Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Încă o lovitură pentru persoanele cu credite în lei

Ziarul de Vrancea
16 nov 2017 727 vizualizări

Indicele Robor la 3 luni a crescut până la nivelul de 2,09%, cel mai mare din octombrie 2014

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut joi până la nivelul de 2,09%, cel mai mare din octombrie 2014 până în prezent, potrivit datelor publicate ieri de Banca Națională a României (BNR). Miercuri, indicatorul Robor la 3 luni a urcat la 2,06%. Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Nivelul atins joi - 2,09% - este cel mai mare din 30 octombrie 2014, când a atins pragul de 2,10%. Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Indicele Robor la 6 luni a crescut joi la 2,19%, cel mai mare nivel din 10 noiembrie 2014, când a fost 2,22%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

 

Proteste ale angajaților APIA în fața centrelor județene din cauza lefurilor

Angajații APIA din majoritatea centrelor județene și locale au protestat ieri, la sediile instituțiilor, față de măsurile fiscale adoptate de guvern. Ei spun că de la 1 ianuarie ar urma să le fie reduse substanțial salariile și se plâng că sunt discriminați față de angajații din București ai APIA, care nu ar fi afectați. Peste 3.000 din cei aproximativ 4.800 de angajați ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din țară s-au adunat joi în fața sediilor județele și locale, cerând corecții la Legea salarizării, care le-ar diminua veniturile începând cu 2018, potrivit președintelui Federației Sindicatelor din APIA, Octavian Mateescu. El a declarat pentru News.ro că salariile angajaților din teritoriu vor scădea cu sume cupinse între 700 și 2.800 de lei, începând cu 1 ianuarie. "Impactul Legii salarizării asupra veniturilor este foarte mare, dar nu și pentru angajații de la nivel central, care nu vor fi afectați. Ceea ce cerem noi este o salarizare unitară, să fim pe aceeași grilă de salarizare toți angajații APIA, fără discriminări", a declarat Mateescu. El a adăugat că protestele vor dura până la soluționarea problemelor ridicate, despre care Guvernul a fost înștiințat de câteva luni. În județul Arad, toți angajații, aproximativ 105, au protestat majoritatea în fața centrului județean din municipiul Arad, unde s-au adunat în jur de 80 de persoane. "Este un protest spontan, care din păcate afectează activitatea cu publicul. Nu cerem salarii mai mari, ci doar să nu se reducă cele pe care le avem și să nu fim discriminați față de colegii din București. Cerem ca salariile să fie unitare”, a declarat pentru News.ro liderul sindical județean al APIA, Ovidiu Pascu. Protestatarii arădeni fluieră și scandează, având și pancarte pe care scrie „Protest” sau mesaje precum „Mamă APIA, și noi suntem copiii tăi!”, „Vorba-i vorbă, nu-i tocmeală!” sau „Discriminați! Vrem salarii unitare!”. La Galați, peste 30 de angajați ai APIA și-au întrerupt lucrul și au ieșit, joi, în fața sediului instituției, nemulțumiți de prevederile legii salarizării. Funcționarii au ieșit din birouri în jurul orei 9.00 și s-au strâns în fața sediului APIA Galați, nemulțumiți de prevederile legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. "Este un protest spontan legat de legea 153/2017 deoarece suntem nemulțumiți de pierderile salariale. Ar urma să apară scăderi în funcție de grile între 400 și 2.000 de lei, cei mai afectați fiind șefii de birouri sau de servicii", a spus Gheorghe Iuroaie, lider de sindicat din cadrul APIA Galați. În cadrul APIA Galați lucrează circa 90 de persoane, dintre care 25 sunt în centrele din teritoriu, iar salariul mediu brut în prezent este de circa 4.500 de lei.

Directorul general interimar al Tarom, Daniela Dragne, a demisionat

Transportatorul aerian de stat Tarom a confirmat joi demisia Ilenei Daniela Dragne, al patrulea șef al companiei din acest an, din funcția de director general interimar. Mandatul acesteia fusese prelungit recent cu două luni. ”Compania Tarom confirmă informația conform căreia doamna Ileana Daniela Dragne a demisionat din funcția de director general interimar”, arată un comunicat al companiei. Consiliul de Administrație al Tarom va face o nouă nominalizare pentru funcția de conducere, se precizează în comunicat. Dragne a condus agenția Tarom din Tel Aviv și lucrează în cadrul Tarom de aproape 20 de ani. Tarom estimează că va înregistra în acest an pierderi în valoare de 206,79 milioane lei, potrivit proiectului privind bugetul de venituri și cheltuieli rectificat pus în dezbatare de acționarul majoritar, Ministerul Transporturilor. Aceste pierderi sunt de cinci ori mai mari față de bugetul inițial aprobat în luna septembrie în Guvern, care indica un rezultat negativ de 41,2 milioane lei, pentru acest an. Anul trecut, Tarom a raportat pierderi de 46,97 milioane lei (11,1 milioane euro), pe fondul scăderii veniturilor și al valorii activelor imobilizate. Bugetul companiei arată că 2017 ar urma să fie al zecelea an de pierderi pentru Tarom, având în vedere că societatea nu a mai înregistrat profit din 2007. De asemenea, compania estimează pentru acest an venituri totale de 1,14 miliarde lei, potrivit bugetului rectificat, față de 1,24 miliarde lei, cât arăta bugetul aprobat în septembrie. De altfel, la nivelul anului trecut, Tarom a realizat venituri totale de 1,24 miliarde lei. Compania și-a bugetat cheltuieli totale de 1,35 miliarde lei în acest an. Compania preconizează că va ajunge la 1.900 de angajați la finalul acestui an. Compania de stat Tarom este al treilea transportator aerian de pasageri din România, după companiile low-cost Wizz Air și Blue Air.

Smartphone-urile cu Android au devenit ținta principală a hackerilor

Smartphone-urile cu Android au devenit ținta principală a hackerilor, acestea fiind acum infectate mai frecvent și decât tradiționalele PC-uri. În primele trei trimestre al anului, 0,68% din telefoanele cu Android au fost infectate cu malware. Deși pare un procent mic, acesta reprezintă cea mai mare rată de infecție din zona de mobile de până acum. Aceasta, în pofida măsurilor de securitate luate de Google în ultimii doi ani. Problema, conform unui studiu pe tema securității realizat de Nokia, o reprezintă magazinele terțe de aplicații, nu atât magazinul oficial Google Play. Spre deosebire de iOS, unde există un singur magazin de aplicații, aplicațiile de Android pot fi instalate atât din magazinul oficial, cât și din magazine terțe. Aceste magazine terțe țin fie de producători de telefoane, fie de diverși dezvoltatori. Cea mai mare amenințare la adresa utilizatorilor o constituie aplicațiile-capcană prin care sunt livrați troieni. Aceste aplicații promovează diverse facilități sau chiar încearcă să păcălească utilizatorul că aparțin unui dezvoltator cunoscut, precum Facebook sau Google. După instalare, acestea copiază un malware care poate fi creat pentru furt de date sau chiar pentru controlul de la distanța a anumitor funcții ale telefonului. Astfel de amenințări periculoase reprezintă jumătate din totalul malware-urilor depistate până acum care vizează Android. Printre acestea se regăsesc și așa-numitele ransomware-uri – un tip de malware care blochează accesul la fișierele utilizatorului, cerând bani pentru eliberarea acestora. Conform aceluiași studiu, Android a devenit cea mai vizată platformă când vine vorba de malware – mai multe telefoane cu Android au fost infectate în 2017 decât PC-uri. Din totalul dispozitivelor infectate anul acesta, 68,5% au fost smartphone-uri cu Android, iar 28% PC-uri cu Windows.

Google Maps primește o interfață nouă

Google lansează primul update important al interfeței aplicației Maps din ultimii ani, un update care filtrează cantitatea mare de informații afișate în funcție de modul de utilizare. În primăvara acestui an, Google a lansat modurile de utilizare ale aplicației Google Maps: Explore pentru căutarea anumitor destinații și puncte de interes, Drive pentru ghidarea auto și Transit pentru transportul public. Fiecare din cele trei moduri oferă un set unic de funcții, gândite special pentru fiecare tip de utilizare. Acum, Google Maps adaptează și interfața grafică acestor moduri pentru a separa mai bine informațiile utile în fiecare din cele trei moduri de utilizare. În primul rând, punctele de interes considerate importante pentru un anumit mod de utilizare vor fi afișate mai mari decât celelalte. De exemplu, în modul Drive liniile colorate care reprezintă valorile de trafic vor fi mai vizibile, în modul Tranzit stațiile de autobuz și metrou vor fi mai mari, iar în modul Explore restaurantele sau hotelurile vor fi mai proeminente.

O mare companie farmaceutică este în cădere liberă după moartea unor pacienți

Acțiunile companiei farmaceutice americane Acorda Therapeutics s-au prăbușit cu 40%, după moartea mai multor pacienți care participau la ultima fază a unui studiu clinic pentru un medicament destinat tratării bolii Parkinson, relatează Bloomberg. Cazul reprezintă o nouă lovitură pentru Acorda, care începuse să își revină în ultimul an după alte probleme. Un număr de șapte pacienți incluși în studiul clinic au devoltat septicemie, iar cinci dintre ei au decedat, a anunțat miercuri compania. Dintre cei șapte, patru au dezvoltat o boală în care celulele albe, care luptă cu infecțiile, dispar din organism, afecțiune numită agranulocitoză. Potrivit companiei, agranulocitoza ar putea avea legătură cu medicamentul aflat în studiu, tozadenant. Acorda nu a precizat câți dintre pacienții decedați au avut agranulocitoză, dar a anunțat că nu va mai include alți pacienți în studiu. Compania nu are încă o ipoteză legată de motivul producerii deceselor, a afirmat directorul general Ron Cohen, într-o conferință cu analiștii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.