Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Isărescu: În România este inflație, ne batem cu ea

Ziarul de Vrancea
18 ian 2023 577 vizualizări

“Trebuie să asigurăm și stabilitatea financiară și progresele în ceea ce privește inflația se vor face treptat”, a subliniat guvernatorul BNR

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, că în România este inflație și ”ne batem cu ea”, menționând că trebuie asigurată stabilitatea financiară, iar apoi progresele în ceea ce privește inflația se vor face treptat. Mugur Isărescu a declarat, joi, într-o conferință privind lansarea Raportului asupra stabilității financiare – decembrie 2022, că peste tot în lume a a avut loc o creștere a inflației și că România care era pe locul întâi în acest clasament din Uniunea Europeană a ajuns acum pe locul opt.  “Ne-am preocupat în continuare de stabilitatea prețurilor. Avem în România o creștere masivă a inflației, dar peste tot în lume s a întâmplat, asta nu înseamnă că ne spălăm pe mâini. Dacă ne uităm și facem comparații, că nu poți să te uiți numai la tine trebuie să te uiți și ce se întâmplă în lume, nu? Din 2019, în condițiile în care ne-a preocupat stabilitatea financiară, vedeți curba, cu un an înainte era chiar pe locul întâi, cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. Am ajuns pe locul opt”, a explicat Mugur Isărescu. Potrivit acestuia, datele sunt ceva mai mici pentru că este vorba de indicele european armonizat ca să putem să facem comparații. ”Vezi la România 14,6 să ne putem compara cu alte țări. Și țări cu care obișnuiam în trecut să spunem concurăm în sensul de hai să luăm modelul Poloniei, să luăm modelul Cehiei, să luăm modelul Ungariei și așa mai departe, au avut o inflație care, comparativ, ne-a depășit. Mai mare decât la noi. Ce vrea să spună această realitate, aceste cifre? În România este inflație, ne batem cu ea, trebuie să asigurăm și stabilitatea financiară și progresele în ceea ce privește inflația se vor face treptat”, a mai afirmat Isărescu. 

“Nu e chiar penal, dar nici departe”

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a afirmat, joi, că, dacă un bancher dă credit unei societăți cu capital negative, “nu este chiar penal, dar nici departe”, explicând că acest lucru înseamnă că dă bani cuiva care știe că nu are de unde să-i returneze, nu are nicio garanție. Mugur Isărescu a declarat, joi, într-o conferință privind lansarea Raportului asupra stabilității financiare – decembrie 2022, că băncile din România au o capitalizare mai bună decât media europeană. “Noi am avut, în ceea ce privește rata fondurilor proprii, de la început, preocuparea de a cere băncilor să fie bine capitalizate pe fondurile proprii. Și suntem chiar cu o capitalizare mai bună decât media europeană, or fi țări europene cu o rata fondurilor proprii peste noi, dar suntem pe verde. Mare problemă, în special după criza din 2008 – 2009, au fost creditele neperformante, atât de mare încât putea să dărâme sistemul bancar din România. (…) Rezolvarea problemei creditelor neperformante în România a fost o evoluție pozitivă, care ne-a salvat de necazuri și stăm acum chiar mai bine decât media europeană”, a afirmat Isărescu.

Chirițoiu: În spiritul legii, Petrom ar trebui să plătească taxa de solidaritat

u “ în litera legii nu pot să vă spun”, susține Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței

OMV Petrom ar trebui să plătească taxa de solidaritate, pentru că e clar că a beneficiat de creșterea prețului și cred că, în spiritul legii, se încadrează, dar în litera legii nu pot să spun ce s-a întâmplat, a declarat, joi, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, într-o conferință de presă. "Expresia e: unde-i lege, nu-i tocmeală. Acum, bănuiesc că legea nu e atât de neclară cât să nu înțeleagă lumea dacă trebuie să plătească sau nu. Legea transpune o hotărâre europeană. În toată Europa s-a spus: companiile astea din energie au beneficiat... nu e vina lor, dar nu e nici meritul lor că au aceste profituri, că au crescut mult prețurile în energie, și atunci e cumva incorect să le rămână profiturile, pentru că au rezultat din invazia rusească, nu dintr-o performanță managerială deosebită a lor. Și atunci nu e corect să le rămână lor profiturile astea foarte mari, trebuia să ia și statul o parte, mai ales că statul, undeva, trebuie să îi ajute pe cei care sunt afectați de creșterea asta mare de prețuri. Și acesta e un lucru care se întâmplă. România l-a făcut, a fost a doua țară care a introdus această taxare specială pentru firmele din electricitate și gaze. După Spania, am fost prima țară care a introdus-o la sfârșitul lui 2021. Acum Uniunea a zis: dar și ăștia din petrol, nu numai energie, numai electricitate și gaze...Și a venit statul nostru cu această ordonanță. Deci, logic ar fi să plătească, că ăsta a fost sensul. Da, Petrom e clar că a beneficiat de creștere a prețului", a explicat Chirițoiu. El a subliniat că sensul deciziei europene și sensul legii noastre era ca firme care au beneficiat de acest context și nu aveau ele un merit să plătească. "Și cred că Petrom se încadrează. Deci ea, în spiritul legii, ar trebui să plătească. Acum, nu pot să vă spun în litera legii ce s-a întâmplat", a punctat președintele Consiliul Concurenței. Conform art. 1, alin. (1) din Ordonanța Guvernului, taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75% inclusiv, din activități desfășurate în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 - Extracția țițeiului, 0620 - Extracția gazelor naturale, 0510 - Extracția huilei, 1910 - Fabricarea produselor de cocserie și 1920 - Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului. Totodată, contribuția de solidaritate se datorează și de către părțile afiliate. Ministerul Finanțelor a transpus prin Ordonanța de Urgență, aprobată în ședința de Guvern din 29 decembrie 2022, prevederile Regulamentului UE 2022/1854 care vizează toate statele membre și are ca principal obiectiv protejarea categoriilor vulnerabile de populație împotriva efectelor creșterii prețurilor la energie și finanțarea investițiilor în proiecte energetice strategice.

Dacia a vândut în 2022 un număr de 573.800 de vehicule, cu 6,8%

u peste 40.000 de vehicule, înmatriculate anul trecut în România, pe prima poziție fiind Logan, urmat de Duster

Dacia a vândut în 2022 un număr de 573.800 de vehicule, cu 6,8% mai mult față de anul precedent. Marca românească a depășit pragul simbolic de 8 milioane de automobile vândute de la lansarea modelului Logan, în 2004, anunță joi compania. În România, Dacia a înmatriculat 40.179 de vehicule, cu 5.3% mai multe decât în 2021. Pe prima poziție se află Logan, cu 11.401 unități, urmat de Duster, cu 10.161 de unități. Pe locul al treilea se află Sandero (8.492 unități), în timp ce pe poziția a patra se situează Spring, cu 6.830 de unități. Modelul de familie Jogger se aflăpe locul al optulea în clasamentul celor mai vândute vehicule de pe piața din România, cu 2.614 unități înmatriculate în 2022. ”În 2022, Dacia a atins în Europa o cotă de piață record de 7,6% pe piața autoturismelor vândute către clienții particulari(6,2% în 2021), consolidându-și astfel, pentru al doilea an consecutiv, poziția sa pe locul al treilea în topul celor mai vândute mărci către această categorie de clienți”, precizează compania. În Franța,cea mai mare piață pentru Dacia, au fost înmatriculate 130.800 de autoturisme în 2022, în creștere cu 4,5% față de nivelul înregistrat în 2021, pe o piață în regres cu 7,8%. Această performanță se traduce printr-o creștere cu un punct procentual a cotei de piață, care a ajuns la 8,6%, plasând în premieră Dacia pe locul al treilea în clasamentul celor mai vândute mărci de pe piața franceză a vehiculelor de persoane. Pe segmentul vânzărilor către persoanele fizice, Dacia a atins o cotă de piață de 15,8% (plus 1,3 puncte procentuale față de 2021), ceea ce înseamnă că unul din 6 clienți particulari din Franța a ales în 2022 un vehicul Dacia. În Germania, a cărei piață este dominată de oferta în segmentul C, Dacia a înregistrat în 2022 o creștere cu 50% a vânzărilor sale față de anul precedent, acestea ajungând la 60.300de autoturisme. În premieră, cota de piață a mărcii a depășit 2% în segmentul VPși 5% în segmentul VPvândute către persoane fizice. Astfel, Dacia a ajuns să ocupe locul 6 în clasamentul vânzărilor de autoturisme din Germania către clienții particulari.

Firma de creditare în criptomonede Genesis se pregătește să își declare falimentul

Firma de creditare în criptomonede Genesis Global Capital plănuiește să își depună declarația de faliment săptămâna aceasta, a informat miercuri Bloomberg News, citând persoane care cunosc situația, relatează Reuters. Creditorii, Genesis și compania mamă a acesteia, Digital Currency Group, au făcut schimb de mai multe propuneri, dar până acum nu au reușit să ajungă la un acord, se arată în articol, adăugând că Kirkland & Ellis și Proskauer Rose au acordat consultanță grupurilor. Falimentul va fi cel mai recent dintr-un șir de eșecuri înregistrate de firme de criptomonede, pe fondul unei crize la nivel de sector. Core Scientific, una dintre cele mai mari companii pentru minarea de criptomonede tranzacționate la bursă din Statele Unite, a declarat în decembrie că a solicitat protecție în caz de faliment, în conformitate cu legea numită capitolul 11.

Firmele americane sunt pesimiste cu privire la creșterea economică

Au existat unele semne încurajatoare că presiunile inflaționiste din SUA și penuria de forță de muncă se diminuează, a arătat miercuri un raport al Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite, dar activitatea economică a încetinit, deoarece măsurile de politică monetară ale băncii centrale influențează creșterea, transmite Reuters. Cinci dintre districtele Fed au raportat creșteri ușoare sau modeste ale activității economice generale în ultimele câteva săptămâni, în timp ce șase nu au observat nicio schimbare sau scăderi ușoare față de perioada de raportare anterioară, iar unul a citat o scădere semnificativă, a spus banca centrală a SUA. Fed a lansat cel mai recent sondaj privind starea de sănătate a economiei, derivat din contactele de afaceri la nivel național, după ce o serie de date recente au ridicat speranțe că inflația prea mare se află pe o traiectorie sustenabilă de încetinire, creșterile salariale fiind mai moderate, iar deficitul de personal mai mic. Dar acest lucru este însoțit de costul unei astfel de acțiuni, în timp ce Fed încearcă să reducă cererea în economie. ”În general, contactele se așteptau în general la o creștere redusă în lunile următoare”, a spus Fed în sondajul său, cunoscut sub numele de ”Cartea bej”, care a fost realizat în cele 12 districte ale sale până pe 9 ianuarie. Vânzările cu amănuntul din SUA au înregistrat în decembrie cea mai mare scădere din ultimul an, au arătat miercuri datele guvernamentale, punând cheltuielile consumatorilor și economia în ansamblu pe o traiectorie de creștere mai slabă în 2023. Fed a majorat ratele dobânzilor în ultimul an în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani, pentru a combate inflația constant ridicată, dar, odată cu progresele înregistrate în sfârșit, factorii de decizie politică sunt din ce în ce mai încrezători că vor ajunge la un punct de oprire în această primăvară, cu dobânda de politică monetară în jurul valorii de 5%.

BERD anticipează o pierdere record în 2022

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) se așteaptă la o pierdere record în 2022, în principal din cauza pierderilor din portofoliul deținerilor sale din Rusia și Belarus, a declarat miercuri președintele BERD, Odile Renaud-Basso, citat de Reuters. Banca avea înainte de războiul din Ucraina în jur de 1 miliard de dolari în portofoliul său concentrat pe Rusia și Belarus, care acum este ”provizionat complet”, a spus Renaud-Basso, adăugând că, prin comparație, condițiile de piață mai largi și împrumuturile neperformante au avut un impact limitat. asupra rezultatelor BERD. ”Ne așteptăm la o pierdere record, în urma unui profit record din anul precedent”, a spus ea într-un interviu acordat Forumului Reuters Global Markets, în marja reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos. Banca a raportat anterior investiții record în 2022, de aproximativ 13,1 miliarde de euro (14,1 miliarde de dolari) și se așteaptă să continue investițiile care vizează securitatea alimentară și energetică, a spus Renaud-Basso.

Apple lucrează la un smart display

Apple, care tocmai a lansat un nou difuzor inteligent HomePod, urmărește să-și extindă portofoliul de dispozitive din sfera smart home cu un așa-numit ecran inteligent. Viitorul smart display Apple va fi bazat pe tableta iPad - va avea un design asemănător și o parte din funcționalități, urmând să coste mai puțin, totuși, decât un iPad. Sursele citate de Bloomberg susțin că viitorul smart display va targeta utilizarea în casă, având funcții de comunicare prin FaceTime și opțiuni de controlare a altor dispozitive de smart home. Dispozitivul ar putea fi vândut în mai multe dimensiuni, cu ecrane mai mari și mai mici, dotate cu un sistem magnetic pentru a putea fi montate în diverse locuri din casă. Pe lângă smart display, Apple mai are în lucru o nouă versiune de Apple TV, care va fi dotată cu un procesor mai puternic și ar urma să fie lansată pe piață în prima jumătate a lui 2024. Informația despre viitorul smart display vine la puțin timp după ce Apple a prezentat un nou HomePod, care va fi disponibil din 3 februarie și va costa 300 de dolari.

Twitter oferă un nou plan anual pentru abonamentul Twitter Blue

Twitter a anunțat miercuri că oferă un nou plan anual pentru serviciul său de abonament numit Twitter Blue, care include insigna sa ”verificată”, la o reducere față de prețul lunar, transmite Reuters. Utilizatorii se pot abona la serviciu pentru un preț anual de 84 de dolari, în loc de un preț lunar de 8 dolari pe web și 11 dolari pe dispozitivele Apple. Reducerea va fi disponibilă în țări precum Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Japonia, Noua Zeelandă și Australia, a spus Twitter. De la preluarea de către miliardarul Elon Musk a Twitter pentru 44 de miliarde de dolari, anul trecut, el a adus schimbări companiei, inclusiv noi planuri de abonare pentru Twitter Blue. Bifa albastră era rezervată anterior conturilor verificate ale politicienilor, personalităților celebre, jurnaliștilor și altor persoane publice. Dar o opțiune de abonament, deschisă oricui este pregătit să plătească, a fost lansată anul trecut pentru a ajuta Twitter să își crească veniturile, în timp ce Musk luptă pentru a păstra agenții de publicitate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.