Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Internetul a păstruns în peste două treimi din casele din România

Ziarul de Vrancea
5 dec 2018 789 vizualizări

Cel mai răspândit este în regiunile București-Ilfov (8 din 9 gospodării au acces la internet de acasă) și Nord-Vest, iar cel mai puțin în Moldova și Dobrogea

Din totalul gospodăriilor din România, aproape trei sferturi, respectiv 72,4%, au acces în acest an la rețeaua de internet de acasă, în creștere cu 3,8 puncte procentuale față de anul anterior, informează INS. Dintre gospodăriile care au acces la internet de acasă, 62,9% sunt localizate în mediul urban. În profil teritorial, conectarea la internet a fost mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea București-Ilfov (8 din 9 gospodării au acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest și Nord-Vest. Cele mai mici ponderi sunt înregistrate de regiunile Nord-Est (65,1%) și Sud-Est (65,2%). Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporție de 82,1% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate la mare distanță de conexiunile broadband mobile (57,3%) și de conexiunile narrowband (12,5%). Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 ani, proporția celor care au folosit vreodată internetul a fost de 78,8%, din care 89,7% în ultimele 3 luni. Dintre utilizatorii curenți, 75,5% folosesc internetul cu frecvență zilnică sau aproape zilnică, în creștere cu 2,2 puncte procentuale față de anul anterior (75,5% față de 73,3%). Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat vreodată internetul a fost de 93,6% în regiunea București – Ilfov care constituie cel mai ridicat procent din țară, urmată de regiunile Vest (88,3%) și Nord – Vest (83,9%). La polul opus se află regiunile Sud-Muntenia (71,0%) și Sud-Est (69,9%). Proporția bărbaților care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puțin mai mare decât cea a femeilor: 79,7% față de 77,9%, diferența fiind doar de 1,8 puncte procentuale, în scădere față de anul anterior când se înregistra o diferență de 2,7 puncte procentuale. Ponderile persoanelor care utilizează internetul descresc odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, ponderea persoanelor care utilizează internetul din grupa de vârstă 16-34 ani a fost de 94,7% în timp ce pentru grupa de vârstă de cuprinsă între 55 și 74 ani a fost de doar 53,8%.

Schimbare importantă în privința salariului minim

u Guvernul ar putea să renunțe la majorarea salariului minim pentru cei cu 15 ani vechime

Guvernul ar putea renunța la majorarea salariului minim pentru angajații care au 15 ani vechime, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX. Modificarea urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019. Potrivit surselor citate, rămâne variantă de lucru majorarea venitului minim pentru cei cu studii superioare, așa cum a fost pus în discuție în ultimele luni. Sursele politice spun că se ia în considerare scoaterea din hotărâre a majorării salariale pentru cei cu 15 ani vechi tocmai pentru ca măsura să nu nască măsuri negative din partea angajatorilor față de cei care ating acest prag. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, că anticipează că salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie, săptămâna aceasta urmând a avea loc noi discuții. Ministrul a mai spus că proiectul va fi aprobat la finele acestei săptămâni în ședința de Guvern. Salariul minim brut ar urma să crească de la 1.900 de lei pe lună, cât este de la începutul acestui an, la 2.080 de lei pe lună. În plus, era adus în discuție ca angajații cu studii superioare și cu minimum 15 ani vechime să aibă un nivel de 2.350 de lei pe lună.

Alpha Bank Romania pregătește lansarea primului program de obligațiuni ipotecare

Alpha Bank pregătește lansarea primului program de obligațiuni ipotecare din România, după ce Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat un program-cadru de obligațiuni ipotecare, cu un plafon maxim al principalului de 1.000.000.000 euro (sau echivalentul în alte valute), informează banca. Obligațiunile ipotecare reprezintă o soluție de finanțare des întâlnită pe piețele financiare internaționale, prin care banca urmărește să își diversifice sursele de finanțare, cât și să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea și extinderea activităților sale. Potrivit legii, aceste obligațiuni sunt garantate cu un portofoliu de creanțe decurgând din contractele de credit ipotecar sau de investiții imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligațiuni ipotecare să atragă modificări în privința termenilor contractuali agreați anterior cu clienții băncii sau a garanțiilor aferente contractelor de credit. Beneficiile pentru economie sunt îmbunătățirea procesului de gestionare a activelor și pasivelor, în sensul unei corelări mai bune a scadențelor dintre împrumuturile acordate și sursele de finanțare atrase, scăderea costurilor de finanțare pentru creditele ipotecare, creșterea gradului de intermediere financiară, prin atragerea de economisire externă, precum și dezvoltarea pieței locale de capital. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituțiile financiare sunt finanțate prin emiterea de obligațiuni ipotecare, aceasta fiind o soluție frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa. În anul 2001, Alpha Bank Romania lansa primul credit imobiliar, deschizând astfel piața finanțărilor pentru achiziția de locuințe prin credit bancar.

Alibaba înfinge steagul în inima Europei

Grupul chinez Alibaba a semnat un acord cu guvernul belgian, primul de acest tip convenit de companie în Europa, pentru înființarea unui centru de comerț online în Belgia, care va include investiții în infrastructura logistică, transmite Reuters. Proiectul face parte din proiectul Platforma pentru Comerț Electronic Mondial (Electronic World Trade Platform - eWTP) al companiei, iar Belgia este prima țară europeană care se alătură proiectului, după acordurile similare încheiate de Alibaba cu Malaysia și Rwanda. Divizia de logistică a Alibaba, Cainiao, va închiria un port logistic cu o suprafață de 220.000 de metri pătrați în aeroportul Liege al Belgiei și va investi inițial 75 de milioane de euro în acest proiect, care ar trebui să înceapă activitatea în 2021. ”Credem cu tărie că în cadrul eWTP vom deschide un potențial uriaș pentru companiile europene, pentru a profita de beneficiile comerțului transfrontalier, în special pe piața chineză”, a declarat într-un comunicat directorul general al Alibaba, Daniel Zhang. Programul eWTP al Alibaba are rolul să sprijine statele să reducă barierele comerciale pentru comerțul electronic, inclusiv prin reducerea sau eliminarea tarifelor și prin accelerarea operațiunilor vamale. Compania a anunțat anterior că  proiectul are rolul să completeze Organizația Mondială a Comerțului. Alibaba extinde proiectul în Europa pe fondul tensiunilor comerciale mondiale, care au obligat compania să renunțe la eforturile de a ajunge la comercianții americani. Președintele Alibaba, Jack Ma, a declarat recent că planurile anterioare, de a crea un milion de locuri de muncă în Statele Unite, au fost blocate din cauza tensiunilor comerciale, a relatat presa chineză.

Prețurile alimentelor pe plan mondial sunt în scădere

Prețurile mondiale ale alimentelor au scăzut în noiembrie până la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, conduse de declinul uleiurilor vegetale, lactatelor si cerealelor, a anuntat joi agentia Natiunilor Unite pentru Alimentatie (FAO). Indicele prețurilor la alimente FAO, care măsoară modificările lunare pentru un coș de cereale, oleaginoase, produse lactate, carne și zahăr, a a scăzut la 160,8 puncte luna trecută, în scădere față de 162,9 puncte în octombrie și cel mai redus nivel din mai 2016. În noiembrie, doar indicele prețurilor la zahăr a crescut, cu 4,4% față de luna octombrie, a precizat FAO. Indicele prețurilor la cereale a înregistrat în SUA a înregistrat o medie de aproape 164 de puncte în luna noiembrie, în scădere cu 1,1% față de luna octombrie. Prețurile uleiului vegetal au scăzut pentru a 10-a lună consecutiv, cu 7,6% în noiembrie, la minimul a 12 ani. Prețurile la cereale s-au redus antrenate de evoluțiile de pe piața orezului și a porumbului și a concurenței în creștere la export. Prețul uleiului de palmier s-a diminuat considerabil, alimentat atât de stocurile mari din țările exportatoare importante. Soia și floarea-soarelui au resimțit recolta abundentă din SUA, UE și mai multe piețe emergente și perspectivele pozitive de producție în regiunea Mării Negre. Prețurile produselor lactate au scăzut cu 3,3% față de luna octombrie, al șaselea declin lunar. FAO a anunțat că producția globală de cereale în 2018/19 a fost de 2,595 miliarde de tone, în scădere ușoară față de prognoza anterioară și cu 2.4% sub producția record de anul trecut. Prognoza FAO pentru producția mondială de grâu în 2018/19 a fost de 725,1 milioane de tone, cu 2,8 milioane de tone mai mică decât prognoza anterioară, reflectând estimările reduse pentru recoltele din acest an în Turcia și în Federația Rusă, a declarat FAO. Prognoza FAO pentru stocurile mondiale de cereale la finele sezonului agricol, în 2019, este de 762 milioane de tone, neschimbată din noiembrie.

Mită la una dintre cele mai mari companii petroliere din lume

Cele mai mari companii de trading de petrol din lume, Vitol, Trafigura și Glencore, au plătit mită în valoare de peste 30 de milioane de dolari unor angajați ai companiei braziliene de stat Petrobras, într-o schemă care ar putea funcționa în continuare, au afirmat miercuri procurori citați de Reuters. Directori de rang înalt ai companiilor internaționale au avut ”cunoștințe totale și fără echivoc despre corupția în care este implicată Petroleo Brasileiro, cunoscută sub numele Petrobras”, au afirmat anchetatorii într-o conferință de presă. Darea de mită a avut loc în perioada 2011-2014. Anchetatorii au spus că detaliile pe care le-au făcut publice reprezintă doar ”vârful icebergului” și că cele mai recente dezvăluiri arată cele mai puternice legături internaționale cunoscute până în prezent în cadrul investigației “Car Wash”, centrată pe corupția de la Petrobras. Angajații Petrobras au oferit companiilor de trading prețuri scăzute pentru petrol și produse derivate, precum și tancuri de stocare, în peste 160 de operațiuni, iar apoi au împărțit banii, potrivit autorităților.

Directorul financiar al Huawei a fost arestat în Canada

Autoritățile canadiene au arestat-o în Vancouver pe Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei Huawei, aceasta urmând să fie extrădată în Statele Unite, au transmis reprezentanții Departamentului de Justiție din Canada, relatează CNN. Motivul arestului este încălcarea sancțiunilor impuse de Statele Unite, a transmis o sursă familiară situației. Meng Wanzhou, fiica fondatorului companiei chineze, Ren Zhengfei, a fost arestată în data de 1 decembrie. Prima audiere în acest caz este programată pentru vineri. Reprezentanții companiei Huawei, una dintre cele mai mari companii de echipamente de telecomunicații, au refuzat să comenteze incidentul. Autoritățile din Statele Unite au început să cerceteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran și alte țări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA.

Indicele Robor la trei luni a scăzut la 3,08%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 3,08%, cel mai mic nivel din ultimele cinci luni și jumătate, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Miercuri, indicele a stagnat la 3,09%. Joi, indicele a scăzut la 3,08%, cel mai mic nivel din 21 iunie, când a fost 2,95%. Totodată, indicele Robor la șase luni a crescut, joi, la 3,38%. Miercuri, acest indice a urcat de la 3,36% la 3,37%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.