Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Două treimi dintre angajații români sunt stresați la locul de muncă

Ziarul de Vrancea
21 oct 2019 1564 vizualizări

Mediul de lucru dezorganizat și haotic, supraîncărcarea și primirea de responsabilități care ies din aria lor de competențe reprezintă principalii trei factori de stres invocați de jumătate dintre angajați

Unul din doi angajați români consideră că nivelul de stres la locul de muncă actual este ridicat, iar 15,4% afirmă că este chiar nesustenabil de mare, arată rezultatele unui sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs. Totodată, pentru alți 27% stresul este moderat și doar 7,7% declară că este scăzut sau lipsește. Mediul de lucru dezorganizat și haotic, supraîncărcarea și primirea de responsabilități care ies din aria lor de competențe reprezintă principalii trei factori de stres invocați de jumătate dintre angajați. ”De asemenea, patru din zece angajați explică stresul ridicat prin faptul că sunt nevoiți să preia din responsabilitățile colegilor, iar 37% sunt stresați de comunicarea slabă între manageri și echipă. Trei din zece spun că așteaptă prea mult ca superiorii să ia anumite decizii și că nu există muncă în echipă, fiecare fiind pe cont propriu. Alți factori de stres pentru doi din zece respondenți sunt faptul că li se impun obiective greu de realizat, că primesc deadline-uri nerealiste sau că nu li se dau toate informațiile de care au nevoie pentru a-și face treaba”, se arată în comunicat. E-mailurile sau SMS-urile primite de la superiori în afara orelor de program contribuie, de asemenea, la gradul ridicat de stres al angajaților. Din păcate, aproape opt din zece respondenți au spus că nivelul de stres a crescut în ultimii trei ani, iar pentru mai bine de jumătate dintre aceștia, chiar s-a dublat. ”Dacă pentru 43,4% dintre respondenți nivelul de stres este ridicat doar în anumite perioade din an, patru din zece spun că este la fel pe tot parcursul anului, iar 8,8% - doar în apropierea unor deadline-uri. În aceste condiții, doi din zece respondenți afirmă că deja au ajuns la burnout, trei din zece cred că în cel mult o jumătate de an vor ajunge la epuizare dacă nivelul de stres se va menține la același nivel, iar 15% estimează că se vor epuiza în cel mult un an”, se arată în comunicat. De altfel, de-a lungul carierei lor, șase din zece respondenți au spus că și-au căutat alt job mai puțin stresant, în condițiile în care 46% dintre angajați au răspuns că au avut insomnii din cauza stresului de la job, iar un sfert - că au avut probleme grave de sănătate pe fond de stres.

Se scumpesc vacanțele în România

u creșterea față de 2018 a prețului cazării este de 9%

Prețul cazării în hotelurile și pensiunile din România a crescut, în acest an, cu 9% față de 2018 și cu 55% față de 2017, conform datelor portalului de rezervări hoteliere Travelminit.ro, transmise marți. Tichetele de vacanță au influențat prețul hotelurilor în 2019, Travelminit raportând o creștere de preț de 55% față de 2017 și de 9% față de 2018 pentru o noapte pentru 2 persoane, iar pentru o familie creșterea este de 44% față de 2017 și de 9% față de 2018. ”Printre cele mai scumpe destinații din România în 2019 se regăsește capitala, cu un preț de aproximativ 300 de euro pe sejur, fiind urmată de litoralul românesc și Delta Dunării cu o medie de 287 de euro pe sejur. De asemenea, stațiunile balneoclimaterice se află în topul celor mai scumpe destinații din România cu un preț de 240 de euro pe sejur, mediu 3 nopți. Activitățile specifice fiecărei zone au crescut prețurile sejururilor, unele pachete incluzând și activități populare cum ar fi excursii cu barca în Delta Dunării sau tratamente balneo”, se arată în comunicat. În topul celor mai scumpe tipuri de cazări se află apartamentele care pot primi un număr mai mare de persoane, cu o medie de 227 de euro pe 3 nopți (76 euro pe noapte), pe locul doi situându-se hotelurile cu un preț de aproximativ 204 euro pe 3 nopți (68 euro pe noapte). Pensiunile și cabanele pot fi rezervate cu un cost de aproximativ 146 euro pe 3 nopți (76 euro pe noapte). Cele mai căutate destinații din România pentru vacanțele de toamnă rămân zonele montane (Valea Prahovei, Transfăgărășanul) dar și stațiunile balneoclimaterice și chiar orașele precum București, Cluj, Iași și Timișoara.

Hartă care vă arată unde avețI cel mai bun semnal la mobil

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat, marți, lansarea platformei aisemnal.ro, care arată acoperirea și nivelul de semnal mobil pe întreg teritoriul țării, așa cum au rezultat în urma măsurătorilor efectuate de Autoritate în cadrul unei campanii de monitorizare. Aplicația permite utilizatorilor să afle gradul de acoperire cu semnal 2G, 3G sau 4G pentru toți operatorii mobili activi pe piața din România. ”Harta ANCOM este o premieră la nivel mondial fiind realizată exclusiv pe baza măsurătorilor din teren și nu o hartă simulată. Ea reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru toate tehnologiile disponibile pe piața din România la momentul efectuării măsurătorilor (2G/3G/4G) pentru toți operatorii mobili activi. Ne dorim ca acest instrument să devină unul de referință pentru utilizatori, ghidându-i pe aceștia în alegerea celei mai potrivite oferte de telefonie și internet, luând în calcul și acoperirea cu servicii de voce și date de care vor beneficia în urma încheierii unui contract”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele ANCOM, în deschiderea ediției din acest an a conferinței internaționale a ANCOM cu titlul “Harta utilizatorului conectat”. Harta națională de acoperire cu semnal mobil – www.aisemnal.ro este platforma informatică cu ajutorul căreia utilizatorii pot afla exact care este gradul de acoperire, dar și nivelul de semnal 2G, 3G și 4G pentru fiecare dintre operatorii mobili activi pe piața din România. ”Utilizarea hărții este facilă: pentru a vedea care este acoperirea cu semnal la nivel național, utilizatorii trebuie să aleagă un singur operator și să selecteze una sau mai multe tehnologii (2G, 3G sau 4G). Utilizatorii interesați de nivelul de semnal într-o anumită localitate, trebuie să selecteze localitatea de interes. De asemenea, harta permite și opțiunea de localizare pentru a vedea acoperirea cu semnal în locul în care se află utilizatorul”, se arată în comunicat. Prin intermediul hărții aisemnal.ro, toți cei interesați pot afla care sunt localitățile cu cel mai bun semnal mobil, dar și cele cu cel mai slab, nivelurile semnalului în interior și exterior sau care sunt zonele neacoperite cu semnal. Astfel, utilizatorii au o imagine completă și corectă asupra serviciilor de acoperire cu semnal mobil.

România a avut cea mai bună ofertă de țară pentru Volkswagen

România a avut cea mai bună ofertă de țară pentru Volkswagen în competiția pentru deschiderea unei fabrici, însă decizia s-a luat la alt nivel decât cel al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), a declarat, marți, secretarul de stat Paula Pîrvănescu, la Forumul Industriei Auto 2019. "În acești peste doi ani de zile de mandat am făcut eforturi spre a aduce și al treilea mare furnizor de automobile în țară. În ultima săptămână a tot zburat o informație în presă privind venirea companiei Volkswagen în România. N-o să intru în discuții, pentru că și în momentul acesta suntem sub confidențialitatea dosarului, dar vă pot spune că am început discuțiile din luna decembrie a anului trecut și, în ceea ce privește dosarul de țară, adică oferta noastră pe care le-am făcut-o lor, a fost cea mai bună, dar deciziiile nu se iau la InvestRomania, nu se ia decizia în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, aceste decizii se iau la un alt nivel", a afirmat Paula Pîrvănescu. Secretarul de stat în MMACA a susținut că România este pregătită să primească un al treilea producător auto. "În ceea ce privește zona de automotive, la noi în regiune chiar suntem un real hub din acest punct de vedere. Avem peste 600 de supplieri și în România doar în zona de automotive, avem doi mari producători de automobile la noi în țară, Ford și Renault. (...) În ceea ce privește zona de disparități regionale sau de lipsă a infrastructurii, atât Renault, cât și Ford, nu sunt în Transilvania, nu sunt în zona de vest a țării, funcționează aproape foarte bine în Craiova, aproape foarte bine în Argeș. Lipsește, într-adevăr, această infrastructură rutieră, după cum lipsește și infrastructura căilor ferate din România la un nivel pentru a ne bucura de timpul câștigat. Consider că România este pregătită pentru al treilea producător de vehicule", a declarat Paula Pîrvănescu. Ea a transmis liderilor industriei auto din România că aceasta este una din cele mai bune țări din UE pentru relocarea afacerilor. "România este una dintre cele mai bune țări la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește relocarea business-ului - și există studii pe zona aceasta, există date publice - din punct de vedere al fiscalității, al cadrului fiscal, România ocupă locul doi la nivelul Uniunii Europene", a arătat secretarul de stat în MMACA.

Protecția Consumatorului a gâsit bacterii periculoase în gheața folosită de KFC în băuturi

Inspectorii de la protecția Consumatorilor au descoperit bacteria Clostridium, bacterii coliforme și enterococi intestinali în gheața produsă de KFC iar utilizarea aparatelor de producere a gheții în care s-au descoperit bacteriile a fost interzisă, a declarat marți directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel. Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor a prezentat un film realizat în timpul unuia din controalele la KFC, în care era prezentată procedura prin care un pahar în care era introdusă gheața descoperită ulterior ca având bacterii era umplut cu Coca-Cola dintr-un dozator al KFC. Una din locațiile KFC în care gheața testată a ieșit pozitivă la testul pentru bacterii a fost cea din Vitan, a precizat Paul Anghel. "La mall-ul din Vitan am prelevat gheață, am trimis-o la un laborator pentru a o verifica și am determinat anumite valori. N-aș vrea să mă refer la numărul total de germeni, care a fost iarăși destul de mare și a fost depășit, pentru că pot fi unități de focar patogene sau nepatogene, dar am găsit, la două probe, bacterii coliforme și enterococi intestinali. Am gândit să limităm răspândirea acestei gheți cu probleme, respectiva mașină de gheață a fost sigilată, operatorului economic KFC i-a fost adus la cunoștință că aceste analize au fost făcute și că au fost depistate bacterii coliforme și enterococi intestinali. Analizele au fost repetate, este un laborator din București acreditat și autorizat RENAR, care a primit de la noi probe de la mai multe unități din București, în 5 dintre cele 7 unități verificate s-au găsit în continuare aceste probleme - bacterii coliforme, enterococi, Clostridium - lucruri care după părerea noastră sunt de neacceptat, motiv pentru care se vor încheia documente prin care li se vor opri acele mașini de gheață, astfel încât să nu se mai propage povestea cu infectarea mai departe. Vom alerta și Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi (marți, n.r.), ca să verifice exact care sunt problemele acolo. De asemenea s-a luat decizia opririi temporare a furnizării cu gheață pentru băuturile carbogazoase. Povestea a plecat de la determinarea unei cantități de gheață mult superioare unui băuturi carbogazoase", a explicat Paul Anghel. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a controlat și gheața de la mai multe locații ale Mc'Donalds, dar analizele realizate aici nu au dovedit nereguli ale calității gheții acestui operator, a adăugat directorul general al ANPC.

Avem cel mai mic avans al datoriei guvernamentale din UE

Datoria guvernamentală a României, ca procent din Produsul Intern Brut, a crescut ușor în trimestrul al doilea al acestui an până la 34,2%, de la 34,1% la finele primul trimestru, acesta fiind cel mai mic avans înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, arată datele publicate marți de Eurostat.

 Conform acestora, la finele celui de-al doilea trimestru, datoria guvernamentală în Uniunea Europeană se situa la 80,5% din PIB, în scădere față de 81,1% din PIB la finele primul trimestru, în timp ce în zona euro datoria guvernamentală s-a redus până la 86,4% din PIB de la 86,5% din PIB. În rândul statelor membre, cea mai ridicată datorie guvernamentală ca procent din PIB se înregistra în Grecia (180,2%), Italia (138%), Portugalia (121,2%), Cipru (107,2%) și Belgia (104,7%). La polul opus, cea mai scăzută datorie guvernamentală se înregistra în Estonia (9,3%), Luxemburg (20,3%), Bulgaria (20,4%), Cehia (33,1%) și România (34,2%). Comparativ cu primul trimestru din acest an, un număr de zece state membre (inclusiv România) au înregistrat o creștere a raportului datorie guvernamentală/PIB în trimestrul al doilea, în timp ce în alte 16 state membre datoria guvernamentală a scăzut iar în Spania și Franța a rămas stabilă. Cea mai mică creștere (0,1 puncte procentuale) a fost înregistrată în România, iar cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Cipru (4 puncte procentuale), Lituania (2,1 puncte procentuale) și Finlanda (1,8 puncte procentuale).


Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,03%, pentru a treia oară consecutiv, potrivit datelor publicate, marți, de Banca Națională a României (BNR). Joi, ROBOR la 3 luni a scăzut la 3,03%, cel mai mic nivel din 23 ianuarie, când a fost tot 3,03%. Vineri, luni și marți, acest indice a stagnat. Totodată, luni, indicele ROBOR la 6 luni a crescut de la 3,09% la 3,10%. Marți, acesta a stagnat. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață. „BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru al doilea trimestru din 2019, a crescut la 2,66%, de la 2,63% în T1 2019.

Facebook ia noi măsuri pentru a combate dezinformarea

Facebook a anunțat luni noi măsuri pentru combaterea dezinformării, în perspectiva alegerilor prezidențiale americane care vor avea loc în noiembrie 2020, în aceeași zi în care a dezvăluit eliminarea unei rețele de conturi rusești pe Instagram care aveau ca țintă alegători americani, transmite Reuters. Compania a anunțat că va crește transparența prin măsuri precum afișarea mai multor informații despre deținătorul unei pagini pe Facebook și va eticheta mai vizibil conținutul marcat ca fiind fals de către controlori independenți. Facebook a fost criticată în ultimele săptămâni din cauza politicii de a excepta de la verificări reclamele politicienilor, provocând nemulțumirea candidaților prezidențiali democrați Joe Biden și Elizabeth Warren. Săptămâna trecută, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a apărat această politică, afirmând că media socială a creat moduri de exprimare transformatoare, care nu trebui închise. În aceeași zi, campania Biden a cerut eliminarea unei reclame aparținând uni comitet de acțiune politică, nu unui politician, care ar conține afirmații false despre fostul vicepreședinte american. Katie Harbath, director pentru politici globale în domeniul alegerilor la Facebook, a spus că dacă reclama, în prezent inactivă, va rula din nou, va fi trimisă la terțe părți pentru verificare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.