Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ministerul Apărării cumpără utilaje de 13 milioane de euro pentru Forțele Aeriene

Ziarul de Vrancea
24 ian 2018 951 vizualizări

Ministerul Apărării cumpără de la șapte firme utilaje pentru infrastructura unităților militare din subordinea Statului Major al Fortelor Aeriene în valoare de 61,3 milioane lei (13,1 milioane euro), fără TVA, potrivit unui anunț publicat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Acordul cadru a fost atribuit de Ministerul Apărării prin Unitatea Militară (UM) 01836, din Otopeni, Ilfov, specializată pe servicii de reparare și de întreținere a aeronavelor militare, a proiectilelor și a navelor spațiale. Utilajele achiziționate vor fi livrate către unitățile militare UM 01912 Borcea, UM 01838 Boboc, UM 01969 CâmpiaTurzii, UM 01961 Otopeni, UM 01837 Mihail Kogălniceanu, UM 02015 Bacău și UM 01969 Giarmata.

Cel mai mare contract, de 20,6 milioane lei, fără TVA, a fost acordat producătorului de echipamente industriale Fresia, din Italia. Al doilea contract, de 13,6 milioane lei, fără TVA, a fost atribuit producătorului german de echipamente industriale Europlast. Distribuitorul de remorci și semiremorci CTE Trailers, din Ilfov, a câștigat al treilea contract ca mărime, de 10,3 milioane lei, fără TVA. Restul contractelor au fost atribuite companiilor Metatools din Ploiești, Eurospeed din Suceava, Gradinariu Import Export din București și ATSA Industry din Brașov.

România a urcat trei poziții, pe locul 35, într-un top al celor mai inovatoare economii

Clasamentul este condus de către Coreea de Sud și Suedia. Statele Unite nu s-au încadrat în primele 10 poziții ale topului pentru prima oară în ultimii șase ani.

România a urcat trei poziții, pe locul 35, în topul din acest an al Bloomberg referitor la cele mai inovatoare 50 de economii ale lumii, condus în ordine de Coreea de Sud și Suedia, în care Statele Unite nu s-au încadrat în primele 10 poziții pentru prima oară în ultimii șase ani.

Clasamentul este realizat prin calcularea unui indice, folosind șapte criterii, între care cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare și gradul de concentrare a companiilor publice din industria high-tech. România s-a plasat cel mai bine, pe locul 12, în cazul valorii adăugate a producției și pe locul 24 la eficiența educației terțiare. A obținut locul 27 în cazul densității companiilor high-tech, locul 31 la productivitate, 38 la activitatea în domeniul brevetelor, 47 în cazul concentrării activităților de cercetare (numărul de profesioniști implicați în activități de cercetare la 1 milion de locuitori) și numai locul 48 la intensitatea activităților de cercetare (ponderea în PIB a cheltuielilor pentru cercetare și dezvoltare).

În top 10 se mai află în ordine Singapore, Germania, Elveția, Japonia, Finlanda, Danemarca, Franța și Israel. Rusia a urcat în acest an o poziție, pe locul 25, după un declin de 14 locuri în 2017, din cauza sancțiunilor occidentale legate de situația din Ucraina. Dintre statele est-europene, cel mai bine plasate sunt Ungaria și Cehia, care au stagnat pe locurile 27 și 28. Înaintea României se mai află state precum Grecia (locul 31, în scădere cu o poziție) și Lituania (locul 34, în scădere cu două poziții). Statele Unite  au coborât de pe locul 9 pe 11, în principal din cauza unui declin de 8 locuri în cazul educației terțiare. Cele mai mari scăderi în acest clasament au fost înregistrate de Noua Zeelandă și Ucraina, de câtae patru locuri fiecare, pe pozițiile 23, respectiv 46.

Donald Trump, cel mai bun agent de vânzări al SUA la Forumul Economic de la Davos

Președintele american Donald Trump va fi "cel mai bun agent de vânzări" pentru economia SUA în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, potrivit unui comunicat al Casei Albe, relatează site-ul agenției Reuters. Forumul Economic Mondial de la Davos, care examinează cauzele și soluțiile pentru problemele politice, economice și sociale din societate, este organizat în perioada 23-26 ianuarie, iar Donald Trump va susține un discurs vineri la prânz.

"Mergem la Forumul Economic Mondial să împărtășim povestea economică a președintelui Trump și să transmitem lumii că America este disponibilă pentru afaceri. Vrem ca lumea să investească în SUA și să creeze locuri de muncă pentru americanii care muncesc din greu. Președintele va continua să promoveze o concurență economică loială și va transmite în mod clar faptul că nu poate exista comerț deschis și liber dacă țările nu respectă normele", a precizat Gary Cohn, consilier-șef pe probleme economice al președinției SUA.

Casa Albă a transmis că agenda economică a președintelui - concentrată pe dereglementare și reducerea impozitului pe profit - a "dezlănțuit economia Statelor Unite". "Președintele Trump s-a angajat să fie cel mai bun agent de vânzări pe care îl au Statele Unite pentru a genera creșterea economică, prosperitatea și o mai bună calitate a vieții pentru cetățenii americani. Programul America First nu vizează doar SUA. Am mai spus-o, când noi creștem, toate lumea crește. Când planeta se dezvoltă, ne dezvoltăm și noi", a mai spus Gary Cohn.

Donald Trump va ajunge joi la Davos, iar pe agenda discuțiilor se află și aspecte importante de securitate, precum lupta împotriva organizației teroriste Stat Islamic, programele nucleare și cu rachete balistice ale Coreei de Nord, războiul civil sirian și acordul nuclear iranian. Liderul de la Washington se va întâlni în Elveția cu premierul britanic Theresa May, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și cu alți lideri ai lumii. Donald Trump este primul președinte american care participă la Forumul Economic Mondial de la Davos în ultimii 20 de ani.

Milionarul Jerome Powell are verde pentru a prelua conducerea Fed

Multimilionarul Jerome Powell, propus de Donald Trump pentru șefia Fed – Rezerva Federală, banca centrală americană – a fost acceptat de Senat, ci 84 de voturi pentru și 13 împotrivă. Powell, care a fost nominalizat de Trump în noiembrie anul trecut, este republican. Mandatul lui Janet Yellen, numită de președintele Obama în 2014, expiră în februarie. Jerome Powell, în vârstă de 64 de ani, a făcut parte din boardul instituției din 2012, este avocat și este văzut drept cel care va continua actuala politică monetară a Statelor Unite.

În cadrul dezbaterilor Senatului au fost vehiculate idei contradictorii, de la faptul că Powell va fi în măsură să asigure un sistem financiar sigur, care va putea susține creșterea economică la influența pe care ar putea-o avea președintele Trump asipra deciziilor Fed. Sub conducerea lui Janet Yellen economia SUA a avut cele mai bune șase luni de activitate economică din perioada 2014 – 2017, creșterea economică pentru al treilea trimestru al anului trecut, anunțată în decembrie, fiind de 3,2%, după ce în trimestrul anterior fusese de 3,1%.

Oficial din administrația Obama vrea compania Weinstein

Un grup de investitori condus de Maria Contreras-Sweet, un fost oficial din administrația Barack Obama, se află în negocieri exclusive pentru a cumpăra compania Weinstein, pentru aproximativ 500 de milioane de dolari, scrie Reuters. Potrivit unei surse anonime citate de Reuters, prin această ofertă, grupul se angajează să preia toate obligațiile legate de operațiunile comerciale, va investi în companie și îi va plăti datoriile de 375 de milioane de dolari. Sursa citată de Reuters a precizat că noua companie va fi condusă de o echipă de investitori și de un consiliu director din care vor face parte în majoritate femei.

The Wall Street Journal a fost prima publicație care a scris despre aceste negocieri, marți, menționând că această companie ar putea fi vândută pentru aproximativ 500 de milioane de dolari, potrivit unor persoane apropiate acestor discuții. Weinstein Company caută un cumpărător sau o soluție de finanțare salvatoare încă din toamnă, în timp ce studioul continuă să întâmpine dificultăți după izbucnirea scandalului sexual în care este implicat fostul copreședinte, Harvey Weinstein, care a părăsit compania în urmă cu trei luni.

Adrian Tănase, avizat de ASF în funcția de director general al BVB

Bursa de Valori București (BVB) a anunțat marți seara că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat numirea lui Adrian Tănase în funcția de director general al BVB. ”Începând cu aceasta dată, încetează mandatul de director general interimar al lui Marius-Alin Barbu, acesta revenind la funcția sa de director general adjunct”, arată un comunicat transmis marți de BVB.

Adrian Tănase a fost Chief Investment Officer la NN Pensii, cel mai mare administrator de active financiare din piața de capital locală. Tănase, absolvent în anul 1998 al Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică a Academiei de Studii Economice din București, a fost încă de la lansarea, în anul 2008, a fondului de pensii ING, implicat în administrarea activelor de către prima entitate de la Pilonul II. Ludwik Sobolewski a notificat BVB la sfârșitul lunii octombrie 2017 cu privire la demisia sa din funcția de director general, interimatul fiind asigurat de către Marius Alin Barbu. În 2010, Bursa de Valori București s-a listat pe propria piață reglementată.

     


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.