Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Euro urcă peste 4,55 lei, în contrast cu tendința regională

Ziarul de Vrancea
26 mai 2017 599 vizualizări

Banca Națională a României (BNR) a anunțat ieri un curs de referință de 4,5573 lei/euro, în creștere ușoară față de nivelul precedent, în condițiile în care moneda românească nu a mai profitat, spre deosebire de alte monede din regiune, de condițiile favorabile din această perioadă.

Joi, BNR a afișat un curs de 4,5496 lei/euro. Deprecierea leului vine pe o conjunctură favorabilă pentru alte monede din regiune, în condițiile în care forintul maghiar și kuna croată au continuat vineri aprecierea în fața euro. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,0533 lei la 4,0641 lei. Totodată, cursul francului elvețian a crescut de la 4,1680 lei la 4,1860 lei.

Bursa este la maximul ultimilor nouă ani

Bursa de Valori București a deschis în creștere ședința de tranzacționare de vineri, indicele principal BET atingând un maxim al ultimilor 9 ani, respectiv 8.623 puncte, în primele 30 de minute de la debutul tranzacțiilor. De asemenea, BET-TR, care include cele 12 companii din BET și dividendele, a ajuns la un nou maxim istoric cu 10.923 puncte. Din punct de vedere al creșterii valorii acțiunilor de pe piața reglementată, se remarcau companiile Alro cu Â0,81%, Transgaz cu Â0,72% și Patria Bank cu Â0,46%. Pe de altă parte, cel mai mult scădeau acțiunile Digi cu—0,99%, Electrica cu—84% și OMV Petrom cu—0,3%. În ceea ce privește indicii bursieri, cu excepția BET-FI al SIF-urilor care se deprecia cu 0,12% și BET-NG, care arată evoluția a 10 companii din sectorul energetic și utilităților, care pierdea 0,02%, toți ceilalți erau 'pe verde'. Indicele BET-Plus, care arată evoluția celor mai lichide 37 de acțiuni de la BVB, era în urcare cu 0,19%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a apreciat în deschidere cu 0,12%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiții, a crescut cu 0,07%. Rulajul total se ridica la 0,88 milioane lei, cea mai mare parte fiind realizată cu acțiuni, respectiv 0,86 milioane lei, iar cea mai mare valoare a tranzacțiilor era realizată cu cele ale Băncii Transilvania (128.143 lei), OMV Petrom (114.567 lei) și Electrica (18.512 lei).

Analiștii financiari se așteaptă la o îmbunătățire a situației economice

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizației, a crescut semnificativ în aprilie, cu 4 puncte față de luna precedentă, la 60,8 puncte, majorare care s-a datorat în principal ameliorării puternice a percepției condițiilor economice curente, arată datele publicate ieri de CFA. Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipațiile analiștilor financiari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni. Majorarea din luna aprilie vine după ce indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut ușor în martie, cu 0,1 puncte față de luna precedentă, la 56,8 puncte. Creșterea s-a datorat în principal majorării indicatorului ce reflectă percepția asupra condițiilor curente. Astfel, indicatorul condițiilor curente a ajuns în aprilie la 76 puncte, în creștere cu 8,3 puncte față de martie, în timp ce indicatorul anticipațiilor privind situația din următoarele 12 luni a crescut cu 1,8 puncte, până la 53,2 puncte.  Totuși, sondajul arată o înrăutățire a așteptărilor privind condițiile de afaceri din România din următoarele 12 luni, indicatorul coborândîn aprilie la -36%, de la -32% în martie, în condițiile în care doar 12% dintre cei chestionați se așteaptă la o îmbunătățire a condițiilor de afaceri. Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a șase întrebări cu privire la condițiile curente, referitoare la mediul de afaceri și piața muncii, și la anticipațiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal și a averii personale la nivel de economie. Sondajul evaluează și anticipațiile pentru salarii, rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului. Analiștii se așteaptă la o situația stabilă a pieței muncii în următorul an, cu o balanță de 0% a răspunsurilor (23,1% din cei chestionați așteaptă o îmbunătățire și tot 23,1% estimează o înrăutățire), și la o creștere a veniturilor personale (plus 31%). Analiștii membri ai CFA estimează, în medie, un nivel al inflației de 1,65% pentru intervalul mai 2017 - mai 2018, ușor sub nivelul anticipat în raportul anterior.

Ministrul Transporturilor se ceartă cu sindicaliștii de la Romatsa

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, spune că monitorizează situația de la Romatsa și consideră că presiunea pusă de sindicaliștii instituției pe minivacanța românilor este nejustificată, cerându-le să vină cu revendicări clare. Angajații Romatsa au anunțat că pe 30 mai vor declanșa greva generală pe termen nelimitat. Răzvan Cuc a făcut, vineri, o vizită de lucru pe podul de la Agigea. Întrebat de jurnaliști despre greva anunțată de angajații de la Romatsa, ministrul a răspuns: “Monitorizez foarte atent situația de la Romatsa, dar un lucru este cert, eu nu lucrez sub presiune sub nicio formă. Am avut întâlniri înainte de greva inițială, de acum două săptămâni cu reprezentanții sindicatului de la Romatsa, și-au prezentat doleanțele care țin de partea ministerului și ce poate rezolva ministerul, am stabilit un calendar foarte clar, pe noi care ni l-am asumat ca și minister, dar pe de altă parte mi se pare că această presiune care o pun membrii sindicatului de la Romatsa pe minivacanța românilor, care urmează în perioada următoare, este nejustificată, cu atât mai mult, cu cât, cred că știți cu toții, care sunt salariile controlorilor de trafic de la Romatsa. Vorbim de un salariu mediu de 21.000 de lei”. Ministrul a spus că este deschis dialogului, dar cere sindicaliștilor să vină cu revendicări clare. “Sunt un om deschis dialogului și cu mare drag, la fel cum i-am primit de două ori înainte de prima grevă de avertisment, îi primesc și acum, dar să vină cu revendicări clare. Dânșii vorbesc de planul de performanță. Planul de performanță a fost elaborat tot de către cei din Romatsa, urmează ca noi, ministerul, să transmitem datele către Eurocontrol și către Comisia Europeană, lucru care l-am și făcut deja, deci noi ne-am încadrat în calendarul care l-am stabilit cu cei de la Romatsa”, a mai declarat ministrul Transporturilor, care a subliniat că nu trebuie făcute ”niște ambiții” de pe urma cărora să aibă de suferit românii.

Rompetrol a deschis prima stație de încărcare pentru mașini electrice

Rompetrol Downstream, compania de retail a KMG International, controlată de grupul kazah de stat KazMunayGas, a deschis vineri prima benzinărie dotată cu stații de încărcare a mașinilor electrice, pe Șoseaua Chitila din București, urmând ca alte șapte stații de încărcare de 50 kW să fie deschise în acest an, în București, Baia Mare, Câmpulung Moldovenesc și Timișoara. Încărcarea este gratuită, iar investițiile în stații noi cu puncte electrice de încărcare vor fi finalizate până la sfârșitul anului și sunt de 10 milioane dolari, potrivit companiei. “Tendințele globale și transformările de business din domeniul industriei de petrol și gaze sunt subiecte pe care le urmărim îndeaproape. Chiar daca piața automobilelor electrice din România se află într-o fază incipientă, nu putem ignora preocuparea internațională în ceea ce privește diversificarea surselor de energie și încercăm să implementăm noi tehnologii pentru a ne dezvolta gama de produse și servicii, precum și pentru a satisface nevoile clienților, având în același timp grijă de mediul înconjurător”, a precizat directorul general al companie Rompetrol Downstream, Vlad Rusnac, la conferința de inaugurare a stației.

PayPoint a înregistrat o creștere de peste 12% a tranzacțiilor

Operatorul britanic de plăți PayPoint a raportat vineri pentru România o creștere a numărului de tranzacții de 12,1% pentru anul financiar martie 2016 - martie 2017, în comparație cu anul anterior, până la 75 milioane tranzacții, în contextul unui avans semnificativ pe toate segmentele din portofoliu. Astfel, segmentul plăților de facturi a înregistrat un avans de 11,6%, până la 67,2 milioane tranzacții, iar cel de încărcare electronică a cartelelor telefonice preplătite a crescut cu 16%, până la 7,3 milioane tranzacții. ”În decursul anului financiar, PayPoint a semnat acorduri de colaborare cu 22 de noi furnizori parteneri, iar în prezent are un portofoliu de 138 jucători importanți din industrii variate, cu acoperire locală sau națională. În acest context, anul financiar încheiat a însemnat consolidarea poziției în domenii relevante de plăți, prin semnarea de parteneriate pe segmentul utilități (electricitate, apă, gaz, salubritate) și cel financiar-bancar”, se arată în comunicat. Totodată, compania a anunțat în acest interval două proiecte: lansarea serviciului PayPoint Colet Expres într-o rețea extinsă de livrare în puncte fixe în București și primul acord de colaborare semnat cu o direcție fiscală, ce permite încasarea taxelor și impozitelor locale prin PayPoint.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.