Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Cum șantajează ministrul Finanțelor fondurile private de pensii

Ziarul de Vrancea
5 mar 2019 732 vizualizări

Teodorovici: Capitalizarea suplimentară impusă fondurilor de pensii poate fi negociată dacă administratorii înțeleg să investească în domenii prioritare pentru Guvern

Cotele de majorare a capitalului social impuse fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) prezente pe piața din România sunt negociabile în măsura în care administratorii acestora vor ajunge la o înțelegere cu Guvernul privind sprijinirea investițiilor sale prioritare, precum cele din sănătate, energie, infrastructură și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, a declarat pentru Profit.ro ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. ”Cotele de capitalizare ale fondurilor de pensii private sunt negociabile în măsura în care se va ajunge la o înțelegere cu Guvernul privind investițiile fondurilor în proiectele importante pentru România, în sănătate, energie, infrastructură și sectorul IMM-urilor”, a afirmat Teodorovici, conform Profit.ro. Acționarii administratorilor din Pilonul II de pensii spun că noile cerințe de capital prevăzute prin OUG nr. 114/2018, de aproximativ 800 de milioane de euro, pun o povară imensă și nesustenabilă asupra industriei. El solicită modificarea acestei ordonanțe pe baze fundamentate economic. Potrivit unui comunicat al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat în România, acționarii internaționali majoritari ai tuturor celor șapte companii de administrare a fondurilor de pensii private obligatorii din România (Pilonul II) s-au întalnit la București pentru a discuta cu autoritățile, în contextul efectelor majore pe care OUG 114/2018 le are asupra acestui sistem. La întâlnirea cu cei șapte acționari ai administratorilor de Pilonul II au participat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, consilierul de stat al premierului, Darius Vâlcov, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Asociației de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea și o parte dintre membrii Consiliului ASF. “Cu prilejul acestor întalniri, acționarii administratorilor au explicat că în cei 11 ani de existență fondurile de pensii Pilon II au funcționat ireproșabil, investind în România majoritatea covârșitoare a activelor administrate (peste 90%), în condițiile cadrului legislativ în vigoare. Gradul ridicat dar eficient de reglementare, standardele înalte de transparență și rezultatele investiționale foarte bune obținute în beneficiul contribuabililor români au primit recunoaștere din partea tuturor instituțiilor internaționale de specialitate”, se arată în comunicat. Sursa citată menționează că aceste companii care administrează Pilonul II s-au ținut de promisiune, iar în același timp au contribuit la creșterea și îmbunătățirea condițiilor de pe piețele financiare. Acționarii administratorilor de Pilon II au spus că OUG nr. 114/2018 a introdus mai multe modificări care pun o povară nejustificată asupra industriei.

Cel mai tânăr miliardar din lume prin forțele proprii

u fondatorul Amazon rămâne cel mai bogat om din lume

Starleta de televiziune Kylie Jenner este cel mai tânăr miliardar prin forțele proprii, potrivit noii liste Forbes, în care Jeff Bezos, fondatorul Amazon, rămâne cel mai bogat om din lume. Membra familiei Kardashian în vârstă de 21 de ani a făcut avere din compania de cosmetice Kylie Cosmetics, pe care a înființat-o în urmă cu trei ani și care a generat în ultimul an venituri din vânzări de 360 de milioane de dolari. Jenner a depășit pragul de 1 miliard de dolari mai devreme decât Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, care a devenit miliardar la vârsta de 23 de ani, scrie BBC. „Nu mă așteptam la nimic. Nu prevedeam viitorul. Dar (recunoașterea, n.r.) face bine. Este o plăcută bătaie pe umăr”, a declarat ea pentru Forbes. În total, miliardarii planetei au împreună 8,7 trilioane de dolari, în scădere cu 400 de miliarde față de anul trecut. Între averile în scădere este și cea a lui Zuckerberg, cu 8,7 miliarde de dolari, în 2018, la 62 de miliarde de dolari, anul acesta. Acțiunile lui la Facebook au scăzut, la un moment dat, cu o treime din cauza scandalurilor în care a fost implicată compania. În lista celor mai bogați oameni din lume, primul loc rămâne al lui Jeff Bezos, cu o avere estimată la 131 de miliarde de dolari, cu 19 miliarde de dolari mai mult decât anul trecut. Pe locul al doilea în lista Frobes se află Bill Gates, cu o avere în creștere, de 96,5 miliarde de dolari, față de 90 de miliarde, anul trecut. Locul al treilea este ocupat de Warren Buffet, cu 82,5 miliarde de dolari. Dintre toți miliardarii din listă, 2.153, cu 55 mai puțini decât în urmă cu un an, doar 252 sunt femei, iar cea mai bogată este Wu Yajun, mogul imobiliard din China, cu 9,4 miliarde de dolari. Numărul femeilor care au devenit miliardare în dolari prin forțe proprii este de 72, cel mai mare de până acum. Anul trecut erau 56. Cea mai mare scădere a numărului miliardarilor a fost înregistrată în zona Asia-Pacific: în ultimul an, averile a 60 de persoane au scăzut sub pragul de 1 miliard de dolari.

Bugatti a prezentat cea mai scumpă mașină construită vreodată

Producătorul auto Bugatti, companie aflată în portofoliul Volkswagen, a prezentat la Geneva cea mai scumpă mașină construită vreodată, cumpărată de o persoană anonimă cu peste 19 milioane de dolari, informază CNBC. Bugatti La Voiture Noire a fost construită într-un singur exemplar, pentru aniversarea de 110 ani a companiei și dispune de un motor cu 16 cilindri, ce dezvoltă 1.500 de cai-putere. Cumpărătorul misterios ar putea fi, conform unor surse din industrie, fostul președinte al grupului Volkswagen Ferdinand Piech, care a adăugat mașina la colecția sa. Bugatti a precizat că mașina este o interpretare modernă a modelului 57 SC Atlantic, conceput de Jean Bugatti și care a fost fabricat în doar patru exemplare.

Bugetul a trecut de Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a respins miercuri obiecția de neconstituționalitate ridicată de președintele Klaus Iohannis împotriva legii bugetului de stat pe 2019. În schimb, CCR a admis obiecția șefului statului privind legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019. „În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că prevederile art.5 alin.(7), art.29 alin.(2) și art.41 alin.(3) din Legea bugetului de stat pe anul 2019, precum și a legii în ansamblul său, sunt constituționale în raport cu criticile formulate”, se arată în comunicatul CCR. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României. De asemenea, „în urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate și a constatat că Legea pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019 este neconstituțională, în ansamblul său”, precizează sursa citată. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României, președinților celor două Camere ale Parlamentului și prim-ministrului. Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I. Iohannis a reclamat faptul că Legea bugetului încalcă legea fundamentală atât prin modul în care a fost adoptată, cât și prin conținutul său normativ. În ceea ce privește bugetul, președintele afirmă în sesizare că au fost încălcate rolului și atribuțiile Consiliului fiscal. De asemenea, în opinia președintelui, au fost încălcate principiile și reglementările privind responsabilitatea fiscal-bugetară, dar și normele de tehnică legilsataivă. "Prin nejustificarea diferențelor semnificative față de previziunile Comisiei Europene, Legea bugetului de stat pe anul 2019 a fost adoptată cu încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituția României, prin nesocotirea normelor amintite din Legea finanțelor publice și a art. 148 alin. (2) și (4) din Constituție, prin încălcarea unei obligații a statului român ce decurge din directiva europeană amintită", spune Iohannis.

Telekom majorează prețurile abonamentelor la fix și mobil

Telekom Romania majorează prețurile abonamentelor din portofoliul fix și mobil, pentru clienții rezidențiali și de business, începând cu 15 aprilie 2019, ca urmare a creșterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicații, anunță compania. Prețul pentru fiecare serviciu fix - voce fixă, internet, TV - și pentru fiecare abonament mobil, pentru clienții rezidențiali, va fi majorat cu 0,42 euro, TVA inclus, (0,35 euro, fără TVA), adică aproximativ 2 lei. Compania precizează că majorarea nu se aplică opțiunilor de televiziune, ratelor la telefoane sau chiriilor de echipamente fixe. Clienții business vor primi o notificare scrisă în care sunt anunțați, de asemenea, de schimbări aferente contractelor. Creșterea tarifelor este urmarea creșterii costurilor asociate furnizării serviciilor de comunicații. La sfârșitul anului 2018, Telekom Romania a atins pragul comercial de 200.000 de clienți pentru portofoliul Freedom și a investit 200.000 de euro în susținerea a 10 companii românești care au schimbat regulile în industriile în care activează. OUG 114/2018 introduce un nivel minim privind vânzarea licențelor 3G, 4G și 5G și o taxă de 3% din cifra de afaceri a operatorilor telecom. La sfârșitul lunii februarie Miroslav Majoros, CEO Telekom anunța că grupul ar putea să nu participe la licitația de frecvențe radio pentru tehnologia 5G pe care statul român o va organiza în această toamnă dacă cerințele impuse în caietul de sarcini vor fi foarte nefavorabile, în condițiile în care piața de comunicații a devenit și mai dură după noile taxe introduse de guvern la finele anului trecut.

Fostul președinte al alianței Renault-Nissan a fost eliberat

Fostul președinte al alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a fost eliberat miercuri din închisoarea din Tokyo în care era deținut de peste 100 de zile, după ce a plătit o cauțiune de 9 milioane de dolari, una dintre cele mai mari din Japonia, transmite Reuters. Ghost a fost arestat pe 19 noiembrie 2018, fiind acuzat de abuz de încredere în formă agravantă și subevaluarea cu 82 de milioane de dolari a veniturilor obținute la Nissan pe parcursul unei perioade de aproape 10 ani. Ghosn, o personalitate a industriei auto mondiale, respinge toate acuzațiile. Dacă va fi găsit vinovat, Ghosn, care este de naționalitate braziliană dar are cetățenie franceză, poate fi condamnat la maximum 15 ani de închisoare. Miercuri dimineață, o mașină a Ambasadei Franței a sosit la centrul de detenție, în timp ce elicoptere ale presei survolau zona. Sute de reporteri, fotografi și care ale televiziunilor au așteptat în fața închisorii, mulți dintre ei încă din timpul nopții. Ghosn, care este și fost președinte al Mitsubishi, al treilea partener în alianță, a obținut eliberarea pe cauțiune după ce a dat asigurări că va rămâne în Tokyo, își va preda pașaportul avocatului său și va accepta o supraveghere strictă.

Apple își modifică politica de service

Apple a anunțat că centrele autorizate de service pentru iPhone vor repara de acum înainte și modelele la care utilizatorul a schimbat bateria originală cu o baterie ce provine din altă sursă. Până acum, Apple refuza să repare iPhone-urile dacă inginerii descopereau în interiorul dispozitvului o baterie care nu a fost produsă de compania americană. Schimbarea de strategie a Apple înseamnă că posesorii de iPhone că vor putea apela la service-urile companiei și cele ale autorizate pentru reparații chiar dacă anterior au schimbat bateria originală cu una care nu este produsă de Apple. Conform unui document intern, reparația va decurge în mod normal dacă motivul pentru care telefonul a fost adus în service nu are legătură cu bateria. Adică inginerii vor repara defectul fără a se lega de baterie. Dacă defectul telefonului are legătură tocmai cu bateria, noua regulă spune că aceasta va fi înlocuită cu o baterie originală Apple, indiferent de proveniența bateriei defecte. Dacă bateria defectă nu poate fi schimbată, atunci reprezentanții Apple pot înlocui întregul iPhone la costul unei baterii noi. Această opțiune va fi la latitudinea reprezentantului Apple care va face o evaluare în funcție de starea dispozitivului.

UE poate adăuga 8 sau 10 regiuni la lista neagră a paradisurilor fiscale

Uniunea Europeană (UE) va tripla lista neagră a paradisurilor fiscale, intenționând să adauge, printre alte nume, Emiratele Arabe Unite și Bermuda, informează site-ul agenției de știri Reuters, citând un oficial de la Bruxelles. Măsura vine la mai mult de un an după ce blocul a decis să facă o listă neagră oficială cu jurisdicțiile care nu cooperează în materie fiscală și să monitorizeze țările care se angajează să-și schimbe normele fiscale pentru a se conforma standardelor UE. Într-o întâlnire de miercuri, reprezentanții UE intenționează să-și dea acordul pentru noua listă, care va fi apoi adoptată formal de miniștrii de finanțe ai UE în cadrul reuniunii din 12 martie. Lista existentă cuprinde doar cinci jurisdicții: Samoa, Trinidad și Tobago și cele trei teritorii ale Statelor Unite ale Americii din Samoa, Guam și Insulele Virgine. Noua listă a fost extinsă la 15 jurisdicții, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Oman, teritoriul britanic al Bermudei și alte insule din Caraibe și Pacific, a declarat oficialul citat de Reuters. Cu toate acestea, statele din UE se gândesc încă dacă vor fi adăugate Bermuda și Emiratele Arabe Unite, a declarat oficialul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.