Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Contribuții mai mici pentru angajații part-time

Ziarul de Vrancea
7 iun 2019 1670 vizualizări

Conform unui proiect legislative, salariații cu normă parțială vor achita contribuții la nivelul contractului și nu la salariul minim, așa cum este în prezent

Senatorii USR George Dircă și Florina Presadă au depus, la Senat, un proiect care prevede ca salariații cu normă parțială să achite contribuții de asigurări sociale și de sănătate la nivelul unui salariu minim brut pe țară, aplicabil la contractul part-time, nu la normă întreagă cum este în prezent. Inițiativa propune abrogarea articolul care face referire la contribuția asigurărilor sociale datorate de către persoanele fizice „care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ”. În expunerea de motive, senatorii arată că una dintre problemele cu care se confruntă sistemul fiscal din România rămâne lipsa de predictibilitate, adăugând și lipsa de fundamentare a multiplelor măsuri adoptate. Totodată, sunt invocate actele normative adoptate fără consultare prealabilă și lipsa urmăririi de către instituție sau autoritate publică a efectelor acestora „pe teren”. „O astfel de propunere a fost și Ordonanța de Guvern nr. 4/2017, prin care a fost inclusă obligația plății contribuțiilor de asigurări sociale și de asigurări sociale de sănătate (CAS și CASS) la nivelul unui salariu minim brut pe țară pentru contractele individuale de muncă cu normă parțială. Alte acte normative adoptate după acel moment, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.79/2017, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 3/2018, au produs o adevărată revoluție fiscală. Una dintre cele mai contestate modificări aduse de „revoluția fiscală”, atât de către angajați cât și de către angajatori, rămâne creșterea contribuțiilor de asigurări sociale și de sănătate pentru contractele cu normă parțială la nivelul unui salariu minim brut pe țară aplicabil unui contract cu normă întragă de lucru”, se arată în proiectul depus la Senat. Prin urmare, va fi abrogat și articolul care face referire la utilizarea, în aceeași perioadă, „a mai multor valori ale salariului minim brut pe țară, diferențiat în funcție de studii, de vechime sau alte criterii prevăzute de lege, se va lua în calcul valoarea salariului minim brut pe țară prevăzută pentru categoria de persoane pentru care se datorează contribuția”. Articolul 146, alineatul (8) se va modifica și va avea următorul cuprins: „Calculul contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele prevăzute la alin. (2) se realizează de către acestea conform prevederilor alin. (5) și (7), după caz. Contribuția se plătește până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile”.

Proiectul a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.

Producătorii agricoli pot obține o certificare pentru rasele de animale autohtone

u așa prevede un proiect de lege depus la Senat

O inițiativă legislativă depusă la Senat prevede posibilitatea ca producătorii agricoli și crescătorii de animale să obțină o marcă a raselor românești, cu denumirea "100% rasă autohtonă", pentru conservarea diversității raselor crescute în România și promovarea produselor provenite din acestea. Un proiect de lege depus la Senat prevede reglementarea utilizării voluntare a logotipului "100% rasă autohtonă" pentru produsele de origine animală din România. Denumirea de rasă autohtonă este definită în proiect ca "acea populație de animale a cărei formare ca rasă a avut loc în condițiile geoclimatice specifice țării de origine și a cărei creștere a avut tradiție îndelungată în timp". "Prezenta lege stabilește cadrul legal necesar aplicării logotipului «100% rasă autohtonă» pentru susținerea conservării fondului genetic al raselor și menținerea diversității genetice a populațiilor de animale și a altor specii de interes zootehnic care fac parte din Lista raselor autohtone din România, prevăzută în anexa nr.1", arată textul proiectului.

 Demersul legislativ are în vedere "îmbunătățirea producției și a comercializării produselor provenite de la animale care aparțin raselor autohtone din speciile de interes zootehnic". De asemenea, potrivit proiectului legislativ, "aprovizionarea durabilă cu alimente, în contextul unor condiții climatice și de mediu în continuă schimbare, precum și creșterea continuă a nevoilor consumatorilor, productivitatea, adaptabilitatea și capacitatea de rezistență a ecosistemelor agricole, depinde de existența unui patrimoniu zootehnic cu o zestre genetică consistentă". Conform textului de lege, "rasele de animale autohtone, parte integrantă a patrimoniului genetic național, fac obiectul unei protecții speciale din partea statului, sunt exploatate în sistem extensiv, cu consecințe benefice pentru sustenabilitatea și durabilitatea zonelor rurale, asigurându-se astfel realizarea obiectivelor din strategia UE 2020". Beneficiarii logotipului sunt producătorii agricoli, persoane fizice și juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite potrivit OUG 44/2008 și, de asemenea, cooperativele agricole recunoscute. Solicitanții logotipului sunt asociațiile de crescători de animale, care vor deține registre genealogice sau evidențe zootehnice la rasele cuprinse în lista raselor autohtone din România. Potrivit proiectului legislativ, solicitanții trebuie să dețină un cod unic de identificare atribuit de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), care va recunoaște asociațiile de crescători. Pentru rasele de animale care nu sunt în registrul genealogic, ANZ va întocmi o listă, după consultarea cu Academia de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu-Șișești", în care să fie incluse în baza dovezilor genetice de rasă pe două generații de ascendenți. Inițiativa legislativă cuprinde o listă a raselor autohtone românești din nouă specii de animale: Rase de taurine: Bălțată Românească, Bălțată cu negru Românească, Brună, Sură de Stepă, Pinzgau de Transilvania; Rasa Bivolului românesc; Rase de ovine: Țurcană, Țigaie, Oaia Cap Negru de Teleorman, Rațca (Valahă cu coarne în tirbușon), Karakul de Botoșani, Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Merinos de Palas, Țigaie-varietate ruginie, rasa de lapte Palas, rasa de carne Palas; Rase de caprine: Carpatina, Albă de Banat; Rase de cai: Huțul, Lipițan, Semigreul românesc, Gidran, Shagya Arabă, Nonius; Rase de porcine: Bazna, Mangalița; Rasa de găină Gât-Golaș de Transilvania; Rasa de albină Apus mellifera carpatica; Rasa viermelui de mătase Bombyx mori.

Renumitele cireșe de Comarna, compromise de vreme

Ploile din această această primăvară au distrus recolta de cireșe. Producătorii din localitatea ieșeană Comarna spun că abia dacă au un sfert din producția de anul trecut. Opt tone de cireșe la hectar au cules în primăvara și vara lui 2018, iar acum estimează două tone la hectar. Cireșele de Comarna sunt printre cele mai căutate în piețele din toată țara. Iar la început de vară sute de tone de cireșe sunt trimise an de an din localitatea ieșeană către fabrici din Uniunea Europeană. Doar că anul acesta, cireșele sunt foarte puține. După ploile de acum două săptămâni, cireșele au început să mucegăiască, sunt umflate cu apă, iar căldura din ultimele zile le-au făcut să crape. Din cinci fructe de pe o ramură, trei sunt stricate și una este crăpată. „E perioada recoltării și în momentul recoltării, dacă vremea nu este prielnică, automat ele se depreciază. Anul ăsta au fost mai puține din prima fază, de la polenizare. Tot din cauza curenților, din cauza vremii. Nici în zonele în care au rămas, că am în mai multe zone livezi, cu diferite înclinații, cu expunere spre sud, spre vest nu ne putem bucura, nu putem încheia bucuroși un ciclu de producție", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Nițucă, unul dintre producătorii din Comarna, județul Iași.

Anul trecut din Comarna au fost livrate către fabrici din toată Uniunea Europeană aproximativ 200 de tone de cireșe. Asta pe lângă ce s-a vândut în piețe și la târguri. „Fermierii au mare supărare pentru că în timpul polenizării au fost precipitațiile foarte reci, ceea ce a afectat floarea, inclusiv producția. Apreciem noi că în jur de 50 la sută s-ar fi pierdut cu  ocazia polenizării. Însă, acum când suntem în perioada de coacere a ceea ce a rămas, uite că din nou ploile și-au făcut apariția și ne mai ia din jumătatea care a rămas, ne mai ia un 20 la sută din producție. Cireșele au început să putrezească, crapă", a declarat Costică Archire, secretarul comunei Comarna. Despre profit nici nu poate fi vorba anul acesta. În Comarna fiecare gospodar are cireș în grădină. „O facem din plăcere, dar trebuie să fie și un profit cât de mic, ca să avem cu ce să începem anul agricol următor. Până acum nici măcar jumătate din cheltuieli nu le-am scos. Sunt câteva soiuri care sunt mai tărzii, și dacă cumva vremea se mai îndreaptă, sperăm acolo cumva să mai recuperăm din cheltuielile pe care le-am făcut", a declarat Mihai Nițucă.

Probleme nu au fost doar în localitatea ieșeană Comarna. Și la Hilița, la câțiva kilometri distanță, producția de cireșe a fost distrusă. Doina Herea are trei hectare de livadă și abia dacă are ce să vândă la târguri și în piețele din Iași, unde vine în fiecare sfârșit de săptămână. „La început se arăta producția foarte bună, dar având în vedere că au fost multe ploi, cam ne-au dat peste cap producția. Au început să se strice, nu știu dacă mai avem două trei zile de cules. Cireașa se duce. A dat o boală exact cum dă la vie și nu ai ce să îi faci. De stropit nu am vrut să stropim pentru că lumea caută totuși să mănânce cât mai sănătos și să nu fie stropit", a explicat Doina Herea, producător de cireșe din localitatea ieșeană Hilița.

Dăncilă își demite consilierul la nici o săptămână de la numire

Premierul Viorica Dăncilă îl demite pe consilierul său economic, Remus Borza, după declarațiile acestuia privind reducerea numărului de bugetari și de ministere , au declarat surse guvernamentale pentru MEDIAFAX. Sursele citate au precizat că Viorica Dăncilă a luat decizia ca urmare a ieșirilor publice ale consilierului său economic, Remus Borza. Acesta a avansat sâmbătă, într-o intervenție telefonică la un post de televiune, ideea unei noi ordonanțe care să modifice celebrele OUG 114/2018 și oug 19/2019.

În context, Borza a vorbit și de o reducere a numărului de bugetari și o scădere a numărului de ministere. „Am crescut veniturile în sectorul bugetar, cred că suntem singura țară din lume care plătește mult mai bine salariații din sectorul public decât pe cei din sectorul privat. Trebuie să gestionăm 800.000 de bugetari, am gonflat foarte mult administrația. Și la Guvern trebuie să mai reducem din ministere. E mai eficient, mai rămân bani să facem și o fabrică în România”, a spus Borza, la Antena 3. Remis Borza a fost numit consilier onorific pe probleme economic al premierului în această săptămână.

“Croazierele nu mai sunt un lux, piața este în continuă creștere”

Tot mai mulți români au prins gustul croazierelor, care au devenit o modalitate accesibilă și convenabilă de a face o vacanță, fiind din ce în ce mai căutate, în contextul în care prețul unei croaziere poate porni de la 250 de euro și poate ajunge la câteva mii, în funcție de opțiuni, a afirmat, pentru News.ro, directorul de croazieră al Celestyal Cruises, Dan Buru. Croaziera este la fel ca o vacanță clasică, spune el, cu diferența că "hotelul", nava, merge cu noi în diferite locuri, oferindu-ne posibilitatea de a vizita mai multe atracții în aceeași perioadă de timp, beneficiind totodată de toate serviciile de la bord. Turistul român optează pentru prima sa croazieră pentru una în Marea Mediterană sau în Marea Egee, însă rute de croazieră foarte cunoscute sunt de asemenea în Marea Caraibilor, America de Sud, dar și în fiordurile Norvegiei. În zece ani, între 2005 și 2015, piața de croaziere a crescut la nivel global cu 62%, iar în 2018 cu 7%. "Croaziera a devenit o modalitate accesibilă și convenabilă de a face o vacanță și este din ce în ce mai căutată. Sunt foarte multe oferte, este o piață mare, în creștere, chiar o modă. Toți cei care mergeau înainte cu autocarul din oraș în oraș și-au dat seama că este mult mai confortabil să stai într-un „hotel” care merge din port în port. O mare parte a orașelor lumii sunt port la malul mării, astfel încât este foarte ușor să mergi în croazieră", a spus Dan Buru. Datorită nivelului ridicat de servicii de la bordul navelor de croazieră, pentru că oferă posibilitatea de a vizita diferite locuri, fără ca turistul să fie nevoit să își dea bagajele jos în fiecare zi. Compania la care lucrează de 14 ani este grecească și navighează în Grecia, însă are planuri mari de a se extinde în Marea Mediterană. "Cele mai cunoscute rute de croazieră sunt în Marea Caraibilor, America de Sud, sudul Europei, practic vestul Mării Mediterane, Marea Adriatică, dar și în Norvegia, chiar dacă nu merg multe vase acolo. De asemenea, foarte la modă sunt și croazierele în Asia. Croazierele în Marea Egee vor fi întotdeaună la modă, oferind foarte multe opțiuni în ceea ce privește destinațiile: unele despre istorie, altele despre mare, altele pentru viața de noapte, astfel că aceste croaziere în Grecia sunt, au fost și vor fi între cele mai căutate. Cele mai cerute croaziere ale companiei noastre sunt cele de trei și patru zile, iar vaporul este plin. Poți vizita șase porturi în trei zile, ceea ce e impresionant, nicio altă companie din lume nu oferă această opțiune", precizează el.

Rețelele 5G ale Europei vor costa cu 55 de miliarde de euro

Interzicerea achizițiilor de echipamente de telecomunicații ale companiilor chineze în Europa ar mări costurile rețelelor 5G cu circa 55 de miliarde de euro (62 miliarde de dolari) și ar amâna adoptarea tehnologiei cu circa 18 luni, potrivit unei analize realizată de grupul de lobby GSMA din industria telecomunicațiilor, relatează Reuters. Statele Unite au inclus Huawei Technologies, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicații din lume, pe o listă neagră, determinând marile companii de tehnologie să rupă legăturile cu compania chineză, ceea ce presează țările europene să procedeze la fel. Washingtonul acuză că echipamentele Huawei pot fi folosite de Beijing pentru spionaj, dar compania a negat în mod repetat acest lucru. Grupul GSMA reprezintă interesele a 750 de operatori de telecomunicații mobile. GSMA și-a exprimat deja îngrijorarea provocată de consecințele interzicerii grupului Huawei, ale cărui produse sunt cumpărate și utilizate pe scară largă în Europa. Huawei este unul dintre principalii susținători ai grupului de lobby, au declarat mai multe surse din industrie. Estimarea de 55 de miliarde de euro reflectă costurile suplimentare totale provocate de interzicerea achizițiilor de echipamente de la companiile chineze Huawei și ZTE pentru introducerea rețelelor 5G în Europa.

Avertisment din partea ministriștilor de Finanțe

Miniștrii finațelor din G20 – grupul celor mai industrializate state, reuniți la Fukuoka, Japonia, au avertizat duminică asupra intensificării tensiunilor comerciale și geopolitice, fără a insiste asupra nevoii stringente de a le rezolva, arată un proiect de comunicat obținut de Reuters. În același timp documentul apreciază că economia globală va continua să crească. După negocierile dure, care apropae au eliminat posibilitatea emiterii unui comunicat, miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G20 au prezentat un document asemănător celui emis în Buenos Aires, în decembrie anul trecut. "Creșterea globală pare să se stabilizeze și va crește moderat în acest an și în 2020", indică proiectul final, văzut de Reuters. La summitul G20 din Buenos Aires, în decembrie 2018, a fost convenit un armistițiu comercial de cinci luni între Statele Unite și China, pentru negocieri care să pună capăt războiului lor comercial. Însă aceste discuții s-au lovit de un impas luna trecută, determinând ambele părți să impună taxa vamale mai mari.

Din textul comunicatului a fost eliminată formularea "recunoaștem necesitatea rezolvăriii stringente de rezolvare a tensiunilor comerciale", care apărea într-un proiect ade document care a fost dezbătut sâmbătă.

Nuclearelectrica a pornit Unitatea 2 de la Cernavodă

Nuclearelectrica a pornit Unitatea 2 de la Cernavodă, după oprirea planificată pentru mentenanță, informează compania. Sincronizarea la Sistemul Energetic Național s-a realizat vineri la ora 22:00.

Unitatea 2 a intrat în programul de oprire planificată la începutul lunii mai, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanță planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate. În perioada opririi planificate s-au efectuat circa 9.000 de activități aferente următoarelor programe: programul de mentenanță preventivă și corectivă; programul de inspecții; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerințelor Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită; programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente. Toate obiectivele opririi planificate au fost realizate în condiții de siguranță pentru personalul centralei, public și mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.