Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Garanții suplimentare de 500 de milioane de lei la Prima Casă

Ziarul de Vrancea
15 iun 2017 2379 vizualizări

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat joi că a aprobat suplimentarea cu 500 de milioane de lei a plafonului de garanții pentru programul Prima Casă, la solicitarea Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). MFP a aprobat alocarea rezervei nerepartizate de 500 milioane lei pentru acordarea de garanții în anul 2017 în favoarea finanțatorilor participanți în program, care au înregistrat un grad ridicat de utilizare a plafoanelor alocate în raport cu solicitările aprobate. Plafonul rămas nealocat, de 500 milioane lei, a fost repartizat băncilor Piraeus Bank, OTP Bank, BCR, ING, Bancpost, Raiffeisen Bank, BRD, CEC Bank și Leumi Bank, luându-se în considerare gradul de utilizare a plafoanelor alocate finanțatorilor până în data de 7 iunie 2017. Pentru anul 2017, Guvernul a aprobat alocarea unui plafon total al garanțiilor pentru creditele destinate achiziției/construcției de locuințe în cadrul programului în sumă totală de 2,5 miliarde lei. ”Din plafonul total al garanțiilor pentru anul 2017 în valoare de 2,5 miliarde lei, în data 09.03.2017 suma de 2 miliarde lei a fost pusă la dispoziția finanțatorilor participanți în Program, diferența de plafon de 500 milioane lei urmând să fie alocată ulterior in funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate”, se arată în comunicat. FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puțin trimestrial modul de utilizare de către bănci a plafoanelor alocate și să efectueze realocări între finanțatori în funcție de gradul de utilizare a plafoanelor alocate, cu acordul prealabil al Ministerului Finanțelor. Programul ”Prima Casă” 2017 are alocat, conform strategiei, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat de Guvern, iar 175,5 milioane lei este partea nefolosită din plafonul pe 2016. Potrivit unei analize realizate de Coldwell Banker, principala metodă de achiziție pe segmentul mass market (segmentul locuințelor ieftine) este reprezentantă de finanțările acordate prin programul "Prima Casă", cu o pondere de 75% din totalul tranzacțiilor.

România și Polonia au înregistrat în 2016 cele mai mici prețuri ale alimentelor din UE

România și Polonia au înregistrat în 2016 cele mai scăzute prețuri ale alimentelor din Uniunea Europeană, cele mai ridicate fiind în Danemarca și Suedia, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică, Eurostat. Astfel, prețurile alimentelor au variat de la 62% din media europeană în Polonia și România la 148% în Danemarca, 126% în Suedia, 123% în Austria, 121% în Luxemburg și 120% în Irlanda și Finlanda. În cazul băuturilor alcoolice și al tutunului, prețurile au înregistrat la rândul lor variații mari, de 1 la 3, între statele membre. Cele mai scăzute prețuri ale produselor de acest fel au fost înregistrate în 2016 în Bulgaria, de 56% din media UE, urmată de Ungaria cu 67%, Polonia cu 68% și România cu 69%. La polul opus se află Irlanda, unde prețurile alcoolului și tutunului reprezint 175% din media UE, urmată de trei state nordice, respectiv Finlanda (135%), Suedia (128%) și Danemarca (122%). Restaurantele și hotelurile sunt de trei ori mai scumpe în Danemarca decât și Bulgaria. Nivelurile de prețuri ale serviciilor oferite de restaurante și hoteluri variază de la sub 60% din media UE în Bulgaria (44%), România (53%) și Cehia (56%), la 150% în Danemarca și 144% în Suedia. Cele mai mici diferențe sunt în cazul electronicelor de consum, echipamentelor de transport personal și îmbrăcăminte. La nivel general, prețurile bunurilor de consum și ale serviciilor înregistrează diferențe mari între statele membre. Cel mai ridicat nivel, de 139% din media UE, este în Danemarca, urmată de Irlanda (125%), Luxemburg și Suedia (124%), Finlanda și Marea Britanie (121%). La polul opus se află Bulgaria (48% din media prețurilor din UE), România (52%) și Polonia (53%).

BRD și UniCredit Bank acordă grupului A&D Pharma un credit de 177 milioane euro

BRD-Groupe Société Générale și UniCredit Bank acordă A&D Pharma, cel mai mare grup farmaceutic din România, un credit sindicalizat în valoare totală de peste 177 milioane de euro, au anunțat joi instituțiile bancare. ”Prin noul contract, Grupul A&D Pharma își refinanțează o linie de credit sindicalizată contractată în anul 2015 și accesează o nouă facilitate de credit în valoare de 57 milioane de euro, beneficiind de contextul favorabil al pieței financiare, pe fondul apetitului ridicat actual al băncilor pentru creditarea companiilor viabile, cu o bună performanță financiară și perspective de dezvoltare în continuare”, informează un comunicat. Finanțarea, acordată pentru o perioadă de cinci ani, este de tip "club loan", fiecare dintre instituțiile financiare participând cu o sumă egală, de aproximativ 88,6 milioane de euro. Tranzacția a fost aranjată în comun de cele două bănci, BRD asumând rolul de coordonator al documentației de credit, iar UniCredit Bank rolurile de agent de facilitate și agent de garanții. Clubul bancar a beneficiat de consultanța juridică a casei de avocatură CMS România, în timp ce Grupul A&D Pharma a fost asistat de RTPR Allen & Overy. BRD - Groupe Société Générale are 2,28 milioane de clienți activi și operează o rețea de peste 800 de unități. BRD ocupă o poziție importantă pe piața românească a cardurilor, cu aproximativ 2,2 milioane de carduri valide și o rețea de acceptare de aproximativ 27.700 POS-uri și mai mult de 1.500 ATM-uri. Activele totale ale băncii erau, la 31 decembrie 2016, de 50,6 miliarde lei. UniCredit Bank este parte a grupului UniCredit și este prezent in Romania prin: UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management si UniCredit Business Integrated Solutions. A&D Pharma este cel mai mare grup farmaceutic din România, deservind peste 4.500 de farmacii și peste 500 de spitale. Sensiblu, unul dintre cei mai importanti jucători pe piața de retail farmaceutic, are peste două milioane de clienți.

Tarifele de roaming din Uniunea Europeană au fost eliminate

Tarifele de roaming pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul călătoriilor în Uniunea Europeană au fost eliminate începând de joi, la capătul eforturilor Bruxelles-ului din ultimul deceniu de a arăta euroscepticilor că le poate înbunătăți viața, dar riscurile unor costuri mai mari nu au fost eliminate complet, relatează Reuters. Riscurile sunt generate de excepțiile obținute de firme mari de telecomunicații și de refuzul statelor membre de a renunța la frecvențele naționale. Eliminarea tarifelor suplimentare pentru serviciile de Internet, voce și text în timpul călătoriilor în alte state membre ale UE a fost un motiv de sărbătoare pentru Comisia și Parlamentul European, care considarau roamingul un afront față de idealurile pieței unice. ”Uniunea Europeană este despre a aduce oamenii împreună și a le face viața mai ușoară. Eliminarea tarifelor de roaming este o adevărată poveste de succes”, au anunțat miercuri instituțiile. Comisia Europeană a arborat un banner pe sediul central cu inscripția ”Goodbye roaming fees".

Ministerul Finanțelor s-a împrumutat la o dobândă de 0,51%

Ministerul Finanțelor a lua joi cu împrumut 800 milioane lei (174,3 milioane euro) prin vânzarea de certificate de trezorerie scadente în 18 decembrie 2017, în linie cu nivelul programat, pentru care a acceptat să ofere băncilor un randament mediu de 0,51%, arată datele publicate de Banca Națională a României (BNR). Cele opt bănci participante la licitație au oferit 3,15 miliarde lei, de aproape patru ori mai mult față de valoarea anunțată. Certificatele de trezorerie nu au dobândă, randamentul fiind calculat ca diferență între prețul de vânzare, mai mic decât valoarea nominală, și valoarea pe care statul o va plăti la scadență, care este chiar valoarea nominală. La licitația de joi, randamentul mediu ponderat a fost de 0,51%, iar cel maxim de 0,53%. Ministerul Finanțelor și-a propus pentru luna iunie să împrumute de pe piața internă 5,3 miliarde lei, din care 1,8 miliarde lei prin certificate de trezorerie și 3,5 miliarde lei prin obligațiuni, la care s-ar putea adăuga 500 milioane lei prin licitații suplimentare, nivelul fiind cu mult peste cel din lunile anterioare.

Rezerva Federală a SUA a majorat dobânzile pentru a doua oară în trei luni

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a majorat miercuri dobânzile pentru a doua oară în ultimele trei luni și a anunțat că va reduce din acest an deținerile de obligațiuni și alte instrumente financiare, semnalând încrederea în creșterea economiei americane și în piața muncii, relatează Reuters. Instituția a mărit dobânda de referință cu 0,25 puncte procentuale, țintind un interval de 1%-1,25% și a anticipat că în acest an va opera încă o majorare, în pofida unor date economice mixte apărute în ultima perioadă. Comitetul de politică monetară a apreciat că economia a continuat să se întărească, crearea de locuri de muncă a rămas solidă și că încetinirea recentă a inflației este în mare parte temporară. Fed a dat totodată primele informații clare despre planul de reducere a portofoliului de titluri ale Trezoreriei și instrumente financiare garantate prin ipoteci, în valoare de 4.200 de miliarde de dolari, majoritatea cumpărate în urma crizei financiare și recesiunii din perioada 2007-2009. Banca centrală anticipează că va începe în acest an normalizarea bilanțului contabil, urmând să accelereze ritmul treptat.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.