Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: “Nu există nicio dovadă că alimentele au răspândit coronavirusul”

Ziarul de Vrancea
20 iul 2020 537 vizualizări

Așa arată un comunicat oficial al Autorității Europeane pentru Siguranța Alimentelor

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor afirmă că nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește sau produse din carne) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a coronavirusului, precizează ANSVSA, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES. "În prezent, nu există informații disponibile privind prezența pe alimente a virusului responsabil de COVID-19 și supraviețuirea acestuia în alimente, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. De asemenea, până în prezent nu există nicio dovadă a faptului că produsele alimentare au fost sursa sau vectorul care au contribuit la răspândirea virusului", precizează reprezentanții Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în urma apariției în spațiul public a unor informații potrivit cărora alimentele de origine animală și nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru virusul SARS-CoV-2. Potrivit acestora, reglementările legislative europene și naționale în domeniul siguranței alimentelor se aplică la fel ca și până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor și bunelor practici de fabricație și igienă de către operatorii economici în toate etapele de producție, manipulare, transport și comercializare a alimentelor către consumatorul final, garantează punerea pe piață a unor alimente sigure. "Personalul angajat care manipulează alimente (de exemplu tranșarea cărnii, felierea cărnii sau a produselor lactate, curățarea peștelui, ambalarea fructelor și legumelor), cât și comercianții cu amănuntul sunt la curent cu cerințele de igienă pe care trebuie să le respecte când desfășoară astfel de activități. De asemenea, consumatorii ar trebui să conștientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor", se mai menționează în comunicat. ANSVSA semnalează că a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, printre care Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluției pandemiei de COVID-19, care a fost tradus și adaptat după Ghidul provizoriu al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) "COVID-19 și siguranța alimentelor", precum și alte materiale informative. Totodată, pentru a verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar implementează prevederile legislației în vigoare privind siguranța alimentelor, ANSVSA desfășoară activități de control oficial pe întreg lanțul alimentar.

În ce zone din țară mai sunt locuri de muncă disponibile

u cele mai multe se găsesc în București/Ilfov și nord-vestul țării, 46% din total

Locurile de muncă disponibile în România sunt extrem de concentrate din punct de vedere geografic, în condițiile în care în două regiuni se concentrează aproape jumătate din joburile vacante la nivel de țară, potrivit unui infografic Monitorul Social, un proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România. Conform Eurostat, cele două regiuni sunt București/Ilfov și nord-vestul țării, unde se află 46% din locurile de muncă neocupate la nivel național și unde trăiesc doar 11% dintre românii care beneficiază de venitul minim garantat. Cea mai mare parte a acestora, 89%, adică 171.000 de persoane, locuiesc în restul țării, unde se află doar 25.000 de locuri de muncă disponibile. În cifre absolute, în București, Ilfov și Nord-Vest se află 21.249 de locuri de muncă și 22.311 persoane care primesc venitul minim garantat. "Mitul asistaților social care nu doresc să muncească, eliminat de statisticile oficiale. Locurile de muncă disponibile în România sunt extrem de concentrate din punct de vedere geografic. Datorită statisticilor naționale incomplete, valorile de mai sus nu iau în calcul nepotrivirile educaționale (de exemplu, piața muncii poate avea nevoie de ingineri sau programatori, în timp ce persoanele care primesc venitul minim garantat nu posedă aptitudinile respective), deși acestea joacă de asemenea un rol important. Ponderea însumată a locurilor de muncă disponibile din cele două regiuni în totalul național este în creștere cu aproximativ 1,6% pe an", comentează sursa citată.

Sturza, elefant.ro: Să nu avem nicio iluzie că România va scăpa de criză

Economia României va fi afectată de contracția macroeconomică de la nivel mondial, situație care, în pofida entuziasmului, nu poate fi evitată sau atenuată prin trecerea masivă de la offline la online și digitalizarea comerțului, a transmis Ion Sturza, fondator Elefant.ro și proprietar Fribourg Capital, în videoconferința E-commerce Profit.ro. "Personal, nu împărtășesc optimismul generalizat vis-a-vis de trecerea rapidă de la offline la online. Nu este un lucru simplu, necesită resurse semnificative, iar creșterea exponențială pe online a arătat că nu toți au fost pregătiți pentru a veni în întâmpinarea acestei cereri pe parte de logistică, spre exemplu. Din acest motiv, eu sunt mai realist. În martie a fost o perioadă destul de accentuată în vânzări, aprilie a fost o perioadă de bulimie, iar în mai lucrurile au revenit la normal. Noi avem o creștere de 60%, care se înscrie în nivelul bugetat și este susținută din punct de vedere operațional", a spus Sturza. El a afirmat că, în prezent, situația s-a calmat și această stare va continua, pentru că virusul "își va face treaba".  "El va diminua foarte mult capacitatea de cumpărare a populației și consumul și va duce la o scădere destul de dramatică a vânzărilor pe anumite segmente de piață, pe anumite produse, atât în online, cât și în offline, care doar parțial va fi atenuată de trecerea masivă de la offline la online. Mai degrabă vorbim despre incertitudine și de o situație destul de complicată pentru industria online decât una de euforie și de creștere exponențială pe fundalul problemelor celor din offline", a mai spus fondatorul elefant.ro. În opinia sa, România nu poate evita criza provocată de Covid-19. "Să nu avem nicio iluzie că criza va trece pe lângă România. Văd foarte mult entuziasm, se vorbește de banii de la UE. Eu am trecut în viața mea prin multe crize și nu există miracole. Dacă economia mondială se contractă cu 5-6%, este imposibil ca România să scape. Zone ca imobiliare, automotive, mobilă sau produse de lux vor fi primele victime, pentru că oamenii fac economii și nu vor avea acces la bani adiționali, cum ar fi bonusuri. Alții vor intra în șomaj. Ar fi foarte bine să ne atingem bugetele în condițiile unui nivel ridicat de incertitudine", a susținut reprezentantul retailerului.

Ford anunță o investiție suplimentară de 30 de milioane de dolari la Craiova

Constructorul auto american Ford a anunțat demararea unei investiții suplimentare, de 30 de milioane de dolari, într-o nouă linie de presaj la fabrica din Craiova, după ce luni angajații Fabricii de Producție Vehicule Ford de la Craiova au reluat programul de lucru în trei schimburi. De altfel, președintele României, Klaus Iohannis, a vizitat miercuri fabrica Ford de la Craiova, fiind însoțit de către conducerea companiei. ”Ford România anunță astăzi că, începând din data de 20 iulie, angajații Fabricii de Producție Vehicule din Craiova au revenit la programul de lucru în trei schimburi, astfel încât volumul de producție este acum la aproape același nivel cu cel înregistrat înainte de începutul pandemiei. Tot astăzi, Ford anunță că a demarat o investiție suplimentară de 30 de milioane de dolari, pentru instalarea uneia dintre cele mai moderne linii de presaj. Aceasta are o suprafață de 1.900 mp (aproape cât dimensiunea a două bazine olimpice) și va permite uzinei Ford Craiova să producă la nivel local o gamă mai largă de componente, care, în acest moment, sunt aduse de la alte fabrici Ford din Europa”, a anunțat compania. Fabrica de la Craiova va începe în acest an și producția de serie a modelului Ford Puma ST, primul vehicul al diviziei Ford Performance produs vreodată în România. ”Deși situația continuă să fie volatilă, revenirea la trei schimburi de lucru este un semn că piețele europene au început să se redreseze. Este important ca oamenii să continue să se comporte responsabil și să respecte toate măsurile de securitate și sănătate impuse de către guvernele naționale și de către companii. Acesta este un factor important pentru menținerea activității noastre și a industriei auto în această perioadă dificilă”, a declarat Ian Pearson, președintele Ford România. Conducerea Ford Craiova a primit vizita președintelui României, Klaus Iohannis. Aceasta este cea de-a doua vizită a domniei sale la fabrica Ford Craiova și prima de la începutul pandemiei. Mai târziu în acest an, Ford Craiova va începe și producția de serie a noului Ford Puma ST, cel mai performant și tehnologizat vehicul construit vreodată în România și primul SUV care se alătura familiei Ford Performance în Europa.

“Comerțul online este latura frumoasă a necazului prin care trecem”

Comerțul online este latura frumoasă a necazului prin care trecem și încercăm să găsim o modalitate să-i ajutăm din punct de vedere financiar pe retailerii de pe partea de e-commerce, a declarat, miercuri, într-o videoconferință de specialitate, Liviu Rogojinaru, secretar de stat pentru Mediul de Afaceri în Ministerul Economiei. "Comerțul este unul dintre principalele domenii în care ne îndreptăm atenția. Trebuie spus foarte clar: comerțul online este foarte important, pentru că a crescut, este latura frumoasă a necazului prin care trecem. Suntem într-o discuție continuă cu retailerii, sper să reușim să le dăm acele ajutoare de care au nevoie. O bună parte dintre retaileri sunt și comercianți online, și-au dezvoltat și partea de e-commerce. Încercăm să facem cât mai mult posibil ca economia și România să simtă cât mai puțin loviturile pe care le primim din cauza situației coronavirus. După ce trece această primă "nebunie", încercăm să găsim o modalitate de a-i ajuta din punct de vedere financiar pe cei care sunt pe partea de e-commerce, la modul că poate vom reuși să dezvoltăm, cu anul viitor, o platformă națională. Poate reușim să dezvoltăm niște platforme pe diverse domenii de activitate", a spus Rogojinaru. Acesta a menționat, totodată, că o asociație a profesioniștilor din e-commerce este foarte utilă, iar un alt plan al autorităților este crearea unor platforme digitale pentru târguri și expoziții. "Am fi foarte bucuroși dacă cei care sunt profesioniști în acest domeniu destul de nou în activitatea comercială se vor uni într-o asociație profesională în așa manieră încât să putem să avem o discuție unitară cu niște purtători de cuvânt ai industriei. Acum, noi vrem să-i ajutăm pe retaileri să se pună de comun acord cu marile centre comerciale. Îi ajutăm financiar cu 160 de milioane, sper să-mi vină banii, să-și plătească din datorii. Vrem să-i încurajăm pe cei care fac e-commerce să-și dezvolte platforme. Ne gândim la minister să facem cinci platforme pentru târguri și expoziții în online. De asemenea, pentru cei din e-commerce vrem să găsim o soluție să participe la târgurile și expozițiile internaționale ca să poată internaționaliza, să poată să cumpere și alții de la noi. Am vrea ca statul să acopere din aceste costuri", a afirmat oficialul MEEMA.

Prețurile petrolului au început să urce din nou

Prețurile petrolului au crescut marți cu circa 1 dolari, la cel mai ridicat nivel din ultimele peste patru luni, susținute de acordul UE pentru relansarea economiei după pandemia de coronavirus și de informațiile promițătoare referitoare la studiile clinice pentru vaccinuri împotriva Covid-19, transmite Reuters. Creșterea cotațiilor a fost determinată și de posibila scădere a stocurilor de petrol și produse rafinate din Statele Unite, potrivit sondajelor de opinie realizate de Reuters. Prețul petrolului Brent a urcat cu 1,02 dolari, respectiv cu 2,4%, la 44,3 dolari pe baril. Cotația petrolului West Texas Intermediate, de referință pe piața americană, a urcat cu 94 de cenți, sau cu 2,3%, la 41,75 dolari pe baril. Ambii indici au atins în timpul tranzacțiilor cel mai ridicat nivel de după data de 6 martie. Prețurile au fost stimulate de acordul liderilor Uniunii Europene referitor la crearea unui fond de 750 de miliarde de euro pentru refacerea economiilor din regiune afectate de epidemia de coronavirus.

Nokia a lansat noi rețele wireless 5G pentru clienții industriali

Nokia a lansat marți noi rețele wireless 5G pentru clienții industriali și a anunțat că a primit o comandă pentru construcția unei astfel de rețele din partea Sandvik, firmă producătoare de tehnologie destinată industriei miniere, la sediul acesteia din Tampere, Finlanda, transmite Reuters. ”Creăm condițiile pentru accelerarea digitalizării în domeniile unde există cererea cea mai mare, cum ar fi producția de automobile, unde serviciile cloud, robotica și echipamentele autonome creează o cerere critică pentru un nivel scăzut al latenței și un nivel ridicat al datelor”, a declarat Raghav Sahgal, directorul pentru companii al Nokia. Rolul tehnologiei mobile în industria prelucrătoare crește rapid. Cu ajutorul rețelelor de sine stătătoare, clienții industriali devin independenți în privința conectării în interiorul companiei.

Indicele ROBOR la 3 luni s-a menținut la 2,15%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, s-a menținut miercuri la nivelul de 2,15%, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Un nivel mai scăzut al ROBOR la 3 luni a fost atins pe 20 aprilie 2018, de 2,13%. Indicele ROBOR la 6 luni a rămas la rândul său neschimbat, la 2,24%. Acesta este cel mai redus nivel al ROBOR la șase luni consemnat din 25 ianuarie 2018. Consiliul de administrație al BNR a decis pe 29 mai reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an de la 2% pe an, începând cu data de 2 iunie, precum și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. Măsura a fost luată pentru atenuarea impactului economic al pandemiei de coronavirus. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuiește ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.