Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Jumătate dintre șoferi se așteaptă să fie implicați într-un accident în orice moment

Ziarul de Vrancea
28 ian 2021 996 vizualizări

Doar 21% dintre șoferi susțin că probabilitatea de a fi implicați într-un accident rutier este scăzută

Cinci din zece șoferi români (49%) sunt de părere că riscul de a fi implicați într-un accident auto este mare și foarte mare, cu 6% mai mult față de datele din 2019, reiese din rezultatele unei cercetări sociologice realizate de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) la solicitarea Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Conform cercetării, în cazul tinerilor cu vârsta de până în 35 de ani, ponderea referitoare la riscul de accidente este de 51%, în timp ce 30% dintre persoanele chestionate consideră riscul ca fiind unul mediu. Doar 21% dintre șoferi susțin că probabilitatea de a fi implicați într-un accident rutier este scăzută. Studiul IRES relevă și diferențe de percepție asupra riscului în funcție de vârstă. Astfel, 24% dintre cei cu vârste între 18 și 35 de ani îl consideră ca fiind un risc foarte mare, iar 27% unul mare. De asemenea, aproape un sfert (22%) dintre persoanele de peste 50 de ani au indicat riscul ca fiind unul foarte mare. În acest context, UNSAR lansează, joi, cea de-a treia ediție a Campaniei #ATENTinTRAFIC, cu obiectivul de a contribui la o mai bună conștientizare a riscului de accident în rândul șoferilor români. Campania din acest an are și o importantă componentă educațională, adresată în special tinerilor, sub forma unor materiale video. Acestea încurajează un comportament responsabil în trafic, iar un accent special este pus pe urmările neatenției la volan și pe cât de ușor putem deveni cu toții victima unui accident. #ATENTinTRAFIC este realizată cu susținerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), iar mesajul este susținut de către mai mulți parteneri instituționali reuniți în platforma comună de educație și prevenție rutieră inițiată în anul 2019 de industria de asigurări. Înființată în anul 1994, UNSAR reprezintă 20 de companii de profil, care dețin o pondere de aproximativ 80% din piața locală de asigurări. Din anul 2007, Uniunea este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni - Insurance Europe. Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES activează pe piața de cercetare din România din anul 2009 și funcționează ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele dezvoltate fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești. IRES este membru al ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research).

Restanțele la creditele în lei au scăzut cu 4,83%

u cele la împrumuturile în valută au coborât cu 3,6%

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor s-a cifrat, în decembrie 2020, la 4,42 miliarde de lei, în scădere cu 4,83% față de suma raportată în luna precedentă, în timp ce restanțele la creditele în valută au coborât cu 3,6%, la 1,61 miliarde de lei (echivalent), conform datelor Băncii Naționale a României (BNR). Totalul creditelor în lei atingea, în decembrie, 196,972 miliarde de lei (cu 0,76% peste valoarea din luna precedentă), din care 73,979 miliarde de lei erau sume contractate de agenții economici și 118,658 miliarde de lei împrumuturi luate de populație. Creditele în valută totalizau 89,137 miliarde echivalent lei în decembrie 2020 (cu 0,91% mai mult față de noiembrie 2020), din care 51,341 miliarde de lei împrumuturi contractate de agenții economici și 31,454 miliarde de lei credite luate de populație. Bucureștenii aveau, la finele lunii decembrie, credite în lei restante în sumă de 1,756 miliarde de lei (1,864 miliarde de lei în noiembrie) și în valută de 584 milioane de lei, echivalent (631,9 milioane de lei în noiembrie). Totalul creditelor în lei contractate în Capitală se cifra la 70,148 miliarde de lei (69,026 miliarde de lei luna precedentă), iar al celor în valută la 45,827 miliarde de lei (45,338 miliarde de lei în noiembrie).

Angajatorii români au postat peste 20.000 de joburi noi de la începutul anului

u piața se apropie de nivelul anterior pandemiei

Angajatorii români au postat peste 20.000 de joburi noi de la începutul anului, numărul aplicărilor a ajuns la 1,2 milioane iar piața se apropie de nivelul anterior pandemiei, potrivit datelor publicate de o platformă de recrutare. "Angajatorii români au început anul în forță și au scos în piață peste 20.000 de noi locuri de muncă în doar trei săptămâni lucrătoare, numărul de joburi apropiindu-se de cel înregistrat în luna ianuarie a anului trecut. Cele mai multe oportunități au venit din partea angajatorilor din retail - peste 4.300 de locuri de muncă au fost postate în luna ianuarie. Prestări servicii a fost al doilea cel mai activ domeniu, din acest punct de vedere, fiind urmat de IT / Telecom, call-center / BPO, industria alimentară, producție și construcții", se arată într-un comunicat al eJobs, transmis joi AGERPRES. Peste jumătate dintre joburile noi se adresează candidaților din București și din Ilfov. Următoarele orașe, în ordinea numărului de opțiuni deschise în fața candidaților, sunt Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Ploiești, Iași și Constanța. Angajatorii din străinătate continuă să caute candidați români, cu toate că interesul acestora față de ideea de a pleca din țară este în continuare scăzut, potrivit documentului citat. "Vedem domenii care luni la rând au stat în așteptare și care acum recuperează, cum este cazul HoReCa, unde au reînceput să se caute oameni, odată cu decizia redeschiderii restaurantelor, chiar dacă încă suntem destul de departe de nivelul din 2020. În plus, dacă anul trecut vorbeam despre angajări masive doar în câteva industrii, care au crescut tocmai pe fondul contextului de criză, acum au reluat angajările și celelalte sectoare. Telecomul sau bankingul sunt două exemple în acest sens. Pentru 2021 am văzut cele mai mici procente alocate intenției de a pleca la muncă în străinătate sau de a-și deschide propriul business", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs România. În ceea ce privește comportamentul de aplicare al candidaților, în luna ianuarie, cel mai activ a fost segmentul entry level, urmat de mid-level (2-5 ani de experiență) și de senior level (peste 5 ani de experiență). Au fost aproape 127.000 de candidați în luna ianuarie care, cumulat, au avut peste 1,2 milioane de aplicări. Comparativ, pentru aceeași perioadă a anului trecut, au aplicat 106.000 de candidați pe eJobs.ro. În acest moment, peste 21.000 de locuri de muncă pentru Romania și străinătate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.


CEC Bank lansează creditul de nevoi personale 100% online, de până la 90.000 lei

CEC Bank a anunțat joi că lansează creditul de nevoi personale, cu dobândă fixă, 100% online, disponibil pe site-ul băncii, iar cei interesați pot accesa astfel până la 90.000 de lei, de pe calculator, telefon sau tabletă. "CEC Bank continuă procesul de digitalizare și lansează creditul de nevoi personale, cu dobândă fixă, 100% online, disponibil prin platforma CEC_IN - magazinul virtual al CEC Bank. Cei interesați pot accesa creditul de nevoi personale de până la 90.000 de lei în doar câteva minute, de pe calculator, telefon sau tabletă, fără drumuri la bancă", a anunțat banca. CEC Bank oferă creditul de nevoi personale 100% online de până la 90.000 de lei, pe o perioadă de maxim 5 ani, cu dobândă fixă de 10,40% pe an (fără condiții de încasarea venitului prin CEC Bank). În cazul unui credit de 45.000 de lei, pe 5 ani, rata lunară se ridică la 985 de lei, iar DAE este de 11,9%. Pentru lansarea creditului de nevoi personale online, CEC Bank a colaborat cu start-up-ul românesc, FintechOS și cu compania de consultanță Deloitte. În cadrul platformei sunt folosite tehnologii precum: recunoașterea automată a datelor (OCR), preluarea automată a acestora în sisteme și recunoaștere facială, precum și un modul automat de analiză și decizie, informează banca. ”În ziua de azi, ne uităm la filme online, ne facem cumpărăturile online, putem să comandăm un taxi sau să ne rezervăm vacanța online. Și în zona serviciilor bancare, trebuie să oferim clienților o experiență digitală la fel de bună. După lansarea conturilor online, CEC Bank continuă procesul de transformare și modernizare, cu lansarea creditului de consum online. Vom continua eforturile de digitalizare și vom aduce mai multe produse și servicii bancare în zona digitală, inclusiv pe segmentul IMM-urilor. În același timp, credem în puterea unui model hibrid, în care canalul online vine în completarea rețelei de unități CEC Bank, cea mai mare din România”, a declarat Bogdan Neacșu, director general al CEC Bank. Creditul de nevoi personale online se acordă pe baza unui flux simplificat care durează câteva minute: clientul selectează suma dorită, oferă informații despre situația financiară și statutul profesional și își introduce datele de identificare, verificarea și confirmarea informațiilor introduse realizându-se printr-un apel video. Verificarea eligibilității, inclusiv interogarea veniturilor la ANAF și a istoricului de creditare, se realizează automat, iar acordurile din partea clientului sunt semnate electronic. În cazul unui răspuns pozitiv, contractul se generează pe loc și este semnat tot electronic. După semnarea contractului, suma este virată în contul curent de la CEC Bank.

Legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive nu a trecut de CCR

Curtea Constituțională a admis joi, cu unanimitate de voturi, obiecția formulată de 70 deputați PNL la legea privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. CCR a constatat că actul normativ este neconstituțional în ansamblu lui. Prin urmare, legea se reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curții. Pe 6 mai 2020, Camera Deputaților a adoptat decizional proiect de lege privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive. Astfel, conform inițativei legislative adoptate, „prin excepție de la prevederile art. 5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăși dublul sumei împrumutate”.  Articolul 5 la care face referire actul normativ prevede că „dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR”. De asemenea, proiectul adoptat definește și termenul de creditor financiar ca fiind „o instituție de credit autorizată de Banca Națională a României denumită în continuare BNR, o sucursală din România a unei instituții de credit străine, o instituție financiară nebancară sau o entitate care desfășoară activitatea de recuperare creanțe”. Totodată, o altă modificare a Legii, prin proiectul adoptat de către deputați prevede că „dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăși cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR pe piața financiar-bancară internă”. „Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăși cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referință practicată de BNR”, arată o altă modificare a legii.

Facebook a obținut venituri peste așteptări

Facebook a obținut venituri peste așteptările analiștilor în trimestrul patru al anului trecut, susținute de creșterea cheltuielilor pentru publicitate de către companii, pentru a profita de sezonul cumpărăturilor de iarnă care au avut loc în mare parte online din cauza pandemiei de coronavirtus, transmite Reuters. Rezultatele validează implicarea Facebook în comerțul electronic prin intermediul Instagram Shopping și al Facebook Marketplace. Compania a lansat o serie de produse de comerț electronic, cum ar fi Facebook Pay și Facebook Shops, care permit achizițiile prin aplicație de-a lungul unei suite de aplicații ale companiei, inclusiv prin intermediul Instagram și WhatsApp. Numărul utilizatorilor activi lunari a urcat cu 12%, la 2,8 miliarde, peste nivelul de 2,75 de miliarde anticipat de analiști. Veniturile totale, care includ în mare parte veniturile din publicitate, au avansat de la 21,08 miliarde de dolari în urmă cu un an la 28,07 miliarde de dolari, în trimestrul încheiat pe 31 decembrie. Analiștii anticipau în medie venituri trimestriale de 26,44 de miliarde de dolari, potrivit datelor IBES ale firmei Refinitiv.

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 1,54%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut joi de la 1,55% la 1,54%, potrivit datelor publicate de instituție. Este cel mai scăzut nivel al ROBOR la 3 luni după 29 septembrie 2017. Indicele ROBOR la 6 luni a coborât de la 1,65% la 1,64%. Este cel mai scăzut nivel al ROBOR atins după 29 septembrie 2017. Consiliul de administrație al BNR, întrunit pe 15 ianuarie 2021, a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, de la 1% pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2% pe an. De asemenea, BNR a mai decis păstrarea nemodificată a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Un sfert din întreprinderile mici din Serbia s-au închis în 2020

Potrivit datelor din Registrul Entităților Comerciale, la începutul anului 2021, în Serbia erau înregistrate în total 400.646 de entități comerciale active - 121.690 companii și 278.956 întreprinderi mici, scrie publicația Serbian Monitor. În 2020, a existat o creștere a numărului total de firme înregistrate cu 9.879 față de începutul anului 2019. În 2020, au fost înregistrate 9.176 de companii și 29.810 de întreprinderi mici, ceea ce reprezintă o creștere cu 19 companii față de anul ​​2019. În 2020, erau cu aproximativ 25% mai puține întreprinderi mici decât în ​​2019, potrivit site-ului Uniunii Patronatelor din Serbia. Majoritatea companiilor fondate în 2020 sunt angajate în comerțul cu ridicata nespecializat, dezvoltarea de software, construcția de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, activități de consultanță privind afacerile, transport rutier de mărfuri, catering și activități de catering mobil, comerț online, activități de consultanță în domeniul tehnologiei informației, inginerie și consultanță tehnică, leasing și gestionare de bunuri imobiliare proprii sau închiriate. Majoritatea întreprinderilor mici aparțin următoarelor categorii - restaurante și facilități de servicii alimentare mobile, servicii de consultanță, saloane de coafură și înfrumusețare, transport rutier de mărfuri, întreținere și reparații autovehicule, servicii de pregătire și service a băuturilor, alte lucrări de construcții specifice, programare computerizată, consultanță tehnică și instalații de acoperire a podelelor și a pereților.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.