Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Hidroelectrica a câștigat disputa cu EFT de la Tribunalul Arbitral de la Geneva

Ziarul de Vrancea
25 ian 2018 781 vizualizări

Tribunalul Arbitral de la Geneva a decis că denunțarea contractului încheiat de producătorul de energie Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost legală, a anunțat joi fostul administrator judiciar al companiei, Euro Insol.

”Prin hotărârea parțială din decembrie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit că denunțarea contractelor de către administratorul judiciar al Hidroelectrica în anul 2012 a fost legală, reconfirmând astfel implicit toate hotărârile instanțelor naționale pronunțate în litigiile cu societățile EFT. Tribunalul arbitral l-a audiat, in cursul anului 2016, și pe dl av. dr. Remus Borza, practicianul coordonator la acel moment al Euro Insol, care a explicat mecanismele de încheiere și derulare a contractelor de vânzare de energie precum și pierderile cauzate Hidroelectricii, situație care a impus denunțarea acestor contracte”, se arată în comunicat. La finalul lunii decembrie 2017, Hidroelectrica a obținut un succes important în fața unei instanțe arbitrale internaționale, după ce a câștigat în fața instanțelor românești toate litigiile generate de denunțarea de către administratorul judiciar a contractelor de furnizare energie electrică încheiate cu traderii de energie în perioada 2003 – 2011, a anunțat compania. ”Tribunalul Arbitral de la Geneva a stabilit că denunțarea contractului încheiat de Hidroelectrica cu traderul de energie EFT AG a fost perfect legală, iar această hotărâre este de o importanță excepțională, constituind chiar o premieră în jurisprudența instanței de la Geneva, din perspectiva faptului că legea aplicabilă litigiului a fost legea elvețiană, nu legea română”, se arată în comunicat. Hidroelectrica a intrat în insolvență în iunie 2012, pe fondul unei secete extreme, a acumulării unor datorii de peste 4 miliarde lei și a degradării situației financiare, în contextul unor pierderi de aproape 700 milioane lei pe exercițiile financiare 2011- 2012 și a unei trezorerii nete negative de 763 milioane lei. ”La data deschiderii procedurii, Hidroelectrica era parte în 11 contracte bilaterale încheiate cu traderii de energie (între care și două societăți din grupul EFT), prin care energia era vândută sub costul de producție și la jumătate față de prețul pieței”, se arată în comuncat.

Volumul investițiilor imobiliare în România a crescut cu 10%

“Ritmul de creștere a pieței românești este cu mult peste cel al întregii regiuni, dar cu toate acestea volumul din România rămâne sub potențial”, arată un studiul al companiei de consultanță imobiliară JLL

Volumul investițiilor imobiliare în România a crescut anul trecut cu 10% față de anul anterior, până la o sumă estimată la 1 miliard de euro, iar ritmul de creștere a pieței românești este cu mult peste cel al întregii regiuni, a anunțat ieri compania de consultanță imobiliară JLL. În 2016, valoarea a fost de 890 milioane euro. ”Valoarea reprezintă 8% din totalul consemnat în regiunea Europei Centrale și de Est, de 12,17 miliarde de euro. Ritmul de creștere a pieței românești este cu mult peste cel al întregii regiuni (3,3% față de 2016), dar cu toate acestea volumul din România rămâne sub potențial”, se arată în comunicat. JLL așteaptă în 2018 un an bun pe piața românească, consideră Andrei Văcaru, Associate Director, Capital Markets JLL Romania. ”Având în vedere tranzacțiile în curs pentru 2018, ne așteptăm la un an bun pe piața românească în ton cu estimările privind volumele din Europa Centrală și de Est care indică pentru acest an depășirea recordului consemnat în 2017. Interesul investitorilor pentru regiune rămâne ridicat”, a declarat Andrei Văcaru, în cadrul comunicatului. Polonia și Cehia au rămas menținut liderii regiunii pentru al doilea an consecutiv, cu o cotă de piață de 39%, respectiv, 27%. Acestea au fost urmate de Ungaria (14%), România (8%), SEE (8%) și Slovacia (4%), potrivit raportului CEE Investment Market realizat de JLL. În România, numărul tranzacțiilor a crescut, iar valoarea medie a fost de 28,5 milioane de euro. ”Volumele pieței au fost dominate de tranzacțiile cu proprietăți de retail (43%), în timp ce segmentul industrial și logistic a cumulat 22%, acesta fiind urmat de piața hotelieră cu 18%, și de cea de birouri cu 17%”, se arată în comunicat. Totodată, tranzacția prin care Elbit Imaging a vândut complexul hotelier Radisson din București, pe fundalul unei piețe de birouri letargice din punct de vedere investițional, a urcat sectorul hotelier înaintea celui de birouri din punct de vedere al lichidității in 2017, potrivit JLL. ”Este o situație inedită. Retailul și birourile ar trebui să domine piața de investiții având în vedere valoarea proprietaților existente”, a declarat Andrei Văcaru. Vânzarea Radisson reprezintă cea mai mare tranzacție hotelieră realizată vreodată în România și una dintre cele mai mari înregistrată în Europa Centrală și de Est (CEE) și totodată cel mai scump imobil vândut vreodată în București, potrivit JLL. Pe piața de retail cea mai mare tranzacție a anului a fost achiziția a 50% din portofoliul de retail și de birouri al Iulius Group (Iulius Mall Cluj-Napoca, Iulius Mall Iasi, Iulius Mall Timisoara și Iulius Mall Suceava și 3 clădiri de birouri) de către grupului sud-african Atterbury.

Restanțele la credite sunt în scădere accelerată

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor, înregistrată în luna decembrie 2017, se cifrează la 4,78 miliarde de lei, în scădere cu 12,5% față de suma raportată în noiembrie 2017, iar restanțele la creditele în valută au coborât cu 29,81%, la 4,38 miliarde de lei (echivalent), conform unui raport al Băncii Naționale a României (BNR). Totalul creditelor în lei atingea, în decembrie, 146,038 miliarde de lei (cu 0,10% peste valoarea din luna precedentă), din care 61,8 miliarde de lei erau sume contractate de agenții economici și 80,16 miliarde de lei împrumuturi efectuate de populație. Creditele în valută totalizau 88,993 miliarde echivalent lei în decembrie 2017 (cu 3,77% mai puțin față de noiembrie 2017), din care 44,15 miliarde de lei împrumuturi contractate de agenții economici și 41,78 miliarde de lei credite luate de populație. Bucureștenii aveau, la finele lunii decembrie, credite în lei restante în sumă de 1,5 miliarde de lei și în valută de 2,18 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor în lei contractate în Capitală ajungea la 51,9 miliarde de lei, iar al celor în valută la 43 miliarde de lei.

Numărul de posturi vacante în domeniul financiar a urcat cu 60%

Numărul anunțurilor pentru locuri de muncă în domeniul financiar a crescut cu 59%, cele mai multe posturi fiind disponibile pentru contabil, economist și director economic, arată o statistică întocmită și publicată recent de o platformă de recrutare online. Potrivit datelor centralizate, orașele cele mai ofertante sunt: București (436 anunțuri), Timișoara (117), Cluj-Napoca (99), Arad (60), Iași (56) și Brașov (51). Cele mai multe anunțuri vizează posturile de contabil (580), economist (332), director economic (42), analist financiar (37) și ofițer credite/ofițer bancar (31). De asemenea, în sistemul bancar există oferte pentru ofițeri de conformitate, șefi agenție, administratori cont, auditori, analiști credite, specialiști control risc și ofițeri colectare debite. Tot pe domeniul financiar, oferta include joburi în străinătate, respectiv: Polonia (15 anunțuri în Varșovia), Ungaria (opt oferte în Budapesta) și Franța (trei oferte în Menton). Conform BestJobs.ro, în ceea ce privește candidații, companiile pot alege din rândul celor peste 426.000 de candidați cu experiență în domeniul financiar și care ocupă sau au ocupat poziții de economiști (83.517), contabili (105.117), auditori (50.535), analiști financiari (86.131) și ofițeri credite (101.513). Nu în ultimul rând, candidații cu studii și experiență în domeniul economic pot opta pentru locurile de muncă din domeniul administrativ/office jobs, existând pe platforma de specialitate 597 anunțuri pentru poziția de asistent manager și 1.263 pentru consilier/specialist suport sau call center.

Economia zonei euro are cel mai bun început de an din ultimii 12 ani

Economia zonei euro are cel mai bun început de an din ultimii aproape 12 ani, apărând și semne ale unei mult-așteptate accelerări a inflației, potrivit datelor publicate de compania de cercetare a pieței IHS Markit, relatează Bloomberg. Indicele referitor la intențiile de achiziții ale managerilor de companii, calculat de IHS Markit, a crescut peste așteptările analiștilor, de la 58,1 puncte în decembrie la 58,6 puncte. Nivelul actual al indicelui sugerează că creșterea economică trimestrială din regiune se va apropia de 1%, potrivit raportului. Creșterea prețurilor la producători va întări poziția celor mai conservatori membri ai consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), care deja au susținut că evoluția mai bună a economiei a înscris inflația pe o direcție care o apropie de nivelul vizat de BCE, de aproape 2% și justifică retragerea măsurilor extraordinare de stimulare. Analiștii nu se așteaptă ca BCE să modifice dobânzile la ședința de politică monetară de joi, dar anticipează în mare măsură că achizițiile de active vor fi restrânse până la sfârșitul acestui an.

Samsung va prezenta smartphone-ul Galaxy S9 pe 25 februarie

Primul flagship Samsung pentru 2018 va fi prezentat oficial în cadrul unui eveniment care va avea loc pe 25 februarie. Producătorul coreean Samsung a trimis invitații de presă pentru evenimentul Unpacked, în cadrul căruia va fi prezentat oficial noul flagship al seriei Galaxy S. Evenimentul va fi legat de cel mai mare târg de tehnologii mobile, Mobile World Congress, și va avea loc pe 25 februarie, la Barcelona, începând cu ora 19.00, ora României. Invitația de presă conține și un mic teaser – „Camera. Reimaginată”. Cei de la Samsung vor să sugereze că va fi vorba de o îmbunătățire semnificativă a camerei foto, însă acest gen de promisiuni sunt făcute de producători în fiecare an, fără să fie onorate cu o inovație pe măsură. Spre deosebire de alți ani, când ajungeau să se cunoască toate detaliile tehnice înainte de prezentarea oficială, de data aceasta informațiile legate de noul vârf de gamă sunt semnificativ mai reduse. Galaxy S9 va avea un design similar cu modelul de anul trecut, ramele din jurul ecranului, cel mai probabil, urmând să fie cu câțiva milimetri mai înguste.

Veste bună de la Apple

Apple a anunțat miercuri schimbări care confirmă promisiunea de a permite utilizatorilor să oprească o funcție controversată care încetinește funcționarea iPhone-urilor atunci când baterile sunt uzate, dar a semnalat că ar putea dura mai multe luni până când acestea vor deveni disponibile, transmite Reuters. Compania a dezvăluit în decembrie că softurile modelelor de telefoane iPhone 6, 6s și SE, care pot avea probleme din cauza îmbătrânirii bateriilor, ar putea să încetinească  performanțele dispozitivelor. Compania are mai multe procese din această cauză, iar directorul general Tim Cook a declarat săptămâna trecută că Apple va face o actualizare software care va permite utilizatorilor să oprească funcția respectivă. Apple a anunțat miercuri că o versiune beta a sistemului de operare iOS 11.3 va adăuga noi funcții care să arate starea de uzură a bateriei și va face recomandări dacă aceasta va avea nevoie de service. Utilizatorii vor mai putea  vedea dacă funcția de management al energiei, care previne închiderea neașteptată a telefonului, este activată și vor putea opta să o oprească.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.