Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ministerul Finanțelor vrea să împrumute încă un miliard de euro în octombrie

Ziarul de Vrancea
2 oct 2021 634 vizualizări

Suma totală este cu 1,2 miliarde de lei peste cea de 4,405 miliarde lei programată pentru septembrie 2021

Ministerul Finanțelor (MF) a planificat, în luna octombrie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 5 miliarde de lei, din care 800 de milioane de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont și 4,2 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligațiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 630 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni. Suma totală, de 5,6 miliarde de lei, este cu 1,2 miliarde de lei peste cea de 4,405 miliarde lei programată pentru septembrie 2021 și va fi destinată refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Conform prospectului, MF a programat, în data de 11 octombrie, licitația pentru prima emisiune de certificate cu discount, în valoare de de 400 milioane de lei, cu scadența în 25 aprilie 2022, și pe 14 octombrie pe cea de-a doua, în valoare de tot de 400 de milioane de lei, cu scadența în 26 septembrie 2022. De asemenea, pe parcursul lunii vor fi lansate nouă emisiuni de obligațiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,2 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni (630 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 300 milioane de lei (două emisiuni), 400 de milioane de lei (două emisiuni), 500 milioane de lei (două emisiuni), 600 milioane lei (trei emisiuni).

Care sunt alimentele care ajung cel mai frecvent la coșul de gunoi?

produsele de panificație și mâncărurile pregătite acasă, cel mai mare risc de risipă în gospodăriile românilor, arată un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă

Produsele de panificație și mâncărurile pregătite acasă sunt produsele cu cel mai mare risc de risipă în gospodăriile românilor, deși tendința de risipire s-a diminuat semnificativ în ultimii ani (2020 față de 2016) cu 63,8%, respectiv 61,11%, relevă un studiu realizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă care evaluează percepția populației privind risipa alimentară în România. "Categoria de alimente pe care românii declară că o aruncă cel mai frecvent este cea a alimentelor gătite (36%), iar la mare distanță, pâinea și produsele de panificație (17%). Urmează, cumulat, alimentele conservate sau cele prelucrate care se pot consuma direct, dar aceste procente ating abia 14% (5% lactate, 5% produse de băcănie și conserve expirate și 4% mezeluri). Legumele și fructele se aruncă cel mai puțin, 6%, respectiv 4%", susține Cornel Bertea Hanganu, consilier în Departamentul pentru Dezvolare Durabilă (DDD). Procentajul de răspunsuri non-valide este relativ mare (23%), ceea ce ar corespunde cu procentajul de 26% al celor care declară că nu aruncă alimente. Acesta susține că românii au o percepție și un comportament corect în sensul evitării aruncării alimentelor ceea ce înseamnă că "mesajul transmis an de an ajunge unde trebuie", dar acesta trebuie adaptat modelului comportamental conservator tradițional din familia românească. "Este foarte important că suntem într-o societate în care nivelul de cumpărare este încă relativ scăzut, iar unele produse, pentru a putea satisface nevoilor zilnice ale cetățenilor au prețuri scăzute, dar în același timp au și o calitate îndoielnică. (...) În ultimii ani, însă, oamenii au început sa fie tot mai atenți la ceea ce consumă", spune consilierul. În ceea ce privește cantitatea de mâncare care se aruncă într-o gospodărie într-o săptămână, studiul DDD arată că 71% dintre respondenți apreciază că, în gospodăria proprie, nu se aruncă "deloc", sau se aruncă "foarte puține" alimente. Aproximativ un sfert dintre cei chestionați consideră că aruncă o cantitate moderată/rezonabilă de mâncare și numai 6% admit că aruncă multă sau foarte multă mâncare. Față de statisticile momentului în țările bogate, modelul românesc este conservator, iar o explicație ar fi nivelul general al veniturilor, mai scăzut în România, care face ca alimentele să fie proporțional mai scumpe, la noi în țară, dar și un model cultural care atribuie hranei o valoare simbolică. "Faptul că cei mai mulți dintre respondenți afirmă că aruncă alimente gătite nu este de natură să dea indicii asupra cantității sau valorii alimentelor aruncate. Mai curând este de presupus că gospodăria românească, în care se gătește mult și frecvent, preferă să arunce mâncarea gătită care are deja două zile, sau mai mult", se menționează în studiul citat. Procesul de risipă alimentară este legat și de comportamentul de consum și de cumpărături, iar cei mai mulți fac aceste cumpărături o dată pe săptămână, 32% dintre respondenți afirmând că merg să cumpere mâncare o dată pe săptămână. Cumpărăturile "săptămânale" sunt o marcă a modelului urban modern. Cei care afirmă că merg "zilnic" să cumpere alimente (15%), împreună cu cei care merg "de câteva ori pe săptămână", reprezintă urbanul tradițional (inclusiv cel din perioada comunistă). Cei care merg la cumpărături alimentare "mai rar de o dată pe săptămână" (20%) ar corespunde cu zona ruralului profund, în care alimentele provin, în mare parte, din propria gospodărie, arată studiul DDD.


Două hoteluri de lux din București, amendate din cauza condițiilor de igienă

Două hoteluri de cinci stele din București au fost amendate de comisarii de la Protecția Consumatorilor după ce au fost găsite produse alimentare cu valabilitatea depășită, unele evident alterate, ustensile deteriorate, dar și insecte. Peste 200 de kilograme de produse alimentare au fost oprite de la comercializare. În camerele de hotel au fost găsite fire de păr și pete pe așternuturi, dar și praf pe mobilă și în baie. Echipe de control de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatrilor (CRPC) București-Ilfov au făcut, vineri, verificări la unități hoteliere de cea mai înaltă clasificare din Capitală, atât în spațiile de cazare, cât și în cele de alimentație publică. Ca urmare, la două hoteluri au fost constatate deficiențe: depozitarea, în blocul alimentar, fără respectarea condițiilor de temperatură recomandate de producător (mai puțin de -18*C), a unor materii prime care urmau să fie utilizate în procesul de fabricație, destinate consumului uman, existența în depozit a unor produse alimentare fără a avea precizate elementele de identificare și data limită de consum, existența în depozit a unor produse cu data limită de consum depășită, constatarea unor modificări organoleptice evidente la produse alimentare destinate consumului uman, aflate în depozit (produse cu suprafață mâzguită, culoare modificată sau miros înțepător de produs alterat), realizarea decongelării la temperatura mediului ambiant, folosirea unor rastele si ustensile de bucătărie, uzate, rupte, cu arsură în strat gros, depreciate. De asemenea, s-a constata igienizarea precară a spațiilor de lucru, a aparatului de înfoliat și a spațiilor frigorifice, lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire, lipsa informării complete referitoare la alergeni și a faptului că produsul provine dintr-unul decongelat, utilizarea bureților de sârmă și a coșurilor de gunoi fără capac, în bucătărie, prezența insectelor, folosirea unor agregate frigorifice cu grătare cu vopsea exfoliată și zone cu rugină, chedere rupte, neigienizate, sistem de ventilație neigienizate, cu depuneri grosiere, folosirea etichetelor prăjiturilor expuse în vitrină, fără a avea traducere în limba română. Totodată, în camerele destinate cazării s-a constatat prezența de fire de păr și pete pe așternuturi, precum și existența prafului pe noptiere și în baie. "Ca atare, cele două unități au fost sanctionate, de către comisarii CRPC București-Ilfov, cu amenzi contravenționale, în valoare de 35.000 de lei și 1 avertisment și s-a dispus oprirea temporară a prestării de servicii până la remedierea deficiențelor constatate, precum și oprirea definitivă de la comercializare a unei cantități de peste 200 de kg de produse alimentare, în valoare de circa 4.700 de lei", a transmis, sâmbătă, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Benzinăriile din Londra și sud-estul Angliei,  afectate de lipsa carburanților

Benzinăriile din Londra și sud-estul Angliei continuă să fie afectate de lipsa carburanților, dar situaația s-a îmbunătățit în nordul Angliei și în Scoția, a anunțat sâmbătă Petrol Retailers Association (PRA), transmite Reuters. Marea Britanie va folosi de luni șoferi militari pentru a livra carburaanți, după o săptămână haotică de lipsuri care au avut ca rezultat cumpărături de panică, unii șoferi cumpărând benzină în sticle de apă. Președintele PRA Brian Madderson a declarat la Sky News că un sondaj realizat de organizația sa a arătat că numai 16% din peste 1.000 de benzinării nu aveau sâmbătă carburanți, o îmbunătățire de 27% față de vineri. Cu toate acestea există încă blocaje locale. ”Situația este mult mai bună în nord și Scoția, Londra și sud-estul rămân o zona critică în timp ce ne îndreptăm spre săptămâna viitoare”, a spus Madderson. Sondajul a mai arătat că 68% dintre benzinării au atât benzină cât și motorină.

esla a livrat un număr record de 241.300 de automobile electrice în trimestrul trei

Tesla a livrat un număr record de 241.300 de automobile electrice în trimestrul trei, depășit estimările de pe Wall Street după ce directorul general Elon Musk a cerut angajaților ”să facă eforturi” pentru a respecta țintele de producție, transmite Reuters. Analiștii anticipau că producătorul de mașini electrice val ivra 229.142 de vehicule, potrivit datelor firmei Refinitiv. Tesla a suportat criza cipurilor mai bine decât alți constructori auto, livrările sale de vehicule crescând cu 20% în intervalul iulie-septembrie, față de un record anterior realizat în trimestrul doi, marcând a șasea creșterea trimestrială consecutivă. În China, creșterea exporturilor în Europa și introducerea automobilului mai ieftin Model Y au contribuit la creșterea producției Tesla, potrivit analiștilor. Tesla a mai anunțat că a livrat 232.025 de mașini compacte Model 3 și SUV-uri Model Y și 9.275 de mașini Model S și Model X.

Prețurile petrolului cresc precum Făt Frumos

Prețurile petrolului au încheiat tranzacțiile de vineri aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani, investitorii anticipând că miniștrii Petrolului din OPEC vor menține un ritm stabil al creșterii livrărilor, transmite Reuters. Reprezentanții OPEC și ai aliaților săi, reuniți în cadrul OPECÂ, se vor întâlni luni. Grupul retrage treptat restricțiile aplicate producției de țiței anul trecut, deși surse apropiate situației au spus că aceștia se gândesc să facă mai mult pentru creșterea livrărilor. Prețul petrolului Brent a urcat cu 1,2% și a închis la 79,28 dolari pe baril, în a patra săptămână de creșteri. Cotația petrolului WTI, de referință pe piața din SUA, a avansat cu 85 de cenți, la 75,88 dolarui pe baril, consemnând a șasea săptămână de evoluții ascendente. Prețul petrolului Brent a crescut cu pese 50% în acrst an și a atins marți un maxim al ultimilor trei ani, de 80,75 dolari pe baril. OPECÂ este presată de țări precum Statele Unite și India să producă mai mult petrol pentru a contribui la scăderea prețurilor, în condițiile în care redresarea cererii a depășit așteptările în unele regiuni ale lumii.

Microsoft a anunțat prețurile suitei Office 2021

Cu doar câteva zile înainte de lansarea oficială a celei mai noi versiuni a propriei suite de birou, Microsoft a anunțat prețurile pentru diversele variante de Office 2021. Pentru utilizatorii finali vor exista două versiuni de Office 2021: Office Home and Student și Office Home and Business. Home and Student va include programele Word, Excel, PowerPoint, OneNote și Teams, urmând să coste 150 de dolari. Home and Business va beneficia de toate programele din varianta Home and Student, plus Outlook și permisiunea folosirii versiunilor de Windows și Mac în scopuri de business. Aceasta va costa 250 de dolari. Office 2021 va include toate opțiunile de colaborare ale Microsoft 365 și va veni cu o interfață ușor schimbată, în care elementele ribbon-ului sunt mai rotunjite și folosesc o temă coloristică adaptată la tema de Windows 11. În plus, vor exista o serie de noutăți și optimizări pentru fiecare program din cadrul suitei. Spre exemplu, Excel va avea câteva formule noi, iar Outlook va oferi o funcție de traducere în 70 de limbi. Office 2021 va fi lansat în aceeași zi cu Windows 11, pe 5 octombrie.

Omul de afaceri Bernard Tapie, fost ministru, a murit la vârsta de 78 de ani

Omul de afaceri francez Bernard Tapie, fost ministru în guvernul lui Pierre Bérégovoy, a murit duminică la vârsta de 78 de ani, potrivit Le Figaro. Născut pe 26 ianuarie 1943, la Paris, Tapie a fost politician, om de afaceri, actor și gazdă de televiziune. Potrivit unui anunț făcut de familie, el a murit duminică dimineață. Un personaj ieșit din comun, după cum titrează ziarul farncez, îndrăgit și detestat, a marcat epoca sa cu excentricități ale carierei sale profesionale, dar și prin curajul cu care a înfruntat boala cu care fusese diagnosticat în urmă cu mai mulți ani. Controversat om de afaceri și fost ministru, Tapie a fost președintele clubului Olympique de Marseille între 1986 și 1994. În 1993, Marseille a câștigat Liga Campionilor. În 1995, el a fost condamnat la doi ani de închisoare, dintre care opt luni cu executare, pentru aranjarea unui meci, cu Valenciennes. Prim-ministrul francez Jean Castex i-a adus un omagiu, numindu-l „un luptător” și „un om foarte implicat”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.