Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Inflația a reînceput să crească: rata anuală a urcat la 15,5% în februarie

Ziarul de Vrancea
12 mar 2023 701 vizualizări

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,35%, cele nealimentare cu 12,73%, iar serviciile cu 10,38%

Rata anuală a inflației a crescut la 15,5% în februarie 2023, de la 15,1% în ianuarie 2023, în condițiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,35%, cele nealimentare cu 12,73%, iar serviciile cu 10,38%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, date luni publicității. Prețurile de consum în luna februarie 2023, comparativ cu luna ianuarie 2023, au crescut cu 0,98%, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,85%, al celor nealimentare cu 0,45% și serviciilor cu 0,70%. Rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2022 - februarie 2023) față de precedentele 12 luni (martie 2021 - februarie 2022) este 14,9%. În februarie față de ianuarie, cel mai mult s-au scumpit legumele și conservele de legume, cu 6,35%, fructele proaspete, cu 4,88%, cartofii, cu 4,61%, peștele proaspăt, cu 2,78%, brânza, cu 2,26%. Creșteri de prețuri au mai înregistrat ouăle, cu 1,33%, zahărul - 1,23%, laptele - 1,01%, carnea de pasăre - 1,2%, produsele de morărit și panificație - 1,13%, dar și berea, cu 1,63%. Ieftiniri în grupa produselor alimentare s-au înregistrat la ulei comestibil, în februarie față de ianuarie, cu 1,83%. La categoria servicii, cea mai mare scumpire, cu 3,55%, în februarie raportat la luna precedentă, s-a consemnat la confecționat și reparat îmbrăcăminte și încălțăminte. Chiriile au crescut cu 1,1%, îngrijirile medicale cu 1,58%, restaurante, cafenele, cantine, cu 1,57%, iar igienă și cosmetică plus 1,46%. Ieftiniri au avut loc la biletele de avion, cu 12,28%, la energia electrică - 1,33%, dar și termică - 1,06%. Banca Națională a României se așteaptă ca rata anuală a inflației să scadă mai repede decât s-a anticipat anterior, în special începând din trimestrul III al anului în curs, pe fondul prelungirii schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie până la 31 martie 2025 și al redefinirii caracteristicilor acestora din 1 ianuarie 2023.

“Automatizarea caselor de marcat din magazine este o abordare discriminatorie”

u așa consideră Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor

Automatizarea caselor de marcat din supermarketuri este o abordare discriminatorie, pentru că ar fi trebuit să se ia în calcul prezența la cumpărături și a consumatorilor în vârstă, nefamiliarizați cu toate diligențele pentru a-și scana singuri cumpărăturile, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, într-o dezbatere de specialitate. "Nu cred că alegerea are legătură neapărat cu a-ți scana singur produsele. Cred, în același timp, că această automatizare ar fi trebuit să ia în calcul prezența la cumpărături a consumatorilor în etate, în vârstă, nefamiliarizați cu toate diligențele de a-și scana și a-și marca singuri cumpărăturile. Or, la acest moment, cred că este o abordare discriminatorie din această perspectivă, dar, din discuțiile purtate cu o parte dintre reprezentanții operatorilor economici ce implementează acest sistem, am înțeles, lucru pe care îl vom și verifica, că aceste case beneficiază, totuși, de o asistență din partea personalului angajat al operatorului economic. Cred că este imperios necesară păstrarea caselor asistate direct de casier, tocmai pentru a putea răspunde întrebărilor consumatorilor legat de o anumită cantitate, calitate sau orice altă informație ar avea nevoie legat de produsele achiziționate", a afirmat Constantinescu. Întrebat despre modalitatea de abordare a monedelor electronice sau a NFT-urilor din perspectiva protecției consumatorilor, șeful ANPC a susținut ideea, la acest moment, că "există perspectiva unor acte normative care să reglementeze întreaga situație". "Este o situație nouă pentru industrie, în general, și pentru comerț, în sensul reglementării acesteia, pentru că la momentul la care aceste variante de monede virtuale au fost lansate nu s-a avut neapărat în vedere asimilarea acestora într-un sistem oficial. Dacă vă aduceți aminte, pentru foarte mult timp, inclusiv Bitcoin sau alte monede similare au jonglat într-o zonă gri. La acest moment există perspectiva unor acte normative care clar reglementează întreaga situație. Nu cred, în același timp, că putem vorbi de NFT, sau ce știu eu că ar însemna NFT, și anume achiziționarea unor produse elaborate și puse la dispoziție eminamente într-un spațiu virtual, atât timp cât el se gestionează exclusiv ca în Matrix", a explicat Horia Constantinescu. Asociația Sută la Sută Românesc, prin platforma Tribuna Consumatorilor, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC). a organizat, luni, o dezbatere despre protecția și drepturile consumatorilor din România.

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu aproape 38%

Înmatriculările de autoturisme noi, în România, au înregistrat o creștere de 37,8% în primele două luni ale acestui an, față de aceeași perioadă din 2022, iar pe segmentul autoturismelor "verzi" s-a raportat o majorare a 63,2%, arată datele publicate, luni, de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA). Pe piața națională, în topul primelor zece mărci, autoturisme și autovehicule comerciale, pe primul loc se află Dacia - cu 9.359 de unități vândute, la două luni. Ierarhia continuă cu Renault (3.058 unități), Ford (1.694 unități), Toyota (1.555 unități), Hyundai (1.550 unități), Mercedes Benz (1.497 unități), Volkswagen (1.402 unități), Skoda (1.373 unități), BMW (868 unități) și Suzuki (671 unități). Autoturismele (care reprezintă aproximativ 85% din total) au înregistrat, în luna februarie 2023, un volum de 12.338 unități, cu 45% mai mare decât în luna similară din 2022. În funcție de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în primele două luni din acest an, motorizările pe benzină au înregistrat o scădere de 0,5% față de cota deținută în perioada similară din anul anterior, până la o pondere de 66,8%. În ceea ce privește autoturismele echipate cu motoare diesel, acestea au consemnat o scădere de 2,7%, de la an la an, și dețin o cotă de 12,6% din total. Potrivit sursei citate, autoturismele "electrificate", respectiv cele electrice (100% și hibride plug-in), precum și cele full hybrid (care dispun și de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), au ajuns, după primele două luni din 2023, la o cotă de piață de 20,6%, care depășește cu 8% cota deținută de motoarele diesel. În această marjă, autoturismele full electrice dețin o cotă de 8,6% din piață, în creștere de la 5,9%, cât era în intervalul ianuarie- februarie 2022. Pe ansamblu, la începutul anului, achizițiile din categorie mașinilor ecologice au crescut considerabil (plus 63,2%), comparativ cu perioada similară a anului trecut. În acest context, se remarcă creșterea importantă a autoturismelor 100% electrice (plus 99,7%) și a celor plug-in hybrid (plus 35%). Astfel, autoturismele electrice au continuat trendul crescător și în luna februarie 2023, ajungând la volume duble, cu o creștere de 114% față de luna similară din 2022, dar și la nivelul celor două luni (plus 99,7%) din 2023 față de 2022. De asemenea, autoturismele plug-in au cumulat volume semnificative și o creștere de 52,8%, în februarie anul curent, față de luna similară din 2022, respectiv de 35% comparativ cu primele două luni din anul precedent. Creșterea se aplică și pentru autoturismele Full Hybrid, acestea înregistrând un plus de 35,3%, în comparație cu luna februarie 2022, dar și un salt de 48,3% față de primele două luni ale anului anterior.

Controalele fiscale vor fi mai numeroase și mai rapide

Controalele fiscale vor fi mai numeroase, mai eficiente, mai rapide și direcționate spre anumite zone de risc datorită digitalizării administrației fiscale și a introducerii raportărilor aproape în timp real a taxelor și impozitelor, potrivit unei analize a PwC România. Totodată, verificările documentare sau "desk audit" vor fi tot mai frecvente, având în vedere că trebuie să atingă ținta de 60% din total controale fiscale, conform Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). "Este vorba de o reformă fundamentală a modului în care se efectuează inspecția fiscală, iar implicațiile pentru contribuabili vor fi semnificative", au menționat specialiștii prezenți la cea de-a XIX-a ediție a Conferinței Anuale de Taxe PwC România. Dan Dascălu, Partener D&B David și Baias, a precizat că dezbaterea a sintetizat starea actuală a controlului fiscal și impactul viitor al recentei sale reforme, pe dimensiunile procedural și substanțial fiscale (TVA, prețuri de transfer și impozite directe). "Aceasta întrucât verificarea documentară - o formă 'blitz' de control fiscal cu puține garanții și certitudini pentru contribuabili - se va generaliza. Mult așteptata transparentizare a analizei de risc nu va avea loc imediat, iar concretizarea rezultatelor sale pentru contribuabil este incertă", a subliniat Dan Dascălu. În opinia sa, problemele de drept fiscal nu vor fi mult diferite față de cele de astăzi, controlul fiscal va fi mai eficient și transparent, dar rămâne grija pentru documentare, pentru a nu exista discrepanțe între contabilitate și declarații, mai ales în contextul extinderii digitalizării. "Transparența și accesul la informație înseamnă că noul tip de control va fi mai direcționat spre zonele de risc, dar și susceptibil de a identifica mult mai multe chestiuni fiscale. În zona de impozitare cu reținere la sursă au avut loc o serie de reîncadrări, iar la impozitul pe profit sunt vizate facilitățile fiscale, fiind de așteptat să fie extinse. Substanța economică a tranzacțiilor, beneficiarul final și certificatul de rezidență fiscală sunt subiecte de avut în vedere și pe viitor. Îngrijorări prezente și viitoare ocazionate de tendința de generalizare a verificării documentare și de alte noutăți în domeniul controlului fiscal", a adăugat Dan Dascălu. La rândul său, Mihaela Ragea, Avocat Senior D&B David și Baias, a subliniat că Legal reglementată încă din 2011, verificarea documentară s-a derulat și de către DGAF (Direcția Generală Antifraudă Fiscală, n.r.) pe bază de ordin al Președintelui ANAF, până la consacrarea sa legală în decembrie 2022.

ANAF atrage atenția că se solicită bani în numele instituției

u unui contribuabil i s-au cerut peste 2.000 de dolari, în criptomonede

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează, luni, că se solicită bani în numele instituției, fiind înștiințată de către un contribuabil căruia i s-au cerut peste 2.000 de dolari, în criptomonede. Instituția precizează pașii unei verificări a situației fiscale personale și actele care pot fi emise. De asemenea, recomandă cetățenilor să fie atenți la elementele de identificare pe care trebuie să le conțină orice hârtie oficială emisă de instituție. ”ANAF, la sesizarea unui contribuabil, a identificat următoarea situație: o persoană folosea, fără drept, o calitate oficială - inspector superior ANAF - și solicita sume de bani în numele instituției. Solicitarea frauduloasă a fost transmisă de pe o adresă de email care nu aparține instituției, anafro@europe.com. Prin email s-au transmis: un termen limită pentru depunerea banilor, suma solicitată (2178 USD!) precum și metoda de plată: crypto monede”, a transmis, luni, ANAF, într-un comunicat de presă. Sursa citată a precizat că, aceste elemente, nespecifice unei instituții de stat, au dat de gândit contribuabililui, care a contactat administrația fiscală din raza domiciliului, ceea ce este, de fapt, singura acțiune recomandabilă în situația în care orice contribuabil are suspiciuni cu privire la situația fiscală proprie ”Menționăm că orice persoană fizică ce urmează a fi supusă verificării situației fiscale personale va primi un aviz de verificare, care cuprinde temeiul juridic al verificării, data de începere a verificării, perioada ce urmează a fi supusă verificării, posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării (amânarea se poate solicita o singură dată, pentru motive justificate), solicitarea de informații și înscrisuri pentru verificare, solicitarea de depunere a declarației de patrimoniu și de venituri”, precizează instituția.

INS: Exporturile României în luna ianuarie au crescut cu 6%

Exporturile României în luna ianuarie au crescut cu 6%, față de ianuarie 2022, la 7,16 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 6,8%, la 9,498 miliarde euro, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS). ”În luna ianuarie 2023, exporturile FOB au însumat 7,160 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 9,498 miliarde euro. Față de luna ianuarie 2022, exporturile din luna ianuarie 2023 au crescut cu 6%, iar importurile au crescut cu 6,8%. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) în luna ianuarie 2023 a fost de 2,338 miliarde euro, mai mare cu 203,6 milioane euro (plus 9,5%) decât cel înregistrat în luna ianuarie 2022”, arată datele INS. În luna ianuarie 2023, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (44,2% la export și 34,5% la import) și alte produse manufacturate (29,7% la export și 28,8% la import). Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în luna ianuarie 2023 a fost de 5,337 miliardeeuro la expedieri și de 6,865 miliarde euro la introduceri, reprezentând 74,5% din total exporturi și 72,3% din total importuri.

Wise afirmă că are ”expunere minimă” la banca insolventă Silicon Valley Bank

Firma de plăți Wise are ”expunere minimă” la banca insolventă Silicon Valley Bank, din Statele Unite, care a fost închisă vineri, provocând incertitudini pe piețele financiare globale, potrivit unui purtător de cuvânt al acesteia, citat de Reuters. SVB Financial Group, care se concentrează pe startupurile din domeniul tehnologiei, a suferit cel mai mare colaps de la criza financiară din 2008, zguduind piețele globale, provocând scăderea acțiunilor și lăsând fondatorii de firme din sectorul tehnologiei nesiguri că își vor putea plăti personalul. Compania Wise din Londra, cunoscută anterior ca Transferwise, a declarat că deține un mic sold de numerar într-un cont corporativ la SVB. ”Avem expunere minimă la SVB, printr-o facilitate de credit din care fac parte alte șase bănci majore, și un sold de numerar mic într-un cont corporativ operațional”, a spus un purtător de cuvânt. O serie de directori și investitori din industria financiară au avertizat că prăbușirea băncii ar putea avea un efect domino asupra altor bănci, dacă autoritățile de reglementare nu găsesc un cumpărător în weekend pentru a proteja depozitele neasigurate.

Bursa de la București a deschis în scădere

Bursa de Valori București (BVB) a deschis în scădere prima ședință a săptămânii, cu tranzacții de 4,195 milioane lei (853.580 euro) efectuate în primele 30 de minute de la debutul operațiunilor.

 Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, s-a depreciat cu 0,44%, iar indicele BET-Plus, ce arată evoluția celor mai lichide 37 de acțiuni de la BVB, a deschis în scădere cu 0,43%. De asemenea, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a înregistrat un recul de 0,40%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiții, BET-BK, s-a depreciat cu 0,52%. Indicele BET-FI al SIF-urilor era pe plus cu 0,17%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic și al utilităților, a scăzut cu 0,89%. Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piața AeRO, era în coborâre cu 0,76%. Potrivit informațiilor BVB, cele mai mari creșteri ale valorii acțiunilor le înregistrau Turbomecanica (plus 4,41%), SIF Oltenia (plus 1,39%) și Nuclearelectrica (plus 1,19%). Pe de altă parte, în scădere erau acțiunile Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră (-3,48%), Chimcomplex Borzești (-2,37%) și Artego (-2,21%).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.