Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Gospodăriile din România și-au majorat veniturile cu 30%

Ziarul de Vrancea
10 ian 2019 989 vizualizări

în acelașI timp, cheltuielile gospodăriile au urcat cu circa 35%, până la 835 euro

Veniturile totale ale gospodăriilor din România au crescut în al treilea trimestru al anului trecut cu 30% față de aceeași perioadă a anului anterior, până la 4.454 lei (955 euro) pe lună, dar cheltuielile s-au majorat cu 34,9%, la 3.891 lei (835 euro), arată datele publicate, joi, de Institutul Național de Statistică (INS). În al treilea trimestru din 2017, veniturile medii ale unei gospodării au fost de 3.426 lei, iar cheltuielile - de 2.885 lei pe lună. În al treilea trimestru al anului trecut, veniturile medii lunare au reprezentat, în termeni nominali, 4.454 lei pe gospodărie și 1.713 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populației, au fost, în același trimestru, în medie, de 3.891 lei lunar pe gospodărie (1.497 lei pe persoană) și au reprezentat 87,4% din nivelul veniturilor totale. Veniturile bănești au fost, în medie, de 4.090 lei lunar pe gospodărie (1.573 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 364 lei lunar pe gospodărie (140 lei pe persoană). Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67% din veniturile totale ale gospodăriilor). La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (18%), veniturile din agricultură (2,2%), veniturile din activități neagricole independente (2,5%), cele din proprietate și vânzărea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%) precum și veniturile în natură (8,2%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,8%).

BNR anunță schimbări majore pe piața valutară

“de la 1 ianuarie, am avut noi măsuri care au intrat în vigoare, care schimbă datele pe cele două piețe, atât piața valutară, cât și cea interbancară”, explică purtătorul de cuvânt al BNR

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a explicat, ieri, pentru Mediafax, motivele pentru care cursul valutar pentru euro a atins minimele istorice miercuri și joi. Cursul valutar leu-euro a atins, joi, un nou minim istoric: 4,6764 lei, o creștere de 0,09% față de miercuri, în condițiile în care cursul de schimb pentru euro a ajuns la cel mai redus nivel istoric miercuri, 4,6722 lei, o creștere de 0,11% față de ziua precedentă și când a depășit pentru prima dată nivelul de 4,67 lei. „Am avut, în ultima perioadă a anului trecut, o anumită stabilitate a cursului, cu variații de 1%, maximum, între 4,62 și 4,67. Această stabilitate a fost ca urmare a unor indicatori fundamentali îmbunătățiți, cum ar fi rata inflației (n.red. - de 3,43%, în noiembrie, în scădere de la 4,3% în octombrie). De asemenea, am avut o anumită stabilitate, în privința variației dobânzilor pe piețele interbancare, vorbim de ROBOR, inclusiv de o marjă pozitivă, comparativ cu alte zone. De la 1 ianuarie, am avut noi măsuri care au intrat în vigoare, care schimbă datele pe cele două piețe, atât piața valutară, cât și cea interbancară, cu ROBOR, pentru că cele două piețe sunt strâns corelate. Vedem variații pe ambele piețe acum - se caută noi niveluri de echilibre, în funcție de cererea și oferta existente în piață, în noul context dat. În aceste condiții de maximă incertitudine, rolul Băncii Naționale este de a încerca să atenueze eventualele mișcări excesive care pot apărea pe cele două piețe. Aceasta este funcția Băncii Naționale”, a explicat, joi, pentru Mediafax, Dan Suciu. În ceea ce privește încercările de atenuare a mișcărilor excesive, purtătorul de cuvânt al BNR a subliniat că instituția nu comentează intervențiile pe curs sau pe ROBOR. „Obiectivul băncii, în condițiile de reașezare a echilibrelor și de variații pe cele două piețe, este să încercăm să atenuăm eventualele mișcări excesive - nici nu am spus că sunt. Dacă apar, ele sunt, eventual, în grija noastră. Nu dăm interval de variație sau nivel la care se reacționează sau nu se reacționează”, a detaliat Suciu. În plus, purtătorul de cuvânt al BNR a caracterizat drept corectă poziția PSD de miercuri seara, emisă după ce cursul leu-euro a ajuns la un minim istoric. Reprezentanții PSD au precizat, miercuri pe Facebook, că BNR este singura care poate și are datoria să asigure stabilitatea cursului valutar, adăugând că Guvernul a luat o serie de măsuri pentru a aduce euro în economia românească. „Opinia este corectă, până la un punct. N-am ce să spun. Evident că, în piață au apărut variații ale cursului și pentru că am fost intrări de valută. Intrările de valută au un impact pe piețe. N-am ce să comentez decât că, într-adevăr, Banca Națională are rolul de a atenua eventualele excese care pot apărea”, a completat Suciu. În postarea de pe Facebook, PSD scrie „Guvernul a luat multe măsuri pentru a aduce Euro în economia românească”.

Toyota Motor recheamă 1,7 milioane de vehicule din cauza airbag-urilor

Toyota Motor va rechema alte 1,7 milioane de vehicule la nivel mondial, din cauza posibilelor defecțiuni ale dispozitivelor de umflare a airbag-urilor Takata, în cadrul unei campanii multi-anuale la nivelul industriei auto, care a început în 2016, transmite Reuters. Producătorii auto au adăugat în rechemări aproximativ 10 milioane de dispozitive de umflare a airbag-urilor în Statele Unite, la cea mai mare campanie de rechemări din istorie. Săptămâna trecută, Ford Motor a anunțat că va rechema 953.000 de vehicule la nivel mondial din cauza airbag-urilpr Takata. Anterior, au fost rechemate 37 de milioane de vehicule din Statele Unite, cu 50 de milioane de dispozitive de umflare a airbag-urilor, urmând să mai fie înlocuite 16,7 milioane de dispozitive. Cel puțin 23 de persoane și-au pierdut viața din cauza ruperii dispozitivelor de umflare a airbag-urilor, 15 dintre aceste cazuri fiind în Statele Unite. Noua rechemare efectuată de Toyota include vehicule fabricate în perioada 2010-2015 și include 1,3 milioane de vehicule din Statele Unite. La nivel mondial, au avut loc peste 290 de răniri asociate dispozitivelor de umflare a airbag-urilor Takata, care prezintă risc de explozie și răspândire de schije metalice în interiorul vehiculelor. În total, 19 producători auto recheamă la nivel mondial 100 de milioane de dispozitive de umflare a airbag-urilor.

Ford Europe va reduce mii de locuri de muncă și va părăsi piețele neprofitabile

Producătorul de automobile Ford a anunțat, joi, că va reduce mii de locuri de muncă, va părăsi piețele neprofitabile și va opri producția autovehiculelor care aduc pierderi, ca parte a unui efort de restructurare menit să aducă o marjă de operare de 6% în Europa. Ford a declarat că va ieși din segmentul multivan, va opri fabricarea transmisiilor automate în Bordeaux în august, își va revizui operațiunile din Rusia și va unifica sediul Ford U.K și Ford Credit la Dunton, Essex. "Luăm măsuri decisive pentru a transforma afacerea Ford în Europa", a declarat Steven Armstrong, vicepreședinte pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Ford Europe, care are în prezent 53 000 de angajați, a înregistrat pierderi de 245 milioane euro înainte de dobânzi și impozite în trimestrul al treilea. Armstrong a refuzat să cuantifice scara reducerilor de locuri de muncă, în așteptarea negocierilor cu liderii sindicali, dar a declarat că reducerile de personal s-ar încadra în "mii".

Airbus a livrat anul trecut 800 de avioane comerciale, un nou record

Grupul francez Airbus a anunțat, joi, că a livrat anul trecut, la nivel global, 800 de avioane comerciale unui număr de 93 de clienți, un nou nivel record. Astfel, livrările au fost cu 11% mai mari decât recordul de 718 unități din 2017. Pentru al 16-lea an consecutiv, Airbus a înregistrat creșterea numărului de avioane livrate anual. Livrările de avioane comerciale în 2018 includ 20 aeronave A220 (de la momentul iulie 2018 când a intrat în familia Airbus), 626 de unități A320 (față de 558 în 2017), dintre care 386 au fost din familia A320neo (comparativ cu 181 NEO în 2017), și 49 de unități A330 (față de 67 în 2017) inclusiv primele 3 A330neo în 2018. În ceea ce privește vânzările, Airbus a realizat 747 de comenzi nete în 2018 comparativ cu 1109 comenzi nete în 2017. ”La finalul lui 2018, registrul de comenzi pentru aeronavele comerciale Airbus a atins un nou record la nivelul industriei și era de 7577 aeronave, inclusiv 480 de aparate A220, comparativ cu 7265 la finalul lui 2017”, se arată în comunicat. În ultimii 16 ani, Airbus a înregistrat o creștere a producției pe liniile finale de asamblare de la Hamburg, Toulouse, Tianjin și Mobile, cărora li s-a adăugat în 2018 fabrica A220 de la Mirabel, din Canada. ”O contribuție notabilă la livrările Airbus în 2018 au avut-o liniile finale de asamblare din SUA și China. În mod particular, în ceeea ce privește familia A320, linia finală de asamblare de la Mobile, Alabama, a realizat cea de-a 100 livrare și produce în prezent peste 4 aeronave pe lună”, se arată în comunicat. Între timp, linia finală de asamblare a Airbus de la Tianjin, China, a livrat al 400-lea aparat A320, în timp ce în Germania, Airbus a început lucrările la cea de-a patra linie de producție în Hamburg, potrivit companiei. ”În total, programul A320 este pe cale să atingă, la jumătatea acestui an, rata de producție a 60 de aeronave pe lună pentru familia A320, conform planului. Echipele Airbus au atins un important reper industrial pentru A350, realizând ținta propusă de 10 aeronave pe lună”, se arată în comunicat.

Indicele Robor la 3 luni a scăzut la 2,88%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la 2,88%, cel mai mic nivel din iunie 2018 până în prezent, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Miercuri, indicele a coborât la 2,90%. Joi, indicele a scăzut la 2,88%, cel mai mic nivel din 7 iunie 2018, când a fost 2,87%. Totodată, joi, indicele Robor la șase luni a scăzut la 3,22%, cel mai mic nivel din 25 iunie 2018, când a fost 3,20%. Miercuri, acest indice a scăzut de la 3,27% la 3,23%. Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată de nivelul de lichiditate existent în piață.

Euro se vinde și cu peste 4,74 lei la băncile comerciale

Euro se vinde și cu peste 4,74 lei la cele mai mari bănci din România, după ce Banca Națională a României (BNR) a anunțat, ieri, un curs de 4,6764 lei/euro, un nou nivel record. BNR a anunțat, joi, un curs de referință de 4,6764 lei/euro, o creștere de 0,09% față de pragul atins miercuri, acesta fiind un nou nivel record. La cele mai mari bănci comerciale din România, euro se vinde și cu peste 4,74 lei. Astfel, Banca Comercială Română (BCR) vinde euro cu 4,7490 lei. BRD, parte din grupul francez SocGen, vinde un euro cu 4,7450 lei. Banca Transilvania afișează un curs valutar de 4,7240 lei/euro.

Prețurile petrolului urcă cu 4%. Ce se întâmplă cu carburanții?

Prețurile petrolului au crescut miercuri cu peste 4%, după negocierile comerciale dintre Statele Unite și China, care au mărit așteptările de relaxare a tensiunilor, un anumit sprijin venind și din partea reducerii producției de către OPEC, transmite Reuters. Cotația petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a urcat cu 4,8%, la 52,16 dolari pe baril, fiind pentru prima oară în acest an când a depășit pragul de 50 de dolari. Prețul petrolului Brent, de referință la bursa din Londra, a avansat cu 4,2%, la 61,2 dolari pe baril. Creșterile puternice consemnate miercuri au continuat avansul din acest an, care a depășit 13%. Negocierile comerciale de la Beijing, care ar fi trebuit să aibă loc luni și marți, au fost prelungite miercuri cu încă o zi, pe fondul semnelor de progres în domenii precum achizițiile chineze de produse americane din sectorul energiei și agriculturii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.