Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Economia României a scăzut în 2020 cu 3,9%

Ziarul de Vrancea
8 mar 2021 560 vizualizări

Totuși, în trimestrul IV 2020 PIB-ul a înregistrat o creștere de 4,8% față de trimestrul III 2020

Economia României a scăzut în 2020 cu 3,9%, față de 2019, arată datele provizorii (1) publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Produsul Intern Brut în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 4,8% comparativ cu trimestrul III 2020, iar față de același trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o scădere cu 1,4% pe seria brută și de 1,8% pe seria ajustată sezonier. "Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2020 a fost de 1.053 miliarde lei prețuri curente, în scădere–în termeni reali –cu 3,9% față de anul 2019. La scăderea PIB, în anul 2020 față de anul 2019, au contribuit majoritatea ramurilor economiei, contribuții negative mai importante având următoarele ramuri: Industria (-2%), cu o pondere de 19,7% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a redus cu 9,3%; Comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (-0,9%), cu o pondere de 18% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a redus cu 4,7%; Activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (-0,8%), cu o pondere de 2,5% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a redus cu 24,5%; Agricultura, silvicultura și pescuitul (-0,7%), cu o pondere de 3,8% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a redus cu 16,2%; Impozitele nete pe produs (-0,8%), cu o pondere de 9,1% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a redus cu 8,7%", arată datele INS. Construcțiile au avut o contribuție pozitivă la modificarea PIB (Â0,6%) ca urmare a majorării volumului de activitate cu 9,7%. "Din punctul de vedere al utilizării PIB, reducerea s-a datorat, în principal: Cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a redus cu 5% contribuind cu -3,1% la scăderea PIB; Cheltuielii pentru consumul final individual al administrațiilor, al cărei volum s-a redus cu 2,9% contribuind cu -0,2% la scăderea PIB; Exportului net (-1,4%), consecință a reducerii cu 10% a volumului exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o scădere mai mică a volumului importurilor de bunuri și servicii, cu 6%. Formarea brută de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 5,6%, a avut o contribuție pozitivă la modificarea PIB, de Â1,3%", mai arată datele INS. Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul IV 2020 a fost de 280,125 miliarde lei prețuri curente, în creștere –în termeni reali –cu 4,8% față de trimestrul III 2020 și în scădere cu 1,8% față de trimestrul IV 2019.

Ce spune premierul Cîțu

Premierul Florin Cîțu a transmis, ieri, că Eurostat confirmă revenirea în V a economiei, iar România a avut cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul IV din 2020. ”Am luat cele mai bune măsuri în 2020. Chiar dacă am fost sabotați constant de socialiștii de la PSD”, a transmis premierul. ”Eurostat confirmă revenirea în V a economiei. România a avut cea mai mare creștere economică din ue în trimestrul IV din 2020”, a scris, marți, pe Facebook, Florin Cîțu. Premierul a apreciat că au fost luate cele mai bune decizii în 2020, în ciuda opoziției PSD. ”Mulțumesc pentru că am făcut echipă în cea mai mare criză din ultima sută de ani. Am luat cele mai bune măsuri în 2020. Chiar daca am fost sabotați constant de socialiștii de la PSD. Continuăm la fel și în perioada 2021-2024 și rezultatele se vor vedea imediat”, a mai afirmat premierul.

Amazon angajează câteva sute de persoane în România

Compania americană va deschide trei noi birouri în țara noastră

Gigantul american Amazon, cel mai mare retailer online din lume, a anunțat marți că va deschide trei noi birouri în România, unul în Timișoara și alte două în Iași, și va angaja 500 de persoane. "Echipa Amazon din România a ajuns să numere peste 2.500 de angajați. Compania se pregătește să adauge până la finalul anului încă 500 de roluri permanente disponibile în birourile sale din țară și intenționează să deschidă un nou birou în Timișoara și alte două în Iași", anunță compania. Biroul din Timișoara, planificat să se deschidă în trimestrul al doilea al anului, se va concentra pe linia Amazon Devices, ce va include și dispozitivele de securitate Ring, și va fi locul unde se vor dezvolta și lansa produse și servicii inovatoare. Biroul nou din Iași se va deschide spre finalul anului în campusul actual și va fi primul care va găzdui departamentul Retail Business Support - cel care se asigură că produsele Amazon și disponibilitatea lor sunt optimizate pentru clienți și, în același timp, sprijină partenerii de vânzări și echipele dedicate categoriilor de produse. În 2023, Amazon se va muta în Palas Campus din Iași, unde întreaga echipă locală va fi consolidată. Noul birou din Palas Campus va găzdui echipele Compliance Ops, Retail Business Support, Creative Ops & Production, Imaging Support, Customer Behavior Analytics, Information Security & Privacy, Compliance Tech, AWS Global IT și Content Creation Tools. Amazon și divizia AWS activează deja în biroul din București, care găzduiește echipele Engineering Center, Technology Development, Speech și Language Solutions for Alexa, precum și Alexa Product Testing. Aici echipele sunt responsabile cu dezvoltarea soluțiilor tehnologice și optimizarea operațiunilor Amazon. „Suntem foarte bucuroși să deschidem noile birouri și să adăugăm încă 500 de locuri de muncă în Timișoara și Iași. Noile birouri vin cu multe oportunități pentru profesioniștii din domeniile software și operațiuni, care vor avea șansa să inoveze și să îmbunătățească produsele și serviciile noastre ce sprijină clienții Amazon din întreaga lume. În viitor, echipele noastre în creștere vor beneficia de clădiri de birouri moderne cu facilități de cea mai bună calitate și de o colaborare și susținere îmbunătățite. Suntem încântați că ne putem continua investițiile în România și mândri de impactul pe care îl avem în Timișoara, Iași și București prin recrutarea celor mai buni profesioniști din țară și din lume”, a declarat Octavian Tănase, general manager Amazon România.

Vaccinurile împotriva COVID-19 se vând pe Darknet cu prețuri de 1.200 dolari doza

Infractorii cibernetici și vânzătorii activi pe piețele negre vând pe "Darknet" cele trei vaccinuri majore împotriva COVID: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Moderna, iar unii făceau publicitate inclusiv pentru vaccinuri „COVID 19" neomologate, anunță experții în securitate cibernetică de la Kaspersky. Prețurile pe doză variază de la 250 dolari până la 1.200 dolari. "La nivel global, în prezent se desfășoară una dintre cele mai mari și mai complexe campanii de vaccinare din istorie și nu este surprinzător faptul că infractorii cibernetici și vânzătorii activi pe piețele negre au fost dornici să profite de pe urma acestui proces. Cercetătorii Kaspersky au examinat 15 piețe diferite pe Darknet și au găsit reclame pentru trei vaccinuri majore împotriva COVID: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Moderna. S-au găsit, printre altele, vânzători care făceau publicitate pentru vaccinuri COVID 19 neomologate", a informat compania. Majoritatea anunțurilor din partea vânzătorilor provin din Franța, Germania, Marea Britanie și SUA, iar prețurile pe doză variază de la 250 dolari până la 1.200 dolari, cu un cost mediu de aproximativ 500 dolari. Comunicarea în ceea ce privește aceste anunțuri se face prin intermediul aplicațiilor de mesagerie criptate precum Wickr și Telegram, în timp ce plățile sunt solicitate sub formă de criptomonede, în principal Bitcoin. "Majoritatea acestor vânzători de pe piețele negre au efectuat între 100-500 de tranzacții, indicând că au finalizat vânzări, dar rămâne în continuare neclar ceea ce anume cumpără utilizatorii Darknet. În urma informațiilor disponibile experților Kaspersky, este imposibil să se spună câte dintre dozele de vaccinuri promovate online sunt doze reale (multe unități medicale au doze rămase) și câte reclame sunt, de fapt, înșelătorii", precizează compania. Chiar dacă primesc ceva anume prin poștă, cel mai probabil ceea ce primesc cumpărătorii nu poate fi o doză de vaccin eficientă și validă. Mai important, obținerea unor astfel de doze este ilegală.

Producția de carne de porc a României a scăzut de aproape trei ori

Producția de carne de porc a României a scăzut de aproape trei ori în ianuarie 2021, de la 82.046 tone în luna decembrie 2020, la 27.617 tone carcasă, dar a fost în ușoară creștere, cu 1,8%, față de aceeași perioadă a anului 2020, când a fost consemnată o cantitate de 27.130 tone, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate marți. În prima lună din acest an, au fost sacrificați 305.000 de porci, de trei ori mai puțini decât în decembrie 2020 (893.000 de capete), o lună în care consumul de carne de porc, conform tradiției, crește considerabil. Față de luna ianuarie a anului trecut, sacrificările de porcine au crescut cu două procente. Potrivit datelor INS, producția de carne de bovine a totalizat 7.437 tone, în luna ianuarie 2021, fiind în scădere cu 27% față de decembrie 2020, când a fost înregistrată o producție de 10.187 tone, dar în creștere cu 15,1% față de ianuarie 2020 (6.641 tone). Numărul bovinelor sacrificate a ajuns la 44.000 de capete, mai puțin față de luna anterioară (61.000 de capete în decembrie 2020), dar în creștere cu 12,8% comparativ cu luna similară a anului trecut (39.000 capete). În ceea ce privește producția de carne de ovine și caprine obținută în luna ianuarie a acestui an, statistica oficială arată o creștere față de ianuarie 2020, de la 1.607 tone, la 1.751 tone, respectiv o majorare cu 9%. În comparație cu decembrie 2020 s-a înregistrat o diminuare a producției cu 68%, în acea lună fiind consemnată o producție de 5.466 tone carcasă ovine și caprine. Animalele sacrificate pe aceste specii au ajuns la 110.000 capete în prima lună din acest an, în creștere față de luna ianuarie 2020 (106.000 capete), dar în scădere față de decembrie 2020 (379.000 de capete). De asemenea, producția de carne de pasăre s-a diminuat cu 7,9%, în ianuarie 2021, la 37.821 tone carcasă, de la 41.080 tone în luna precedentă și cu 10,7% față de ianuarie 2020, când a fost consemnată o cantitate de 42.338 tone, relevă datele INS publicate marți. În ianuarie a.c., au fost sacrificate 21,97 milioane de păsări, mai puține față de luna decembrie 2020 (23,35 milioane de capete), dar și față de aceeași perioadă din 2019, respectiv 24,03 milioane de exemplare.

Volumul total procesat prin card a crescut cu 60% în 2020

Netopia Payments a raportat o creștere cu 60% a volumului total procesat în urma tranzacțiilor cu cardul din 2020, comparativ cu anul anterior, iar cea mai mare tranzacție procesată s-a cifrat la 97.000 de lei. Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, anul trecut, compania a depășit pragul de două miliarde de euro procesați în total de la începutul activității de intermediere a plăților cu cardul, în 2009. În 2020, numărul tranzacțiilor online cu cardul au înregistrat o creștere de aproximativ 20%, în condițiile în care valoarea medie a tranzacției a crescut la 215 lei, de la 165 lei în 2019. În topul categoriilor de produse și servicii pentru care românii au făcut plăți digitale cu cardul se numără: facturile la utilități, urmate de serviciile financiare, segmentul de FMCG care a înregistrat o creștere semnificativă, domeniul IT&C, dar și segmentul de produse Pharma & Health, aflat pentru prima dată în acest clasament. La polul opus, s-au aflat industria turismului și cea de evenimente, fiind unele dintre cele mai afectate domenii de restricțiile impuse în contextul pandemiei. Potrivit comunicatului, restricțiile impuse pentru stoparea pandemiei au dus la o migrare accentuată în mediul online a unui număr mare de comercianți și furnizori care până în luna martie a anului trecut își desfășurau activitatea preponderent în offline. Astfel, numărul de parteneri înrolați în platforma Netopia Payments s-a dublat de la începutul Stării de Urgență, ajungând în prezent la aproape 30.000. "Anul 2020 a fost unul plin de provocări generate de noul context pe care am reușit să le depășim cu bine prin inovație, proactivitate și reacție de răspuns rapidă. A fost foarte important pentru noi să identificăm și să implementăm rapid cele mai bune soluții în sprijinul comercianților pentru care era vital să-și poată desfășura activitatea mai departe, strategie pe care o vom urma și anul acesta. Totodată, majoritatea românilor a înțeles că este mult mai ușor să plătești online utilitățile și la fel de simplu este să comanzi și să plătești digital alimentele sau produsele de care ai nevoie. Pentru 2021, considerăm că industria HoReCa va intra puternic în online și deja avem sute de restaurante partenere, precum și segmentul Pharma & Health, domenii care până acum funcționau mai mult în offline, dar în contextul pandemiei au trebuit să își reorganizeze activitatea", a declarat Antonio Eram, CEO și Fondator Netopia Payments.


Panasonic cumpără Blue Yonder pentru 6,45 miliarde dolari

Grupul Panasonic va cumpăra firma americană de software Blue Yonder pentru 700 de miliarde de yeni (6,45 de miliarde de dolari), aceasta fiind cea mai mare achiziție a companiei japoeze după 2011, a relatat, luni, publicația Nikkei, citată de Reuters. Panasonic, care a cumpărat anul trecut o participație de 20% la Blue Yonder, pentru 86 de milioane de yeni, se află în etapa finală a achiziției restului de acțiuni de la acționari, între care se numără și Blackstone Group, potrivit Nikkei, care nu a precizat care este sursa informațiilor. ”Compania noastră nu a anunțat acest lucru. Nu este adevărat că am decis ceva”, a afirmat Panasonic într-un comunicat. Achiziția ar dezvolta serviciile de management al lanțurilor de aprovizionare ale Panasonic, în condițiile în care pandemia de Covid-19 îndreaptă atenția companiilor asupra rezistenței lor la factorii perturbatori. Cunoscut mai mult pentru electronicele de consum și aparatura electrocasnică, grupul Panasonic s-a concentrat în ultimii ani mai mult pe construirea de componente și pe servicii de aprovizionare oferite altor companii, cum ar fi bateriile pentru automobilele electrice ale Tesla. Un acord de preluare integrală a Blue Yonder ar fi cea mai mare achiziție a Panasonic după preluarea integrală a Sanyo Electric și Panasonic Electric Works, pentru 800 de miliarde de yeni, în 2011, potrivit Nikkei.

Microsoft a lansat patch-ul pentru vulnerabilitate din Exchange

Noi informații despre enormul hack realizat pe baza problemelor de securitate din software-ul pentru serverele proprii de email, Exchange, scot la lumină faptul că Microsoft a subestimat grav implicațiile și a lansat patch-ul foarte târziu. Microsoft a aflat despre problemele de securitate exploatate recent de hackerii chinezi încă din ianuarie, susțin experții în securitate. Patch-ul a fost lansat abia pe 2 martie. Devcore, compania de securitate care a descoperit problema, a notificat Microsoft pe 5 ianuarie. Pe parcursul următoarelor săptămâni, alte companii de securitate, printre care Volexity, Dubex și Trend Micro emit avertizări cu privire la aceeași vulnerabilitate. După ce a creat patch-ul, se pare că Microsoft nu a considerat problema suficient de gravă pentru a-l și livra de urgență. În schimb, l-a programat pentru 9 martie, data la care urmau să fie livrate mai multe update-uri pentru produsele companiei. Apoi, cei de la Microsoft se răzgândesc și lansează, pe 2 martie, patch-uri pentru patru probleme de securitate din Exchange. Informația ajunge în presă trei zile mai târziu, când se estimează deja că doar în Statele Unite au fost compromise peste 30.000 de companii private și instituții de stat.

Indicele ROBOR la 3 luni a rămas la 1,70%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas marți la 1,70%, potrivit datelor publicate de instituție. Indicele ROBOR la 6 luni s-a menținut la 1,74%. Consiliul de administrație al BNR, întrunit pe 15 ianuarie 2021, a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50% pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021, reducerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, de la 1% pe an, și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75% pe an de la 2% pe an. De asemenea, BNR a mai decis păstrarea nemodificată a ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. Valoarea IRCC, aferentă perioadei ianuarie-martie 2021, este de 1,88%, în declin de la nivelul de 2,17% în trimestrul patru al anului 2020.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.