Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ministerul Muncii va modifica legea a salarizării: “Sunt lefuri unde sporurile merg până la 85%”

Ziarul de Vrancea
27 feb 2021 1070 vizualizări

„În privința legii salarizării, din Ministerul Muncii va pleca o variantă cu câteva principii de bază pe care le-am enunțat și în comisie și anume – cum se calculează salariile în plată, ce tipuri de sporuri pot fi eliminate, ce sporuri pot fi acordate în sumă fixă și ce alte salarii mai pot fi incluse pe grilă”, a spus Raluca Turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat ieri la emisiunea Insider Politic difuzată de Prima Tv, că sunt salarii cărora li se adaugă sporuri de până la 85%, iar autoritățile doresc reașezarea salariilor pentru ca aceste sporuri să fie motivante. Turcan a precizat că există două posibilități: fie unele venituri mari vor fi afectate prin eliminarea unor sporuri, fie vor fi înghețate unele venituri, iar celelalte vor avea o creștere mai rapidă. Raluca Turcan a fost întrebată de jurnalistul Sebastian Zachmann, realizatorul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, cum s-a ajuns în situația ca angajații la stat să primească celebrele sporuri de calculator sau de praf.  “Pentru că, după ce s-a stabilit un cadru unitar de salarizare relativ echilibrat, excepțiile au ajuns să devină regulă și dintr-un context legal în care în sistemul bugetar există o anumită așezare pe grilă, cu un salariu minim, cu un salariu maxim și sporurile să fie acordate fie pentru o anumită categorie profesională, fie pentru a motiva angajații, am ajuns ca prin lobby făcut în Parlament ca diferite categorii profesionale să apară cu excepții de la regula stabilită pentru toți bugetarii”, a afirmat ministrul Muncii. Raluca Turcan a precizat că România se află peste media europeană în ceea ce privește ponderea cheltuielilor salariale. 

O nouă lege

Ministerul Muncii va veni cu un proiect privind legea salarizării care are câteva principii de bază - cum se calculează salariile în plată, ce tipuri de sporuri pot fi eliminate, ce sporuri pot fi acordate în sumă fixă și ce alte salarii mai pot fi incluse. De asemenea, Turcan a anunțat că Ministerul Muncii va veni cu un proiect de modificare a legii salarizării care va conține câteva principii de bază și anume - cum se calculează salariile în plată, ce tipuri de sporuri pot fi eliminate, ce sporuri pot fi acordate în sumă fixă și ce alte salarii mai pot fi incluse pe grilă. Ministrul a precizat că va apela și la consultanță de profil și anume Banca Mondială, cât și alți parteneri care să dea garantia că proiectul va fi varianta cea mai echitabilă privind salarizarea. „În privința legii salarizării, din Ministerul Muncii va pleca o variantă cu câteva principii de bază pe care le-am enunțat și în comisie și anume – cum se calculează salariile în plată, ce tipuri de sporuri pot fi eliminate, ce sporuri pot fi acordate în sumă fixă și ce alte salarii mai pot fi incluse pe grilă. După aceea vom începe o dezbatere cu miniștrii de linie pentru că ei pot să contureze cel mai bine politicile salariale pe domeniile de care răspund. Nu vreau să avansez termene hazardate pentru că ne trebuie foarte multă atenție. Nu ascund faptul că intenționăm să apelăm și la consultanță de profil, inclusiv cu Banca Mondială cu care am mai lucrat de altfel pe legea salarizării. Am avut discuții și căutăm parteneri care să ne dea siguranța că varianta cu care vom ieși va fi cea mai echitabilă”, a afirmat Raluca Turcan, întrebată sâmbătă la Parlament când va fi gata noua lege a salarizării în contextul în care premierul Florin Cîțu a anunțat o corectură a actului normativ în Parlament. 

Ce se întâmplă cu pensiile

Ministrul Muncii a afirmat la Prima Tv, referindu-se la creșterea pensiilor cu 40% că Guvernul nu tinde spre acestă majorare artificială, vehiculată de social-democrați, menționând că aceștia pot spune mâine să crească cu 60%, că “doar nu îi doare gura“ și nu sunt la guvernare, să țină economia funcțională. Întrebată de ce PNL a promis majorarea pensiilor cu 8% în campania electorală, iar după ce a ajuns la putere a constatat că nu sunt bani și nu mai majorează pensiile, Turcan a declarat că nu poate afirma că a fost o promisiune de majorare a pensiilor cu 8%, ci în programul de guvernare, a fost asumată plata pensiilor majorate cu 14% la 1 septembrie 2020 pentru 2021. Ea a mai spus că exista dorința ca pensiile să fie indexate raportat la rata inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial brut, iar această majorare se va face începând cu 1 ianuarie 2022.

Agroland se listează luni pe piața AeRO a BVB

Companie deține cea mai extinsă rețea de magazine agricole din România

Agroland, cea mai extinsă rețea de magazine agricole din România, se listează luni, 1 martie, pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB). "Bursa de Valori București (BVB) informează că luni, 1 martie, acțiunile Agroland Business System, societatea care operează cea mai extinsă rețea de magazine agricole din România, vor intra la tranzacționare pe piața AeRO din cadrul Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) al BVB. Acțiunile Agrolandvor fi tranzacționate sub simbolul AG", a anunțat bursa. Debutul acțiunilor Agroland la tranzacționare va fi marcat printr-o deschidere oficială a ședinței de tranzacționare online, care va avea loc 1 martie, începând cu ora 10:00, și va putea fi urmărită live pe canalele de social media ale Bursei de Valori București (Facebook și YouTube). Compania a derulat în noiembrie 2020 un plasament privat prin care a atras 7,9 milioane lei de la investitori. În cadrul plasamentului privat au fost scoase spre vânzare 1,7 milioane de acțiuni, iar investitorii au plasat ordine de subscriere pentru 8,5 milioane de acțiuni, în valoare cumulată de 38,5 milioane lei, ceea ce a depășit de aproape cinci ori oferta. Deși inițial fusese programat pentru perioada 18 noiembrie -2 decembrie 2020, plasamentul a fost încheiat anticipat încă din prima zi. Cele 1,7 milioane de acțiuni au fost alocate pro-rata către 137 de investitori, dintre care 3 investitori instituționali și 134 de investitori de retail. Astfel, investitorii care au participat în cadrul plasamentului dețin cumulat 15% din acțiunile Agroland. În urma plasamentului privat, Agroland a obținut o capitalizare anticipată de 52,9 milioane lei (10,8 milioane euro). TradeVille a intermediat plasamentul privat și, totodată, listarea societății pe piața AeRO, în calitate de consultant autorizat. TradeVille va continua să asiste Agroland în următoarele 12 luni, ulterior listării, pentru îndeplinirea cerințelor de raportare și informare a investitorilor.

Ministerul Finanțelor a programat împrumuturi de 3,85 miliarde de lei în martie

București, 26 feb /Agerpres/ - Ministerul Finanțelor (MF) a planificat, în luna martie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 3,4 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont și trei miliarde de lei prin opt emisiuni de obligațiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Suma este cu 1,35 miliarde lei sub cea programată în februarie 2021 (5,2 miliarde lei) și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MF a programat în data de 11 martie o emisiune de certificate cu discount de 400 milioane de lei, cu scadența în 21 februarie 2022. De asemenea, pe parcursul lunii vor avea loc opt emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de trei miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni (450 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 400 de milioane de lei (șase emisiuni) și 300 milioane de lei (două emisiuni). 

Rompetrol Rafinare și-a mărit de cinci ori pierderile în 2020 față de 2019

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (fostul Grup Rompetrol), a avut anul trecut pierderi de 220,15 milioane dolari, de cinci ori mai mari față de rezultatul negativ de 48,97 milioane dolari din 2019, rezultate afectate de contextul de piață și de efectele pandemiei. Cifra de afaceri brută a scăzut cu 33%, la 3,46 miliarde dolari, de la 5,18 miliarde dolari în 2019. "Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a reușit în 2020 să-și protejeze și să-și mențină în funcțiune unitățile de producție – rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, divizia de petrochimie, în contextul impactului negativ generat de pandemia COVID-19. Astfel, compania a înregistrat anul trecut o cifră brută de afaceri de circa 3,5 miliarde dolari, în scădere cu 33% față de indicatorul similar din 2019. În același timp, rezultatul operațional consolidat (EBITDA) a consemnat o scădere, ajungând la aproape un milion de dolari, iar rezultatul net a înregistrat o valoare negativă de 220 de milioane dolari", arată rezultatele companiei. Măsurile restrictive adoptate pe plan intern și regional/internațional pentru protejarea și limitarea răspândirii COVID-19 s-au reflectat și în scăderea abruptă a cererii pentru produsele petroliere (carburanți auto, combustibil pentru sectorul aviatic), o volatilitate ridicată a cotațiilor internaționale pentru carburanți, dar și în marjele negative de rafinare, arată raportul. De exemplu, marja netă de rafinare înregistrată de rafinăria Petromidia Năvodari a coborât anul trecut la o valoare negativă de -11,2 dolari/tonă, de la o valoare pozitivă de 13,7 dolari/tonă în 2019. Impactul măsurilor adoptate la nivel european s-a reflectat în evoluția capacității de rafinare din 2020, care a consemnat o scădere de aproximativ 50 milioane de tone țiței/an (unităti închise, trecute în conservare sau convertite) față de 2019. La acest nivel, s-au adăugat alte 100 milioane de tone afectate temporar, pentru alinierea la condițiile din piață (revizii tehnice, reducerea gradului de procesare – de la o medie de 80-85% în 2019 la circa 70% in 2020).

Ludovic Orban: E posibil în cursul acestui an să înceapă prima exploatare offshore

Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a afirmat, la dezbaterea de sâmbătă de la Focșani pe tema investițiilor din județul Vrancea, că este posibil ca în cursul acestui an să înceapă prima exploatare offshore și parte din taxele care sunt colectate din exploatările de gaz de la Marea Neagră este posibil să se constituie într-un fond care să finanțeze astfel de investiții. „În ceea ce privește gazul, pe lângă alocarea de 200 milioane pe exercițiul actual, eu cred că putem să solicităm finanțare și pe PNRR. De asemenea, noi am solicitat deja în cadrul bugetului 2021-2027 încă 800 milioane. Acuma vă spun că la primul apel de proiecte s-au depus proiecte în valoare de 12 miliarde care înseamnă vreo 2,3 miliarde. Alocarea inițială e de 234 de milioane. E o nevoie mare de tot de finanțare. Noi am prevăzut și am făcut o modificare la legea gazelor și electrității prin care 50%, odată ce pornesc exploatările offshore și deja e posibil în cursul acestui an să înceapă prima exploatare off-shore, o parte din taxele care sunt colectate din exploatările de gaz de la Marea Neagră, exploatări offshore, să se constituie într-un fond care să finanțeze astfel de investiții. Adică este posibil să avem o resursă și bugetară pentru a suplimenta aceste investiții”, a afirmat Ludovic Orban,la întâlnirea regională de sâmbătă privind Mecanismul de reziliența și redresare, precum și oportunitățile pentru accesarea fondurilor europene și bugetul pentru anul 2021, de la Focșani. El a vorbit și despre proiecte ce pot fi lansate prin Compania Națională de Investiții (CNI). „Încă nu am stabilit, dar vom avea dezbateri, începând cu partea a doua a anului, ca să stabilim ce urmează să fie finanțabil. Evident asta o vom face în consultare cu autorități, vom stabili mecanisme, criterii, astfel încât să nu existe discriminare politică la alocarea proiectelor, să poată să aibă acces în funcție de criteriile de prioritizare și evident vom aloca o sumă importantă. Pot fi lansate proiecte noi prin Compania Națională de Investiții”, a precizat Orban.

Warren Buffett susține că ”nu va paria niciodată împotriva Americii”

Miliardarul Warren Buffett, supranumit ”oracolul din Omaha”, în vârstă de 90 de ani, continuă să creadă cu tărie în visul american, afirmând în scrisoarea sa adresată adunării generale anuale a grupului Berkshire Hathaway, intens urmărită de analiști, că ”nu va paria niciodată împotriva Americii”, transmite Reuters. ”În scurta sa existență de 232 de ani ... nu a existat niciun incubator pentru exprimarea potențialului uman cum este America”, a scris președintele și CEO-ul Berkshire Hathaway în scrisoarea publicată sâmbătă. Miliardarul a mai scris: ”În pofida unor întreruperi grave, progresul economic al țării noastre a fost uluitor. Concluzia noastră neclintită: nu pariați niciodată împotriva Americii”. Buffett a relatat un fapt în scrisoare, pentru a ilustra proprietățile americane ale Berkshire. El a spus că conglomeratul deține cele mai mari active din SUA (proprietăți, fabrici și echipamente), în funcție de valoare, comparativ cu oricare altă companie din țară. Miliardarul a evidențiat cele două întreprinderi americane deținute în totalitate din Berkshire - BNSF Railway și Berkshire Hathaway Energy (BHE) - care au câștigat 8,3 miliarde de dolari în 2020, în pofida unei scăderi a cererii pe fondul pandemiei Covid-19.

Planul lui Biden de 1.900 mld. dolari a fost aprobat

Camera Reprezentanților a adoptat sâmbătă vastul plan de relansare economică - în valoare de 1.900 de miliarde de dolari - al lui Joe Biden, doar cu votul democraților, un prim pas crucial înaintea examinării textului în Senat, unde creșterea salariului minum urează să fie abandonată, relatează AFP. Noul președinte democrat Joe Biden voia ca ”Planul salvării americane” (”American Rescue Plan”) să fie adoptat la începutul lui februarie, iar în urma întârzierii el a îndemnat Congresul, săptămâna aceasta, să ”avanseze rapid”. Proiectul de lege a fost adoptat, după ore de dezbateri, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Camera Reprezentanților - cu 219 voturi ”pentru”, toate democrate, la 212 de voturi ”împotrivă”, inclusiv două voturi democrate -, în care republicanii au denunțat măsuri prea scumpe și prost țintite. Democrații consideră că adoptarea planului este indispensabilă în atenuarea efectelor pandemiei covid-19, care s-a soldat cu 510.000 de morți în Statele Unite și care a privat de locuri de muncă milioane de americani. ”Textul este aprobat”, a anunțat președinta democrată a Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi imediat după ora locală 2.00 (9.00, ora României), în aplauzele grupului democrat.

Taxa digitală va fi impusă fără excepții

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen a spus oficialilor din Grupul celor mai dezvoltate 20 de state ale lumii (G20) că Washingtonul a renunțat la propunerea fostului președinte Donald Trump de a permite unora dintre companii să nu fie supuse noilor reglementări globale referitoare la taxa digitală, au declarat, vineri, oficiali americani și europeni, mărind speranța că acordul va putea fi încheiat până în vară, transmite Reuters. Aproape 140 de țări au stabilit ca termen limită mijlocul anului 2021 pentru a încheia discuțiile referitoare la modernizarea regulillor învechite cu privire la cât de mult pot guvernele să impoziteze comerțul transfrontalier și pentru a stabili o taxă minimă de impozitare a întreprinderilor la nivel global, după ce negocierile aproape s-au blocat anul trecut din cauza propunerii SUA . ”Secretarul Yellen a anunțat că ne vom angaja ferm pentru a aborda ambii piloni ai proiectului OCDE și că Statele Unite nu mai pledează pentru implementarea unei protecții în pilonului 1”, a declarat un oficial al Trezoreriei SUA. Discuțiile multilaterale de reformare a impozitării globale în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, deja dificile, s-au blocat după ce fostul secretar al Trezoreriei, Steven Mnuchin, a insistat asupra măsurii controversate la sfârșitul anului 2019.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.