Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Managerii se așteaptă la scăderea afacerilor în construcții până în ianuarie

Ziarul de Vrancea
28 nov 2017 871 vizualizări

 șefii de companii se așteaptă la o creștere a prețurilor în toate domeniile de activitate

Directorii firmelor din România se așteaptă la o scădere a activității în construcții, la o stagnare în industrie și la creștere în comerțul cu amănuntul și servicii în perioada noiembrie-ianuarie și la o creștere a prețurilor în toate domeniile, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Soldul conjunctural reflectă diferența dintre așteptările pozitive și cele negative exprimate de către managerii chestionați. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au așteptări de creștere a activității sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă așteptări de scădere a activității în sectorul analizat. Datele arată unele modificări față de raportul anterior privind tendințele economice, publicat la finalul lunii octombrie, când managerii estimau o creștere mai mare a afacerilor în industrie. Pentru intervalul noiembrie-ianuarie, cel mai mic sold conjunctural privind activitatea este în construcții, -33%, în scădere față de cel din raportul anterior (-24%). "Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2017, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producției (sold conjunctural -33%)", se arată în raportul INS. Managerii au așteptări ceva mai pesimiste în privința industriei prelucrătoare, cu un sold conjunctural de plus 4% (plus 8% în raportul precedent). Activitatea din servicii este așteptată să crească, dar estimările sunt mai reduse, soldul conjunctural pentru perioada noiembrie-ianuarie fiind de plus 6% (plus 13% în raportul anterior). În comerț, activitatea economică este așteptată să înregistreze o creștere accelerată, soldul fiind plus 15% (plus 18% în raportul anterior). Managerii prevăd o creștere moderată a numărului de angajați doar în comerț și o relativă stabilitate în restul sectoarelor. Astfel, în comerț se așteaptă o creștere ușoară a numărului de salariați, cu un sold conjunctural de plus 15% (plus 7% în raportul anterior).  Ancheta Institutului Național de Statistică mai arată că managerii se așteaptă la o creștere a prețurilor în aproape toate sectoarele până în octombrie. Cele mai mari creșteri de prețuri sunt așteptate în comerț, cu un sold conjunctural plus 32%, și în industrie (plus 16%). În construcții, managerii estimează, de asemenea, o scădere a numărului de salariați (sold conjunctural -21%). În industrie, managerii se așteptă la o stagnare a numărului de angajați (sold 0%), iar în comerț și servicii la creșterea numărului de angajați (sold conjunctural plus 12%, respectiv plus 7%).

Wim Van Gerven (ArcelorMittal): Uzina de la Galați merge spre digitalizare

ArcelorMittal Galați, cel mai mare combinat sidelurgic din țară, este în proces de automatizare, făcând pași importanți spre digitalizare, a declarat CEO al diviziei nordice a ArcelorMittal Europa și responsabilul cu transformarea digitală la nivel european, Wim Van Gerven. El a spus că automatizarea duce inclusiv la schimbarea profilului angajatului și, deci, la dispariția unor meserii, însă consideră că automatizarea face compania mai puternică. "Uzina de la Galați merge spre digitalizare, va deveni una automatizată, însă procesul se face pas cu pas. Se merge spre digitalizare", a spus Wim Van Gerven în cadrul evenimentului ArcelorMittal Europe Media Day organizat la Paris. Reprezentantul ArcelorMittal a adăugat că procesul digitalizării duce la schimbarea profilului angajatului și implicit la dispariția unor meserii, însă automatizarea face compania mai puternică. "Pentru o companie de oțel, cea mai mare provocare este să luăm toți angajații cu noi. (...) Profilul angajatului se schimbă. Vedem că valoarea creată de angajați crește, dar tehnologia și automatizarea aduc mai multe avantaje și ne dăm seama că nu mai avem nevoie de unele meserii”, a mai spus Wim Van Gerven. La rândul său, CEO ArcelorMittal Europe, Aditya Mittal, s-a declarat mândru de uzinele eoliene produse la Galați, spunând că orașul are un viitor strălucit. "Ați văzut cât suntem de mândri de uzinele eoliene produse acolo (în Galați, n.r.). Este un produs cheie și îl dezvoltăm, continuăm să dezvoltăm piața românească. Galați are un viitor strălucit în față, sunt sigur, eu nu mi-aș face griji pentru fabrica de la Galați", a spus Aditya Mittal. ArcelorMittal Galați (fostul Sidex Galați) este cel mai mare combinat siderurgic din România, construit în anii 1960 la inițiativa fostului lider comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej. ArcelorMittal a investit 400 de milioane de euro, din 2009, de când a preluat combinatul, și până în prezent.

Fostul șef al ANAF, Bogdan Stan, renunță la postul de administrator al Romgaz

Consiliul de Administrație al producătorului de gaze Romgaz a luat act de renunțarea la mandatul de administrator a lui Stan Bogdan-Nicolae, fost președinte al ANAF, începând cu data de 7 noiembrie, el fiind luna aceasta numit consilier de conturi la Curtea de Conturi, pentru un mandat de nouă ani. ”Pe posturile rămase vacante, ca urmare a renunțării la mandatul de administrator a lor Gheorghe Gabriel Gheorghe, începând cu data de 19 octombrie 2017, și Stan Bogdan-Nicolae, începând cu data de 7 noiembrie 2017, Consiliul de Administrație a numit administratori provizorii pe Volintiru Adrian Constantin și Anghel Daniel Florin, până la întrunirea următoarei ședințe a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor”, arată un comunicat transmis marți de companie Bursei de Valori București (BVB). De asemenea, Consiliul de Administrație al Romgaz l-a numit pe Cermonea Ioan Daniel, în funcția de președinte al Comitetului de Nominalizare și Remunerare. Fostul președinte al ANAF Bogdan Stan a fost numit, la începutul lunii noiembrie, prin votul plenului reunit al Parlamentului, în funcția de consilier de conturi la Curtea de Conturi, pentru un mandat de nouă ani. Numit în 13 ianuarie acest an președinte al ANAF, Bogdan Stan a fost demis în 18 iulie, de către premierul Mihai Tudose, care s-a declarat nemulțumit de gradul de colectare. Ulterior, Tudose l-a numit pe Stan într-o funcție de vicepreședinte al ANAF. Romgaz a raportat în primele nouă luni un profit net de 1,18 miliarde lei, mai mare cu 66% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce producția de gaze a urcat cu 23,6%, la 3,75 miliarde metri cubi. Cifra de afaceri s-a majorat cu 35%, la 3,24 miliarde lei, de la 2,4 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2016. La data de 30 septembrie, societatea avea circa 6.200 de angajați. Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participație de 70%.

Bitcoin se apropie de 10.000 de dolari

Bitcoin a depășit 9.700 de dolari la doar o săptămână după ce a atins 8.000 de dolari, fiind în centrul atenției în pofida avertismentelor legate de formarea unei bule speculative, transmite Bloomberg. Creșterea a urcat volatilitatea din ultimele 10 zile a monedei virtuale la un nivel de peste 15 ori peste cel al cursului euro-dolar, cea mai tranzcționată pereche de monede din lume. Ascensiunea bitcoin a pus pe gânduri traderii tradiționali și a alimentat zvonurile referitoare la o posibilă bulă speculativă. De la directorii de pe Wall Street la managerii fondurilor de investiții, observatorii analizează bitcoin, care s-a apreciat cu circa 45% în ultimele două săptămâni. Prin comparație, indicele S&P 500 a avut nevoie de aproape patru ani pentru a înregistra o creștere similară. Numărul conturilor de pe platforma Coinbase, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționare a bitcoin și a monedei virtuale rivale ethereum, aproape s-a triplat în ultimul an, la 13 milioane, potrivit datelor Bespoke Investment Group. Bitcoin a atins luni un nivel record intermediar de 9.747,49 dolari pe unitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.