Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Euro a depășit pragul de 4,73 lei

Ziarul de Vrancea
26 aug 2019 1658 vizualizări

Banca Națională a României (BNR) a anunțat, marți, un curs de referință de 4,7322 lei/euro, în creștere cu 0,15% față de valoarea atinsă luni. Totodată, prețul aurului a continuat să crească și a ajuns la un nou nivel record, al șaptelea atins în luna august, pe fondul creșterii instabilității pe piețele financiare globale.

Luni, euro a urcat la 4.7251 lei.

Marți, euro a crescut la 4.7322 lei.

Prețul gramului de aur a crescut de la 208.6733 lei la 209.6761 lei. Acesta este un nou nivel record, al șaptelea din luna august, atins pe fondul creșterii volatilității pe piețele internaționale.

Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut de la 4.2521 lei la 4.2606 lei.

Cursul francului elvețian a crescut de la 4.3395 lei la 4.3477 lei.

Lira sterlină a urcat de la 5.2041 lei la 5.2197 lei.

Test: telefoane foarte populare, cu radiații peste limită

n smartphone-uri produse de două cunoscute și mari companii de telefonie - Apple și Samsung - cercetate în SUA pentru că aparatele lor ar depăși limita de radiații admisă

Comisia Federală de Comunicații va conduce o anchetă asupra anumitor smartphone-uri ale Apple și Samsung, care ar emite un nivel mai ridicat de radiații decât permit reglementările FCC, transmite Business Insider după ce publicația Chicago Tribune a semnalat acest lucru săptămâna trecută. Cu ajutorul laboratorului de testare a radiațiilor RF Exposure Lab din California, Tribune a descoperit că iPhone 7 și iPhone 8 de la Apple emiteau niveluri de radiații dincolo de limitele FCC. Cei de la Tribune au constatat că și Samsung Galaxy S8, Galaxy S9 și Galaxy J3 au depășit de asemenea, limita de radiații.

Nivelurile excesive de radiații au fost înregistrate printr-un test care a simulat telefoanele la 2 mm distanță de un corp uman - deci, teoretic, atunci când utilizatorul ține telefonul la ureche în timpul unui apel telefonic sau când telefonul este într-un buzunar.

Chicago Tribune avertizează că a efectuat teste pe doar 11 smartphone-uri, dintre sutele de mărci care sunt vândute în întrega lume. Riscurile pentru sănătate asociate radiațiilor emise de telefoanele smart sunt încă incerte.

Unii spun că cei din generația tânără pot fi expuși la mai multe radiații emise de smartphone-uri decât generațiile mai în vârstă, deoarece smartphone-urile sunt din ce în ce mai prezente. Dar în același timp și telefoanele obișnuite dinaintea smartphone-urilor emiteau radiații.

Apple a declarat pentru Chicago Tribune că testarea publicației a fost inexactă comparativ cu testele realizate de compania americană. Cei de la Apple încă nu au oferit niciun comentariu pentru Business Insider.

Prețul la gaze nu va mai fi reglementat de stat?

n modificări drastice în Parlament ale controversatei OUG 114: sunt eliminate prețurile reglementate la gaze și electricitate

Deputații din Comisia pentru Industrii au votat ieri pentru eliminarea prevederilor din OUG 114/2018 privind reglementarea prețurilor la gaze și energie electrică. Practic, au votat pentru revenirea la situația dinainte de apariția acestei controversate OUG 114 când piața energiei era deja liberalizată, după un lung proces de eliminare a prețurilor reglementate. Autoritatea de reglementare va avea la dispoziție 90 de zile pentru a readuce piața așa cum era în 2018, înainte de aprobarea de către Guvern a OUG 114. Mai mult, a fost votată și eliminarea taxei de 2% pe cifra de afaceri aplicată asupra companiilor din domeniul energiei. Urmează ca legea care modifică OUG 114 să ajungă în plenul Camerei Deputaților, care este decizională. Deputații au votat eliminarea acelor prevederi din OUG 114, însă procesul de revenire la o piață liberă nu este chiar simplă. Liberalizarea pieței a fost făcută în mai mulți ani, treptat. Acum, autoritatea de relementare (ANRE) va fi obligată să facă această re-liberalizare în doar trei luni. 

OUG 114 a fost contestată încă de la început, când a fost aprobată fără niciun fel de consultare publică, actorii de pe piața energiei solicitând abrogarea acestor articole înainte ca acestea să producă efecte, tocmai pentru a nu se crea haos pe piață. Ordonanța a fost aprobată în decembrie, însă prevederile referitoare la piața energiei și gazelor au intrat în vigoare în aprilie, respectiv mai. Lucrurile puteau fi îndreptate până atunci, însă coaliția de la guvernare a refuzat acest lucru. Acum, după câteva luni de la intrarea în vigoare și după ce au început să apară efectele negative, deputații au hotărât să elimine aceste articole. Guvernul a fost avertizat în mai multe rânduri că principalele efecte negative vor fi creșterea masivă a importurilor și majorarea prețurilor energiei și gazelor furnizate industriei, ceea ce deja se întâmplă.

Reamintim că, prin OUG 114, producătorii interni sunt forțați să vândă gaze pentru populație și producătorii de energie termică la preț plafonat de 68 lei/MWh, timp de trei ani. Mai mult, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis reducerea prețurilor pentru populație cu 5% de la 1 iulie. Aceeași OUG 114 prevede și pe partea de energie electrică reglementarea prețurilor la consumatorii casnici. Efectele sunt asemănătoare celor de pe piața gazelor: importuri mai mari și scumpiri.

Jamie Oliver dă vina pe Brexit pentru prăbușirea lanțului său de restaurante

n vedeta britanică mai spune că grijile aferente i-au stricat aniversarea de 40 de ani

Cunocutul chef și om te televiziune Jamie Oliver spune că oamenii au încetat să mai mănânce în restaurante din cauza nesiguranței create de Brexit. „Aniversarea mea de 40 de ani a fost distrusă din cauză că mă tot gândeam «chiar, ce se întâmplă aici»„, a spus Oliver pentru BBC Radio 4. Programul „Jamie Oliver: A Life Through Food/ Jamie Oliver: O viață prin mâncare” a găzduit afirmațiile omului de televiziune care a recunoscut că s-a considerat „destul de mare și de deștept” ca să facă față schimbărilor aduse de anunțarea Brexitului, după referendumul din 2016. „Lumea s-a schimbat, strada s-a schimbat, a început să fie mai mult bazată pe Uber- ni s-a schimbat și concurența, iar noi păream mai puțin diferiți decât înainte”, a spus Oliver.

Cele mai multe dintre restaurantele deținute de Olives s-au închis în urmă cu trei luni. „Sunt sigur că am învățat o lecție importantă care îmi va permite să fac lucruri incredibile în următorii 20 de ani într-un mod foarte foarte diferit, doar că nu știu care este acel mod deocamdată”, a comentat bucătarul.

Trump, gest de bunăvoiță către China. Piețele s-au calmat

 președintele american a anticipat luni un acord comercial cu China, după gesturi pozitive din partea Beijingului

Președintele american Donald Trump a anticipat luni un acord comercial cu China, după gesturi pozitive din partea Beijingului, calmând piețele globale care au fost agitate de noile tarife anunțate în ultimele zile de cele mai mari două economii ale lumii, transmite Reuters. Trump a declarat după summitul liderilor Grupul celor mai dezvoltate șapte state ale lumii (G7) că crede în sinceritatea Chinei legată de dorința de a ajunge la un acord, referindu-se la presiunile economice în creștere exercitate asupra Beijingului și a pierderilor de locuri de muncă din China. Vicepremierul chinez Liu He, care a coordonat negocierile cu Washingtonul, a declarat luni că China dorește să rezolve disputa comercială prin intermediul unor negocieri „calme” și că se opune oricărei creșteri a tensiunilor comerciale. Trump a spus că aceste comentarii din partea lui Liu sunt un semn pozitiv și a reitarat că oficialii chinezi i-au contactat pe omologii lor comerciali americani și au oferit reluarea negocierilor, afirmație pe care China a refuzat să o confirme. „Cu cât așteaptă mai mult, cu atât este mai greu să revină, dacă vor putea să mai facă acest lucru. Nu cred că au de ales”, a spus Trump la o conferință de presă susținută împreună cu președintele francez Emmanuel Macron. La câteva zile după ce l-a numit pe președintele Xi Jinping un inamic, Trump l-a lăudat luni pe omologul său chinez de două ori, în remarci separate, numindu-l „un mare lider” și „un om strălucit”. Bursa de pe Wall Street și-a revenit luni, după comentarile făcute de Trump și Liu.

Ministerul Agriculturii: Legumele românești nu au concentrații de pesticide peste limite

Ministerul Agriculturii anunță, într-un comunicat de presă, că a prelevat 2080 probe din piețe, atât fructe cât și legume, iar o primă concluzie este aceea că produsele românești nu depășesc limitele maxime admise de reziduuri de pesticide. Totuși, există o problemă legată de documentele pe marfă. De la începutul anului și până în prezent, în sfera comerțului cu legume - fructe, inspectorii Ministerului Agriculturii au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 118.000 lei și un număr de 110 avertismente, cu planuri de remediere. În urma analizelor de laborator ministerul asigură că nu au fost depistate depășiri ale limitelor maxim admise de reziduuri de pesticide la niciun produs legumicol sau pomicol, astfel încât legumele și fructele românești corespund standardelor de calitate și nu prezintă riscuri pentru consumatori.

Johnson&Johnson, amendă de 572 milioane dolari

Grupul Johnson & Johnson a fost amendat ieri cu 572,1 milioane de dolari pentru facilitarea crizei opioidelor din Statele Unite, fiind găsit responsabil de un judecător din Oklahoma. Suma este mult mai mică decât anticipau analiștii, astfel că acțiunile J&J au urcat cu 5% în urma informației, transmite Reuters. Amenda este cu mult sub nivelul de care s-au temut unii investitori și analiști, într-un proces considerat un model pentru alte litigii care au loc în Statele Unite legate de criza opioidelor. J&J a anunțat că va face apel și că va încerca să suspende plata până la judecarea apelului. Acest caz, intentat de procurorul general din Oklahoma, Mike Hunter, este primul judecat din miile de procese deschise de autoritățile locale și statale împotriva producătorilor și distribuitorilor de medicamente pe bază de opiu. Oklahoma a acuzat că practicile de marketing ale J&J au contribuit la criza de opioide prin inundarea pieței cu calmante pentru durere. Opioidele au fost implicate în aproape 400.000 de morți provocate de supradoze, în perioada 1999-2017, potrivit Centrelor din SUA pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Începând din anul 2000, circa 6.000 de oameni din Oklahoma au decedat în urma unor supradoze de opioide, potrivit procurorilor.

Vienna Insurance Group: avans de 5,8% al veniturilor

Grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG), din care fac parte și Asirom și Omniasig, a anunțat, marți, a înregistrat un avans de 5,8% a veniturilor din primele subscrise în primul semestru, până la 5,45 miliarde de euro. „VIG a raportat o creștere anuală semnificativă a veniturilor din prime, de aproximativ 300 de milioane de euro sau 5,8%, până la 5.447 milioane de euro. Toate segmentele au înregistrat creșteri, inclusiv businessul de asigurări de viață cu primă unică, în scădere de câțiva ani”, se arată în comunicat. Motoarele de creștere au fost segmentul asigurărilor generale, polițele auto extinse și asigurările de sănătate, potrivit companiei. “Datorită avansului semnificativ înregistrat de doi indicatori cheie, primele și profitul, înainte și după impozitare, putem raporta rezultate categoric pozitive în prima jumătate a anului. În pofida creșterii cheltuielilor cu daunele, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, rata combinată a rămas stabilă. Eficientizarea modelului de business în ceea ce privește daunele și costurile rămâne prioritară și suntem în grafic pentru a ne atinge ținta de 95% asumată pentru 2020. De asemenea, suntem foarte încrezători că ne vom atinge obiectivele pentru 2019”, a spus Elisabeth Stadler, CEO Vienna Insurance Group.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.