Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ciolacu vorbește despre un nou pachet de măsuri pentru populație: Este obligatoriu!

Ziarul de Vrancea
15 aug 2022 519 vizualizări

Șeful PSD susține însă că compensarea cu 50 de bani a prețului la combustibil nu mai este oportună

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, marți, despre pregătirea unui nou pachet de măsuri pentru sprijinirea populației, că este obligatoriu, după ce va fi analizată puterea de cumpărare, în urma datelor INS. Despre compensarea cu 50 de bani a prețului la combustibil, liderul PSD a spus că acest moment s-a intrat într-o zonă predictibilă și nu crede că mai este oportun. ”Eu cred că este obligatoriu, după ce vom vedea puterea de cumpărare. Acum s-au cam reglat și prețurile la combustibil, să vedem (..) componenta de la INS, o să vină tot energia aproape peste 50%, influența avută în coeficientul de inflație, care ați văzut că s-a stopat și chiar a scăzut, deci am intrat pe alt trend. Categoric, vor trebui luate și alte măsuri”, a spus Ciolacu, precizând că important este trendul. Liderul PSD a mai spus că influența în prețurile alimentelor se datorează și secetei. ”Iarăși este o emoție, fiindcă totuși mâncăm din producția din primăvară, dar o să se regleze”, a mai spus el. Despre păstrarea măsurii privind compensarea cu 50 de bani a prețului la carburanți, Marcel Ciolacu a arătat că nu a avut această discuție. Întrebat dacă impactul aceste măsuri a fost unul bun, el a răspuns: ”A fost o măsură pe care a luat-o Guvernul, într-un moment nu neapărat de de scumpiri foarte mari, dar de emoție”. ”În acest moment s-a intrat într-o zonă predictibilă și eu nu cred că mai este oportună”, a spus el. 

CEC Bank și-a înjumătățit profitul net în prima jumătate a anului

u instituteția bancară a înregistrat un profit net estimat, neauditat, de 110,8 milioane de lei în primul semestru din 2022

CEC Bank a înregistrat un profit net estimat, neauditat, de 110,8 milioane lei în primul semestru din acest an, aproape la jumătate față de cel raportat în primul semestru al anului trecut. Comparativ, CEC Bank a raportat un profit net preliminar de 208,4 milioane de lei în primele șase luni din 2021. ”CEC Bank a înregistrat un profit net estimat, neauditat, de 110,8 milioane de lei în primul semestru din 2022. Banca a continuat să-și consolideze poziția pe piață și a înregistrat o creștere a activelor până la 53,3 miliarde de lei - plus 20% față de perioada similară a anul trecut”, anunță banca. Veniturile nete din dobânzi si comisioane, au crescut cu 20,5% față de perioada similară a anului trecut, până la 1,2 miliarde de lei, în condițiile în care, ratele bonificate pentru depozite au crescut într-un ritm mai accelerat decât cele pentru credite. De exemplu, în ultimul trimestru, CEC Bank majorat dobânda la sursele atrase de la populație de la 3% la 7% la depozitele pe un an, în timp ce creșterea dobânzilor la credite a fost mult mai redusă: IRCC a crescut de la 1,86% la 2,65%/an. Valoarea investițiilor realizate în primele șase luni ale anului se ridică la 35,3 milioane de lei, din care peste 70% vizează investiții în sisteme IT. ”Pentru economie și sistemul bancar, trimestrul doi a fost unul dintre cele mai provocatoare din ultimul deceniu. Inflația crește la niveluri record – în SUA și Anglia atingând un nou maxim înregistrat în ultimii 40 de ani. La nivel global trendul dobânzilor s-a reversat brusc și de la dobânzi minime istorice anul trecut, acestea sunt acum pe un trend de creștere accelerată. CEC Bank a demonstrat că se poate adapta rapid la noile provocări în contextul presiunilor inflaționiste, coroborate cu o scădere a lichidității de pe piață. Am continuat să finanțăm economia – cu credite noi, în valoare de peste 5,5 miliarde lei acordate în primul semestru și să ne consolidăm poziția pe piață. În același timp, am crescut accelerat dobânzile la depozite, până la niveluri de 7,7% pe an deoarece considerăm că trebuie să avem o abordare corectă în fața deponenților. Deocamdată nu vedem o creștere a creditelor neperformante și nu ne-am confruntat cu un volum semnificativ de cereri de amânare la plată și continuăm să stăm aproape de anteprenori și clienți pentru a-i ajuta să depășească perioadele dificile. Urmărim cu atenție evoluțiile macroeconomice și semnalele din piață și suntem pregătiți să răspundem rapid”, a declarat Bogdan Neacșu, președinte CEC Bank. Creditele în sold, la valoare brută acordate clienților, se ridică la 29,3 miliarde de lei, în creștere cu 20% față de perioada similară din 2021. Depozitele atrase de la clienți au crescut cu 28,3% față de sfârșitul primului semestru al anului trecut, până la 47,5 miliarde de lei. CEC Bank a raportat totodată peste 27.000 de credite noi în primul semestru din 2022, cu o valoare cumulată de peste 5,5 miliarde de lei și 1,5 miliarde de lei – credite de investiții pentru companii.

Indicele ROBOR la trei luni a coborât ușor la 7,96% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, continuă să scadă, marți ajungând la 7,96%, de la 7,98% pe an, în ziua precedentă, conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 8,12% pe an, de la 8,13% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni s-a menținut la nivelul de 8,27% pe an, consemnat și vineri. În ceea ce privește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare față de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%. În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanța 19/2019 a stabilit indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat săptămâna trecută, la conferința de prezentare a Raportului asupra inflației, că băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR și s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară, "Aici iarăși cred că e nevoie de unele explicații. De regulă, între rata de politică monetară și ROBOR există o corelație. Deci, ROBOR-ul se mișcă în apropierea ratei de politică monetară și este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Națională și cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanță și overnight. Și ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două, pentru că aici se pot finanța și băncile și așa mai departe. De mai bine de 4 - 5 luni s-a decuplat ROBOR-ul. Așa ca să mă exprim mai pe înțelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat, e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piață. Și piețele au tendința aceasta să supra-reacționeze. Așa funcționează piețele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt și alți termeni: overshoot/undershoot. Deci, găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme", a spus Mugur Isărescu.

Fondul Third Point a dezvăluit o participație de un miliard de dolari la Walt Disney

Fondul de hedging Third Point a dezvăluit luni o participație de aproximativ 1 miliard de dolari la Walt Disney și a declarat că intenționează să preseze compania media să facă o serie de schimbări, de la separarea canalului de sport prin cablu ESPN până la răscumpărarea de acțiuni și adăugarea de noi membri în consiliul de administrație, transmite Reuters. Investitorul miliardar Daniel Loeb, care conduce Third Point, a făcut schimbare radicală față de Disney când și-a construit o nouă participație la companie în trimestrul al doilea, la puțin timp după ce și-a vândut acțiunile deținute la aceasta cu câteva luni mai devreme, când temerile legate de creșterea prețurilor și de majorări mai rapide ale ratelor dobânzilor au declanșat vânzări semnificative.  Acum, Third Point, deținând aproximativ 0,4% din compania cunoscută pentru parcurile sale tematice și filmele precum !Aladdin” și ”Frozen”, a revenit cu laude pentru CEO-ul companiei, Robert Chapek, și o listă de inițiative pe care el și consiliul ar trebui să le urmeze pentru a stimula creșterea. ”Încrederea noastră în traiectoria actuală a Disney este astfel încât, în ultimele săptămâni, am răscumpărat o participație semnificativă din companie", i-a scris Loeb lui Chapek într-o scrisoare văzută de Reuters. Loeb a scris scrisoarea după ce Disney a declarat că profitul trimestrial a crescut cu 50% și abonamentele sale de streaming le-au depășit pe cele ale Netflix. Chapek a rezistat criticilor de la Hollywood cu privire la o dispută din 2021 cu Scarlett Johansson, vedeta filmului Marvel ”Văduva Neagră”, și o furtună politică cu privire la răspunsul companiei la o nouă lege a educației din Florida, unde compania are aproximativ 80.000 de angajați. Disney a tăcut inițial cu privire la măsura care limitează discuțiile la clasă despre identitatea de gen și orientarea sexuală, provocând critici din partea acelei comunități și a unor angajați. Ulterior, a condamnat legea, determinându-l pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, să critice ”Woke Disney”.

ONRC: 7.190 de firme și-au suspendat activitatea în primul semestru din 2022

Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea în primele șase luni din 2022 a fost de 7.190, în creștere cu 18,98% comparativ cu aceeași perioadă din 2021, conform datelor publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe companii care și-au suspendat activitatea în intervalul menționat au fost din București, respectiv 740 (în creștere cu 12,29% față de primul semestru din 2021), Capitala fiind urmată de județele Cluj, cu 355 firme suspendate (în creștere cu 8,56%), Iași - 326 firme (plus 34,16%) și Neamț - 290 (plus 27,19%). La polul opus, cele mai puține suspendări au fost consemnate în județele Ialomița - 41 (în scădere cu 8,89% față de prima jumătate a anului trecut), Tulcea - 55 (plus 22,22%) și Covasna - 58 (-3,33%). Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de suspendări s-a înregistrat în primele șase luni în comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, respectiv 2.075 (plus 22,20%), alte activități de servicii - 730 suspendări (plus 7,04%) și în activități profesionale, științifice și tehnice - 642 suspendări (plus 34,31%). 

Prețurile petrolului au scăzut luni cu circa 3 dolari pe baril

Prețurile petrolului au scăzut luni cu circa dolari pe baril, după ce date economice dezamăgitoare din China au reînnoit îngrijorările cu privire la o recesiune globală, care ar fi de așteptat să reducă cererea de combustibil, transmite Reuters. Contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 3,05 dolari, sau cu 3,1%, la 95,10 dolari pe baril, după ce vineri au închis în declin cu 1,5%. Țițeiul american West Texas Intermediate a coborât cu 2,69dolari, sau cu2,9%, la 89,41 dolari, după o scădere de 2,4% în sesiunea precedentă. Contractele futures Brent s-au apropiat de cel mai scăzut nivel de când Rusia trimite trupe în Ucraina, pe 24 februarie, în timp ce contractele futures WTI au atins cel mai redus nivel luni de la începutul lunii februarie. O componentă deteriorată a unei conducte de petrol care a perturbat producția la mai multe platforme offshore din Golful Mexic al SUA a fost reparată vineri seara, determinând producătorii de petrol să reactiveze o parte din producția oprită, a declarat săptămâna trecută un oficial din Louisiana.

TikTok lansează o funcție text-to-image

Cea mai nouă facilitate a platformei chinezești Tik Tok folosește inteligența artificială pentru a genera automat imagini pe baza descrierilor textuale. Algoritmii text-to-image au făcut mari progrese în ultimii ani și mai multe companii, inclusiv Google și OpenAI, lucrează la sisteme proprii care să genereze cât mai fidel imagini plecând de la descrieri textuale. O funcție similară, pe care TikTok o numește “AI greenscreen”, este acum disponibilă în cadrul aplicației mobile a platformei sociale și poate fi folosită pentru a genera fundaluri pentru înregistrările video. La prima vedere, aceasta nu pare foarte avansată și nu reproduce cu mare fidelitate descrierile textuale introduse de utilizatori, ci, mai degrabă, face o abstractizare folosind culori foarte vii. Este posibil ca aceasta să fie și intenția companiei chineze. Un instrument text-to-image foarte performant lăsat la îndemâna a milioane de utilizatori ar fi putut fi abuzat. Unii ar fi putut încerca să creeze imagini violente sau pornografice, ceea ce ar fi generat alte probleme pentru platforma socială. Chiar și așa, faptul că o platformă socială atât de populară precum TikTok a ajuns să ofere o soluție text-to-image arată că tehnologia, care până nu demult era de domeniul imaginației, începe să devină mainstream.

Walmart a convenit un acord cu Paramount Global

Walmart a convenit să încheie un acord cu Paramount Global pentru a oferi serviciul de streaming Paramountplus  abonaților programului de abonament al retailerului, a scris Wall Street Journal (WSJ), citând persoane familiare cu discuțiile, transmite Reuters. Walmart și Paramount nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de comentarii. Abonamentul Walmartplus  costă 12,95 dolari pe lună și include transport gratuit la comenzi și reduceri la combustibil, precum și un abonament gratuit de șase luni la serviciul de muzică premium Spotify Directori ai Paramount, Walt Disney și Comcast, care operează mai multe servicii de streaming importante, au discutat în ultimele săptămâni cu Walmart despre includerea divertismentului prin streaming în serviciul de membru al gigantului retail, potrivit unui articol al New York Times de săptămâna trecută.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.