Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Condamnatul penal Darius Vâlcov vrea ca indicele ROBOR să dispară

Ziarul de Vrancea
4 feb 2019 687 vizualizări

„Sper să obținem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să îl vedem dispărut”, a spus pentru Bloomberg Vâlcov u el nu a explicat în funcție de ce indice vor fi stabilite dobânzile și cum vor fluctua ele

Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, susține, într-un interviu pentru Bloomberg, publicat luni, că speră ca formula de calcul a ROBOR să fie modificată sau ca acest indice să dispară. Vâlcov este condamnat penal la opt ani de închisoare. Formula de calcul pentru toți indicii ROBOR trebuie să fie modificată sau aceștia trebuie să dispară, a declarat Darius Vâlcov, luni, într-un interviu pentru Bloomberg. Această schimbare va pune capăt unei situații în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de mici. „Sper să obținem o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să îl vedem dispărut”, a spus Vâlcov, într-un interviu telefonic, acordat luni. „Se va lua o decizie împreună cu Banca centrală, care poate modifica regulile interne ale pieței interbancare fără a solicita aprobarea parlamentară”. Această declarație arată o schimbare în relația dintre Banca Națională a României (BNR) și Guvern, față de situația din ultimele șase săptămâni, când cele două instituții s-au războit tocmai din acest motiv: ROBOR, în funcție de care a fost stabilită taxa pe activele financiare ale băncilor. Taxa pe activele financiare ale băncilor, care a fost introdusă de la începul acestui an, variază între 0,1% și 0,5%, urcând la fiecare 0,5 puncte procentuale ale indicelui ROBOR mediu trimestrial peste 2%. ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în lei, fiind calculat de Reuters și afișat de BNR. De asemenea, Vâlcov a sugerat, pentru Bloomberg, că Banca centrală poate colabora împreună cu băncile și Guvernul pentru a împinge indicele ROBOR la sub 2%, un nivel sub care impozitul este 0% (zero). Consilierul premierului a susținut că prin noua taxă Guvernul dorește să scadă din costurile de împrumut ale populației, nu să o încaseze de la bănci, iar veniturile statului în ianuarie sunt peste estimările analiștilor. „Nu ne interesează nivelul taxei sau venituri suplimentare. Vrem ca toate costurile de împrumut pentru populație să fie apropiate de cele ale altor europeni, să fie înjumătățite față de nivelurile actuale”, a mai spus Vâlcov. Acesta a mai arătat, în interviul pentru Bloomberg, și altă schimbare în ceea ce privește relația cu BNR - nu a mai acuzat instituția că încearcă devalorizarea leului. Spre deosebire de discursul din ultimele săptămâni, el a spus, de această dată, că BNR încearcă să protejeze moneda de efectele negative. Cursul de schimb leu/euro a înregistrat o perioadă de creștere, în a doua jumătate a lunii ianuarie. A punctat mai multe maxime istorice, până la vârful de 4,7648 lei, din data de 25 ianuarie, punct de unde a început o perioadă de stabilizare în jurul nivelului de 4,75 lei.

 

POZA: Darius Vâlcov/poze azi

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Cel mai mare producător de carne de porc din lume a cumpărat o companie din Arad

u în luna ianuarie a acestui an, Smithfield a achiziționat producătorul de carne Maier Com

Smithfield, cel mai mare producător de carne de porc din lume, a cumpărat, recent, o companie producătoare de carne din Arad, înființată în urmă cu 25 de ani, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit unor surse, grupul american Smithfield, cel mai mare jucător de pe piața cărnii, a cumpărat producătorul de carne Maier Com, din orașul Arad. Tranzacția a avut loc în luna ianuarie a acestui an. Compania Maier Com din Arad a fost înființată în anul 1994, având ca obiectiv de activitate producția, prelucrarea și conservarea cărnii de pasare și de alte animale. Firma a fost deținută integral de Radu Maier și livra produse din carne în mai multe județe ale țării. Producătorul din carne din Arad are peste 80 de angajați. În anul 2017, Maier Com a avut o cifră de afaceri de peste 10 milioane de lei și un profit net de 250.000 de lei. Smithfield România este parte a Smithfield Prod, o companie controlată de chinezii de la WH Group, a cărui activitate se învârte în jurul abatorului din cartierul Freidorf din Timișoara. Smithfield Prod are aproximativ o mie de angajați și este cel mai mare exportator de carne din România. Chinezii de la WH Group mai dețin în România și compania Smithfield Ferme, cu activități în creșterea porcinelor. Grupul Smithfield are peste 50 de ferme și produce peste un milion de porci comerciali pe an.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Adoptarea bugetului pentru 2019, amânată de Guvern pentru ședința de vineri

 

Guvernul ar putea amâna, pentru vineri, adoptarea bugetului pentru 2019, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX. Premierul Viorica Dăncilă anunța că vor fi făcute toate eforturile ca bugetul să fie adoptat, marți, de Executiv. De asemenea, șeful Executivului a anunțat că va fi la Bruxelles, miercuri și joi, unde va participa la conferință cu titlul „Lupta împotriva antisemitismului”, unul dintre primele evenimente organizate de România în contextul deținerii Președinției Consiliului UE. Cu această ocazie Dăncilă va participa și la sesiunea plenară a Comitetului European al regiunilor, unde va prezenta prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Despre buget, ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici spunea, sâmbătă, că marți după-amiază sau seara bugetul va ajunge în Parlament, după ce va fi adoptat de către Guvern. Premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici au participat, duminică, la ședința CEx al PSD, unde au prezentat bugetul pentru acest an. La finalul ședinței, Viorica Dăncilă a declarat, referitor la nemulțumirea primarilor cu privire la sumele alocate administrațiilor locale pentru 2019, că unele afirmații ale acestora sunt reale, iar altele „sunt în spirit electoral”. Referitor la banii pentru administrațiile locale, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, ca răspuns acuzațiilor Gabrielei Firea, că bugetul Capitalei nu s-a redus, ci a crescut, iar cei aleși să facă ce au promis în campanie, nu să dea banii pe prostii. La rândul său, Eugen Teodorovici a spus că va analiza posibilitatea redistribuirii la Sănătate a unor fonduri alocate serviciilor secrete. De asemenea, în privința solicitării unui aviz CSAT pentru modificarea bugetului serviciilor, premierul Viorica Dăncilă a spus că nu a fost luată încă o decizie, precizând că „acum o să discutăm”. „Așa cum s-a subliniat avem trei domenii prioritare - sănătate, educație și investiții publice. Bugetul nostru va reflecta tocmai aceste priorități”, a spus Dăncilă. Liviu Dragnea a spus, duminică seară, după discuțiile despre buget, că intenționează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Finanțele lansează luni 3 emisiuni de titluri de stat destinate doar populației

 

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) lansează, de luni, trei noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației. Prospectul de emisiune nu a fost încă prezentat. „Titlurile de stat Tezaur urmează să fie emise luni, 4 februarie 2019, cu scadențe la 2, 3 și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%. Veniturile aferente sunt neimpozabile. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii”, scrie într-un comunicat de presă al MFP. Aceste titluri de stat au forma dematerializată și valoarea nominală de 1 leu. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. „A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea, în perioada de subscriere, a unei cereri de anulare. Ulterior, subscrierile sunt irevocabile și nu mai pot fi anulate”, au subliniat Finanțele. Titlurile de stat pot fi cumpărate: între 4 și 22 februarie 2019 de la unitățile Trezoreriei Statului; între 4 și 21 februarie 2019 prin rețeaua de oficii poștale ale Poștei Române, din mediul urban, și până în 20 februarie 2019 la cele din mediul rural. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă această calitate. „Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua pe parcursul anului 2019. În fiecare lună, perioada de subscriere va fi de trei săptămâni, iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori”, subliniază reprezentanții Finanțelor. MFP a atras, anul trecut, două miliarde de lei prin emisiunile de titluri de stat. Spre deosebire de emisiunile Tezaur lansate în cursul anului trecut, de această dată anunțul a fost făcut sâmbătă, nu cu mai multe zile, săptămâni sau chiar luni înainte de lansare, iar prospectul de emisiune nu a fost încă publicat. De altfel, din cauza OUG nr. 114/2018, prin care a fost introdusă taxa pe activele băncilor, de la începutul acestui an, în ianuarie, Finanțele au reușit să atragă de la bănci 1,66 miliarde de lei din 3,7 miliarde de lei doriți. Taxa pe activele financiare ale băncilor, de 0,1-0,5%, se aplică la un indice ROBOR mediu trimestrial de 2-4%, iar titlurile de stat intră în aceste calcule. „Ieri (28 ianuarie - n.red.), eu am dat dispoziție că nu ne împrumutăm în piață, că am auzit iar și aici (n.red. - la audierea de la Comisiile reunite de economie și buget-finanțe a Senatului), că rușinea nu știu care. Nu, Ministerul de Finanțe are sume suficiente pentru a se finanța, în Trezorerie, pentru foarte mult timp. Doi la mână, nu putem să cumpărăm, să spun așa, la un preț pe care cineva în piață încearcă să îl ducă mai sus decât este necesar sau decât ar trebui să fie. Atunci, decizia Ministerului de Finanțe este aceea de a nu se împrumuta (de la bănci - n.red.)”, a afirmat Eugen Teodorovici, în cadrul unor declarații de presă, după ce a ieșit de la audierea de la Comisiile reunite economică și buget finanțe ale Senatului.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Google a depistat mai multe aplicații de Android care promovau escrocherii

 

Google a identificat și eliminat 29 de aplicații de Android, unele foarte populare, care furau datele persoanele și fotografiile utilizatorilor, afișau reclame pornografice și făceau tot posibilul pentru a nu fi identificate și dezinstalate. Cele 29 de aplicații erau din zona foto și au activat în magazinul oficial pentru smartphone-urile cu Android suficientă vreme pentru a ajunge și la peste 1 milion de utilizatori. Aplicațiile vizate erau vinovate de mai multe încălcării flagrante ale intimității utilizatorilor și regulilor impuse de Google pentru Play Store. Unele dintre acestea afișau reclame pe tot ecranul, inclusiv reclame pornografice. Altele rulau campanii de phishing pentru a păcăli utilizatorii să-și dea datele personale tentându-i cu concursuri false. Un alt grup din aplicațiile identificate, care se promovau ca soluții pentru îmbunătățirea selfie-urilor, de fapt, furau fotografiile pe care utilizatorii încercau să le proceseze. Pentru a-și ascunde acțiunile, aplicațiile respective foloseau mai multe pachete de arhivare, făcând astfel mai dificilă analiza automată realizată de Google. De asemenea, conexiunile aplicațiilor cu serverele erau criptate. În plus, aceleași aplicații se ascundeau de pe lista de aplicații instalate pe telefon, pentru ca utilizatorii obișnuiți să nu le poată dezinstala. Aplicațiile în cauză au reușit să atragă un număr mare de utilizatori. 11 dintre ele aveau peste 100.000 de instalării, iar două depășiseră chiar pragul de 1 milion de download-uri. Acest nou val de aplicații malițioase, ca și multe altele înaintea lui, arată că, la mai bine de 10 ani de când a fost lansat, Google Play Store este încă departe de a fi o sursă sigură de aplicații, așa cum ar fi de așteptat de la magazinul oficial de conținut pentru cel mai popular sistem de operare mobil.

 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 3,07%

 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,07%, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, indicele a stagnat la 3,06% pentru a doua oară. Luni, indicele a urcat la 3,07%. Totodată, luni, indicele ROBOR la șase luni a crescut de la 3,29% la 3,30%. Vineri, indicele a stagnat la 3,29% pentru a doua oară consecutiv. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

WhatsApp poate fi securizat cu amprentă și scanare facială pe iPhone

 

WhatsApp a adăugat suport pentru măsurile de securitate biometrice de pe iPhone, putând fi securizat în mod suplimentar prin scanarea facială sau a amprentei. Fără vreun anunț din partea producătorului, cea mai recentă versiune de WhatsApp pentru smartphone-urile Apple a adăugat opțiunea activării securității biometrice, în funcție de modelul folosit și preferințele fiecărui utilizator. Modele mai vechi de iPhone pot fi securizate prin scanarea amprentei, iar utilizatorii smartphone-urilor din ultimii doi ani pot alege între scanarea amprentei și cea facială. Noua opțiune poate fi activată pe calea Settings - Account - Privacy - Screen Lock. După activarea acesteia, utilizatorului i se va cere să se autentifice prin metoda aleasă atunci când deschide aplicația. WhatsApp va necesita autentificare biometrică chiar dacă utilizatorul a făcut același lucru în momentul în care a deblocat telefonul. Acesta este, de fapt, și rolul noii opțiuni, care se dorește a reprezenta un strat suplimentar de securitate.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Petrolul a atins maximul acestui an

 

Petrolul a atins luni maximul acestui an, la aproape 64 de dolari/baril, pe fondul reducerilor practicate de OPEC, al sancțiunilor americane aplicate Venezuelei și al previziunilor de reducere a cererii și încetinirrea creșterii economice mondială, informează Reuters. Prețul petrolului Brent a atins 63,63 dolari/baril, cel mai mare din 7 decemnrie. Petrolul american a atins 55,75 dolari/baril. Conform Reuters, livrările OPEC au înregistrat în ianuarie cea mai importantă scădere din ultimii doi ani, iar Rusia, care nu este membră a organziației, a redus, de asemenea, cantitățile furnizate. Sancțiunile impuse Venezuelei de către SUA vor limita tranzacțiile în aceeași măsură cu cele aplicate anul trecut Iranului, spune analiștii. Spre deosebire de OPEC, Statele Unite își sporesc livrările de petrol, dat cele mai recente informații arată o reducere a numărului sondelor în exploatare la cel mai mic număr din ultimele opt luni.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.