Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Circa 2.000 de turiști își vor petrece Revelionul în hotelurile de la mare

Ziarul de Vrancea
12 dec 2017 697 vizualizări

Tarifele în hotelurile de la mare pentru un sejur de trei nopțI este cuprins între 8 de lei și 4.000 de lei pe o cameră

Un număr de aproximativ 2.000 de turiști, cu peste 10% mai mulți decât anul trecut, se vor caza și își vor petrece Revelionul în hotelurile de la mare, unde pentru trei nopți, plus masa festivă dintre ani, plătesc între 978 de lei și 4.000 de lei pe o cameră, potrivit estimărilor Litoralulromanesc.ro, cea mai mare agenție care trimite turiști români pe litoralul autohton. ”Cele mai scump hotel de Revelion de pe litoral, Iaki, a fost și primul care a vândut toate locurile”, spun oficialii Litoralulromanesc.ro, într-un comunicat. Aceștia afirmă că, în ultimii ani, a devenit din ce în ce mai evidentă tendința unei categorii de turiști români de a-și cumpăra pachete de Revelion în hotelurile de la mare, care includ, în general, trei sau patru nopți de cazare cu demipensiune sau pensiune completă, plus cină festivă în noaptea dintre ani. ”În acest an, 12 hoteluri au lansat la vânzare, încă din septembrie, pachete de Revelion care includ în jur de 2.500 de locuri în camere, plus cina festivă. Până acum s-au vândut 60% din aceste locuri, iar din estimările Litoralulromanesc.ro, de Revelion se vor caza în hotelurile de la mare în jur de 2.000 de turiști, cu 10% mai mulți decât anul trecut”, se mai arată în comunicat. De altfel, pentru Revelionul trecut, hotelierii de la mare scoseseră pe piață în jur de 2.200 de locuri. Unele hoteluri sunt deja ocupate în totalitate, precum Iaki sau Mirage. Cele mai ieftine camere sunt la un hotel de trei stele din Eforie Nord, de trei stele, 459 de lei pe cameră pentru un pachet de trei nopți cu mic dejun, urmate de hoteluri din Mamaia, de patru stele, unde un pachet de trei nopți cu pensione completă, plus cină festivă de Revelion, costă 978 de lei. Cel mai nou hotel de cinci stele de pe Litoral, Phoenicia Royal din Năvodari, a scos la vânzare pachete de trei nopți, pensiune completă și cină festivă cu 532 de euro pe cameră. Cele mai scumpe pachete se găsesc la un hotel de patru stele  din Venus - 2.725 de lei pentru patru nopți de cazare all inclusive, în timp ce la un hotel de cinci stele în Mamaia prețul este de 3.060 de lei pe cameră, trei nopți de cazare și cină festivă. "În această perioadă turiștii pot face plimbări pe faleza stațiunii Mamaia, în centrul vechi al Constanței sau pe faleza Cazinoului din Constanța. Pot alege să-și petreacă timpul în spa-urile hotelurilor de pe litoral, cu masaje relaxante sau tratamente ce se regăsesc doar pe litoralul românesc. Serile pot fi petrecute în restaurantele hotelurilor care pregătesc spectacole și seri tematice", a declarat Ștefan Necula, director al portalului Litoralulromanesc.ro.

VESTE BUNĂ: Indicele Robor la 3 luni a rămas la nivelul de 2,15%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a rămas la nivelul de 2,15%, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.  Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.  Luni, acesta a rămas la același nivel atins vineri, 2,15%. Indicele Robor la 6 luni a rămas marți la valoarea de luni, 2,31%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piața interbancară, iar creșterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei. Evoluția dobânzilor pe piața monetară este de obicei corelată cu evoluția randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie și în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an. Dobânzile au reintrat pe o traiectorie ascendentă de la finalul lunii octombrie 2016, chiar dacă s-au oprit, o lungă perioadă, între 0,8% și 0,9%, pentru Robor la 3 luni.

PARADOX: Energia s-a ieftinit la bursă, dar tarifele pentru consumatori nu au scăzut

Prețul energiei pe bursă este mult mai mic decât în alte perioade ale anului și, cu toate acestea, tarifele finale plătite de consumatori la electricitate nu au scăzut, a declarat, marți, ministrul Energiei, Toma Petcu, în comisiile parlamentare de specialitate reunite pentru a aviza bugetul pe 2018 al ministerului. "Ministerul Energiei nu este autoritate de stabilire a prețurilor, dar am atras atenția celor de la ANRE (Autoritatea de Reglementare în Energie — n.r.), de fiecare dată când au decis majorări, dacă acestea sunt fundamentate. Putem să ne uităm pe piața de tranzacții zilnice, pentru că de acolo au venit majorările, acum în această perioadă prețurile sunt mult mai mici decât în alte perioade ale anului, dar acest lucru nu se vede și în tarife", a spus Petcu, răspunzând la întrebarea unui parlamentar. Potrivit acestuia, consumatorii casnici pot găsi oferte mai bune dacă încheie contracte pe piața liberă. Ministrul a amintit și de faptul că ministerul și ANRE au decis să realizeze un control amplu, inclusiv pe teren, în ceea ce privește investițiile făcute de companiile energetice, pe marginea cărora aceste companii au cerut majorări de tarife. Parlamentarii din comisii au avizat bugetul pentru 2018 al Ministerului Energiei cu 37 de voturi pentru, 7 împotrivă și 4 abțineri. Potrivit proiectului de buget, Ministerul Energiei va primi anul viitor 583,3 milioane lei, cu 36% mai puțin decât în acest an. Tot marți, s-au finalizat și licitațiile pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU) pentru primul trimestru al acestui ai, iar OPCOM, operatorul pieței de energie, a publicat prețurile de închidere, care sunt în creștere pe toate intervalele orare. Astfel, pentru energia livrată în bandă, între orele 1:00 — 24:00, prețul va fi de 245 de lei pe MWh, cu 6,5% mai mare decât în trimestrul patru din acest an. Prețul pentru intervalul orar 8:00 — 24:00 va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru vârf de consum, adică între orele 18:00 și 22:00, prețul va fi de 302 lei pe MWh, în creștere cu 13%. De la 1 ianuarie, piața de energie va fi complet liberalizată, iar populația care până acum era în regim reglementat va primi energie la prețurile la care se închid licitațiile pe PCSU

Instrumentele agențiilor de spionaj ajung pe mâna hackerilor

Numărul instrumentelor dezvoltate de agențiile guvernamentale care ajung pe mâna răufăcătorilor va crește în 2018, iar atacurile de tip ransomware vor deveni și mai periculoase, potrivit unui raport publicat marți de producătorul român de soluții de securitate cibernetică Bitdefender. Totodată, după mai mulți ani în care s-au concentrat pe utilizatori obișnuiți, dezvoltatorii de amenințări informatice își vor îndrepta atenția mai ales către ținte din rândul companiilor și rețelelor de calculatoare. ”Cele mai multe amenințări vor avea capacitatea de a se multiplica de la un calculator la celălalt, fără implicarea utilizatorului, pentru a cauza pagube cât mai mari, la fel ca în cazul WannaCry. Numărul de fișiere atașate mailurilor de tip spam va crește, mai ales al celor scrise în limbaje de programare precum PERL sau Python”, se arată în comunicat. În plus, pe măsură ce migrarea la sistemul de operare Windows 10 va deveni tot mai răspândită, se va intensifica și numărul atacurilor operate fără fișiere ce folosesc în mod abuziv utilitarele din sistemul Linux pentru Windows, potrivit Bitdefender. ”Sute de mii de terminale din companii și instituții publice din întreaga lume au fost lovite în luna mai de amenințarea WannaCry, care folosea o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului de operare Windows. Despre vulnerabilitatea MS17-010, denumită și EternalBlue, s-a vorbit pentru prima oară în aprilie, ca parte dintr-o campanie mai amplă de sustragere de date de către Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA)”, se arată în raport.

Prețurile au luat în avânt puternic anul acesta

Rata anuală a inflației, care măsoară evoluția prețurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna noiembrie la 3,23%, cel mai înalt nivel din august 2013, când a fost 3,67%, în condițiile în care ouăle s-a scumpit cu 29,2% în noiembrie față de octombrie, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). În luna octombrie, rata anuală a inflației a fost de 2,63%, în creștere față de septembrie, când a fost 1,77%. Datele INS arată că prețurile de consum au crescut în noiembrie, în medie, cu 0,66% comparativ cu luna octombrie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 0,57%, în medie, față de luna octombrie, prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,86%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 0,33%. Comparativ cu noiembrie 2016, prețurile alimentelor au crescut în noiembrie 2017 cu 3,88%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 4,12%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 0,1%. Față de luna octombrie 2017, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în noiembrie 2017, la ouă (29,2%), unt (6,92%) și combustibili (2,78%). La finalul anului 2016, rata anuală a inflației a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflației a înregistrat valori negative. 

Carburanții vor deveni din ce în ce mai scumpi

Cotația petrolului Brent a urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani și jumătate, în urma informațiilor că o conductă importantă din Marea Nordului va fi închisă timp de mai multe săptămâni pentru reparații, transmite MarketWatch. Prețurile petrolului sunt susținute și de datele economice pozitive, care alimentează așteptările referitoare la cererea de petrol, compensând o parte din temerile legate de creșterea producției în Statele Unite. Petrolul Brent cu livrare în februarie a cost cotat în creștere cu 1,19 dolari, respectiv cu 1,9%, la 64,59 dolari pe baril, pe platforma ICE Futures Europe. La bursa de mărfuri din New York, petrolul West Texas Intermediate, cu livrare în ianuarie, a avansat cu 49 de de cenți, respectiv cu 0,9%, la 57,85 dolari pe baril, după ce săptămâna trecută cotația sa a coborât cu aproximatv 1,7%. Conducta Forties, care transportă petrol din Marea Nordului la o rafinărie din Scoția, ar putea fi închisă pentru circa trei săptămâni după descoperirea unei fisuri, săptămâna trecută, potrivit BBC News.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.