Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Fermierii din România au ajuns să practice agricultură ecologică pe 472.000 HA

Ziarul de Vrancea
3 apr 2021 849 vizualizări

Agricultorii pot accesa fonduri de 77 de milioane de euro anul acesta pentru agricultura ecologică

Suprafața totală pe care se practică agricultură ecologică a crescut cu 19,4%, în 2020 față de anul anterior, ajungând la 471.928 hectare, iar suprafața certificată ecologic a crescut cu 28%, la 270.656 hectare în 2020, reiese din datele transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR), la solicitarea News.ro. Fermierii pot accesa fonduri de 77 de milioane de euro anul acesta pentru agricultura ecologică. “Pentru anul 2020, conform datelor statistice provizorii transmise de către direcțiile pentru agricultură județene, suprafața totală înregistrată în sistemul de agricultură ecologică este de 471.928 (ha), din care 270.656,74 (ha) sunt certificate ecologic”, potrivit MADR.  Conform datelor transmise de minister, suprafața aferentă anului 2019, înregistrată în sistemul de agricultură ecologică, este de 395.227,97 (ha), din care 211.487 (ha) sunt certificate ecologic. Datele sunt furnizate de către organismele de control aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În ceea ce privește finanțarea acestui sector, reprezentanții MADR susțin că din bugetul aferent perioadei de tranziție, România va aloca măsurii 11 - agricultura ecologică aproximativ 232 de milioan de euro pentru plăți până în anul 2023 inclusiv.  “În anul 2021 MADR estimează că se vor efectua plăți în valoare de aproximativ 77 milioane de euro către fermierii care aplică practicile de agricultură ecologică în cadrul unui angajament voluntar multianual asumat pentru Măsura 11 – Agricultura ecologică”, se arată în informațiile transmise de minister. La 1 martie 2021 a fost demarată campania de depunere a cererilor unice de plată prin care fermierii pot solicita și sprijinul pentru angajamentele aferentă măsurii 11 - agricultură ecologică. Cererile unice de plată pot fi depuse până cel târziu la data de 17 mai 2021, inclusiv, fără penalități, respectiv până la data de 11 iunie 2021, cu o reducere de 1%, pentru fiecare zi lucrătoare, a sumelor la care beneficiarul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată nu a fost depusă până la data de 17 mai 2021 (inclusiv).

Amazon recunoaște problema șoferilor săi nevoiți să urineze în sticle

u compania a declarat că problema este la nivel de industrie și că va căuta soluții

Amazon.com a prezentat, sâmbătă, scuze unui congressman american, Mark Pocan, compania recunoscând că ”și-a dat singură gol” prin negarea, inițial, a sugestiei acestuia că șoferii săi sunt nevoiți uneori să urineze în sticle în timpul curselor de livrare a coletelor, transmite Reuters. "Știm că șoferii pot avea și au probleme să găsească toalete din cauza traficului sau uneori a rutelor rurale, iar acesta a fost în special cazul în timpul Covid-19, când multe toalete publice au fost închise", a afirmat compania într-o postare pe blog. Recunoașterea a avut loc la o săptămână după ce reprezentantul democrat Pocan a criticat condițiile de muncă de la Amazon, afirmând într-un tweet: ”A plăti muncitorilor 15 dolari/oră nu te face ”un loc de muncă progresiv”, atunci când nu accepți un sindicat și îi faci pe muncitori să urineze în sticle de apă”. Amazon a publicat inițial o negare, afirmând într-un tweet: ”Nu credeți cu adevărat chestia cu pipi în sticle, nu-i așa? Dacă ar fi adevărat, nimeni nu ar lucra pentru noi”.  Dar ulterior a dat înapoi cu acele comentarii. Acesta a fost un autogol, suntem nemulțumiți de el și îi datorăm scuze reprezentantului Pocan”, a spus Amazon în postarea sa pe blog, adăugând că răspunsul său anterior se referea doar la personalul din depozitele sau centrele de fulfillment. Compania a declarat că problema este la nivel de industrie și că va căuta soluții, fără a specifica care ar putea fi acestea. Scuzele Amazon vin într-un moment în care muncitorii care lucrează la un depozit din Alabama așteaptă un număr de voturi care ar putea duce la prima unitate sindicalizată a retailerului online din Statele Unite și să marcheze un moment important pentru forța de muncă organizată. Amazon a descurajat mult timp încercările de organizare a celor peste 800.000 de angajați americani. Afirmațiile multor lucrători referitoare la condițiile de muncă nesigure și istovitoare au transformat sindicalizarea companiei într-un obiectiv cheie pentru mișcarea muncitorilor americani.

Datele a peste jumătate de miliard de utilizatori Facebook, postate online

Fără vreo restricție, ori preț de achiziție, informațiile personale ale unui număr de peste 500 de milioane de utilizatori Facebook au fost, pur și simplu, postate pe un forum, de unde puteau fi accesate și copiate de oricine. Alon Gal, un specialist securitate cibernetică, a descoperit pe un forum de hacking că cineva a postat un set de date care conținea informațiile personale pentru 533 de milioane de conturi de Facebook. Informațiile au fost postate fără restricții speciale, astfel că oricine are cont pe forum le poate accesa și folosi în orice manieră. Setul de date include elemente prin care cei peste jumătate de miliard de utilizatori Facebook pot fi identificați, precum număr de telefon, adresă de email, date de naștere, adresă și altele. Datele ar fi fost obținute în urma unei breșe pe care Facebook a reparat-o încă din august 2019, astfel că acestea trebuie să fie mai vechi decât data reparării breșei. În ianuarie, Gal descoperise că același set de date personale era scos la vânzare pe un canal de Telegram. Acum, însă, acesta este pur și simplu disponibil gratuit. Experții avertizează că, deși datele nu sunt tocmai proaspete, multe ar putea fi încă de actualitate, ceea ce le transformă în marfă de atacuri de phishing, astfel că utilizatorii rețelei sociale ar trebui să fie atenți al astfel de tentative. În acest moment, Facebook nu mai are cum să protejeze utilizatorii vizați. Cel mult, le poate trimite o notificare prin care să le atragă atenția asupra posibilelor tentative de phishing care-i pot viza.

APIA se laudă cu plăți pentru creșterea animalelor de 170 de milioane de euro

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăți în valoare de 170,49 de milioane de euro pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru anul financiar 2021(16 octombrie 2020- 19 martie 2021), în creștere cu 4,82% față de anul financiar 2020(16 octombrie 2019- 19 martie 2020), când fermierii au încasat 162,64 milioane de euro, reiese din datele transmise de APIA, la solicitarea News.ro. “Suma totală autorizată pentru plată în anul financiar 2021(16 octombrie 2020- 19 martie 2021) este de 2,51 miliarde de euro, reprezentând plăți aferenete campaniei 2020, măsuri de piață și ajutoare de stat, din care sprijinul cuplat în sectorul zootehnic în suma de 170,49 de milioane de euro, respectiv: 91,51 milioane de euro- sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru vaci de lapte; 1,56 milioan de euro- sprijinul pentru bivolițe de lapte, 11,92 milioane de euro- sprijinul pentru taurine de carne, 65,48 milioane de euro- sprijinul pentru oi și capre și 20.000 de euro - sprijinul pentru viermi de mătase”, potrivit APIA. În ceea ce privește finanțarea din anul financiar 2020 (16 octombrie 2019- 19 martie 2020), suma autorizată pentru plată a fost de 2,57 de miliarde de euro, reprezentând plăți aferente campaniei 2019, măsuri de piață și ajutoare de stat, din care sprijinul cuplat în sectorul zootehnic în sumă de 162,64 milioane de euro. Așadar, suma a fost împărțită astfel: 90,75 milioane de euro- sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru vaci de lapte, 1,53 milioan de euro- sprijinul pentru bivolițe de lapte; 11,69 milioane de euro - sprijinul pentru taurine de carne, 58,65 milioane de euro- sprijinul pentru oi și capre și 20.000 de euro - sprijinul pentru viermi de mătase. Pentru campania 2020, APIA a autorizat plata pentru 776.935 de fermieri, reprezentând un 94,65% din numărul total al fermirilor eligibili care au depus cerere unică de plată în campania 2020. În timp ce pentru campania 2019, APIA a autorizat plata pentru 830.079 de fermieri, reprezentând un procent de 98,3% din numărul total al fermierilor eligibili care au depus cerere unică de plata în campania 2019. “În urma analizei comparative a celor două campanii, se constată că la data de 19 martie, anul calendaristic 2020, respectiv 2021, se observă o diferență procentuală de 3,65% în ceea ce privește fermierii autorizați la plată. Diferența procentuală se justifică prin neautorizarea până la această dată a fermierilor care au solicitat sprijin doar pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT)în sectorul zootehnic, fermieri care nu au solicitat sprijin și pe suprafață.Menționam faptul că, în cazul în care s-ar demara autorizarea acestor scheme procentrul de 94,65% ar crește cu peste 4,5%, dat fiind faptul că aproximativ 39.000 de fermieri au solicitat sprijin pe ANT în sector zootehnic”, susțin reprezentanții APIA. 

Ministrul Economiei anunță că au început plățile pentru programul Start-Up Nation

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat vineri că au început plățile pentru programul Start-Up Nation, ediția 2018, în ultima săptămână fiind plătite 422 de deconturi, în valoare totală de 82,1 milioane lei. ”Am început și plățile pentru programul Start-Up Nation. Subliniez că e vorba de o măsură de ajutor a statului român, care s-a făcut după ureche și astfel s-a ajuns la situația în care plățile sunt întârziate cu mai bine de 2 ani. Am decis să plătim datoriile celorlalte guvernări, care în loc să trateze just o măsură pentru antreprenoriat, doar au mimat deschiderea către mediul de afaceri, în scopuri pur de imagine politică”, scrie ministrul, pe Facebook. Astfel, într-o singură săptămână (29 martie - 2 aprilie), au fost plătite 422 de deconturi, în valoare totală de 82,1 milioane lei. „Bugetul alocat anul acesta reparării programului este de 642 milioane de lei. Continuăm să plătim promisiunile statului către mediul de afaceri”, adaugă el. Plățile au fost făcute în ordinea deconturilor care au întrunit toate condițiile de eligibilitate și au prezentat documentația completă, în limita deschiderilor bugetare disponibile până la acest moment.

Apple Arcade primește o infuzie masivă de jocuri

Apple anunță creșterea semnificativă a numărului de jocuri din Arcade, serviciul de jocuri fără microtranzacții, pe bază de abonament lunar, disponibil în cadrul dispozitivelor din ecosistemul gigantului american. Apple a adăugat peste 30 de jocuri în cadrul serviciului Arcade. În fruntea listei se găsește Fantasian, noua vedetă a lui Hironobu Sakaguchi, creatorul seriei Final Fantasy. Alături de acesta, se numără jocuri precum NBA 2K, The Oregon Trail și World of Demons. Cu aceeași ocazie, jocurile din Apple Arcade sunt împărțite în două noi categorii: “Timeless Classics” și “App Store Greats”. La “App Store Greats” intră jocuri foarte populare, precum Threes, Monument Valley și Mini Metro, în vreme ce în categoria “Timeless Classics” apar jocuri de șah, table, solitaire și altele asemănătoare. Cu noua infuzie, Apple Arcade, serviciu care costă 25 de lei pe lună în România și include trei luni gratuite la achiziționarea noilor device-uri, oferă acum peste 180 de jocuri. Pe surse, Apple nu ar fi mulțumită de nivelul de engagement al serviciului său de jocuri, acesta fiind și motivul pentru această creștere a numărului de titluri disponibile. Nu ar fi exclus ca gigantul american să continue adăugarea de noi și noi titluri pe viitor.

Economia SUA îșI revine în ritm alert

Economia americană a creat în martie cel mai mare număr de locuri de muncă din ultimele 7 luni, pe măsură ce americanii au început să se vaccineze, iar guvernul a acordat noi ajutoare pentru a compensa impactul pandemiei de Covid-19. Această evoluție ar putea marca începutul celei mai bune performanțe economice anuale din ultimele aproape patru decenii, transmite Reuters. Raportul Departamentului Muncii referitor la piața muncii a mai arătat că creșterea numărului locurilor de muncă din februarie a fost peste așteptările inițiale. Cele mai bune două luni în privința creșterii numărului de locuri de muncă din istoria SUA sugerează că piața muncii a început să se redreseze. Crearea de locuri de muncă a avut loc în toate sectoarele economice, mulți oameni revenind la muncă. Astfel, în primul trimestru au fost create 1,6 milioane de locuri de muncă, iar în luna martie 916.000 (cea mai mare creștere după august anul trecut). Datele pentru februarie au fost revizuite în urcare, la 468.000 de posturi create, în loc de 379.000. Președintele Biden a salutat aceste creșteri.

Livrările de automobile ale Tesla au atins un nou record

Tesla a raportat vineri livrări record în perioada ianuarie-martie, care au depășit așteptările analiștilor, cererea solidă pentru automobilele mai ieftine compensând impactul deficitului global de componente, transmite Reuters. "Suntem încurajați de interesul puternic pentru modelul Y în China și progresăm rapid către capacitatea de producție completă", a afirmat Tesla într-un comunicat. ”Noul Model S și Modelul X au fost, de asemenea, excepțional de bine primite ... și suntem în primele etape de creștere a producției”, adaugă comunicatul. Fabrica Tesla din Shanghai a început producția de automobile Modelul Y la sfârșitul anului trecut, pe această piață cheie, unde fabrică deja sedanuri Model 3. În februarie, vânzările Tesla în China au crescut față de luna precedentă, chiar dacă cererea scade de obicei în timpul sărbătorilor pentru Anul Nou Lunar din China, care au avut loc în acea lună. Producătorul de mașini electrice a livrat 184.800 de vehicule la nivel global în primul trimestru, peste estimările de 177.822 de vehicule, conform datelor publicate de Refinitiv. Acest nivel depășește, de asemenea, recordul anterior de 180.570 de unități, realizat în trimestrul trecut. În februarie, Tesla și-a suspendat activitatea la fabrica din California, pentru două zile, din cauza ”penuriei de piese”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.