Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Minune: Prețul reglementat al gazelor scade cu peste 5%

Ziarul de Vrancea
1 iul 2019 1449 vizualizări

De această măsură vor beneficia peste trei milioane de consumatori casnici

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie anunță că a hotărât ieftinirea gazelor cu peste 5% pentru toți consumatorii în regim reglementat, începând cu data de 1 iulie. Comitetul de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a aprobat prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienții casnici, valabile începând cu data de 1 iulie 2019. Astfel, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru un număr de peste 3 milioane clienți casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh, calculate în conformitate cu prevederile metodologiilor în vigoare, vor înregistra o scădere de peste 5% pentru întreaga piață de furnizare reglementată, arată Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, într-un comunicat de presă postat pe site. Această evoluție este generată, în principal, de scăderea prețurilor celor doi mari furnizori de pe piața reglementată a gazelor naturale. Prețul gazelor cumpărate de la E.ON Gaz Furnizare România scade cu 3,71%, iar cel al Engie România, cu 7,89%. Principalul element component al prețului final reglementat, care a determinat scăderea medie înregistrată pe piața reglementată a gazelor naturale, mai arată ANRE, a fost prețul de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni de 68 lei/MWh, reglementat prin prevederile O.U.G 114/2018, cu modificările și completările ulterioare.

Cum puteți găsi cele mai convenabile prețuri la carburanți?

Consiliul Concurenței a lansat „Monitorul Prețurilor Carburanților”, unde pot fi comparate prețurile în benzinării

Consiliul Concurenței a anunțat ieri lansarea „Monitorului Prețurilor Carburanților”, platforma on-line care permite consumatorilor să afle prețurile practicate de către principalele rețele de distribuție a carburanților auto. „Accesând gratuit acest comparator de prețuri, consumatorii pot afla care sunt cele mai apropiate benzinării, localizarea geografică și serviciile oferite de acestea, precum și prețurile practicate. Astfel, aceștia au posibilitatea de a alege, având la îndemână informații importante cu privire la oferta existentă pe piață în zona geografică de interes. În acest fel, se va stimula concurența, atât prin preț, cât și prin serviciile oferite, de companiile implicate în comercializarea cu amănuntul a carburanților auto”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Monitorul Prețurilor Carburanților este valabil atât sub formă de aplicație web, cât și ca aplicație mobilă (IOS și Android) ce poate fi descărcată din App Store și Google Play și afișează prețurile pentru carburanții standard și premium (benzină și motorină) practicate în stațiile companiilor OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar și Gazprom din întreaga țară, oferind multiple facilități de căutare, sortare și filtrare a datelor. Aplicația Monitorul Prețurilor este dezvoltată în România de compania Maguay, iar căutările și consultarea aplicației pot fi efectuate doar pe teritoriul țării. Platforma este gestionată de Consiliul Concurenței, iar datele/informațiile sunt încărcate în aplicație, la nivel național, de către companiile partenere. Monitorul Prețurilor Carburanților este una dintre componentele proiectului Monitorul prețurilor pentru alimente și carburanți, urmând ca în perioada următoare să devină funcțională și cea de a doua componentă a proiectului, respectiv cea referitoare la prețurile alimentelor. Proiectul, având valoarea totală, de 1.422.346 lei fără TVA (305.880 euro), este finanțat integral de la bugetul de stat. Consiliul Concurenței a inițiat de acest proiect în 2018, având ca partener instituțional Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). În noiembrie 2016, Consiliul Concurenței a lansat monitorulpreturilor.info, proiect pilot, accesibil pentru București și Ilfov, care afișa prețurile pentru 128 de produse (64 de categorii generice de produse, pentru fiecare dintre acestea, fiind disponibile două prețuri de produs individual: cel mai ieftin și cel mai bine vândut).

Indicele de referință trimestrial pentru credite este în creștere

Indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,63%, pentru primul trimestru al acestui an, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,23%. BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. IRCC, publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare dintr-un trimestru al anului. Nivelul acestuia, pentru ultimul trimestru din 2018, era de 2,36%. Luni, BNR a publicat nivelul acestuia pentru primul trimestru al acestui an, care a ajuns la 2,63%. Totodată, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 3,23%, iar cel la 6 luni a rămas la 3,37%. Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a scăzut ușor în mai, la 4,10%, după ce urcase în aprilie la 4,11%, în condițiile în care cartofii s-au scumpit cu 55,27% doar în ianuarie-mai, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS).

Șeful Ford România, dezamăgit de stadiul lucrărilor de infrastructură

Președintele Ford România, britanicul Ian Pearson, s-a arătat dezamăgit de stadiul lucrărilor la drumul expres Craiova-Pitești, în condițiile în care autoritățile au promis că centura orașului Balș va fi gata până la finalul anului. Ford are, la Craiova, o fabrică de automobile, iar reprezentanții companiei au subliniat, în mai multe rânduri, importanța infrastructurii pentru industria auto din România. Pearson a vizitat șantierul drumului expres și a publicat câteva poze pe contul de Facebook. ”Am avut nevoie de aproape o oră ca să traversez Balșul, săptămâna trecută, așa că am decis să văd în ce stadiu se află lucrările la drumul expres Craiova-Pitești, în special cele la centura Balșului. Lucrările au început în data de 22, cu anunțul că centura va fi gata până la finalul anului! Așa cum puteți vedea în pozele pe care le-am făcut ieri, nu a fost înregistrat vreun mare progres de la startul lucrărilor”, a scris Pearson, pe contul de Facebook. El a subliniat, din nou, importanța vitală a acestui drum pentru oamenii și firmele din Craiova. Totodată, a promis că va monitoriza evoluția lucrărilor, în speranța că promisiunile vor fi respectate. În aprilie, premierul Viorica Dăncilă a anunțat, în ședința de Guvern, adoptarea unei hotărâri pentru declanșarea procedurilor de expropriere pentru primul tronson al drumului expres Craiova-Pitești, care va avea 17,7 kilometri. Sumele estimate pentru despăgubirile care vor fi acordate pentru imobilele aflate pe traseul viitorului drum expres se ridică la aproximativ 4 milioane de lei. Drumul expres Craiova - Pitești va avea patru benzi de circulație și va ocoli orașele Balș și Slatina. În luna decembrie a anului trecut, au fost semnate contractele pentru construcția a 57 de km, pentru circa 385 de milioane de euro.

Dăncilă anunță că îl susține pe Mugur Isărescu la șefia Băncii Naționale

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, ieri, că PSD va susține candidaturile lui Mugur Isărescu, Florin Georgescu și Leonard Badea pentru conducerea Băncii Naționale. Dăncilă a precizat că s-a dorit ”o abordare foarte corectă”, astfel încât, în funcție de ponderea în Parlament, fiecare partid are alocat un anumit număr de posturi. Viorica Dăncilă a fost întrebat, luni, dacă PSD va susține candidatura lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat în frunrtea BNR și a răspuns: ”Este important și guvernatorul, dar și modul în care s-a lucrat de această dată. În funcție de ponderea în Parlament a fiecărui partid politic, au fost reprezentate locurile. Am vrut să avem o abordare foarte corectă și acest lucru se reflectă în numărul de locuri pe care îl are fiecare grup în Parlamentul României”. Aceasta a confirmat că PSD îl va susține pe Isărescu, dar a preciat care mai sunt posturile care revin irmațiunii. ”Da, susținerea este pentru Mugur Isărescu. În același timp, PSD va avea postul de prim-viceguvernator, viceguvernator și un alt post în executiv. Florin Georgescu, Leonard Badea sunt propunerile PSD”, a anunțat, luni, Viorica Dăncilă. În 3 iulie, Parlamentul va vota noua conducere a BNR.  Mugur Isărescu, susținut de PSD și ALDE pentru un nou andat de guvernator pentru cinci ani, conduce instituția de 30 de ani. Cât timp la șefia PSD a fost Liviu Dragnea, guvernatorul BNR a fost intens atacat.

Combinatul de la Galați în schimbă proprietarul

Liberty Steel, parte a GFG Alliance, companie deținută la nivel global de Sanjeev Gupta, a încheiat luni, pentru 740 milioane euro, achiziția de la ArcelorMittal a șapte fabrici de oțel și a cinci centre de servicii în șapte țări din Europa, inclusiv combinatul siderurgic din Galați, care își schimbă denumirea în Liberty Galați. ”Tranzacția de 740 de milioane de euro poziționează Liberty în top 10 producători de oțel la nivel global, cu excepția Chinei, cu o capacitate de laminare de peste 18 milioane de tone și acoperă o gamă largă de produse din oțel”, arată un comunicat. Aceasta este cea mai mare tranzacție într-o singură tranșă realizată de GFG, în urma căreia Alianța ajunge la un număr de aproximativ 30.000 de angajați în 30 de țări. Cele șapte unități, care au devenit luni parte din Liberty, dețin în total un număr de 14.000 de angajați și includ cele mai importante fabrici de oțel din Ostrava în Cehia și Galați în România, precum și laminoarele de la Skopje (Macedonia de Nord), Piombino (Italia), Dudelange (Luxemburg) și două fabrici în apropiere de Liège în Belgia. Centrele de servicii se află în Franța și Italia. ”Aceste unități, cu o capacitate totală de laminare de peste zece milioane de tone pe an, furnizează oțel pentru mai multe industrii cheie din Europa, printre care: sectorul de construcții și al produselor de infrastructură, industria automobilelor, industria aerospațială, de energie, de echipamente industriale, de produse de consum și de materiale de construcții. Liberty Steel își propune ca în următorii trei ani să crească cu aproximativ 50% vânzările cu ajutorul acestor unități de producție”, informează comunicatul.

Prețurile petrolului au crescut cu peste 2%

Prețurile petrolului au crescut luni cu peste 2%, după ce Arabia Saudită, Rusia și Irak au susținut prelungirea reducerii producției cu încă șase până la nouă luni, înainte de reuniunea OPEC de la Viena, transmite Reuters. Contractele futures pentru petrolul Brent cu livrare în septembrie a atins un maxim al ședinței de 66,44 dolari pe baril, fiind ulterior tranzacționat în creștere cu 2,4%, la 66,31 dolari pe baril, la ora 04:36 GMT (06:36 GMT). Cotația contractelor futures pentru petrolul american cu livrare în august a urcat cu 2,3%, la 59,83 dolari pe baril, după un maxim al zilei de 60,1 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci săptămâni. Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi par hotărâți să prelungească reducerea livrărilor de petrol până la sfârșitul anului 2019, după ce unii producători mari au anunțat duminică intenția de a continua politica de susținere a prețurilor petrolului. OPEC, Rusia și alți producători, o alianță numită OPECÂ, se întâlnesc luni și marți pentru a discuta despre reducerile de producție a petrolului. Grupul a limitat livrările de petrol din 2017, pentru a preveni declinul cotațiilor pe fondul încetinirii economiei mondiale și al creșterii producției în Statele Unite. Duminică, președintele rus Vladimir Putin a anunța că a convenit cu Arabia Saudită să prelungească actualele reduceri ale producției de petrol 1,2 milioane de barili pe zi, cu șase până la nouă luni.

Rata șomajului este în scădere ușoară

Rata șomajului a scăzut în mai la 3,9%, date ajustate sezonier, cu 0,1 puncte procentuale (p.p.) mai puțin față de luna precedentă, arată datele transmise luni de Institutul Național de Statistică (INS). În aprilie, rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost 4%, date ajustate sezonier, potrivit datelor INS. În mai, numărul șomerilor a scăzut față de luna precedentă, dar și față de aceași lună a anului trecut. ”Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna mai a anului 2019 a fost de 351.000 persoane, în scădere atât față de luna precedentă (354.000 persoane), cât și față de aceeași lună a anului anterior (390.000 persoane)”, se arată în comunicat. Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,9 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 4,3% în cazul persoanelor de sex masculin și 3,4% în cazul celor de sex feminin). Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 3,1% pentru luna mai 2019 (3,4% în cazul bărbaților și 2,5% în cel al femeilor). Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 72,3% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna mai 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.