cel mai mare avans față de aceeași lună a anului trecut, de 54,4%, a fost înregistrat în comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente, urmat de serviciile de întreținere și reparare a autovehiculelor (plus 38,6%) și comerțul cu piese auto (plus 6,7%). Din segmentul serviciilor prestate populației, cel mai mare avans l-a înregistrat în luna iunie față de aceeași perioadă din 2016 agențiille turistice (plus 21,5%) și hotelurile și restaurantele (plus 15,1%). Față de luna precedentă, cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut în luna iunie cu 2,8%, pe serie brută, și cu 0,9%, pe seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Serviciile de piață prestate populației au avansat în luna iunie cu 5,6% față de luna precedentă, pe serie brută, dar au scăzut cu 0,7% pe seria ajustată. În 2016, afacerile din comerțul cu autovehicule și motociclete au urcat cu 18% față de 2015. Afacerile de retail au fost susținute anul trecut de creșterea puternică a salariilor, tendință care continuă în 2017.

Agențiile poștale și băncile lucrează normal luni, dar sunt închise marți

Oficiile poștale și unitățile bancare sunt deschise luni, când doar bugetarii au zi liberă, dar vor fi închise marți, fiind zi liberă legală acordată pentru sărbătoarea religioasă numită Adormirea Maicii Domnului, cu excepția sucursalelor din centrele comerciale mari, în timp ce hipermarket-urile și mall-urile vor funcționa după programul normal pe toată perioada mini-vacanței. Programul anunțat de Poșta Română este în conformitate cu prevederile Codului Muncii, potrivit cărora ziua de marți, 15 august, este declarată zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează, iar toate oficiile poștale din mediul urban și rural vor fi închise. Luni, 14 august 2017, subunitățile poștale vor funcționa conform programului normal de lucru. De asemenea, sucursalele băncilor vor fi deschise luni, dar vor fi închise marți, 15 august, cu excepția unităților din mall-uri și marile centre comerciale, unde vor funcționa după programul acestora. Bancomatele și mașinile multifuncționale vor fi disponibile permanent, clienții având la dispoziție serviciile de internet și mobile banking pentru a realiza diverse operațiuni și tranzacții. Marile lanțuri de retail și centrele comerciale au anunțat că toate magazinele lor vor funcționa în zilele de 14 și 15 august după programul obișnuit.

Consumul de electricitate a scăzut cu 1,5%

Consumul de energie electrică din România a scăzut în primele șase luni din 2017 cu 1,5% față de aceeași perioadă din 2016, până la 27,22 terawatt-oră (TWh), pe fodul reducerii cererii în toate sectoarele, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS). După primele cinci luni din acest an s-a înregistrat o scădere de 1,9% a consumului de electricitate. Statisticile oficiale arată că, în primul semestru, companiile, autoritățile locale și populația au făcut economii la consumul de electricitate. "Consumul final de energie electrică în semestrul I 2017, a fost de 27.220,9 milioane kWh, cu 1,5% mai mic față de semestrul I 2016; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 7,3%, iar consumul populației a scăzut cu 2,2%", se precizează în comunicatul INS. Cererea de electricitate din partea companiilor a scăzut cu 1,2%, până la 21 TWh. Consumul de energie electrică al populaței a scăzut în primele șase luni cu 2,2%, până la 5,94 TWh, iar consumul pentru iluminat public a coborât cu 7,3%, până la 0,29 TWh.

Industria românească a produs cu 8,9% mai mult în iunie

Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în iunie o creștere a producției cu 8,9% față de aceeași lună a anului trecut, susținută de creșterile industriei extractive și industriei prelucrătoare, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS). Evoluția vine după ce, în luna mai, industria a înregistrat o creștere de 17,3% față de aceeași lună a anului trecut, cel mai mare avans din aprilie 2013. Cumulat, în primele șase luni ale acestui an, producția industrială a urcat cu 8% față de aceeași perioadă din 2016. Pe sectoare, industria prelucrătoare, cu contribuția cea mai importantă în România, a produs în iunie cu 9,5% mai mult față de aceeași lună din 2016. Industria extractivă a înregistrat un avans de 12,4%, iar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a scăzut cu 0,5%.Comparativ cu luna mai, producția industrială a scăzut cu 4,9%, ca serie brută, și cu 1,4%, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.