Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Comerțul online va crește anul acesta cu o treime

Ziarul de Vrancea
14 nov 2017 604 vizualizări

volumul de vânzări înregistrat de firmele care activează pe internet va urca la 2,8 miliarde euro

Comerțul online în România va ajunge anul aceasta la aproximativ 2,8 miliarde de euro, în creștere cu 35% față de 2016, peste estimarea inițială de 2,5 miliarde de euro, informează Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) printr-un comunicat remis, ieri, AGERPRES. "Evoluția comerțului electronic din primele 9 luni ale anului, precum și țintele anunțate de magazinele online pentru cel mai important eveniment de shopping al anului, Black Friday, ne-au determinat să reevaluăm în creștere estimarea privind valoarea pieței comerțului online în 2017, la 2,8 miliarde de euro", a declarat Florinel Chiș, director executiv al Asociației Magazinelor Online. Anul trecut, comerțul online din România a crescut cu 38%, la o valoare de 2,05 miliarde de euro, conform raportului european privind comerțul electronic realizat de Global Ecommerce Association, plasând România pe primul loc în Europa, după rata de creștere, și pe locul doi la nivel global după Australia, care a înregistrat un avans de 40%. "Comerțul online are potențial foarte bun de creștere. Dacă la avansul organic al acestei verticale putem miza și pe o strategie națională de digitalizare care să permită dezvoltarea serviciilor digitale pe suport pentru promovarea micilor afaceri online și a comerțului electronic transfrontalier, dar și pe inițiative de dezvoltare a competențelor digitale pentru cetățeni, perspectivele vor fi chiar mai bune. Ne așteptăm, de altfel, ca valoarea comerțului online să ajungă la 5 miliarde de euro până în 2020", a mai spus Florinel Chiș. Conform indicelui DESI (Digital Economic and Society Index), calculat de Comisia Europeană, rata digitalizării economiei, inclusiv în ceea ce privește serviciile publice și nivelul competențelor digitale este cea mai redusă în România prin comparație cu celelalte țări membre ale Uniunii Europene, dar cu potențial uriaș de creștere. În februarie 2015, însă, România a adoptat Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România 2020, în scopul îmbunătățirii infrastructurii și a serviciilor digitale în România, se menționează în comunicat. Lansată în 2010, Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) reprezintă magazinele online din România și susține interesele membrilor săi. ARMO a elaborat Codul de Bune Practici ale Magazinelor Online și un program de atestare a magazinelor online din România, în conformitate cu acest Cod de Bune Practici.

Peste 70% dintre românii din mediul urban vor să facă achiziții de Black Friday

Aproape trei sferturi (71%) dintre românii din mediul urban vor să cumpere produse de Black Friday în acest an, iar 44% dintre aceștia au în plan să plătească online achizițiile făcute, potrivit unui studiu efectuat de platforma online iVox, la solicitarea companiei clujene Blugento, specializată în furnizarea de soluții de e-commerce. Potrivit studiului, 87% dintre români spun că nu s-au aflat niciodată în situația de a returna produsele cumpărate de Black Friday. Totodată, 43% dintre respondenți nu și-au stabilit o listă de produse pe care vor să le cumpere anul acesta de Black Friday și vor decide după ce vor analiza ofertele magazinelor. De altfel, oferta și reducerile sunt definitorii și pentru cei care au deja o listă de cumpărături (43% dintre respondenți). ”Referitor la bugetul românilor pentru achizițiile de Black Friday, 29% au pus de-o parte între 200 și 500 de lei, 25% între 500 și 1.000 de lei, 13% între 1.000 și 1.500 de lei, iar 9% între 1.500 și 3.000 de lei”, se arată în studiu. Studiul relevă totodată o deschidere mai mare a românilor față de plățile online, în măsura în care numărul celor care vor să achite produsele comandate online, prin card bancar, a crescut semnificativ în ultimii ani. Astfel, aproape 60% dintre respondenți menționând că au încredere mai mare în plata online cu cardul în prezent, decât acum un an. ”Tot mai mulți români înțeleg avantajele plăților online cu cardul. De aceea nivelul de încredere în această modalitate de plată a crescut în ultima perioadă. Este o tendință ce se va amplifica, sprijinită și de campaniile de susținere a plăților online ale marilor magazine din comerțul electronic și de procesatorii de plăți. Chiar și așa, analizând întreaga industrie locală de ecommerce, aproximativ 50% dintre magazinele online nu au încă integrat un modul de plăți online care să le permită clienților acestora să achite comezile prin Internet, cu cardul”, a declarat directorul general al Blugento, Sandu Băbășan. Printre beneficiile apreciate de românii care fac plăți online cu cardul sunt rapiditatea tranzacției online (31%), confortul plăților în sine (29%) și ușurința în folosirea sistemului de plăți (18%). Aproape 80% dintre românii din mediul urban sunt familiarizați cu plățile online, ei folosind pentru achiziția produselor comandate pe Internet, cel puțin o dată această modalitate de plată. Studiul „Încrederea românilor în plățile online” a fost realizat în perioada 3 – 9 noiembrie 2017 pe un eșantion de 1.839 de respondenți majori, din mediul urban.

Olandezii de la Damen au verde pentru preluarea Daewoo Mangalia

Consiliul Concurenței a anunțat ieri că a autorizat tranzacția prin care B.V. Holding Maatschappij Damen din Olanda preia Daewoo Mangalia Heavy Industries și Daewoo Mangalia Human Resources Management. ”Autoritatea de concurență a evaluat operațiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilității acesteia cu un mediu concurențial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurențiale, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice. Analiza Consiliului Concurenței a condus la concluzia că operațiunea de concentrare economică nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața națională sau pe o parte a acesteia”, informează un comunicat al autorității de concurență. B.V. Holding Maatschappij Damen, Olanda, furnizează servicii de management filialelor din Grupul Damen. Grupul Damen activează la nivel internațional în domeniul în construcției, întreținerii și reparării navelor. Daewoo Mangalia Heavy Industries SA desfășoară în principal activități de construcție, reparație și conversie de nave. Daewoo Mangalia Heavy Industries deține, la rândul său, 100% din capitalul social al societății Daewoo Mangalia Human Resources Management, a cărei activitate constă, în principal, în punerea la dispoziție către Daewoo Mangalia a forței de muncă pentru șantier. Decizia Consiliului Concurenței va fi publicată pe site-ul instituției după eliminarea informațiilor confidențiale.

Andreea Paul: România este cea mai modestă economie inovatoare a Uniunii Europene

România este cea mai modestă economie inovatoare a Uniunii Europene, cu cea mai accentuată viteză de deteriorare a performanțelor, a declarat, marți, Andreea Paul, președinte al INACO - Inițiativa pentru Competitivitate. "România este cea mai modestă economie inovatoare din UE și are cea mai accentuată viteză de deteriorare a performanțelor inovatoare din UE. La jumătatea anului, Comisia Europeană ne spune că această capacitate de inovare a României a scăzut cu 14% față de anul anterior. Alte țări își îmbunătățesc aceste perspective, marea majoritate", a spus Paul. Potrivit acesteia, cheltuielile alocate de România pentru cercetare și dezvoltare sunt sub un sfert din media europeană și jumătate față de cele din Bulgaria. "Ne poziționăm pe penultimul loc ca pondere în PIB după Cipru în Uniunea Europeană. În prezent, România a alocat cele mai mici cheltuieli publice pentru cercetare-dezvoltare din 2000 încoace. Am ajuns la 0,3% din PIB. Tendința este total divergentă, din 2008 până în prezent, față de Uniunea Europeană. În UE alocările publice cresc anual constant. La noi, scade numărul de cercetători, în timp ce în UE crește", a explicat oficialul INACO. Ea susține că România a pierdut un sfert din cercetători în ultimul deceniu. "Noi am pierdut cam un sfert, aproximativ 5.500 de cercetători, în ultimul deceniu. Nicio grijă, ni-i ciugulește UE cu alte țări mai dezvoltate sau nu decât România, dar care pun preț pe cercetătorii români. Crește, în schimb, numărul de brevete românești înregistrate la Oficiul European la circa 100 anual, dar față de 20-25 acum zece ani ai tendința să te bucuri. Ne bucurăm, stăm de 5 ori mai bine decât în 2006, dar, când mă uit la performerul european, unde Germania reușește de 2.000 de ori mai mult decât noi, parcă am frisoane când citesc această cifră", a arătat Andreea Paul. INACO — Inițiativa pentru Competitivitate a organizat, marți, la Academia de Studii Economice (ASE), o dezbatere publică pe tema susținerii inițiativelor inventatorilor români și a domeniilor în care inventica ar putea susține, la rândul ei, economia românească.

Biriș: Codul Fiscal a fost modificat de 20 de ori în doi ani; 2017

Codul Fiscal a fost modificat de 20 de ori în doi ani, iar din punct de vedere fiscal anul 2017 este un coșmar, a declarat, marți, fostul secretar de stat în Ministerul Finanțelor Gabriel Biriș. "Codul acesta fiscal, Legea 227 (Legea 227/2015 — n. r.) și, atenție, vorbesc doar de Codul fiscal, nu și de Codul de procedură fiscală, care are probleme poate și mai mari decât Codul fiscal, a fost modificat de patru ori înainte să intre în vigoare, unele modificări fiind semnificative. În total, în doi ani, a fost modificat prin 20 de ordonanțe de guvern, ordonanțe de urgență de guvern, legi de modificare a Codului fiscal sau legi de aprobare a ordonanțelor sau ordonanțelor de urgență. Avem nu numai modificări, dar avem deja modificări ale modificărilor în doi ani de zile. Anul 2017 este, din punct de vedere fiscal, un coșmar. Lucrez de 22 de ani, 23 în curând, în condițiile în care toată profesia are 25 de ani în România. În 23 de ani nu îmi aduc aminte de un an mai rău în fiscalitatea românească decât anul acesta", a afirmat Gabriel Biriș. Potrivit acestuia, pe textul OUG nr. 79/2017 de modificare a Legii 227/2015 privind Codul fiscal nu au existat întâlniri la Ministerul de Finanțe.

Hidrogenul poate face planeta mai verde

Utilizarea în creștere a hidrogenului pentru generarea de electricitate, căldură, precum și în transporturi și industrie ar putea asigura o cincime din reducerea emisiilor de dioxid de carbon necesară pentru limitarea încălzirii globale la un nivel sigur, până în 2050, potrivit unui raport al Consiliului Hidrogenului, transmite Reuters. Pentru încurajarea utilizării hidrogenului în industrie, Toyota și Air Liquide au ajutat la înființarea Hydrogen Council, o organizație mondială care și-a început activitatea în ianuarie. Între cei 27 de membri se află constructorii auto Audi, BMW, Daimler, Honda și Hyundai și producători de energie precum Shell și Total. Potrivit consiliului, utilizarea hidrogenului în transporturi, generarea de energie, stocarea de energie, industrie, încălzire și electricitate ar putea reduce emisiile anuale de carbon cu 6 miliarde de tone, până în 2050. ”Astfel ar contribui cu aproximativ 20% din reducerea de emisii de carbon necesară pentru limitarea încălzirii globale la 2 grade Celsius în acest secol”, se arată în raportul organizației, publicat la o conferință pe tema climei organizată de Națiunile Unite la Bonn. Pentru a respecta limita de 2 grade convenită la Paris în 2015, națiunile lumii trebuie să reducă emisiile de carbon cu 60% până în 2050.

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Sectorul construcțiilor a scăzut în septembrie cu 14,5%

Lucrările de construcții au înregistrat în luna septembrie a acestui an o scădere cu 14,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, afectate de declinul lucrărilor de infrastructură și de construcții nerezidențiale, în timp ce construcția de locuințe a avansat semnificativ, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). În septembrie, lucrările de infrastructură au înregistrat cel mai pronunțat declin, dar construcția de locuințe a crescut substanțial. ”Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut la construcțiile inginerești cu 26% și la clădirile nerezidențiale cu 24,9%. Creșteri au fost la clădirile rezidențiale cu 66,3%”, se arată în comunicatul INS. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la următoarele elemente de structură: lucrările de reparații capitale cu 29,7%, lucrările de întreținere și reparații curente cu 27,6% și la lucrările de construcții noi cu 6,7%. În primele nouă luni, volumul lucrărilor de construcții a scăzut pe total ca serie brută, cu 6,5%, față de aceeași perioadă a anului trecut, în contextul în care lucrările de infrastructură au înregistrat cea mai mare scădere.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.