Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Mulți miliardari rușI mai bine renunță la Rusia decât să arate averile

Ziarul de Vrancea
6 iun 2017 613 vizualizări

Unii dintre cei mai bogați oameni din Rusia au renunțat la dreptul de rezidență în țara lor, pentru a evita respectarea unei legi din 2014 care impune dezvăluirea activelor offshore, o practică prin care pot fi ascunse miliarde de dolari de autoritățile fiscale, au declarat oameni de afaceri citați de Reuters.

Interviuri realizate cu mai mult de 12 magnați, manageri de fonduri, avocați și actuali și foști oficiali sugerează că o parte din avuția națională a Rusiei se află în prezent în posesia unei noi clase de oligarhi semi-exilați, care și-au păstrat bazele în Rusia dar evita plata taxelor prin petrecerea a mai puțin de 183 de zile pe an în țară. ”Poți să îi critici, să îi numești lipsiți de patriotism, dar faptul rămâne: bugetul pierde”, a declarat Vladimir Potanin, unul dintre cei mai bogați 10 ruși. Potanin, co-proprietar al grupului de minerit Norilsk Nickel, a spus că a păstrat domiciliul fiscal în Rusia, dar a observat cum mulți dintre miliardari și l-au transferat în străinătate ca răspuns la legea din 2014. Doi alți doi membri ai topului Forbes al celor mai bogați 100 de ruși au declarat că au renunțat la rezidența în Rusia pentru a scăpa de această lege.

Peste o treime dintre români ar apela la un robot pentru finanțele personale

Circa 38% dintre români ar fi dispuși să consulte un robot pentru a-și programa finațele personale, dar numai dacă ei ar lua hotărârea finală, arată studiul ING International Survey Mobile Banking 2017 - Noi Tehnologii, care indică faptul că 30% dintre români ar citi recomandările trimise de astfel de programe. Studiile comportamentale arată că oamenii sunt reticenți în a ceda controlul - sau percepția controlului -, chiar dacă ar putea obține un rezultat mai bun prin externalizare sau delegare. Oamenii declară că s-ar simți mult mai confortabil dacă robo-consultanții ar oferi numai consultanță, fără a lua decizii în numele lor. Pentru realizarea studiului ING au fost chestionați aproape 15.000 de persoane din 15 țări. Deși atenția publică asupra roboților și deciziilor financiare automatizate a crescut, studiul ING arată că, de fapt, clienții băncilor nu se simt prea confortabil să își lase finanțele pe mâna tehnologiei. Astfel, 91% dintre europeni nu ar lăsa un software să ia decizii de ordin financiar în locul lor. „Posibilitatea de a lăsa algoritmii să ia decizii financiare în locul nostru poate aduce beneficii reale și ne poate elibera de multe griji. Am remarcat, totuși, că oamenii sunt reticenți să reducă controlul asupra acestor decizii. Pe măsură ce apar noi tehnologii, robo-consultanții devin din ce în ce mai des întâlniți, iar oamenii mai deschiși la soluții mai personalizate și comode, însă nevoia de control va rămâne și se va vedea cel mai probabil în dorința de a lua decizia finală”, a declarat cercetătorul comportamental în cadrul ING Nathalie Spencer. Atunci când au nevoie să se sfătuiască, oamenii preferă tot interacțiunea umană, cu doi din cinci (40%) europeni mărturisind că vor solicita recomandările unui specialist atunci când iau decizia să investească. Pe locul următor în topul preferințelor este internetul, 16% fiind dispuși să caute informațiile pe website-uri specializate și 14% fiind deschiși la sfatul familiei sau prietenilor. Pe ultimul loc este recomandarea oferită de un software, din cauza aversiunii față de algoritmi de calcul, dobândită în urma unei experiențe neplăcute.

Certificatele constatatoare pentru programul Start-up Nation costă 45 lei

Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) eliberează certificate constatatoare despre datele înregistrate în registrul comerțului necesare pentru programul Start-up Nation, prin care se vor acorda ajutoare financiare nerambursabile de până la 200.000 de lei pentru fiecare inițiativă în afaceri, a anunțat marți instituția. Tariful pentru eliberarea unor astfel de certificate este de 45 lei. “Având în vedere dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 112/2017, vă informăm că atât Oficiul Național al Registrului Comerțului, cât și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale eliberează solicitanților certificate constatatoare despre datele înregistrate în registrul comerțului necesare pentru Programul pentru stimularea înființării de întreprinderi mici și mijlocii Start-up Nation - Romania”, se arată în comunicatul remis de ONRC. Instituția a mai precizat că cererea pentru eliberare acestor acte poate fi obținută direct de la sediile oficiilor Registrului Comerțului de pe lângă tribunale sau accesând pagina de internet a ONRC. Programul Start-up Nation va fi lansat în luna iunie, a anunțat la sfârșitul lunii mai ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Alexandru Petrescu. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a publicat normele schemei de ajutor de minimis ale programului Start-Up Nation, modificate în urma aprobării amendamentelor la proiectul Legii de aprobare a OUG nr. 10/2017, lista codurilor CAEN eligibile în cadrul schemei, precum și modelul de plan de afaceri. Legea de aprobare a OUG 10/2017 a fost adoptată, cu amendamente, în plenul Parlamentului pe 24 aprilie, fiind transmisă către președinte spre promulgare. Programul Start-up Nation prevede acordarea unor ajutoare de minimis nerambursabile în valoare de până la 200.000 de lei pentru fiecare întreprinzător privat, pentru un număr maxim de 10.000 de beneficiari.

Suntem pe locul V în UE la creșterea vânzărilor

România a înregistrat în aprilie a cincea mare creștere anuală a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, de 5,6%, ajustată sezonier și la factori de calendar, în timp ce la nivelul UE avansul a fost de 3%, potrivit datelor publicate marți de biroul european de statistică Eurostat. Creșteri anuale mai mari ale vânzărilor de retail au consemnat în aprilie Luxemburg (11,3%), Slovenia (10,4%), Irlanda (8,4%) și Slovacia (7,1%). Belgia a înregistrat un declin de 0,8% al vânzărilor cu amănuntul.La nivelul zonei euro, vânzările de retail au crescut în termeni anuali cu 2,5%. Comparativ cu luna martie, vânzările cu amânuntul au scăzut în România cu 0,2% în luna aprilie, în timp ce în UE au crescut cu 0,5%, iar în zona euro cu 0,1%. Cele mai mari creșteri lunare au avut loc în Marea Britanie (2,8%), Finlanda (2%), Portugalia și Suedia (1,5%) și cele mai mari scăderi în Croația (-2,1%), Austria (-1,2%) și Ungaria (-0,8%).

ANAF se laudă cu venituri în creștere

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a colectat 16,14 miliarde lei la buget în luna mai, cu 2,2% mai mult față de aceeași perioadă din 2016, ușor sub nivelul programat de Ministerul Finanțelor, a anunțat marți instituția, care a motivat evoluția prin majorarea puternică a rambursărilor deTVA către firme. "Programul comunicat de Ministerul de Finanțe pentru luna mai a fost realizat în proporție de 99,4% (mai puțin cu 97 de milioane de lei), în condițiile în care volumul restituirilor de TVA în mai 2017 a fost în cuantum de 1,378 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 535,69 milioane de lei, respectiv cu 63,55% a TVA restituită față de aceeași perioadă a anului trecut", se arată în comunicatul transmis de ANAF. Datele prezentate de ANAF arată că, în primele cinci luni ale anului curent, instituția a colectat 84,61 miliarde lei, în creștere cu 2,18 miliarde lei, sau 2,6%, față de încasările din perioada similară a anului 2016. Totuși, situația este departe de ratele de creștere ale bugetelor publice prognozate de Guvern.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.