Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Indicele Robor la trei luni a stagnat la 3,09%

Ziarul de Vrancea
4 dec 2018 687 vizualizări

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,09%, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Națională a României (BNR)

Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Marți, indicele a scăzut de la 3,11% la 3,09%. Totodată, indicele Robor la șase luni a crescut, miercuri, la 3,37%. Marți, acest indice a stagnat la 3,36% pentru a doua oară consecutiv.

Guvernul vrea înghețarea salariilor bugetarilor în 2019

u așa susține Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor

În ședința de Guvern de vineri ar urma să fie aprobat un proiect de Ordonanță prin care salariile bugetarilor vor fi înghețate de anul viitor, potrivit lui Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. Sorin Dumitrașcu, președintele Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, precizează, miercuri, printr-un comunicat de presă, faptul că Guvernul ar urma să introduce vineri un proiect de Ordonanță care presupune înghețarea salariilor la nivelul lunii decembrie 2018. „Începând cu 1 ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizațiilor, compensațiilor, primelor și al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizația brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, se mențin cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2018, în măsura în care personalul ocupă aceeași funcție și își desfășoară activitatea în aceleași condiții”, se arată în proiectul transmis de Sorin Dumitrașcu și despre care sindicalistul spune că este un proiect de Ordonanță. Reprezentanții Ministerului Muncii au precizat, însă, pentru MEDIAFAX, că la nivelul acestei instituții nu a fost avizat un astfel de proiect. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, că anticipează că salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie, săptămâna aceasta urmând a avea loc noi discuții. Ministrul a mai spus că proiectul va fi aprobat la finele acestei săptămâni în ședința de Guvern.

Sosirile turiștilor în unitățile de primire turistică au crescut cu 11,7%

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au crescut cu 11,7% în octombrie, față de aceeași lună a anului trecut, iar înnoptările au înregistrat un avans de 10,6%, potrivit datelor anunțate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Comparativ cu luna octombrie 2017, în luna octombrie 2018 la punctele de frontieră s-a înregistrat creștere la sosirile vizitatorilor străini cu 5,9 % iar la plecările în străinătate ale vizitatorilor români o creștere cu 3,3 %. Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (hoteluri, moteluri, hosteluri, cabane, pensiuni, bungalouri, campinguri etc.) în octombrie au însumat 1,069 milioane, în creștere cu 11,7% față de cele din luna octombrie 2017. ”Din numărul total de sosiri, sosirile turiștilor români în structurile de primire turistică cu funcțiuni de cazare au reprezentat în luna octombrie 2018 77,3%, în timp ce turiștii străini au reprezentat 22,7%, ponderi similare cu cele din luna octombrie 2017”, se arată în comunicat. În ceea ce privește sosirile turiștilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (74,1% din total turiști străini), iar din aceștia 85,7% au fost din țările aparținând Uniunii Europene. Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna octombrie 2018 au însumat 2,297 milioane, în creștere cu 10,6 % față de cele din luna octombrie 2017. Durata medie a șederii în luna octombrie 2018 a fost de 2,2 zile la turiștii români și de 1,9 zile la turiștii străini. Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna octombrie 2018 de 961.800, în creștere cu 5,9% față de luna octombrie 2017. Din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, 51,3% provin din statele Uniunii Europene. Dintre statele Uniunii Europene, cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Bulgaria (28,4%), Ungaria (25,6%), Italia (8,8%), Germania (8,3%) și Polonia (4,5%).

Românii au făcut în noiembrie peste 46.000 de tranzacții imobiliare, cu 21% mai puține decât în aceeași lună din 2017

Numărul de tranzacții imobiliare înregistrate în luna noiembrie în România a fost de 46.513, cu 21% mai mic decât în aceeași lună a anului trecut, arată datele transmise miercuri de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). În noiembrie 2017, numărul tranzacțiilor a fost de 58.893. ”În luna noiembrie 2018, au fost vândute, la nivelul întregii țări, 46.513 imobile, cu 6.325 mai puține față de luna octombrie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, la nivel național, în luna noiembrie a acestui an este cu 12.380 mai mic față de perioada similară a anului trecut”, se arată în comunicat. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în luna noiembrie 2018, în București – 8.038, Ilfov – 3.631, Timiș – 3.267. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Gorj – 265, Sălaj – 264, Olt – 214. Numărul ipotecilor, la nivel național, în luna noiembrie 2018, a fost de 23.182, cu 1.522 mai mic față de luna noiembrie 2017. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate, luna trecută, în București – 3.589, Ilfov – 2.042, Timiș – 1.532. La polul opus, se află județele Bistrița Năsăud – 68, Sălaj – 65, Covasna – 50. Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în noiembrie 2018 sunt Timiș – 750, Dolj – 657, Constanța – 431. Numărul de tranzacții imobiliare înregistrate anul trecut în România a fost 627.802, dintre care 19,8% numai în București și Ilfov, arată datele ANCPI.

Volkswagen negociază o alianță cu Ford

Volkswagen construiește o alianță cu Ford Motor și ar putea folosi fabricile grupului american din Statele Unite pentru asamblarea de automobile, a declarat marți directorul general al grupului german, Herbert Diess, după o vizită la Casa Albă, transmite Reuters. Diess a spus că Volkswagen analizează construcția unei a doua uzine auto în Statele Unite. ”Suntem în negocieri și discuții avansate cu Ford Corporation pentru construirea unei alianțe reale la nivel mondial, care ar întări și industria americană de automobile”, a adăugat Diess. Președintele executiv al Ford, Bill Ford Jr, a declarat marți reporterilor, la un eveniment care a avut loc lângă Detroit, să discuțiile cu Volkswagen referitoare la alianță decurg foarte bine. Întrebat despre declarația lui Diess referitoare la posibilitatea ca VW să folosească o parte din capacitățile neutilizate ale Ford pentru producția de automobile, Bill Ford a spus că nu s-a ajuns încă  la discuții detaliate. Bill Ford a mai arătat că nu vrea să spună prea multe despre o alianță cu Volkswagen până când nu vor exista lucruri concrete de discutat. Posibila alianță dintre Volkswagen și Ford sugerează că zilele în care producătorii auto funcționau pe cont propriu s-au încheiat, în condițiile în care tarifele, noile tehnologii și reglementările mai stricte în domeniul emisiilor poluante fragmentează piețele globale. Firmele care în trecut doreau să fabrice vehicule atractive la nivel global, pentru a genera economii, caută acum avantajele aduse de anumite segmente de piață, cum sunt SUV-urile hibride, camionetele pickup în America de Nord sau mașinile de oraș în Europa. Un analist al RBC Capital Markets, Joseph Spak, a afirmat marți, într-o notă de cercetare, că declarațiile lui Diess măresc probabilitatea ca VW să utilizeze o parte din capacitatea de producție nefolosită a Ford, în cadrul unui parteneriat mai larg. Spark a mai spus că un producător auto european sau asiatic ar putea dori să cumpere o parte din capacitatea de producție neutilizată a General Motors. General Motors a anunțat săptămâna trecută că intenționează să închidă cinci fabrici din America de Nord, una fiind în Canada. ”VW ar putea avea ceva putere de negociere, în condițiile în care unele din unitățile de producție ale GM ar putea fi cumpărate (deși acest lucru  ar putea avea impact asupra intențiilor mai largi cu Ford)”, a scris Spak. VW deține o fabrică de asamblare în Chattanooga, Tennessee. Referitor la necesitatea unei noi uzine, Diess a spus că grupul se află în negocieri avansate în Tennessee, dar că ar putea exista și alte opțiuni.

ANRE neagă apariția taxei de mediu pentru centralele individuale

ANRE nu a făcut și nu are în vedere o introducere a taxei pentru centralele individuale, o astfel de propunere excede competențelor sale de reglementare, informează miercuri autoritatea, ca răspuns la declarațiile unui oficial al ANRE făcute în parlament. În presă au apărut declarațiile făcute de directorul general Viorel Alicuș din ANRE, în cadrul lucrărilor Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților. Directorul a invocat o creștere importantă a numărului de centrale individuale în ultimii ani, ceea ce a dus la o creștere a poluării și a invocat posibilitatea introducerii unei taxe de mediu pentru posesorii de centrale individuale. Declarația a fost făcută în contextul dezbaterilor din Parlament privind legea prin care se interzice debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire, trimisă la reexaminare de președintele Klaus Iohannis. „În ANRE, deciziile cu privire la cadrul de reglementare stabilit prin Programul multianual de emitere a reglementărilor sunt de competența Comitetului de reglementare, cu respectarea prevederilor privind transparența decizională. În conformitate cu legea de organizare și funcționare, respectiv Legea nr. 160/2012, cu modificările și completările ulterioare, ANRE nu are drept de inițiativă în privința emiterii/modificării legislației primare în domeniu și nici cu privire la stabilirea politicilor de taxe și impozite. În acest moment, ANRE nu a făcut și nu are în vedere o astfel de propunere, care excede competențelor sale de reglementare”, arată comunicatul ANRE.

Snapdragon 855, chipset-ul smartphone-urilor de top

Deși nu a făcut publice toate detalii tehnice, Qualcomm a prezentat principalele atuuri ale chipset-ului Snapdragon 855, în frunte cu suportul 5G. Snapdragon 855 va integra un nou modem de date care se numește X24 LTE și promite viteze maxime (teoretice) de 2 Gbps. Alternativ, producătorii de smartphone-uri care vor să ofere suport 5G pot opta pentru mai puternicul X50. Este interesantă strategia celor de la Qualcomm, care nu au inclus modemul 5G în noul chipset, ci îl oferă separat. Este posibil ca acesta să nu fi putut fi integrat fără probleme în Snapdragon 855 sau să creeze probleme în ceea ce privește consumul de energie al chipset-ului. Legat de consumul de energie, noul proces de producție pe 7 nanometri promite o autonomie semnificativ mai mare și o performanță superioară în același timp. Și chipul folosit pentru sarcinile ce revin inteligenței artificială promite o performanță de până la trei ori mai mare decât cea de anul acesta. Există și un nou procesor de imagine, care poate îmbunătăți semnificativ aplicațiile de realitate augmentată. Acesta poate calcula profunzimea câmpului cu 60 de cadre pe secundă. Tot el va facilita filmarea 4K HDR cu 60 de cadre pe secundă și un consum de energie redus cu 25% față de cel actual.

Londra va pierde până la 800 de miliarde de euro în favoarea Frankfurtului

Londra va pierde active de până la 800 de miliarde de euro în favoarea Frankfurtului, din cauza Brexitului, până în martie, în condițiile în care băncile își transferă afacerile în alte centre financiare, potrivit grupului german de lobby Frankfurt Main Finance (FMF), citat de CNBC. Datele sunt calculate pe baza informațiilor că 30 de instituții financuare au cerut aprobarea Băncii Centrale Europene (BCE) să își mute sediile centrale la Frankfurt. Acest număr va fi și mai mare până în martie, iar creșterea va continua după Brexit, potrivit FMF. Cele 800 de miliarde de euro transferate din Londra sunt active precum numerar, stocuri și cheltuieli preplătite. Potrivit unui email al FMF, companiile mută respectivele active de la Londra la Frankfurt pentru ca noile birouri să îndeplinească condițiile minime prevăzute de lege. Directorul general al FMF, Hubertus Vath, a explicat în raport că incertitudinile obligă băncile să își transfere unele divizii sau toate operațiunile din Marea Britanie. ”Atâta timp cât vor persista incrtitudinile, majoritatea instituțiilor vor prefera probabil soluția minimă. În orice caz, este clar că vor urma efecte secundare considerabile”, a spus acesta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.