Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Datoria externă urcă în fiecare zi cu 19,5 milioane de euro

Ziarul de Vrancea
13 sep 2018 1136 vizualizări

Datoria externă totală a României a crescut în primele șapte luni cu 4,1 miliarde euro, la 97,58 miliarde euro u cu acești bani se puteau construi circa 600 kilometri de autostradă, dacă sunt luate în calcul costurile standar CNADNR

Datoria externă totală a României a crescut în primele șapte luni ale acestui an, față de finalul anului trecut, cu 4,1 miliarde euro, la 97,582 miliarde euro, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). La finalul anului trecut, datoria externă totală a României a fost de 93,477 miliarde euro, arată datele BNR. Asta înseamnă că în fiecare zi, datoria externă a urcat cu 19,5 milioane de euro. Cu suma totală se puteau construit 600 de kilometri de autostradă, la costurile prezentate pe site-ul CNADNR. Din totalul datoriei externe, datoria externă pe termen lung a însumat 66,959 miliarde euro la 31 iulie, (68,6% din totalul datoriei externe), în scădere cu 2,4% față de 31 decembrie 2017. Totodată, datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 iulie 2018 nivelul de 30,623 miliarde euro (31,4% din totalul datoriei externe), în creștere cu 23,2% față de 31 decembrie 2017. Totodată, datoria publică a ajuns la 33,163 miliarde euro după primele șapte luni, în scădere față de cea înregistrată la finalul anului trecut (33,908 miliarde euro). Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 22,5% în perioada ianuarie - iulie 2018, comparativ cu 23,9% în anul 2017. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii la 31 iulie 2018 a fost de 4,7 luni, în comparație cu 5,4 luni la 31 decembrie 2017. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 iulie 2018 a fost de 70,5%, comparativ cu 87,2% la 31 decembrie 2017.

Deficit de cont curent de 4,81 miliarde euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 4,811 miliarde euro în primele șapte luni ale acestui an, cu 15,6% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), publicate ieri. În primele șapte luni ale anului trecut, deficitul contului curent a fost de 4,162 miliarde euro, arată datele revizuite ale BNR.  Contul curent al balanței de plăți include sumele încasate și cele plătite de România în relațiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanței de plăți este comerțul exterior, puternic deficitar în cazul României.  Deficitul balanței comerciale a crescut cu 11,3% în primele șapte luni, la 7,6 miliarde euro, potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS). Balanța bunurilor a consemnat, în primele șapte luni, un deficit de 7,089 miliarde euro, în creștere cu 999 milioane euro față de aceeași perioadă a anului trecut. Balanța veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini și cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 3,024 miliarde euro în primele șapte luni, mai redus cu 820 milioane euro decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.  Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 2,314 miliarde euro (comparativ cu 2,275 miliarde euro în perioada ianuarie - iulie 2017), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,179 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 135 milioane euro. Contul curent al balanței de plăți a înregistrat anul trecut un deficit de 6,46 miliarde euro, cu 85% mai mare decât nivelul înregistrat în 2016, mai ales ca urmare a dezechilibrării balanței comerciale.

Afacerile cu mașini au accelerat cu 12,7%

u avansul se datorează creșterilor înregistrate la comerțul cu motociclete, (plus 46,4%) șI comerțului cu autovehicule (plus 24,1%)

Cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut în iulie cu 12,7%, serie brută, față de aceeași lună a anului trecut, ritm crescut față de cel din luna anterioară, în timp ce serviciile prestate populației au avansat cu 5,1%, serie brută, potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS). În iunie, față de aceeași lună a anului trecut, afacerile cu mașini au crescut cu 7,3%, iar serviciile prestate populației au avansat cu 1,3%. În iulie, față de aceeași lună a anului trecut, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut atât ca serie brută cu 12,7% cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 10,1%. Avansul s-a datorat creșterilor înregistrate la comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente; întreținerea și repararea motocicletelor (plus 46,4%), comerțul cu autovehicule (plus 24,1%) și la comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (plus 6%). Scăderi au înregistrat activitățile de întreținere și repararea autovehiculelor (-14,5%). Totodată, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piață prestate populației, față de luna corespunzătoare a anului precedent, a crescut atât ca serie brută cu 5,1% cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 4,6%. Avansul a fost susținut de creșterile din serviciile de coafură și alte activități de înfrumusețare (plus 15,3%), activitățile agențiilor turistice și tur-operatorilor (plus 9,1%), activitățile de jocuri de noroc și alte activități recreative (plus 8,5%) și de la activitățile hotelurilor și restaurantelor (plus 3%). Scăderi au înregistrat activitățile de spălare și curățare (uscată) a articolelor textile și a produselor din blană (-9,2%). În 2017, cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule și motociclete a crescut cu 11,1% față de 2016, ritm încetinit față de cel din anul anterior, în timp ce serviciile prestate populației au avansat cu 15,5%.

New York-ul a depășit Londra ca cel mai atractiv centru financiar din lume

New York-ul a depășit Londra ca cel mai atractiv centru financiar din lume, în urma deciziei Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană, care determină transferul locurilor de muncă din City în alte orașe europene, pentru a păstra accesul pe piața unică, potrivit unui sondaj citat de CNBC. Marea Britanie reprezintă cea mai mare provocare pentru industria financiară din City of London, după criza globală din 2007-2008, întrucât băncile și asigurătorii ar putea pierde accesul la Uniunea Europeană, cel mai mare bloc comercial din lume. New York-ul s-a plasat pe primul loc, urmat de Londra, Hong Kong și Singapore, în indicele centrelor financiare globale Z/Yen, care ia în considerare 100 de centre, evaluate în funcție de factori precum infrastructura și accesul la angajați performanți. Scorul Londrei a scăzut cu 8 puncte comparativ cu acum șase luni, înregistrând cel mai mare declin în rândul celor mai bine plasate centre financiare. Autorii studiului au spus că această scădere reflectă incertitudinile legate de retragerea Marii Britanii din UE, pe 29 martie 2019. ”Ne apropiem tot mai mult de momentul ieșirii și încă nu știm dacă Londra va putea să efectueze tranzacții cu toate celelalte centre financiare europene. Teama de a pierde afaceri în favoarea altor centre provoacă acest declin ușor, iar oamenii sunt îngrijorați în privința competitivității Londrei”, a spus Mark Yeandle, co-creator al indicelui. După votul britanicilor pentru ieșirea din UE, în 2016, unele dintre cele mai puternice companii financiare din lume au început să transfere personal din Londra în țări care vor rămâne în UE, pentru a continua tranzacțiile transfrontaliere. Firmele de servicii financiare, care reprezintă circa 12% din PIB-ul britanic și plătesc mai multe taxe decât oricare alte industrii, au foarte mult de pierdut din cauza pierderii accesului liber pe piața UE. Aproximativ 5.000 de locuri de muncă ar urma să fie transferate de la Londra sau create în UE din cauza Brexit, până în martie, potrivit unui studiu publicat de Reuters în aacest an. În urma Londrei, în topul celor mai atractive centre financiare se află Hong Kong, la o diferență de doar trei puncte. Studiul este bazat pe răspunsurile date de 2,500 de persoane care lucrează în industria financiară și este publicat de două ori pe an, pentru a oferi informații legate de performantele relative ale centrelor financiare din întreaga lume.

Sprijin lunar de 500 de lei pentru cei care rămân șomeri din cauza pestei porcine

Guvernul va oferi sprijin lunar de 500 de lei timp de șase luni persoanelor care rămân fără locurile de muncă pe care le ocupau în ferme și societăți comerciale care desfășurau activități în sectorul creșterii porcilor și care au fost afectate de virusul pestei porcine, a anunțat ieri premierul Viorica Dăncilă. „Așa cum s-a decis în urmă cu două săptămâni, adoptăm o OUG prin care stabilim noi măsuri de sprijin pentru cei care au avut de suferit din cauza virusului pestei porcine africane. Venim astfel în sprijinul persoanelor care își pierd locurile de muncă deținute în societăți comerciale care desfășoară activități în sectorul creșterii porcilor. Concret, vom oferi o compensație financiară neimpozabilă, în valore de 500 de lei pentru fiecare persoană care și-a pierdut locul de muncă din fermele afectate de pesta porcină africană”, a anunțat joi premierul Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern. Potrivit premierului, sprijinul financiar se va acorda lunar, timp de șase luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă, pe lângă indemnizația de șomaj și despăgubiri. „Consider că este nevoie de acest ajutor complementar celorlalte măsuri de susținere financiară pentru acest sector, precum și celor pentru combaterea răspândirii virusului. Prin rectificarea bugetară am asigurat deja numeroase resurse financiare pentru plata despăgubirilor, dar și pentru achiziția de materiale destinate controlului și combaterii răspândirii virusului”, a explicat Dăncilă.

Petre Daea: Nu vom interzice creșterea porcilor în gospodării

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, ieri, că nu va fi interzisă creșterea porcilor în gospodării, însă cei care vor să desfășoare această activitate trebuie să respecte măsuri ridicate de biosecuritate, pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, dar și a altor boli. „Sigur că nu vom interzice creșterea porcului - Doamne ferește! -, dar aceste creșteri ale porcului trebuie să se facă în condiții sanitare, în condiții de biosecuritate ridicată, în așa fel încât să ne protejăm de această molimă și de alte boli”, a declarat, într-o conferință de presă de la Ministerul Agriculturii, Daea. Prezent la eveniment, Comisarul European pentru Agricultură, Phil Hogan, a declarat că „trebuie să analizăm zonele acelea roșii de pe hartă, să ne concentrăm asupra domeniilor care contează legat de aceste zone. Obiectivele noastre sunt aceleași sperăm să realizăm progrese în următoarele săptămâni și luni, pentru a-i ajuta pe fermieri să facă față măsurilor de biosecuritate”. Hogan mai susține că faptul că există o detectare semnificativă a pestei porcine africane în România, în 800 de ferme, arată clar că acesta este un rezultat al depistării bolii într-un timp scurt de către autoritățile din România. „Vom continua să susținem România, atât autoritățile, cât și fermierii. Vom încerca să oferim un vaccin, iar, în 2019, vom aloca 10 milioane de euro pentru cercetare”, a mai afirmat Hogan. Daea a precizat că, împreună cu țările vecine, s-a luat decizia ca în România să fie construit un centru de cercetare contra virusului pestei porcine africane. „Îi mulțumesc domnului comisar pentru că noi, aici în România, ne-am hotărât să facem un centru de cercetare pentru pesta porcină, am discutat cu colegii din jurul nostru, am discutat cu prietenul nostru, ministrul din Bulgaria, care este de accord să realizăm împreună ceea ce ne trebuie în viitor, pentru că cercetarea trebuie să ajungă la izvorul acestei boli și să găsească soluții, în așa fel încât costurile să fie reduse, iar reușita să fie pe deplin”, a adăugat Daea, în cadrul conferinței. De asemenea, reprezentantul Comisiei Europene pentru agricultură s-a declarat mulțumit de modul în care autoritățile române colaborează cu CE. „Pe termen scurt, vom încerca să stopăm răspândirea bolii și să susținem fermierii români să facă față noilor măsuri europene de biosecuritate. (…) Sunt foarte satisfăcut de cooperarea dintre Guvernul României și Comisia Europeană și, astăzi, ne uităm să vedem cum ne putem ajuta și mai mult unii pe ceilalți și vom continua să oferim suport financiar din partea Comisiei Europene”, a adăugat Phil Hogan. Joi, înaltul oficial european a avut programate întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă, și cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, dar și cu membri ai comisiilor pentru afaceri europene și, respectiv, pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul României, urmând ca vineri să fie prezent la Cluj-Napoca.

Medicover are liber pentru achiziția companiilor din Grupul Pelican

Consiliul Concurenței a anunțat joi că a autorizat tranzacția prin care ABC Medicover Holdings BV preia companiile din Grupul Pelican, respectiv Pelican Impex, Pelican Servicii, Diagnostica, Via Sana, Farmacia Vitamina și Optica Pelican. În iunie, Consiliul Concurenței a anunțat că analizează tranzacția prin care ABC Medicover Holdings preia companiile din Grupul Pelican. ”Autoritatea de concurență a analizat această operațiune și a constatat că aceasta nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziții dominante”, a informat joi autoritatea de concurență. Decizia va fi publicată pe site-ul Consiliului Concurenței după eliminarea informațiilor cu caracter confidențial. ABC Medicover face parte din Grupul Medicover, care furnizează servicii de asistență medicală și de diagnosticare în țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România.

Jucătoarea de tenis Naomi Osaka, ambasadoare Nissan

Producătorul auto japonez Nissan a desemnat-o pe campioana ediției din acest an a US Open, Naomi Osaka, drept ambasadoare a brandului său, cu intenția de a se folosi de tinerețea, ambiția și rădăcinile sale japoneze pentru a atrage clienți mai tineri, transmitwe Reuters. Osaka, în vârstă de 20 de ani, a câștigat faimă internațională sâmbătă, când a învins-o pe americanca Serena Williams, de 36 de ani, la Flushing Meadows, devenind prima jucătoare japoneză care a câștigat un turneu de Grand Slam la single. ”În copilăria mea, tata conducea un Nissan, așa că prin șansa de a fi ambasador al brandului am senzația că închei un ciclu”, a declarat Osaka la evenimentul de semnare a contractului, la sediul Nissan din Yokohama. Potrivit Nissan, Osaka, jucătoare pasionată de jocuri video și fană a lui Beyonce, va apărea în campaniile globale de promovare și de publicitate în cadrul unui contract de trei ani care va reprezenta o îndepărtare de la brandul tradițional al companiei, al cărui vehicul sport popular GT-R atrage mai mult bărbații de cel puțin 40 de ani. Născută în Japonia, dintr-o mamă japoneză și un tată haitian, și crescută în Statele Unite, Osaka a devenit populară datorită serviciului puternic și a modestiei sale.

Tarom anunță reducerea pierderilor cu 40%

Tarom și-a redus pierderea cu aproximativ 40%, în timp ce veniturile au crescut cu peste 25% în primele 8 luni din 2018, acestea fiind cele mai bune rezultate financiare din ultimii 4 ani, a anunțat joi, într-un comunicat, Werner Wolff, directorul general al companiei aeriene de stat. „Rezultatele pozitive obținute de Tarom în 2018 ne repun pe drumul cel bun. Am reușit să reducem la jumătate ce s-a pierdut în 2017, în condițiile în care prețul combustibilului a crescut exponențial. Tarom a demonstrat în acest an că este o companie puternică și credibilă în piață”, a subliniat Werner Wolff. Tarom a plătit mai mult pe combustibil față de anul trecut cu 49,7 milioane de lei. Prețul kerosenului a crescut cu 30%, pe piața europeană, față de 2017. Creșterea totală a cheltuielilor cu combustibilul ajunge, pentru compania Tarom, la 34%. „Retehnologizarea companiei, prezența din ce în ce mai activă pe piață, reînnoirea flotei și deschiderea de noi rute sunt măsuri concrete care revitalizează Tarom. Compania a consemnat o creștere a numărului de pasageri cu 21%, creșterea factorului de încărcare cu 5% și deschiderea a 14 rute noi în 2018”, se mai arată în comunicat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.