Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Înmatriculările de autoturisme noi au urcat spectaculos

Ziarul de Vrancea
9 oct 2019 1906 vizualizări

În luna septembrie au fost înmatriculate cu 118,19% mai multe mașini noi față de perioada similară a anului trecut

Înmatriculările de autoturisme noi în România au crescut în septembrie 2019 cu 118,19% față de septembrie 2018, atingând un volum de 6.046 unități, informează ACAROM – Asociația Constructorilor de Automobile din România și DRPCI. Pe primele 9 luni din 2019, numărul autoturismelor noi înmatriculate este de 124.049 unități ceea ce reprezintă o creștere cu plus 16.37% comparativ cu perioada similară din 2018. În ceea ce privește autoturismele second hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a atins în septembrie 2019 cifra de 35.724 unități, o creștere de 3,4 % față de septembrie 2018. Pe primele 9 luni din 2019, numărul autoturismelor second hand înmatriculate este de 329.231 unități, ceea ce reprezintă o scădere cu 5,10% comparativ cu perioada similară din 2018. Clasamentul pe mărci autoturisme noi din perioada ianuarie – septembrie este condus de Dacia, cu 37.115 unități (cu o creștere de 26,65% față de ian-sept 2018), urmată de Renault, cu 10.705 unități (cu o creștere de 16,01% față de ian-sept 2018), Skoda cu 9.596 unități (cu o creștere de 10,12% față de ian-sept 2018), Ford cu 9.219 unități (cu o creștere de 22,84% față de ian-sept 2018) și Volkswagen, cu 8.525 unități (cu o creștere de 0,85% față de ian-sept 2018).

O cămașă high-tech ajută persoanele cu deficiențe de auz să simtă muzica

u “este aproape ca și când ai simți profunzimea muzicii. Simți că te miști odată cu ea”, au spus creatorii produsului

O cămașă high-tech numită “Sound Shirt”, creată de compania londoneză de modă CuteCircuit, ajută persoanele cu deficiențe de auz să simtă muzica, prin intermediul unor senzori, relatează Reuters. Două surori gemene, Hermon și Heroda Berhane, iubesc dansul dar nu pot auzi muzica pentru că au surzit, ele afirmând că această camașă care le permite să simtă diferite sunete le-a transformat nopțile petrecute în cluburile din Londra. “Sound Shirt” (cămașa sunetului) are 16 senzori incluși în materialul cămășii, cu ajutorul cărora purtătorul poate simți sunetul viorilor în brațe, de exemplu, în timp ce bătaia tobelor se simte în spate. Gemenele Berhane, care și-au pierdut auzul la o vârstă fragedă, au spus că prezentarea cămășii le-a oferit o experiență cu totul nouă. “Este aproape ca și când ai simți profunzimea muzicii. Simți că te miști odată cu ea”, a spus Hermon. Francesca Rosella, co-fondator și director de creație la CuteCircuit, care creează piese vestimentare cu tehnologie purtabilă, a declarat că aceste jachete permit hipoacuzicilor să simtă muzica prin intermediul senzațiilor. ”În interiorul cămășii, care, apropo, este integral din material textil, nu există cabluri, așa că folosim numai materiale smart, avem o combinație de componente microelectronice...foarte subțiri și flexibile, și materiale conductoare”, a explicat aceasta. Cămășile Sound Shirt nu sunt ieftine, urmând să fie comercializate la un preț de peste 3.000 de lire sterline (3.673 dolari), dar Heroda consideră că merită acest preț, pentru ca persoanele care nu aud să se bucure de muzică la fel de mult ca ea și sora ei. ”Cred că ne poate schimba cu adevărat viața”, a spus Heroda.

Deficitul comercial al României a crescut cu aproape 21%

Deficitul comercial al României a avansat cu 20,8% în primele opt luni, la 10,85 miliarde de euro, arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). În primele opt luni din 2018, deficitul comercial a fost de 8,98 miliarde euro, potrivit datelor INS. În primele opt luni din 2019, deficitul comercial a fost de 10,85 miliarde de euro, cu 1,87 miliarde euro mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, exporturile au însumat 45,75 miliarde euro, iar importurile au însumat 56,6 miliarde euro. Astfel, în primele opt luni, față de aceeași perioadă a anului trecut, exporturile au crescut cu 1,7%, iar importurile cu 4,8%. Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri, în aceeași perioadă, a fost de 35,087 miliarde euro la expedieri și de 42,18 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,7% din total exporturi și 74,5% din total importuri. În 2018, deficitul comercial al României a avansat cu 16,8%, față de anul anterior, până la 15,1 miliarde euro.

Douâ celebre restaurante din București au fost închise de Protecția Consumatorului

Restaurantele La Cocoșatu și La Gil din București au fost închise temporar de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, până la remedierea deficiențelor, după ce în urma unui control au fost găsite condiții igienico-sanitare necorespunzătoare, produse expirate și neconforme, fiind retrase de la comercializare peste 250 de kilograme de produse alimentare. Cele două restaurante au fost amendate în total cu 75.000 de lei. ANPC propune închiderea unităților pe o perioadă de cel mult șase luni. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat că, în urma controlului făcut de comisarii instituției la restauratul La Gil din București, au fost descoperite condiții igienico-sanitare necorespunzătoare, produse expirate, neconforme și nesigure, nu erau respectate condițiile de temperatură și era utilizată practica comercială înșelătoare. Unitatea a fost închisă temporar până la remedierea deficiențelor și amendată cu 55.000 de lei. De asemenea, au fost retrase de la comercializare aproape 200 de kilograme de alimente. Horia Constantinescu a precizat că, pe lângă aceste măsuri, a fost propusă și închiderea temporară a unității pe o durată de cel mult șase luni. Președintele ANPC a mai anunțat că măsura închiderii temporare până la remedierea deficiențelor a fost luată și la restaurantul La Cocoșatu din București. Totodată, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au decis oprirea definitivă de la preparare și consumul uman a 52 de kilograme de produse diverse. Horia Constantinescu a precizat că și în acest caz a fost propusă închiderea restaurantului pe o perioadă de cel mult șase luni.

UE scoate Eleveția de lista ”gri” a paradisurilor fiscale

Cele 28 de state membre UE au retras joi Elveția de pe lista lor ”gri” a paradisurilor fiscale, apreciind că aceasta ”se conformează tuturor angajamentelor în domeniul cooperării fiscale”, relatează AFP. Elveția figurează pe lista ”gri” a elevilor nesilitori în domeniul fiscal, dar care și-au asumat angajamente - încă neconcretizate de la deschiderea acestei liste de către UE la 5 decembrie 2017. ”Dacă Elveția iese de pe această listă, este un succes pentru mine. Cea mai bună listă e cea mai scurtă”, și-a exprimat satisfacția comisarul european însărcinat cu Afaceri Economice Pierre Moscovici într-o conferință de presă la Luxemburg. ONG-ul Oxfam, care luptă împotriva evaziunii fiscale, și-a exprimat regretul față de această decizie a miniștrilor Finațelor din UE. ”Elveția și-a abolit regimurile fiscale preferențiale, însă continuă să ofere întreprinderilor stimulente fiscale importante și dobânzi mici. Asta va continua probabil să atragă întreprinderile care caută să evite să-și plătească partea dreaptă de impozite”, a denunțat ONG-ul într-un comunicat. Elveția a adoptat o reformă fiscală în octombrie 2018, însă punerea în aplicare și intrarea în vigoare ale acesteia au fost amânate din cauza unui referendum. Modificările au intrat în vigoare și urmează să fie aplicate începând de la 1 ianuarie 2020. În afară de Elveția, patru țări au fost scoase de pe lista gri - Albania, Costa Rica, Insula Maurițiu și Serbia, potrivit unui comunicat publicat de UE la o reuniune a celor 28 de miniștri ai Finanțelor la Luxemburg. Emiratele Arabe Unite (EAU) și Insulele Marshall au fost scoase, la rândul lor de pe lista ”neagră” a paradisurilorfiscale, pe care se află țări și teritorii considerate ”necooperante”, adică nu și-au asumat angajamente de bună purtare în domeniul fiscal. Pe lista neagră se află ”elevi mai răi” decât pe cea gri, deoarece aceștia nu au promis niciodată nimic UE. Este vorba despre opt nume pe lista neagră - Samoa americană, Belize, Fiji, Guam, Oman, Samoa, Trinidad and Tobago, Insulele Virgine americane și Vanatu. Miniștrii Finanțelor din UE au întocmit aceste liste - neagră și gri - în urmă cu mai puțin de doi ani, în urma mai multor scandaluri - între care Panama Papers și LuxLeaks -, în vederea unei îmbunătățiri a luptei împotriva evaziunii fiscale a multinaționalelor și marilor bogătași. Sancțiunile impuse țărilor de pe lista neagră sunt destul de limitate - blocarea fondurilor europene pe care le-ar putea accesa.

Consiliul de Administrație al BNR își încheie mandatul

Consiliul de Administrație al BNR își încheie mandatul joi, urmând ca de vineri patru noi membri, alături de cinci care își continuă activitatea, să înceapă lucrul. Cei patru membri noi din Consiliul de Administrație sunt Leonardo Badea - viceguvernator, alături d Dan Radu Rușanu, Balint Csaba și Cristian Popa. Componența CA a fost votat la începutul lunii iulie de Parlament. Au plecat de la conducerea băncii naționale Liviu Voinea, la FMI, Daniel Dăianu, care a devenit președinte al Con­siliului Fiscal, Marin Dinu și Agnes Nagy. Acesta este al șaselea consiliu de admi­nistrație al BNR de după Revoluție. Mugurr Isărescu conduce BNR de 30 de ani, fiind cel mai longeviv guverantor de bancă națională din lume. Obiectul noului CA este adoptarea euro în România. Activitatea sa începe pe fondul unei economii mondiale în derută, afectată de rezultatele nu foarte bune ale unor mari economii europene, de conflictele comerciale dintre SUA și China sau UE, precum și de Brexit. Pe plan intern economia încetinește, deficitul extern crește, au apărut derapaje fiscale iar inflația este destul de ridicată.

INS a reconfirmat creșterea de 4,4% a economiei

Institutul Național de Statistică (INS) a reconfirmat, joi, creșterea de 4,4% a economiei românești în al doilea trimestru, serie brută, față de perioada similară a anului trecut, dar a ajustat în jos avansul din primele 6 luni. Guvernul mizează în acest an pe o creștere economică de 5,5%. INS a anunțat, în august, primele estimări legate de evoluția economiei în al doilea trimestru. Potrivit acestora, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat un avans de 4,4%, serie brută, în al doilea trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului trecut. În septembrie, INS a confirmat această evoluție. Joi, INS a ajustat, în jos, datele pe seria ajustată sezonier din al doilea trimestru, de la 4,6% la 4,5%. ”Față de același trimestru din anul 2018, Produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 4,4% pe seria brută și cu 4,5% pe seria ajustată sezonier”, se arată în comunicatul emis joi. Totodată, INS a ajustat în jos și datele privind semestrul I. Inițial, creșterea era de 4,7% pe serie brută și 4,8% pe seria ajustată sezonier. ”În semestrul I 2019, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2018, cu 4,6% pe seria brută și cu 4,7% pe seria ajustată sezonier”, se arată în comunicat. Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul II 2019 a fost de 239,807 miliarde lei (240,578 miliarde lei la estimarea din septembrie) prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 4,4% față de trimestrul II 2018.

Franța pregătește o restructurare a conducerii Renault

Franța pregătește o restructurare a conducerii Renault, potrivit unor surse din Guvern, care spun că soarta CEO-ului Thierry Bollore nu a fost încă determinată, relatează Reuters. Thierry Bollore, CEO-ul Renault, este în pericol să fie demis în contextul relației tensionate cu Nissan, conform informațiilor apărute în cotidianul francez Le Figaro. "Problema de a urmări o reînnoire completă a managementului (Renault) este într-adevăr pusă pe tapet", a spus surse din guvernul francez, care deține 15% din acțiunile Renault. „Dar nimic nu a fost hotărât, iar Renault trebuie să decidă”, au completat aceastea. Bollore este văzut drept un protejat al lui Carlos Ghosn, fostul șef de la Renault și Nissan, fapt ce i-ar deranja pe japonezi. Președintele Renault, Jean-Dominique Senard, ar fi dornic să pornească procesul pentru găsirea unui successor la funcția de CEO, astfel încât constructorul francez să lase în urmă era marcată de Ghosn. Demiterea lui Bollore ar putea fi discutată în 18 octombrie, însă Renault a refuzat să comenteze această informație. Ministrul francez al finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat, la Luxemburg, că nu este de competența statului să se amestece în situația Renault, deși a menționat că el va susținune orice decizie pe care Senard ar putea să o ia. Thierry Bollore este CEO-ul Renault din luna ianuarie, atunci când Jean-Dominique Senard a devenit președintele constructorului francez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.