Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Marii fermieri se așteaptă să obțină producții record

Ziarul de Vrancea
13 iul 2017 596 vizualizări

Cu producții de grâu care ajung și la 8 tone la hectar, fermieri sunt optimiști că vor depăși recordul stabilit anul trecut

Marii agricultori din România estimează că în acest sezon vor recolta mai mult grâu decât anul trecut, când producția a fost una record, în timp ce alți fermieri se așteaptă la producții similiare. “Recoltarea grâului este în plină desfășurare, cam 40-50% din suprafața cultivată cu grâu în sudul României a fost recoltată. Producția este bună și sperăm că va fi la fel cu cea obținută în 2016”, a declarat Ion Cioroianu, consilier în cadrul Asociației Fermierilor din România (AFR). Potrivit specialistului, producția medie este cuprinsă între 4 și 6 tone la hectar, iar în cazul fermierilor mari este semnificativ mai bună.

Fermierul Dimitrie Muscă, care a cultivat în total 3.000 de hectare cu grâu în județul Arad, a obținut o producție medie de aproape 8 tone la hectar.

"Am terminat de recoltat grâul și am obținut o producție de 7,8 tone la hectar. În general făceam 7,2-7,5 de tone la hectar, iar acum a ieșit 7,8 tone. Această producție este mai bună față de cea obținută anul trecut, în condițiile în care am semănat în noiembrie, mult mai târziu decât în perioada optimă", a afirmat Muscă. Ștefan Poienaru, agricultor din Fetești, a recoltat circa 50% din suprafața pe care o deține cu grâu și primele date arată o producție bună. “Producția este foarte bună din punct de vedere calitativ. Producția este între 4,5 și 5 tone la hectar. Aceasta este mai bună cu 20% față de cea obținută anul trecut. și prețul este un pic mai încurajator, ajunge la 145 de euro pe tonă în Fetești”, a spus Poienaru, pentru News.ro.

Pe de altă parte, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, se ferește deocamdată să ofere estimări clare. “Recolta grâului tocmai a început, nici 5% din suprafața semănată cu grâu a României nu a fost recoltată. Mai găsiți grâu recoltat în Călărași, Olt, Giurgiu sau Constanța, dar este un început timid. Nu putem face acum pronosticuri pentru că nu avem suficiente date. Pare a fi o producție bună, dar așteptăm să o recoltăm”, a adăugat Baciu.

Angajații refuză varianta bonusurilor mari care însoțesc un salariu mic

Sondajul a fost compus din trei întrebări. Prima a fost "Vi s-a făcut o astfel de ofertă de angajare până acum, adică una care să presupună salariu mic și bonus mare?'. 63% dintre cei care au răspuns au afirmat că da, li s-a făcut o astfel de ofertă în trecut. La întrebarea: ''Ați avut unde să verificați spusele angajatorului legate de bonus?'', rezultatul arată că 69% dintre cei care au primit o astfel de ofertă nu au avut unde și cum să verifice promisiunile legate de bonusuri ale angajatorilor. Un procent absolut egal, de 69%, este cel al candidaților care au spus că refuză posturi care vin cu salarii mici și promisiunea unui bonus mare. Sondajul a fost realizat în perioada 20 iunie — 10 iulie, pe un eșantion de circa 750 de persoane.

Propunerile financiare făcute de anumiți angajatori, care sunt formate dintr-o componentă salarială mică și una de bonus potențial foarte mare, sunt în general privite cu scepticism de angajații români, arată un sondaj efectuat de o platformă ce găzduiește evaluări ale angajaților despre companiile în care aceștia lucrează.

Potrivit sondajului, aproape că nu există la momentul actual slujbă a cărei remunerație să nu se compună din cele două elemente, salariu și bonus. În general, aceste două componente sunt bine echilibrate.  Spre exemplu, un om de vânzări bun, pus în situația de a-și obține singur banii, va munci mult mai mult pentru a câștiga mai mult. Totuși, trebuie luat în considerare și faptul că salariul recompensează, pe lângă munca depusă, prezența la timp la program, desfășurarea activității într-un anumit mod și chiar elementul de loialitate față de companie. "În cazul noilor sosiți în companie, să îi pui să aleagă bonusul în detrimentul salariului nu va face decât să creeze confuzie și așteptări nerealiste din partea ambelor părți implicate", afirmă reprezentanții platformei Undelucram.ro.

Sectorul construcțiilor și-a continuat declinul accentuat

Lucrările de construcții au înregistrat în a cincea lună a acestui an o scădere cu 16,7% față de luna mai 2016, afectate de declinul lucrărilor de infrastructură și de construcții nerezidențiale, în timp ce construcția de locuințe a continuat să avanseze semnificativ, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). Este a cincea lună de scădere din 2017, după un declin  de 1,1% în ianuarie, 3,4% în februarie, 1% în martie și 19,6% în aprilie. Cumulat, în primele cinci luni din 2017, sectorul construcțiilor a scăzut cu 8,6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În luna mai, lucrările de infrastructură au înregistrat cel mai pronunțat declin. ”Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la construcțiile inginerești cu 31,6% și la clădirile nerezidențiale cu 20,5%. Creșteri au fost la clădirile rezidențiale, cu 48,4%”, se arată în comunicatul INS. Față de aprilie, lucrările de construcții au crescut în luna mai cu 10,6%, pe serie brută, dar au scăzut cu 1,3% pe seria ajustată în funcție de variațiile sezoniere. În 2016, lucrările de construcții au scăzut cu 4,8% față de anul precedent, după un avans de 10,4% în 2015.

Contracte part-time: Contribuția CAS și CASS, la nivelul salariului minim

Guvernul a pregătit introducerea pentru angajatori a obligației de a plăti contribuții CAS și CASS la nivelul salariului minim, astăzi de 1.450 lei, pentru salariații cu timp parțial de muncă, indiferent dacă remunerația este sub nivelul salariului minim, documentul în acest sens fiind deja redactat, scrie Profit.ro. Vor fi exceptați angajații care au în paralel un contract de muncă cu normă întreagă, studenții și pensionarii. La acest moment, din calculul guvernanților rezultă că sunt, în total, 500.000 de contracte de muncă part-time. Obligația de plată la acest nivel a contribuției la pensie și sănătate pentru contracte part-time este prevăzută, în noul program de guvernare, să fie introdusă din luna august a acestui an. Inițial, termenul avansat, prin programul de convergență trimis în primăvară la Comisia Europeană, era luna iunie.

Faceți plinul din timp! Carburanții, mai scumpi în benzinăriile de pe Autostrada Soarelui

Șoferii care pleacă spre stațiunile de pe litoral vor găsi la benzinăriile de pe Autostrada Soarelui carburanți mai scumpi decât în orașe, iar diferența pentru un plin poate ajunge la 10 lei, potrivit prețurilor analizate de Agerpres. Principalele companii petroliere din România pun la dispoziție, pe site-urile proprii, o hartă a rețelei de benzinării, precum și sortimentele și prețul carburanților comercializați. Astfel, ieri, la stațiile OMV Petrom de la Lehliu și Murfatlar, de pe A2, benzina standard costă 4,66 lei pe litru, iar motorina standard, 4,60 lei pe litru. Într-o benzinărie Petrom din Capitală, respectiv cea de pe Calea Ferentari, aleasă aleatoriu, benzina standard are un preț de 4,49 lei pe litru, adică mai mic cu 3,7%, iar motorina costă 4,47 lei pe litru, cu 2,9% mai puțin. De asemenea, în benzinăria Petrom din Eforie Nord, un litru de benzină costă 4,54 lei, iar unul de motorină, 4,43 lei.

Situația este similară și la Rompetrol, a doua rețea de benzinării din România ca mărime. La stațiile de la Fetești, de pe A2, benzina costă 4,71 lei pe litru, iar motorina 4,67 lei. Având toate aceste cifre la dispoziție, la un rezervor mediu de 50 de litri, se poate economisi în jur de 10 lei dacă se face alimentarea înainte de intrarea pe Autostrada Soarelui.

Germanii și-au pierdut apetitul pentru carnea de porc

Țara care a dat lumii cârnații Bratwurst și hotdog-ul a început să își reducă consumul de cârnații de porc reorientându-se spre o dietă mai vegetariană, transmite Bloomberg. Potrivit firmei de consultanță Agriculture Market Information Co., anul trecut consumul de carne de porc în Germania a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani, iar tendința de scădere va continua și în acest an. Este al treilea an consecutiv în care asistăm la o scădere a cererii de șuncă și cârnați în Germania, cel mai mare producător și consumator de carne de porc din Europa. Carnea de porc reprezintă în continuare peste jumătatea din carnea consumată în principala economie europeană, însă cota sa de piață scade în favoarea cărnii de pui și de vită și a opțiunilor vegetariene. Această modificare a obiceiurilor de consum reflectă interesul germanilor pentru dietele mai sănătoase și producția alimentară sustenabilă. La acestea se adaugă și afluxul de refugiați care nu consumă carne de porc.

Carnea de porc are o lungă tradiție în Germania, țară care se laudă cu peste 1.500 de varietăți regionale de cârnați, marea majoritate cu carne de porc, potrivit Asociației măcelarilor germani. Cu toate acestea, potrivit datelor firmei de cercetare Euromonitor International, consumul total de carne de porc în Germania a scăzut cu 10% după 2011, până la aproximativ două milioane de tone anul trecut.

În medie, fiecare german a consumat anul trecut 36,2 kilograme de carne de porc față de 40,1 kilograme în 2011.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.