Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Încă un focar de gripă aviară confirmat pe platforma zootehnică din Codlea

Ziarul de Vrancea
29 ian 2023 701 vizualizări

Ferma cu peste 44.000 de curcani aparține aceluiași agent economic u suspiciune și la o fermă cu 113.000 de păsări

ANSVSA anunță, sâmbătă, că a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F1, de pe platforma zootehnică Codlea, aflată în imediata proximitate a fermei unde a fost diagnosticat focarul primar. De asemenea, la o fermă cu 113.000 de păsări este suspiciune de gripă. ”Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând aceleași mijloace de transport pentru furaje și aceleași mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor”, a transmis, sâmbătă, ANSVSA. Sursa citată a precizat că ferma aparține aceluiași agent economic și are un efectiv de 44.477 de curcani. ”În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a aprobat planul de măsuri pentru fermele afectate de pe platforma zootehnică, care se aplică în focarul de boală și în zonele de protecție și supraveghere, în conformitate cu legislația specifică, europeană și națională”, a mai transmis ANSVSA. Potrivit instituției, în zonele de protecție și supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menținute măsurile de restricție severe privind circulația persoanelor, animalelor și a mijloacelor de transport pentru toate fermele. ”Nicio pasăre de curte și niciun mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploatațiile din zonele de restricție, fără autorizarea autorității competente”, a mai transmis ANSVSA. Instituția a precizat că, sâmbătă, a apărut o nouă suspiciune de prezență a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, care aparține aceluiași agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări, unde au fost înregistrate mortalități peste limita tehnologică. ”Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe, care vor fi transmise la Institutul de Diagnotic și Sănătate Animală, pentru confirmarea diagnosticului de gripă aviară”, a mai precizat ANSVSA.

Ford are probleme cu sute de mii de vehicule din cauza unei camera video

u Ford Motor recheamă 462.000 de vehicule din întreaga lume

Ford Motor recheamă 462.000 de vehicule din întreaga lume, pentru o defecțiune la camera video d împiedicând afișarea imaginii camerei video din spate, transmite Reuters. Producătorsul auto american a declarat că retragerea acoperă unele vehicule Explorer, Lincoln Aviator și Lincoln Corsair 2020-2022 echipate cu camere de 360 de grade și include 382.000 de vehicule în Statele Unite. Ford a spus că are rapoarte despre 17 accidente minore legate de problema rechemării și mai mult de 2.100 de rapoarte de garanție, dar nu există rapoarte de răniri. Rechemarea extinde și înlocuiește o rechemare din 2021, de 228.000 de vehicule. Dealerii vor actualiza software-ul modulului de procesare a imaginii, iar vehiculele actualizate anterior, în cadrul vechii retrageri, vor avea nevoie de noua actualizare. Ford a declarat că, la sfârșitul anului 2021 și 2022, Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a contactat producătorul auto cu privire la rapoartele privind o imagine albastră pe afișajul camerei din spate, după finalizarea retragerii din 2021, ceea ce a determinat compania să investigheze. În august 2021, NHTSA a deschis o investigație după ce Ford a rechemat 620.246 de vehicule în 2020 pentru o altă problemă cu camera spate. Ancheta analizează dacă Ford a rechemat vehiculele în timp util și dacă a rechemat suficiente vehicule.

Fondatorul FTX a cerut unui judecător să nu înăsprească termenii eliberării sale

Avocații lui Sam Bankman-Fried au îndemnat sâmbătă un judecător american să nu interzică directorului de criptomonede FTX inculpat să comunice cu foștii colegi, declarând că procurorii au manipulat procesul pentru a le pune clientul în ”cea mai proastă lumină posibilă”, transmite Reuters. Avocații au răspuns la o solicitare de vineri seara din partea procurorilor federali, ca lui Bankman-Fried să nu i se permită să vorbească cu majoritatea angajaților FTX sau ai fondului său de investiții Alameda Research fără avocați prezenți sau să folosească aplicațiile de mesagerie criptate Signal sau Slack și, eventual, să șteargă mesajele automat. Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, a fost eliberat în schimbul unei cauțiuni de 250 de milioane de dolari, de când a pledat nevinovat de acuzațiile de fraudă și jefuirea a miliarde de dolari de la platforma pentru criptomonede FTX, aflată în faliment. Procurorii au spus că cererea lor a fost un răspuns la efortul recent al lui Bankman-Fried de a contacta un potențial martor împotriva lui, consilierul general al unei afiliate a FTX, și că este necesară pentru a preveni manipularea martorilor și alte obstrucționări ale justiției. Dar, într-o scrisoare adresată judecătorului de district american Lewis Kaplan din Manhattan, avocații lui Bankman-Fried au spus că procurorii au publicat condițiile ”exagerat de ample” ale cauțiunii fără a dezvălui că ambele părți au discutat despre cauțiune în ultima săptămână. ”În loc să aștepte orice răspuns din partea apărării, guvernul a sabotat procesul, depunând această scrisoare vineri seară la 18:00”, au scris avocații lui Bankman-Fried. ”Guvernul aparent crede că o prezentare unilaterală – rotită pentru a-l pune pe clientul nostru în cea mai proastă lumină posibilă – este cea mai bună modalitate de a obține rezultatul pe care îl urmărește”. Avocații lui Bankman-Fried au mai spus că eforturile clientului lor de a-l contacta pe consilierul general John Ray, instalat ca director general al FTX pe parcursul falimentului, au fost încercări de a oferi asistență” și nu de a interveni. Un purtător de cuvânt al procurorului american Damian Williams din Manhattan a refuzat să comenteze.

Chevron a obținut un profit record de 36,5 miliarde de dolari

Chevron a publicat vineri un profit record de 36,5 miliarde de dolari pentru 2022, care este de peste două ori mai mare față de câștigul din anul anterior, dar rezultatul este ușor sub estimările de pe Wall Street, din cauza deprecierii activelor și creșterii costurilor, transmite Reuters. Profitul net ajustat al celui de-al doilea mare producător de petrol din SUA pentru 2022 a depășit cu aproximativ 10 miliarde de dolari recordul anterior, stabilit în 2011. Totuși, cheltuielile mai mari și profiturile mai slabe din petrol și combustibili au lăsat veniturile din trimestrul al patrulea cu 6,6% sub prognoza Wall Street, potrivit datelor definitive. Rezultatele sale dau startul raportărilor financiare ale marilor producători din sectorul energiei. Prețurile ridicate, datorate cererii puternice și a penuriei create de la invadarea Ucrainei de către Rusia poziționează firmele energetice occidentale pentru un profit combinat de 200 de miliarde de dolari în 2022, potrivit analiștilor.

Boeing vrea să angajeze 10.000 de lucrători în 2023

Boeing se așteaptă să angajeze 10.000 de lucrători în 2023, pe măsură ce își revine după pandemie și crește producția de avioane de linie, dar va renunța la unele locuri de muncă de asistență, a declarat vineri producătorul de avioane american, citat de Reuters. Compania cu sediul în Arlington, Virginia, a sporit ocuparea forței de muncă cu aproximativ 14.000 de lucrători în 2022, la 156.000, la 31 decembrie, în creștere de la aproximativ 142.000 în 2021. Boeing are aproximativ 136.000 de angajați în Statele Unite. Compania a recunoscut că ”va scădea personalul în cadrul unor funcții de asistență” – o mișcare menită să îi permită să alinieze mai bine resursele pentru a susține produsele și dezvoltarea actuală a tehnologiei. Boeing refuzat să comenteze câte locuri de muncă va reduce în 2023. Cea mai mare parte a creșterii va avea loc în unitățile de afaceri ale Boeing, precum și în inginerie și producție, pentru a satisface cererea în creștere a companiilor aeriene.

Americanii au cheltuit mai puțin în decembrie, chiar inflația a scăzut

Americanii au cheltuit mai puțin în decembrie, chiar dacă un indicator al inflației folosit în analizele Rezervei Federale (fed) americane a scăzut, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul pentru Comerț, transmite Reuters. Cheltuielile de consum personal, excluzând alimentele și energia, au crescut cu 4,4% față de un an în urmă, sub ritmul de 4,7% din noiembrie și în conformitate cu estimarea Dow Jones. Aceasta a fost cea mai lentă rată anuală de creștere a cheltuielilor din octombrie 2021. Lunar, așa-numitul PCE de bază a crescut cu 0,3%, respectând și estimările. Cheltuielile consumatorilor au fost chiar mai mici decât estimările deja modeste, indicând că economia a încetinit la sfârșitul anului 2022 și contribuind la așteptările pentru o recesiune în 2023. Cheltuielile ajustate pentru inflație au scăzut cu 0,2% față de luna anterioară, mai rău decât scăderea de 0,1% pe care o anticipase Wall Street. Venitul personal a crescut cu 0,2%, așa cum era așteptat.

Câștigul H&M a scăzut peste așteptări

Profitul retailerului suedez H&M a scăzut peste așteptări în perioada septembrie-noiembrie, afectat de încrederea redusă a consumatorilor în economie și de creșterea costurilor care nu a fost transferată integral în prețuri, transmite Reuters. Profitul operațional al perioadei raportate, care este trimestrul patru fiscal pentru H&M, al doilea mare comerciant de modă din lume, a fost de numai 821 de milioane de coroane (79,7 milioane dolari), față de 6,26 miliarde de coroane cu un an în urmă și o estimare medie a analiștilor intervievați de firma Refinitiv, de 3,67 miliarde de coroane. H&M, care a raportat deja că vânzările au stagnat în trimestrul patru fiscal, a mai anunțat că vânzările din perioada 1 decembrie-25 ianuarie, începutul primului trimestru fiscal, au urcat cu 5% în monede locale. “Profitul mai mic în trimestrul patru în comparație cu același trimestru din anul precedent este explicat în principal de factorii externi negativi, pierderea profitului operațional anterior din Rusia și costul unic al programului eficiență a costurilor”, a spus compania într-un comunicat. Impactul părăsirii Rusiei, costurile mai mari cu materiile prime, transportul și energia, efectele de conversie a monedei și costurile de restructurare au totalizat aproximativ 5 miliarde de coroane, a declarat directorul general Helena Helmersson.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.