Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Nouă români din zece vor face cadouri de Moș Nicolae

Ziarul de Vrancea
3 dec 2018 794 vizualizări

Suma medie pe care respondenții o vor aloca pentru cadourile de Moș Nicolae este de aproape 350 de lei

Conform unui studiu de piață, 87,3% dintre persoanele din mediul urban intenționează să cumpere cadouri de Moș Nicolae pentru cei dragi, cadourile preferate fiind dulciurile (70,4%), urmate de jucării (48,2%) și de articole de îmbrăcăminte/încălțăminte (41,7%). Conform studiului realizat de către Mednet Marketing Research Center, se vor oferi și fructe, cosmetice/parfumuri sau cărți. Pe lângă acestea, au mai fost menționate bijuterii și accesorii, articole de design, accesorii pentru smartphone/tabletă sau chiar electronice și electrocasnice. Cei care nu au găsit cadoul potrivit, vor oferi și bani (2,0%). Suma medie pe care respondenții o vor aloca pentru cadourile de Moș Nicolae este de 345,26 lei. Și, cu toate că anul 2018 a adus creșteri salariale, în special în sectorul public, suma medie alocată cadourilor pe care le va aduce Moș Nicolae nu a crescut față de anul trecut (345,26 lei în 2018 versus 340,92 în 2017). Aproape jumătate dintre persoanele intervievate intenționează să cheltuie cu această ocazie între 100 și 250 lei. Studiul a fost realizat online, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban (orașe mici – sub 30.000 locuitori, orașe mijlocii – 30.000-100.000 locuitori, orașe mari – peste 100.000 locuitori) în perioada 23 – 29 noiembrie 2018. Au fost intervievate prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviewing) 812 persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 65 ani. Marja de eroare a studiului este de ±3,30%.

Documentele necesare înscrierii în Start-Up Nation 2018 au fost publicate

u calcularea punctajului planului de afaceri se face în timp real și transparent conform grilei de evaluare

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a publicat pe site forma actualizată a documentelor procedurale necesare înscrierii online în programul Start-Up Nation, ediția 2018, documentele incluzând modelul planului de afaceri și declarațiile de eligibilitate. Alocația Financiară Nerambursabilă, de maximum 200.000 lei/beneficiar, poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societățile neplătitoare) aferente proiectului, precizează un comunicat al ministerului. Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanțare și completarea planului de afaceri în vederea obținerii finanțării se fac on-line. Calcularea punctajului planului de afaceri se face în timp real și transparent conform grilei de evaluare. Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu în vederea verificării administrative și a eligibilității este de 50 de puncte din maximum 100 de puncte posibile. Aplicația va rămâne deschisă timp de 30 de zile. Pot beneficia de prevederile Programului Start-Up Nation 2018 societățile înființate după data de 30 ianuarie 2017, care activează în domeniul producției, industriilor creative, serviciilor și comerțului. Pentru a participa la program, societățile trebuie să creeze cel puțin un loc de muncă cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată și să mențină locul de muncă ocupat cel puțin doi ani după finalizarea implementării proiectului. ”Încurajăm antreprenorii să elaboreze planurile de afaceri, pe baza documentelor publicate, și să fie gata să le înregistreze în momentul deschiderii platformei, în a doua decadă a lunii decembrie. Lucrăm pe mai multe planuri: adoptarea proiectului de Ordonanță de către Guvern, în ședința Executivului de săptămâna aceasta, și publicarea procedurii de implementare a schemei de minimis în Monitorul Oficial,” a declarat ministrul Ștefan Radu Oprea.

ASF are un nou vicepreședinte-responsabil cu piața de capital

Gabriel Grădinescu a fost ales, marți, în funcția de vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiare (ASF), responsabil cu piața de capital. Acesta a primit 28 de voturi, alte 20 de voturi au fost contra și unul dintre membrii comisiilor s-a abținut. Pentru această funcție s-au înscris opt candidați, dar au participat la audieri șase. Audierile au loc marți, începând cu ora 10:00 și fiind urmate de vot. Audierile a avut loc în cadrul unei ședințe comune a Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, a Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare din Camera Deputatilor și a Comisiilor similare ale Senatului. La alegerile din data de 14 noiembrie, Gabriel Grădinescu, care o experiență de peste 25 de ani în domeniul bancar, a fost ales membru neexecutiv în Consiliul ASF. Audierile și votul de marți s-au făcut după ce funcția de vicepreședinte al ASF, responsabil cu piața de capital, a rămas vacantă. La data de 15 noiembrie, deputatul PSD Marius Bota a demisionat din această funcție. El fusese ales în această funcție cu doar o zi înainte, odată cu ceilalți membrii ai Consiliului ASF.

Costul cu forța de muncă a crescut în România cu aproape 14%

Costul orar cu forța de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în al treilea trimestru al acestui an cu 13,91%, forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în sănătate și asistență socială, arată datele publicate, marți, de Institutul Național de Statistică (INS). În al doilea trimestru, costul orar cu forța de muncă a crescut cu 15,6%, forma ajustată, comparativ cu aceeași perioadă din 2017. În al treilea trimestru al acestui an, în sectorul bugetar, față de aceeași perioadă a anului trecut, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în activitățile de sănătate și asistență socială (32,64%), respectiv învățământ (26,56%), ca efect al aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice. Aceste activități au fost urmate de cele de informații și comunicații (15,7%), respectiv construcții (14,62%). Cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în intermedieri financiare și asigurări (7,65%), activități de spectacole, culturale și recreative (6,32%), respectiv în industria extractivă (3,04%). Față de trimestrul anterior, cea mai semnificativă creștere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învățământ (29,29%), ca urmare a vacanței școlare și diminuării timpului efectiv lucrat.

Un proiect care aduce aminte de “epoca de aur” și de interdicțiile soților Ceaușescu

Restricții de viteză sau de circulație pe baza numerelor de înmatriculare - circulația alternativă a mașinilor cu numere pare sau impare, sau limitarea cantităților de produse petroliere care pot fi achiziționate sunt măsuri propuse de autorități pentru depășirea unei eventuale crize petroliere. Ministerul Energiei a elaborat și a pus în dezbatere publică „Procedurile de urgență cuprinzând măsurile necesare pentru aplicarea planului de urgență pentru gestionarea situațiilor de disfuncționalitate majoră în aprovizionarea cu țiței și/sau produse petroliere, a situațiilor de urgență deosebită și a situațiilor de criză locală”, prin care sunt stabilite măsurile necesare pentru aplicarea planului de urgență în toate etapele existenței unei situații de urgență. În timpul unei situații de urgență, nivel de criză, autoritatea competentă poate propune Guvernului adoptarea de măsuri voluntare sau obligatorii pentru limitarea cererii și a consumului, măsuri care pot fi: lansarea unei campanii de informare a consumatorilor care să vizeze informarea acestora privind necesitatea limitării voluntare a consumului de carburanți pentru a reduce cererea de pe piață; Campania de informare a consumatorilor va conține informații clare/precise cu privire la situația înregistrată, care să contribuie la calmarea pieței și la minimizarea presiunilor de creștere a prețurilor produselor petroliere. Raționalizarea utilizării de carburanți se poate face prin impunerea de restricții suplimentare de viteză pentru autovehicule; impunerea de restricții de circulație pe baza numerelor de înmatriculare (circulație alternativă par/impar); limitarea utilizării anumitor categorii de autovehicule; măsuri de raționalizare a consumului - fie prin cantitate, fie, în circumstanțe extreme, prin alocare, corelat cu ordinea de prioritate în aprovizionarea cu țiței și/sau produse petroliere; restricționarea temporară a cantităților de produse petroliere care pot fi achiziționate - această restricționare poate fi pusă în practică prin limitarea vânzării/achiziției individuale de produse petroliere la o anumită cantitate, inclusiv prin interdicția completă privind vânzările de carburanți în alte recipiente/containere (canistre) și/sau prin restricționarea temporară a utilizării parcului auto; limitarea și/sau interzicerea temporară a exportului de produse petroliere, conform prevederilor Planului de urgență.

Amazon, cea mai valoroasă companie din lume

Amazon.com a devenit luni, pentru scurt timp, cea mai valoroasă companie de pe Wall Street, la doar câteva zile după ce Microsoft a detronat temporar Apple, transmite Reuters. Acțiunile Amazon au urcat cu până la 4,7%, conferind companiei o capitalizare de piață de 865 de miliarde de dolari. Acțiunile Apple au avansat cu 2,1%, la o capitalizare de 864,8 miliarde de dolari. Titlurile Microsoft, care vineri au încheiat tranzacțiile cu o capitalizare peste cea a Apple pentru prima oară în ultimii opt ani, au crescut luni cu 0,9%, înregistrând o  capitalizare de 859 de miliarde de dolari, pe locul trei în acest grup. Concurența strânsă dintre cele trei companii de tehnologie coincide cu creșterea generală a pieței de capital, după ce Statele Unite și China au convenit un armistițiu temporar în disputa lor comercială. În luna august, Apple a devenit prima companie americană cu o capitalizare bursieră de 1.000 de miliarde de dolari, dar prețul acțiunilor sale a scăzut puternic în ultimele luni, investitorii fiind îngrijorați că cererea de iPhone-uri este în scădere.

Rezervele valutare ale BNR au ajuns la 32,53 miliarde euro

Banca Națională a României (BNR) a anunțat că rezervele valutare administrate de banca centrală erau, în 30 noiembrie, de 32,531 miliarde de euro, cu 162 milioane euro mai mari față de cele înregistrate în 31 octombrie. În 31 octombrie, rezervele valutare erau de 32,369 miliarde euro, cu 948 milioane euro mai mari față de cele înregistrate în 30 septembrie. În noiembrie, au fost intrări de 931 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice și altele. Totodată, au fost ieșiri de 769 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele. Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,599 miliarde de euro, potrivit BNR. Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie au fost de 36,130 miliarde de euro, față de 35,949 miliarde de euro la 31 octombrie.

Indicele Robor la trei luni a scăzut la 3,09%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,09%, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a crescut de la 3,09% la 3,11%. Totodată, indicele Robor la șase luni a stagnat, marți, la 3,36%, pentru a doua oară consecutiv. Joi, acest indice a scăzut de la 3,38% la 3,36%, cel mai mic nivel din 20 septembrie, când a fost tot 3,36%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.