Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Guvernul francez vinde o participație de 4,73% la Renault

Ziarul de Vrancea
3 nov 2017 818 vizualizări

Guvernul francez vinde o parte din acțiunile deținute Renault, echivalentă cu 4,73% din capitalul total al producătorului auto, cumpărate acum doi ani pentru blocarea unor schimbări în acționariat, transmite MarketWatch

Ministerul Economiei și Finanțelor a anunțat că vinde 14 milioane de acțiuni, echivalente cu 4,73% din capitalul total al grupului, sub forma unui plasament realizat prin instituții financiare. După vânzare, guvernul va rămâne cel mai mare acționar al Renault, cu o deținere de 15% din acțiuni. În 2015, președintele Emmanuel Macron, pe atunci ministru al Economiei, a majorat participația guvernului la Renault pentru a împiedica adoptarea unei măsuri de către conducere care ar fi asigurat ca fiecare acțiune să valoreze un drept de vot. Conducerea Renault dorea că evite așa-numita lege Florange, adoptată în 2014, care permite celor care dețin acțiuni la o companie publică mai mult de doi ani să aibă drepturi de vot duble. Vânzarea ar putea contribui la atenuarea tensiunilor vechi dintre președintele Renault, Carlos Ghosn, care conduce și compania japoneză Nissan, parteneră de alianță grupul francez,și guvernul președintelui Macron. Guvernul își respectiă în acest fel promisiunea făcută în aprilie 2015, de a readuce participația statului la nivelul inițial. Această promisiune și așteptările ca vânzarea să aibă loc au ținut în loc acțiunile Renault, ccare au avansat în acest an doar cu 2,5%, cu mult sub performanța indicelui sectorului auto .SXAP, care a urcat cu 15,8%. Chiar dacă vânzarea acțiunilor pune capăt ostilității dintre guvern și conducerea Renault, face totuși prea puțin pentru a rezolva percepția unui blocaj privind viitoarea formă a Renault, Nissan și noua lor parteneră, Mitsubishi. Ghosn, al cărui manadat actual de director general al Renault va expira anul viitor, a declarat că producătorii auto din alianță sunt pregătiți pentru consolidarea legăturilor de capital, dar sunt împiedicați să facă acest lucru de către guvernul francez.

Google a livrat smartphone-uri fără sistem de operare

Unele modele din seria de smartphone-uri Pixel 2 XL au ajuns la utilizatori fără sistemul de operare Android instalat. În ultimele 24 de ore, mai multe postări pe forumuri și pe Reddit, respectiv Twitter ale utilizatorilor au scos la lumină faptul că Google a livrat cumpărătorilor smartphone-uri din recent lansata serie Pixel 2 XL fără Android funcțional. În mod normal, orice om care-și cumpără un smartphone nou se așteaptă să-l și poată folosi după un scurt proces de configurare care necesită, printre altele, alegerea limbii pentru meniuri, logarea în contul Google și conectarea la wireless. Nu acesta a fost cazul și pentru mai mulți utilizatori care au scos din cutie telefonul Pixel 2 XL proaspăt achiziționat pentru a constata că acesta afișează un ecran negru care le spune că „nu poate să găsească sistemul de operare”. Ecranul negru sugerează utilizatorului să viziteze o anumită pagină pentru a rezolva problema. Însă, ca în cazul majorității paginilor de suport Google, utilizatorul nu găsește informația de care are nevoie.

Apple anticipează venituri peste așteptări

Apple a anticipat joi seara venituri de 84-87 miliarde de dolari pentru sezonul cumpărăturilor de iarnă, cu mult peste așteptările analiștilor, anunț care a temperat îngrijorările analiștilor legate de întârzierile din producția iPhone X și a dus la creșterea acțiunilor companiei cu până la 3,5%, la o capitalizare record de aproape 900 de miliarde de dolari. Vânzările de smartphone-uri iPhone X sunt lansate oficial vineri. Estimarea a fost publicată după ce Apple a înregistrat o cerere ridicată în procesul de precomenzi lansat online pe 27 octombrie. Mulți analiști au declarat că estimările vor arăta în ce măsură va rezolva Apple problemele apărute în lanțul de aprovizionare cu componente, pentru a putea fabrica suficiente telefoane, pentru care a raportat o cerere care ”a ieșit din grafice”. Analiștii anticipau în medie venituri de 84,18 miliarde de dolari pentru primul trimestru fiscal, potrivit datelor Thomson Reuters. Apple a anunțat că în trimestrul patru fiscal, încheiat pe 30 septembrie, a vândut 46,7 milioane de iPhone-uri, potrivit firmei de analiză FactSet.

Vânzările de motorină sunt în creștere

Vânzările de motorină (retail) ale Grupului petrolier ungar MOL în România au crescut cu 10,6% în al treilea trimestru, în timp ce vânzările de benzină au fost stabile, potrivit rezultatelor anunțate vineri de grup. Cu un rezultat operațional (clean CCS EBITDA) de 150 miliarde forinți (576 milioane dolari) în al treilea trimestru, valoarea acestui indicator financiar a ajuns, după primele nouă luni din 2017, la 520,8 miliarde forinți (1,87 miliarde de dolari), cu 12% mai mare față de perioada similară a anului trecut. ”Cu cheltuieli de capital de 605 milioane dolari după primele nouă luni, compania a continuat să genereze fluxuri importante de numerar pe toate segmentele de activitate”, arată raportul grupului. Segmentul Upstream (Explorare și Producție) a înregistrat un rezultat EBITDA de 49,1 miliarde forinți (188 milioane dolari) în T3, producția atingând un nivel mediu de 105.000 barili echivalent petrol (bep) pe zi. În primele nouă luni, EBITDA pe segmentul Upstream a crescut cu peste 30% față de perioada T1 - T3 din 2016. În ceea ce privește segmentul Downstream (Rafinare și Petrochimie), acesta a raportat un rezultat operational (rezultat clean CCS EBITDA) mai scăzut, de 70,5 miliarde forinți (271 milioane dolari) din cauza declinului contribuției segmentelor petrochimic și al rafinăriilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.