Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Firmele vor plăti impozit pe cifra de afaceri în locul celui pe profit, din 2018

Ziarul de Vrancea
29 iun 2017 651 vizualizări

Toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea, prevede noul program de guvernare al coaliției PSD-ALD.

Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, și dezavantajează puternic companiile, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă. Măsurile sunt justificate prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană. "Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de afaceri) începând cu 1 ianuarie 2018. Acest impozit va înlocui impozitul pe profit și va avea 2 sau 3 trepte de impozitare", arată noul program de guvernare. Dacă va fi aplicată, măsura va elimina cota unică de 16%, în vigoare din 2005, și va schimba complet modul de taxare a afacerilor din România. În plus, o taxă nouă va fi introdusă pentru companiile din energie. "În ceea ce privește impozitarea profitului, o restabilire a echității considerăm noi că reprezintă impozitarea suplimentară a profiturilor obținute din extracția de resurse natural și neprelucrate în România, cu cel puțin 20%, prin adoptarea noii legi a redevențelor, cel târziu la finan lul anului 2017", mai arată documentul. Programul de guvernare prevede și alte măsuri noi față de programul inițial de guvernare, din ianuarie. "Intenționăm constituirea unei direcții în cadrul ANAF (și cooperare cu Registrul Comerțului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă și a creditelor acordate de acționarii privați propriilor firme cu pierderi precum și consolidarea Direcției de Prețuri de Transfer din aceeași instituție", arată documentul. Programul PSD propune înăsprirea legislației privind firmele, astfel că, până la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate să-și reîntregească capitalul, iar o persoană nu va mai putea înființa o societate un anumit număr de ani după două insolvențe. "Totodată, vom modifica legea insolvenței cel târziu până la 1 noiembrie 2017 astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de doi ani sau, dacă nu-și respectă planul de conformare, pe o perioadă mai mare de șase luni", arată noul program de guvernare. PSD anunță și măsuri mult mai dure pentru combaterea muncii la negru. "Majorarea drastică a amenzilor/penalităților pentru evaziune si muncă la negru. Inspectorii de muncă vor avea dreptul să stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarată. Realizarea de către autorități a unei baze de date online cu toți lucrătorii angajați (ID, fotografii) în sectoarele cu incidență mare a muncii la negru; angajatorii vor fi obligați să-și actualizeze informațiile odată cu angajarea/concedierea de personal și să notifice autoritățile care administrează contribuțiile sociale", mai arată programul de guvernare. Termenul de aplicare a măsurilor este 1 ianuarie 2018.

Societățile cu pierderi trei ani la rând vor fi controlate de o direcție specială din ANAF

Firmele care înregistrează în mod constant pierderi vor intra sub supravegherea unei direcții speciale din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) ce urmează a fi înființată, iar sancțiunile pentru evaziune fiscală și munca la negru vor fi majorate, prevede noul program de guvernare al coaliției PSD-ALDE. Măsurile sunt justificate prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană. "Intenționăm constituirea unei direcții în cadrul ANAF (și cooperare cu Registrul Comerțului) pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rând), companiilor care au cifra de afaceri nulă și a creditelor acordate de acționarii privați propriilor firme cu pierderi precum și consolidarea Direcției de Prețuri de Transfer din aceeași instituție", arată documentul. Programul PSD propune înăsprirea legislației privind firmele, astfel că, până la 31 decembrie 2019, firmele cu capital negativ vor fi obligate să-și reîntregească capitalul, iar o persoană nu va mai putea înființa o societate un anumit număr de ani după două insolvențe. "Totodată, vom modifica legea insolvenței cel târziu până la 1 noiembrie 2017 astfel încât o firmă să nu poată rămâne în faliment mai mult de doi ani sau, dacă nu-și respectă planul de conformare, pe o perioadă mai mare de șase luni", arată noul program de guvernare. PSD anunță și măsuri mult mai dure pentru combaterea muncii la negru. "Majorarea drastică a amenzilor/penalităților pentru evaziune si muncă la negru. Inspectorii de muncă vor avea dreptul să stopeze activitatea firmelor care folosesc munca nedeclarată. Realizarea de către autorități a unei baze de date online cu toți lucrătorii angajați (ID, fotografii) în sectoarele cu incidență mare a muncii la negru; angajatorii vor fi obligați să-și actualizeze informațiile odată cu angajarea/concedierea de personal și să notifice autoritățile care administrează contribuțiile sociale", mai arată programul de guvernare. Termenul de aplicare a măsurilor este 1 ianuarie 2018.

Automobilele Volkswagen utilizate și-au păstrat valoarea în pofida scandalului emisiilor

Automobilele Volkswagen utilizate și-au păstrat valoarea și continuă să fie mai scumpe decât modelele altor companii, în pofida scandalului emisiilor care a afectat brandul și imaginea diesel, potrivit agenției de evaluare financiară Moody's, transmite Reuters. Moody's anticipează însă că presiunile negative asupra valorii vehiculelor diesel vor crește, odată cu intrarea în vigoare a unor reglementări împotriva acestora în orașe ca Madrid, Milano, Paris, Stuttgart, precum și în Marea Britanie. ”Anticipăm că în 2017 vom asista la un declin mare al ponderii de vehicule diesel noi comercializate, iar această schimbare a cererii va avea efect și pe piața second hand. Acesta fapt va reflecta reglementările mai stricte referitoare la vehiculele diesel pe majoritatea piețelor”, potrivit agenției de rating. Landul Bavaria a anunțat anterior că a încheiat un acord cu BMW, Audi și MAN pentru limitarea poluării diesel, producătorii promițând să reducă emisiile modelelor mai vechi, în timp ce autoritățile statului planifică stimulente pentru încurajarea vânzărilor de mașini penru noi și mai eficiente. Inițiativa a coincis cu avertismentul clubului auto german ADAC, cel mai mare și mai influent din Europa, de a amâna achizițiile de automobile diesel până la lansarea în această toamnă a unor modele cu tehnologie Euro-6 D, mai eficientă.

Marile bănci din SUA au trecut testele de stres ale Fed

Toate băncile mari din Statele Unite au trescut testele de stres ale Rezervei Federale (Fed) și anunțat rapid creșteri mari ale dividendelor, relatează Bloomberg. JPMorgan Chase, Citigroup și Bank of America sunt în fruntea instituțiilor financiare care au anunțat planuri de majorare a dividendelor și de răscumpărări de acțiuni peste așteptările analiștilor, după ce fiecare dintre ele a trecut testele anuale de stres pentru prima oară de când Fed a început să le verifice după criza financiară din 2008. Acțiunile companiilor din sectorul financiar au crescut în urma informațiilor, cu excepția titlurilor Capital One Financial, care au coborât cu peste 2%, aceasta fiind singura instituție bancară care trebuie să obțină aprobare condiționată pentru a recompensa acionarii, din cauza deficiențelor materiale de planificare. Evaluările Fed mai arată că autoritățile de reglementare ar putea avea spațiu de relaxare a reglementărilor, după ani de zile în care au obligat companiile să limiteze riscurile asumate și să întărească sistemele de control intern, condiții care au erodat veniturile și au alimentat costurile. Sectorul financiar mizează că președintele Donald Trump va relaxa supravegherea prin numirea în board-ul Fed a unor persoane mai prietenoase afacerilor, înclinând balanța puterii de la autoritățile de reglementare la acționari. JPMorgan, cea mai mare bancă americană, majorează dividendele trimestriale cu 12% și ar putea suplimenta programul de răscumpare de acțiuni pentru următoarele 12 luni cu circa 90% față de anul trecut, la 19,4 miliarde de dolari. Citigroup intenționează să dubleze dividendele și ar putea răscumpăra acțiuni de până la 15,6 miliarde de dolari. Bank of America a crescut dividendele cu 60% și va răscumpăra titluri de până la 12 miliarde de dolari.

Restricții de circulație pentru mașinile mai mari de 7,5 tone

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a impus restricții temporare de circulație pentru mașinile mai mari de 7,5 tone în județele Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți și Caraș-Severin, aflate sub cod portocaliu de caniculă. În intervalul 12.00 - 20.00, mașinile de mare tonaj nu vor putea circula pe autostrăzile și drumurile naționale din aceste județe, pentru a conserva asfaltul care se deformează la temperaturi ridicate. În urma avertizării de cod portocaliu emis de Administrația Națională de Meteorologie, CNAIR a impus restricții de circulație pentru autovehiculele cu o masă autorizată mai mare de 7,5 tone, în judetele Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinți și Caraș-Severin. Astfel, între orele 12.00 - 20.00, va fi interzisă circulația mașinilor de mare tonaj pe autostrăzile și drumurile naționale din aceste județe, exceptând transporturile de persoane, transporturile de animale vii și de produse perisabile, vehiculele care participă la intervenții în caz de forță majoră, transporturile funerare și cele poștale.

Gazprom se numără printre companiile lovite de ransomware-ul GoldenEye

Un oficial rus a declarat joi după-amiază că inclusiv sistemul informatic al gigantului Gazprom a fost infectat de ransomware-ul GoldenEye în timpul atacului cibernetic masiv, care a lovit în urmă cu două zile instituții, companii, bănci și aeroporturi din Rusia, Ucraina, Marea Britanie, Spania, Danemarca, România, Germania, precum și din Statele Unite, transmite Reuters. Gazprom a refuzat să comenteze cu privire la atacul cibernetic, dar printre companiile lovite de ransomware s-a numărat și gigantul petrolier Rosneft, care este controlat asemenea Gazprom de către guvernul de la Moscova. Ransomware-ul GoldenEye a blocat în urmă cu două zile sistemele informatice a mii de firme din peste 60 de țări, pornind din Rusia și Ucraina, dar extinzându-se cu rapiditate în Europa Vestică, Statele Unite și chiar Australia. Printre companiile vizate de ultimul atac cibernetic de tip ransomware, care s-a răspândit extrem de rapid marți după-amiază din Ucraina și Rusia spre Europa Vestică, se numără și multinaționale precum Rosneft PJSC, A.P Moller-Maersk și Grupul WPP. De asemenea, peste 80 de companii ruse și ucrainene au fost inițial ținta atacului cibernetic cu ransomware-ul GoldenEye.

Încrederea în economia zonei euro a urcat la maximul ultimilor 10 ani

Încrederea în economia zonei euro a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeană, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) se îndreaptă spre retragerea măsurilor monetare de stimulare fără precedent, transmite Bloomberg. Un indice referitor la încrederea directorilor de companii și a consumatorilor a crescut la 111,1 puncte în iunie, cel mai ridicat nivel atins din august 2007, de la 109,2 puncte în luna mai, arată datele CE. Analiștii anticipau un nivel de 109,5 puncte. Raportul a venit la două zile după ce președintele BCE Mario Draghi a provocat confuzie în rândul investitorilor, afirmând că există spațiu pentru ajustarea măsurilor de stimulare datorită îmbunătățirii situației economice, dar a cerut prudență și răbdare, din cauza inflației scăzute. Un indice privind activitățile din sectorul privat a semnalat că economia zonei euro a înregistrat în trimestrul al doilea cea mai rapidă creștere din ultimii șase ani, în condițiile în care încrederea oamenilor de afaceri în economia Germaniei a atins un nivel record, iar încrederea francezilor în economia țării lor a crescut.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.