Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Noi criterii de evaluare a finanțatorilor în Programul Prima Casă

Ziarul de Vrancea
10 dec 2017 599 vizualizări

Ele vor fi intra în vigoare de la începutul anului viitor

Noi criterii de evaluare a finanțatorilor vor fi introduse în programul "Prima Casă" din 1 ianuarie 2018, când vor intra în vigoare procedura și criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanțatorii participanți la acest program, potrivit Ministerului Finanțelor. Din 1 ianuarie 2018, vor intra în vigoare procedura și criteriile de evaluare anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de către finanțatorii participanți în cadrul programului "Prima casă". Potrivit Ministerului Finanțelor, pe lângă ritmul de utilizare a plafoanelor alocate anterior și condițiile de acordare a creditelor, în cadrul programului s-a avut în vedere introducerea unor criterii noi care să stimuleze acordarea de către instituțiile finanțatoare a produselor de creditare standard fără implicarea garanțiilor de stat precum și adoptarea unui management al riscului prudent la nivelul băncilor care să limiteze riscul de neplată, dar și o mai bună gestionare a procesului de acordare a creditelor în cadrul programului. Astfel, criteriile care vor fi avute în vedere la evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare după aplicarea criteriului privind ponderea garanțiilor acordate de fiecare finanțator în totalul garanțiilor acordate în anul precedent, sunt următoarele: raportul între volumul finanțărilor garantate acordate în cadrul programului și volumul creditelor pentru locuințe acordate de finanțatori persoanelor fizice, negarantate de către stat în anul precedent; raportul între numărul total al garanțiilor plătite finanțatorilor de la începutul programului și până la data de 31 decembrie a anului precedent și numărul total al garanțiilor acordate de la începutul programului și până la data de 31 decembrie a anului precedent și raportul dintre numărul garanțiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM după ce solicitările de acordare au fost invalidate cel puțin o dată, înregistrate de un finanțator participant în program în anul precedent si numărul total al solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM în anul precedent. Fiecărui criteriu îi va corespunde un punctaj diferențiat, în funcție de mărimea rapoartelor aferente criteriilor, iar prin însumarea punctelor atribuite fiecărui criteriu se va obține punctajul final care va determina procentul de ajustare a plafonului alocat. Evaluarea anuală a modului de utilizare a plafoanelor de garantare alocate finanțatorilor participanți în cadrul programului "Prima casă" se efectuează pe baza raportărilor transmise de către finanțatori și a datelor existente în evidențele FNGCIMM incidente programului. Programul Prima Casă, prin care statul garantează credite destinate achiziției sau construcției de locuințe, a fost introdus în 2009, într-un context în care piața imobiliară era blocată din cauza crizei financiare.

Romsilva estimează că va vinde toți cei 83.000 de pomi de Crăciun puși în vânzare

Regia Națională a Pădurilor - Romsilva a pus în vânzare 83.000 de pomi de Crăciun, din care 70.000 din specia brad și 13.000 din specia molid, a declarat pentru News.ro directorul general Ciprian Pahonțu, care estimează că vor fi vânduți toți pomii. "49.000 provin din pepinierele silvice ale Romsilva, diferența fiind din lucrări de îngrijire a pădurilor”, a spus Ciprian Pahonțu. Regia a păstrat prețurile la nivelul celor de anul trecut, între 10 și 20 de lei la molid și 20-30 de lei la brad, precizează reprezentantul Romsilva. ”De la noi s-au vândut toți brazii de Crăciun, în anii anteriori. Cantitatea este destul de mică și estimăm că și în acest an se vor vinde toți pomii”, spune Pahonțu. Pentru ecologiști, Romsilva vinde pomi de Crăciun la ghiveci. ”Aici prețul poate crește până la 180 de lei, în funcție de dimensiune și specie. Fiind mai scumpi, cererea pentru pomii de Crăciun la balot este mai mică”, menționează oficialul regiei. În plus, odată cu modificările legislative din acest an, Romsilva are obligația să preia în administrare suprafețele de pădure care nu sunt păzite în prezent. ”Romsilva este în plină acțiune de preluare, până acum am luat în pază circa 14.000 hectare de pădure în acest sistem. Acolo unde vor fi suprafețe mai mari, vom avea nevoie de personal suplimentar. Nu știm cât, pentru că nu s-a făcut o evaluare la nivel național, acum se identifică pădurile nepăzite”, a punctat Pahonțu.

Reactorul 2 a fost resincronizat la Sistemul Energetic

Producătorul de energie Nuclearelectrica a anunțat că Unitatea 2 a centralei din Cernavodă a fost resincronizată duminică dimineață la Sistemul Energetic Național, urmând să atingă puterea nominală în aceeași zi. Reactorul 2 a fost oprit controlat și deconectat de la Sistemul Energetic Național joi seară pentru lucrări preventive de verificare, control și intervenții punctuale, asupra unei serii de sisteme, "în scopul îmbunătățirii fiabilității acestora în perioada de iarnă: sistemul de excitație a generatorului electric, calibrări, înlocuire kit-uri calificate la mediu, sistemul mecanic al mașinii de încărcat-descărcat combustibil". Oficialii Nuclearelectrica spun că, potrivit normelor de securitate nucleară și procedurile centralei, astfel de intervenții pot fi făcute numai cu reactorul în stare oprită. "Conform programului de testare a fiabilității echipamentelor anunțat în data de 6 decembrie 2017, la sistemele menționate anterior, suplimentar, s-au realizat pe timpul opririi lucrări de remediere a sistemului de by-pass aferent turbinei, partea clasică a centralei. Activitățile mai sus menționate au fost realizate în perioada opririi în condiții de securitate nucleară, siguranța personalului de exploatare, populației și mediului încojurător", a anunțat, duminică, Nuclearelectrica. Reprezentanții companiei spun că producătorul de energie își rezervă dreptul de a-și efectua lucrările preventive de testare, control și remediere "în strictă conformitate cu standardele de securitate nucleară și programele de mententanță preventivă, comunicate ca atare către CNCAN". Nuclearelectrica a realizat în primele nouă luni ale acestui un profit net de 225,28 milioane lei, în creștere cu 120% față de perioada similară a anului trecut, când a raportat un rezultat net de 102,39 milioane lei.Veniturile din exploatare s-au ridicat în perioada menționată la 1,4 miliarde lei, fiind cu 17% în creștere față de primele nouă luni ale anului trecut (1,19 miliarde lei). Producția de energie a crescut cu 2,3%, la 7.760 GWh, de la 7.589 GWh, la sfârșitul lunii septembrie 2016.

Ministrul Comunicațiilor se laudă cu proiectul Ro-Net

Proiectul Ro-Net, care vizează construirea unei infrastructuri naționale de broadband în zonele defavorizate din România, este în grafic, astfel încât până la termenul de finalizare, august 2018, peste 700 de localități izolate din mediul rural vor fi conectate prin fibră optică pe bani europeni, a declarat pentru News.ro ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova. Consilierul Dan Georgescu afirma în cadrul unui eveniment că proiectul Ro-Net merge prost din cauză că ministerul de resort nu mai are manager de proiect, dar că "speră ca, până la sfârșitul anului 2018, proiectul să se finalizeze". În urma acestor declarații, el a fost eliberat din funcție, în 7 decembrie. Șova a susținut atunci că declarațiile lui Georgescu legate de proiectul Ro-Net sunt "în totalitate lipsite de suport real și în totală contradicție" cu poziția MCSI. Lucian Șova susține că ministerul este în grafic cu termenele asumate. "Termenul de finalizare este august 2018, ne-am asumat că îl vom respecta", a declarat într-un interviu pentru News.ro ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Lucian Șova. El a precizat că ministerul elaborează în prezent un grafic de absorbție pe fiecare lună. "Suntem monitorizați de Ministerul Fondurilor Europene, avem discuții în fiecare zi pentru setarea unui calendar și a unui set de reguli care să fie respectate până la definitivarea proiectului", a adăugat ministrul Comunicațiilor. În prezent, proiectul Ro-Net este realizat în proporție de peste 60%, ca stadiu fizic (proiectare și construcție) și 25% stadiu financiar (plăți efectuate). Până acum au fost recepționate lucrări în peste 270 de localități, iar până la finalul anului urmează să fie recepționate lucrări în alte aproximativ 40 de localități, în situația în care condițiile meteorologice vor permite acest lucru, obiectivul propus fiind de a recepționa până la finalul anului lucrările în peste 300 de localități, potrivit lui Șova. Derularea proiectului este gestionată de un manager de proiect care coordonează activitatea echipei de proiect începând din august 2017.

Petroliștii, obligați să vândă din 2019 benzină cu conținut scăzut de biocarburant

Obligația ca petroliștii să introducă în benzină un conținut de biocarburant de minimum 8% în volum ar putea fi amânată cu un an, astfel încât măsura să fie aplicată abia de la 1 ianuarie 2019, și nu de la începutul anului viitor, din cauză că autoritățile nu mai au timp să evalueze impactul acestei măsuri. În plus, autoritățile vor să amâne cu doi ani obligativitatea impunerii reducerii de gaze cu efect de seră cu 6%, pentru 2020, arată un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Energiei. ”Autoritățile publice centrale cu atribuții în domeniul reglementat nu au posibilitatea să evalueze pe baza unor date relevante atât impactul impunerii reducerii de gaze cu efect de seră cu 6% până la finalul anului 2018, cât și efectele impunerii în benzină a unui conținut de biocarburant de minimum 8% în volum, precum și al proporției echivalente de biocarburant din motorină necesare pentru îndeplinirea dezideratului de 6%, care să fie susținut exclusiv prin introducerea de biocarburanți în combustibilii fosili”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Autorii documentului spun că soluționarea problemei necesită un interval rezonabil de timp, solicitând prorogarea termenelor prevăzute în HG nr. 928/2012 și HG nr. 935/2011, în sensul atingerii procentului de 6% în anul 2020, iar procentul de amestec de minim 8% să fie aplicat începând cu cel târziu 1 ianuarie 2019.

Volkswagen a oprit livrările vehiculelor multivan T6 diesel

Volkswagen a oprit livrările către dealeri a vehiculelor multivan T6, după ce a constat că modelul diesel are emisii excesive de oxid de nitrogen și a comunicat datele autorității de reglementare a sectorului auto din Germania, KBA, transmite Reuters. Revista Der Spiegel a relatat vineri, fără să menționeze sursa informației, că testele efectuate de VW au arătat că emisiile de oxid de nitrogen ale T6 depășesc semnificativ limitele legale, în condițiile în care VW a stabilit un așa-numit ”factor de ajustare”, legat de emisii, prea scăzut, atunci când a solicitat KBA autorizarea modelului. “Divizia de vehicule comerciale a VW analizează indiciile că anumite date tehnice nu pot fi confirmate în totalitate”, prin verificarea nivelurilor reale și planificare de emisii ale modelului T6, a declarat un purtător de cuvânt al diviziei e vehicule comerciale. Purtătorul de cuvânt a exclus posibilitatea ca softul de management al motorului este motivul acestor incertitudini și a spus că VW a convenit cu KBA să facă noi teste.

Business Insider: O fuziune între Tesla și SpaceX ar fi tranzacția deceniului

O fuziune între Tesla și SpaceX ar putea fi tranzacția deceniului, care i-ar permite șefului celor două companii, Elon Musk, să evite presiunile de a publica două runde de rezultate și estimări financiare și cele provocate de investitorii pe termen scurt, potrivit unei analize realizate de Business Insider. În 2016, Tesla a fuzionat cu SolarCity, care avea dificultăți financiare, iar Elon Musk a devenit directorul general al companiei rezultate în urma fuziunii. Operațiunea nu a afectat Tesla în 2017, iar acțiunile companiei au urcat peste 300 de dolari pe unitate, conferindu-i o capitalizare de peste 50 de miliarde de dolari. Asta nu însemnă că nu a fost un acord prost. Bilanțul contabil al Tesla a fost împovărat cu datoriile SolarCity, iar compania, care era inițial doar producător auto, a devenit dintr-o dată responsabilă cu lansarea unui nou model de panou solar pentru acoperișuri, într-o perioadă în care trebuia să pregătească lansarea producției de masă a Model 3. Producția Model 3 este cu mult întârziată și, cu toate că noile panouri solare sunt atrăgătoare, divizia SolarCity a Tesla nu este mai organizată ca acum un an. Musk este și director general al SpaceX, iar săptămâna trecută un analist al Morgan Stanley, Adam Jonas, a spus că o fuziune cu Tesla ar aduce economii mari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.