Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Datoria globală totală a crescut la valoarea record de 233.000 de miliarde de dolari

Ziarul de Vrancea
8 ian 2018 681 vizualizări

 în medie, fiecare locuitor al planetei, fie el copil sau adult, datorează circa 32.000 dolari

Datoria globală totală a crescut la finele celui de-al treilea trimestru din 2017 la valoarea record de 233.000 de miliarde de dolari, cu 16.000 de miliarde de dolari mai mult decât la finele aceleași perioade din 2016, arată Institute of International Finance, citat de Quartz. Companiile sunt responsabile în mare măsură pentru această creștere. Față de 2007, când înregistrau datorii de 42.000 de miliarde de dolari, în 2017 valoarea datoriilor companiilor a crescut la 68.000 de miliarde de dolari. Companiile sunt urmate de guverne, de instituțiile financiare și de simplii cetățeni. Față de 2007, datoriile guvernelor au crescut de la 33.000 de miliarde de dolari la 63.000 de miliarde de dolari. Instituțiile financiare înregistrau credite în valoare de 58.000 de miliarde de dolari, față de 53.000 de miliarde în urmă cu zece ani, iar datoriile persoanelor fizice au crescut cu 10.000 de miliarde de dolari, de la 34.000 de miliarde de dolari la 44.000 de miliarde de dolari. China este responsabile pentru o mare parte din creșterea datoriilor pe plan mondial, FMI emițând deja anul trecut un avertisment legat de această creștere. Unele estimări arată că datoriile chineze sunt de trei ori mai mari decât întreaga economie a țării.

Anunț surprinzător de la Carrefour: va închide un magazine din capitală

Începând cu data de 15 ianuarie, hipermarketul Carrefour situat în Vitantis Shopping Center din București se va închide, se arată într-un comunicat transmis luni de compania de retail. „După o analiză atentă și fundamentată, am agreat împreună cu partenerul nostru, Revetas Capital, să închidem hipermarketul Carrefour din Vitantis Shopping Center, având în vedere schimbarea mediului de piață și a preferințelor clienților noștri din zona aferentă, pe parcursul celor 10 ani de operare”, se arată în comunicat.

Referindu-se la situația dangajaților Carrefour Vitantis, retailerul anunță că a demarat un set de acțiuni de informare și de sprijin, comunicate la nivel intern prin intermediul directorului de magazin și al președintelui Sindicatului Salariaților Carrefour. „Fiecărui angajat i s-a oferit posibilitatea de a alege noi puncte de lucru în care ar dori să activeze (magazin, sediu sau depozit), luând în calcul criterii precum proximitatea față de casă sau traseul până la muncă, pentru cei din afara Bucureștiului. În momentul de față, toți angajații hipermarketului Carrefour Vitantis s-au transferat sau urmează să fie transferați în punctele de lucru care au reprezentat prima lor opțiune, pe postul pe care și l-au dorit”, precizează retailerul. Cu peste 10.100 de magazine în 34 de țări, Grupul Carrefour este al doilea retailer mondial și numărul unu în Europa.

Cifra de afaceri din comerț a crescut este în creștere ușoară

În luna noiembrie 2017, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, a cerescut cu 2,4% față de luna precedentă ca serie brută cu 2,4% și cu 0,7% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 11,4%, respectiv cu 11,7%. informează un comunicat al INS. În perioada 1.I-30.XI.2017, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut față de perioada 1.I-30.XI.2016 atât ca serie brută cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 10,3%, respectiv cu 9,4%.

Comparativ cu octombrie 2017, în noiembrie volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul, serie brută, a crescut pe ansamblu cu 2,4%, datorită creșterii vânzărilor de produse nealimentare (plus 6,4%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 1,0%). Comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3,4%. Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna noiembrie 2017, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 0,7% datorită creșterilor comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (plus 3,3%) și vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 1,1%). Scăderi au înregistrat vânzările de produse nealimentare (-0,1%). Comparativ cu noiembrie 2016, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie brută, din noiembrie 2017 a înregistrat o creștere cu 11,4% ca urmare a creșterilor înregistrate la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (plus 13,8%), vânzările de produse nealimentare (plus 12,0%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 9,2%). Volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete), serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, în luna noiembrie 2017, comparativ cu luna noiembrie 2016, a înregistrat o creștere cu 11,7% ca urmare a creșterilor înregistrate la comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (plus 15,2%), vânzările de produse nealimentare (plus 11,0%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi și tutun (plus 9,6%).

Ministerul Agriculturii a primit rambursări de la Comisia Europeană de 664 milioane de euro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a primit în prima săptămână a lunii ianuarie 664 de milioane de euro, ce reprezintă rambursarea de la Comisia Europeană în contul cheltuielilor efectuate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2017. Aceste cheltuieli au fost finanțate inițial de la bugetul de stat, conform prevederilor europene și se rambursează ulterior de la Comisia Europeană, și au fost efectuate în perioada 16 octombrie - 30 noiembrie 2017, pentru acordarea avansului aferent campaniei 2017 din plățile directe finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă), precizează ministerul, într-un comunicat. Plățile finanțate din FEGA se efectuează la cursul de schimb valutar stabilit de către Banca Centrală Europeană de 4,5993 lei pentru un euro și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Indicele Robor la 3 luni a scăzut la 2%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut la nivelul de 2%, cel mai mic din 14 noiembrie 2017, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, indicele a scăzut la 2,01%. Nivelul atins luni, 2%, este cel mai mic din 14 noiembrie 2017, când a fost 1,92%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a scăzut luni la 2,23%, cel mai mic din 16 noiembrie, când a fost 2,19%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Samsung a prezentat primul televizor modular

Producătorul coreean Samsung a prezentat la CES 2018 primul televizor care poate fi personalizat prin intermediul modulelor. Cel mai mare târg de electronice din lume, care va fi deschis publicului din 9 ianuarie, și-a prezentat deja o parte din produsele cu care producătorii vor să impresioneze anul acesta. Printre acestea se numără ceea ce reprezentanții Samsung numesc primul televizor modular din lume. Televizorul se numește The Wall, un nume care trădează ambițiile producătorului coreean de a aduce pe piață un televizor cât un perete, indiferent de mărimea peretelui pe care este montat. The Wall are la bază tehnologia MicroLED. Ecranul acestuia este format dintr-un număr foarte mare, nefăcut încă public de producător, de LED-uri microscopice care emit lumină individual. Ca și în cazul televizoarelor OLED, în acest caz nu este nevoie tradiționala iluminare din spate. Fiecare MicroLED emite propria lumină, oferind astfel culori mai bune, un negru mai clar decât televizoarele LCD și o luminozitate incomparabil mai mare. Versiunea prezentă la CES 2018 are 146 de inch, adică 365 de centimetri diagonală. Însă, fiind vorba de un produs modular, dimensiunea își pierde din relevanță.

Euro scade spre 4,63 lei, în contrast cu tendința regională

Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni un curs de referință de 4,6348 lei/euro, în scădere cu 0,04% față de nivelul atins vineri, în contrast cu tendința regională. Vineri, euro a ajuns la nivelul de 4,6365 lei. Luni, leu s-a apreciat în raport cu euro, în contrast cu tendința regională. Alte monede din regiune, precum zlotul polonez, coroana cehă și forintul maghiar, s-au depreciat în fața euro. Dolarul american, cotat indirect în piața românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,8484 lei 3,8598 lei. Cursul francului elvețian a crescut de la 3,9394 lei la 3,9504 lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.