Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Lovitura dată de Trump grupului chinez Huawei: 30 de miliarde de dolari

Ziarul de Vrancea
17 iun 2019 1595 vizualizări

Asta reprezintă prima cuantificare a impactului măsurii americane împotriva Huawei și este surprinzătoare după ce directorii companiei au susținut că Huawei se poate auto-susține din punct de vedere tehnologic

Impactul interdicției americane asupra afacerilor Huawei Technologies va fi de 30 de miliarde de dolari în acest an, peste așteptări, a declarat fondatorul și directorul general al grupului chinez, Ren Zhengfei, transmite Reuters. Estimarea de 30 de miliarde de dolari făcută de Ren reprezintă prima cuantificare a impactului măsurii americane împotriva Huawei și este surprinzătoare după ce directorii companiei au susținut săptămâni la rând că Huawei se poate auto-susține din punct de vedere tehnologic.

Statele Unite au inclus Huawei pe o listă neagră de companii care nu pot face afaceri cu companii americane fără acordul guvernului SUA, din motive de securitate națională.

Huawei, cel mai mare productor de echipamente de telecomunicații din lume și al doilea mare producător de smartphone-uri, respinge suspiciunile că ar facilita spionajul din partea guvernului chinez. Interdicția a obligat companii precum Google și ARM să întrerupă relațiile cu Huawei.

Huawei nu s-a așteptat că hotărârea SUA de a „zdrobi” compania „să fie atât de puternică și de convingătoare”, a afirmat luni Ren, la sediul central al Huawei din Shenzhen.

„Nu ne-am așteptat să ne atace în atât de multe direcții”, a spus Ren, adăugând că se așteaptă ca afacerile să își revină în 2021. „Nu putem să ne aprovizionăm cu componente, nu putem participa în multe organizații internaționale, nu putem colabora cu multe universități, nu putem utiliza niciun fel de componente americane și nu putem nici măcar să stabilim conexiuni cu rețele care utilizează astfel de componente”, a arătat Ren. Huawei, care a obținut anul trecut venituri de 721,2 miliarde de yuani (104 miliarde dolari), anticipează pentru acest an și cel viitor venituri de circa 100 de miliarde de dolari. Obiectivul inițial al companiei pentru acest an era de 125-130 de miliarde de dolari, în funcție de fluctuația cursului valutar.

Administrația Trump a sancționat Huawei într-un moment de agravare a tensiunilor comerciale dintre SUA și China. Huawei a mai anunțat că ar putea lansa propriul său sistem de operare Hongmeng în termen de nouă luni, dacă va fi nevoie, deoarece telefoanele sale nu vor mai beneficia de actualizările Google pentru Android. Reprezentanți din industrie sunt însă sceptici că producătorii chinezi de cipuri vor putea aproviziona rapid Huawei și alte companii chineze de tehnologie.

Vânzările de telefoane ale Huawei au scăzut cu 40%, a mai spus Ren, fără să precizeze perioada de timp, dar un purtător de cuvânt a precizat că acesta s-a referit la luna trecută.

Duminică, Bloomberg a relatat că Huawei se pregătește pentru o scădere de 40% - 60% a livrărilor internaționale de smartphone-uri. Directorul general a spus însă că Huawei nu va reduce cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare și nici nu va face concedieri masive, în pofida impactului interdicției americane asupra finanțelor companiei.Abația din Flandra care și-a scos berea la vânzare pe net. E considerată cea mai bună bere din lume

n abația belgiană St. Sixtus a lansat un site pentru a-și comercializa berea Westvleteren, considerată cea mai bună din lume

Abația St Sixtus din Westvleteren, Flandra, a lansat în premieră un site pentru a-și comercializa berea Westvleteren, considerată cea mai bună din lume, relatează publicația The Guardian. Berea produsă de călugări a fost descrisă cea cea mai căutată din lume. Cei 19 călugări trapiști ai abației produc anual doar 5.000 butoaie de bere, iar băutorii tentați de berea închisă la culoare aflată în topurile mondiale trebuie să călătorească în persoană pentru a ridica cele două navete alocate. Dar chiar și cei mai retrași călugări trebuie să se schimbe odată cu vremurile, într-o anumită măsură. Pentru a fi cu un pas înaintea celor care vor să vândă berea la prețuri exagerate, abația a anunțat că intră în lumea digitală. Astfel, a fost creat un site unde clienții pot comanda cele două navete care le revin, fiind acordată prioritate celor mai noi clienți. Clienții vor trebui totuși să vină personal la magazinul abației din Flandra pentru a-și ridica cumpărăturile, dar vor evita să recurgă la o linie fierbinte care în perioadele de vârf ajunge la 85.000 de apelanți pe oră.

Fratele Manu van Hecke, abatele de la St Sixtus, a spus că a fost hotărât să se asigure că mănăstirea cisterciană își va păstra controlul asupra berii produse, după ce au fost descoperite sticle la vânzare într-un supermarket olandez.

„Noul sistem de vânzare respectă cerințele multor entuziaști ai Westvleteren. Ne-am gândit mult și bine la o alternativă bună și prietenoasă clienților. Vânzările de bere ale abației vor fi destinate exclusiv clienților privați”, a spus van Hecke.

„Magazinul online este accesibil doar clienților, nu și cumpărătorilor profesioniști. Dorim ca un număr cât mai mare de oameni să aibă posibilitatea să cumpere berea Westvleteren la un preț corect. Oricine nu respectă regulile de vânzare și abuzează să sistem nu va mai avea acces la magazinul online!, a adăugat acesta. O navetă de 24 de sticle de bere Westvleteren 12 costă 45 de euro, cumpărată direct din abație. Noul sistem, care a fost lansat ieri, permite călugărilor să facă legătura între bere și cumpărători, dacă sticlele vor apărea la vânzare în altă parte. Clienții trebuie să creeze un profil în care includ data de naștere, adresa, numărul de telefon, adresa de email și numărul de înmatriculare al mașinii.

Anul trecut, călugării de la St Sixtus, care a primit prima licență de bere semnată de regele Leopold I în 1839, și-au exprimat dezamăgirea când au descoperit că lanțul de supermarketuri Linders a vândut trei tipuri din renumita lor bere, la un preț de cinci ori mai ridicat, fără să aibă vreo permisiune din partea lor. Călugării fabrică trei tipuri de bere: blondă, cu o concentrație de alcool de 5,8%, și Westvleteren 8 și 12. Westvleteren 12 este apreciat în mod regulat ca cea mai bună bere din lume, deși are o concentrație de alcool de 10,2%.

CEO al Apple critică dur platformele social-media

 „Prea mulți par să creadă că bunele intenții scuză consecințele dăunătoare”, spune Tim Cook

Tim Cook, CEO al Apple, a declarat în discursul susținut la ceremonia de încheiere de an de la Universitatea Stanford că industria tehnologică, în ciuda bunelor intenții, a eșuat în a-și asuma responsabilitatea în probleme de confidențialitate și discurs instigator la ură, creând haos prin inerția ei.

„Prea mulți par să creadă că bunele intenții scuză consecințele dăunătoare. Dar, fie că vă place sau nu, ceea ce construiți și creați definește ce sunteți. Dacă ai construit o fabrică de haos, nu poți evita responsabilitatea pentru acel haos. Să îți asumi înseamnă să ai curaj să duci lucrurile la bun sfârșit”, a spus Cook, citat de Deadline. El a mai precizat că industria tehnologică a încercat să își conserve o imagine de bastion al ideilor libere.

„Silicon Valley este responsabilă pentru unele dintre cele mai revoluționare invenții din istoria modernă... Dar, în ultima perioadă, pare că această industrie devine cunoscută pentru o inovație mai puțin nobilă. Convingerea că poți pretinde recunoaștere fără a accepta responsabilitatea”. Cook a criticat platformele social media pentru că nu au făcut suficiente lucruri în vederea stopării „discursului instigator la ură”, dar nu a intrat în detalii. „Vedem în fiecare zi, cu fiecare încălcare a confidențialității, cu fiecare neglijare a discursului instigator la ură. Știrile false otrăvesc națiunea. False miracole în schimbul unei picături din sângele vostru”, a afirmat el. „Într-o lume fără confidențialitate digitală, chiar dacă nu ai greșit cu nimic și doar ai gândit diferit, începi să te cenzurezi. Puțin câte puțin. Să riști mai puțin, să speri mai puțin, să îți imaginezi, să îndrăznești mai puțin, să creezi mai puțin, să încerci mai puțin, să vorbești mai puțin, să gândești mai puțin”.

Compania condusă de Tim Cook a anunțat la începutul lunii lansarea unei noi funcții - Sign In With Apple - care permite utilizatorilor să se înregistreze pe un site cu o adresă falsă generată, legată de ID-ul Apple. Adresa falsă va bloca site-urile să urmărească datele private ale utilizatorului.

Aurul, la cel mai mare nivel din ultimii 7 ani

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, ieri, un curs de referință de 4.7249 lei/euro, în creștere cu 0,04% față de valoarea atinsă vineri. Totodată, prețul aurului a crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani, iar lira sterlină a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele 5 luni. Vineri, euro urcase la 4.7228 lei. Marți, euro a crescut la 4.7249 lei. Prețul gramului de aur a urcat de la 182.3449 lei la 182.6326 lei. Acesta este cel mai ridicat nivel din 18 decembrie 2012, când a fost 185.1681 lei. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4.1899 lei la 4.2241 lei. Lira sterlină a scăzut de la 5.3006 lei la 5.2925 lei. Acesta este cel mai slab nivel din 16 ianuarie, când a fost 5.2808 lei. Cursul francului elvețian a crescut de la 4.2095 lei la 4.2222 lei.

Înmatriculările de autoturisme noi în UE, minus 2,1% după 5 luni. România, cea mai mare creștere

Înmatriculările de autoturisme noi in Uniunea Europeană (UE) au crescut cu ^0.1% în mai 2019 față de mai 2018, până la 1,4 milioane unități, dar, la 5 luni, scăderea este de 2,1%, potrivit datelor transmise de ACAROM. România a înregistrat cel mai mare avans din luna mai, la nivelul UE.

Pe primele cinci luni din 2018, în UE, au fost inmatriculate 6,737 milioane autoturisme noi, ceea ce reprezintă o scădere cu -2.1% comparativ cu perioada similară din 2018. În perioada ianuarie-mai 2019, au fost înregistrate creșteri ale înmatriculărilor de autoturisme noi în Germania (^1.7), iar piața din Franța a stagnat. Totodată, piața a scăzut în Spania (-5.1%), Italia (-3.8%) și Marea Britanie (-3.1%). România se situează pe poziția 16 în UE, cu un volum de 57,538 autoturisme noi înmatriculate, înregistrând cea mai mare creștere a înmatriculărilor de autoturisme noi din UE , de ^20.3% față de primele cinci luni din 2018. În ceea ce privește constructorii de automobile, cele mai multe autoturisme înmatriculate în Europa sunt reprezentate de grupul VW cu 1,627 milioane unități, în scădere cu 3.1%, urmate de grupul PSA cu 1,13 milioane unități, în creștere cu ^0.6%, și de Grupul Renault cu 713.170 unități, în scădere cu 0.1% (din care Dacia 253.124 unități, o creștere de ^12.1% față de perioada ianuarie-mai 2018).

Boeing: Recâștigarea încrederii clienților va fi un proces de durată

Președintele și directorul general al Boeing, Dennis Muilenburg, a declarat că grupul a făcut o greșeală atunci când a instalat un sistem de avertizare defect în cabina avioanelor 737 MAX și a anticipat că procesul de recâștigare a clienților va dura, în urma celor două accidente fatale, transmite Reuters. Muilenburg a spus că Boeing nu a reușit să comunice clar cu autoritățile de reglementare și clienții, dar a apărat sofware-ul de control al direcției botului avionului, aflat în centrul investigațiilor deschise în urma celor două accidente care au dus la consemnarea la sol a aeronavelor 737 MAX la nivel mondial. Muilenburg a recunoscut greșeala Boeing, de a comunica autorităților de reglementare și clienților faptul că o lumină de avertizare din cabină era defectă. Acesta a precizat că defectul face parte din investigația autorităților de reglementare. Șeful Boeing a mai spus că opiniile autorităților de reglementare referitoare la momentul în care avionul MAX va putea să redevină operațional sunt tot mai convergente. Muilenburg anticipează că MAX va reveni în serviciu în acest an și a arătat că 90% dintre clienți au participat la ședințe de simulare cu suftul actualizat MCAS. Boeing lucrează cu autoritățile de reglementare pentru obținerea în curând a autorizației de zbor. Boeing a anunțat că a urmat proceduri de proiectare tehnică consacrate, la proiectarea 737 MAX. Întrebat de ce aceste proceduri nu au descoperit minusurile softului de control MCAS și ale arhitecturii seonzorului, Muilenburg a spus că în mod clar pot fi făcute îmbunătățiri. Muilenburg a declarat că Boeing se așteaptă la unele comenzi la acest salon de aeronautică, pentru avioane mari, dar că principala sa atenție la ediția din acest an va fi siguranța.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.