Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Ceva se întâmplă cu economia. Căderi pe linie la toate bursele din lume

Ziarul de Vrancea
5 feb 2018 788 vizualizări

în tot acest timp, consilierul guvernatorului BNR susține că suntem în fața unei necunoscute și așteptăm efectele, dar nu vine criza u “nu este cădere, este corecție”, mai spune acesta u un mesaj asemănător a promovat și ministrul Justiției u în urmă cu zece ani, autoritățile din România inclusiv voci din BNR, au avut inițial aceeașI reacție

Scăderile de pe piețele internaționale reprezintă o necunoscută ale cărei efecte vor fi observate în zilele următoare, dar nu va veni o criză, aceste contracții reprezentând o corecție, nu o cădere, a declarat, ieri, consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Adrian Vasilescu. Bursele din întreaga lumea au înregistrat marți a doua zi de scădere consecutivă. Vasilescu nu consideră că aceste scăderi reprezintă un semnal al venirii crizei. ”Întotdeauna o astfel de afirmație este periculoasă pentru că și Primul Război Mondial a început în zile senine, piețele internaționale nu se așteptau să înceapă războiul. Și o criză poată să înceapă, aparent din senin, dar acum nu vine criza. Ce se întâmplă pe piața americană este legat de evenimentele din aceste zile. În primul rând, este schimbată conducerea Fed. (...) Toată lumea se așteaptă la creșterea dobânzilor în Statele Unite. Încă din vară vorbim de creșterea dobânzilor în toată lumea și în primul rând în Statele Unite, că de acolo se dă semnalul. De 111 ani, toate crizele au venit de acolo, din Statele Unite”, a afirmat Vasilescu, pentru Digi24. Consilierul guvernatorului BNR a atras atenția că aceste scăderi vin pe fondul creșterii consumului și a inflației. ”Au crescut salariile, a scăzut șomajul, și acesta este un semnal pentru creșterea consumului. Consumul mai mare aduce inflație, este clar că va fi inflație. Inflația mai mare va aduce dobânzi mai mari. Investitorii au început să vândă ca să-și conserve banii. Efectele se răsfrâng asupra întregii planete. Suntem în fața unei necunoscute și așteptăm efectele în zilele următoare. Dar, repet, nu vine criza”, a afirmat Vasilescu. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marți, referitor la căderea piețelor bursiere, că acest lucru nu afectează România, adăugând că investitorii sunt interesați de economia românească, având în vedere împrumutul de două miliarde de euro pe care l-a făcut țara noastră. „Teoretic, orice poate să afecteze, într-un fel sau altul. Partea bună este, și preiau ca mesaj pozitiv ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Ministerul de Finanțe, am avut un împrumut de două miliarde de euro, ceea ce arată foarte clar interesul investitorilor față de piața din România, față de economia din România, mai ales pe termen lung, ăsta e un mesaj important. Al doilea, structura acelor investitori – sunt investitori din țări precum Germania, Austria, UK, din America. La fel, costurile sunt unele foarte avantajoase. Sunt trei chestiuni care arată foarte clar încrederea investitorilor străini în economia României pe termen lung, ceea ce contează. Nu, nu ne afectează, ăsta e punctul meu de vedere”, a răspuns Teodorovici, întrebat dacă România este afectată de căderea burselor.

Scăderi importante la toate bursele din lume

Cele mai mari burse din Uniunea Europeană (UE) au deschis ziua de ieri cu scăderi și de peste 3%, după contracțiile de pe piețele asiatice și americane, informează Bloomberg. Astfel, indicele Bursei de la Frankfurt, DAX, avea în deschidere un minus de peste 3% față de luni. Scăderi asemănătoare au înregistrat și bursele din Londra, Paris, Milano și Madrid. Indicele Bursei de la București, BET, a deschis ziua de tranzacționare cu o scădere de circa 3%. Bursele din Asia înregistrează marți o nouă zi de scădere, după ce piețele din Statele Unite au înregistrat luni cea mai mare contracție din 2011. Indicele Dow Jones Industrial a scăzut luni cu circa 5%, iar S&P 500 și Nasdaq Composite cu circa 4%. Volatilitatea crescută de pe piețe a determinat o reacție inclusiv din partea Casei Albe, care și-a exprimat îngrijorarea vizavi de aceste scăderi, dar s-a arătat încrezătoare în fundamentele economiei americane.

Bitcoin a scăzut cu peste 20%

Bitcoin a scăzut luni pentru a cincea zi consecutiv, cu peste 20%, sub nivelul de 7.000 de dolari pe unitate, pentru prima oară din noiembrie, iar alte monede digitale i-au urmat tendința, după ce banca britanică Lloyds s-a alăturat unui număr tot mai mare de instituții financiare care au interzis tranzacțiile cu criptomonede prin intermediul cardurilor de credit, transmite Bloomberg. Potrivit unui indice compozit calculat de Bloomberg, bitcoin, cea mai importantă monedă virtuală la nivel mondial, a scăzut luni, la New York, cu până la 16%, la 7.175 dolari pe unitate. Bitcoin s-a devalorizat cu peste 60% față de un nivel record de 19.511 dolari pe unitate atins în decembrie. Și alte monede virtuale au scăzut luni, între care Ripple cu până la 14%. Ethereum și litecoin s-au depreciat la rândul lor.

Avertisment dur! Privește milioane de salariați!

Florin Jianu (CNIPMMR): Aproape 2 milioane de angajați din privat au salariul mai mic, de la începutul anului. E haos

Aproape două milioane de angajați din mediul privat au salariul mai mic, de la începutul anului, în urma schimbărilor vizând trecerea contribuțiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat, a declarat marți Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR). ”Dacă e să tragem o concluzie, e un haos generalizat. Mediul public nu știe exact cum stau cu salariile, o să vedeți iarăși hotărâri de Guvern, ordonanțe de urgență, mediul privat nu știe cum se aplică în acest moment. Dacă e să ne uităm scriptic, în acest moment, aproape 2 milioane de angajați din mediul privat salariul mai mic, fără să luăm în calcul faptul că întreprinzătorii găsesc alte formule de premiere a salariaților”, a spus președintele CNIPMMR, Florin Jianu, în cadrul unei conferințe de presă. Salariile au scăzut în special în domeniul IT, care reprezintă 6% din PIB, spune Jianu. De asemenea, președintele Blocului Național Sindical (BNS), Dumitru Costin, afirmă că între 30.000 și 50.000 de angajați din sectorul public vor avea salarii nete reduse, în urma modificărilor legislative, în timp ce liderul Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, spune că sunt afectați 22.000 de funcționari. BNS va deschide procese colective împotriva angajatorilor care ”au abuzat de neștiința angajaților”, iar SNFP pregătește acțiuni de stradă, luând în calcul inclusiv declanșarea grevei generale. Președintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, marți, pentru News.ro, că pe fondul legii salarizării și al transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat există între 30.000 și 50.000 de bugetari care au pierdut din venituri începând din 1 ianuarie, iar mai mult de jumătate dintre salariații din mediul privat nu au obținut creșterea brutului de la angajator și au un venit net mai mic. Dumitru Costin a spune că nimeni nu poate răspunde acum cu precizie câți angajați au pierdut din venitul net, pentru că în sectorul bugetar nu toți salariații și-au încasat salariile pe luna ianuarie pentru a face o comparație cu cele din luna decembrie. ”Impactul real va fi clar în baza unor analize care vor fi finalizate undeva la jumătatea lunii martie, dar acum știm că între 30.000 și 50.000 de bugetari vor fi afectați”, a afirmat Dumitru Costin. Liderul BNS a explicat că există trei acte normative care au dus la reducerea veniturilor nete, respectiv Legea 153 (legea salarizării pentru personalul bugetar), Ordonanța 79, care vizează modificări la Codul fiscal și Ordonanța 82, care prevede renegocieri între angajator și angajat privind salariul brut, ultimele două afectând toată piața muncii.

Filmulețele cu pisici de pe internet reduc productivitatea muncii

Economiștii au fost nedumeriți în ultimii ani de un așa-numit ”paradox al productivității”, și anume faptul că revoluția digitală din ultimele patru decenii nu a avut ca rezultat o creștere puternică a productivității muncii, așa cum s-a întâmplat la începutul dezvoltării tehnologice, iar un sondaj efectuat de Microsoft arată că atenția angajaților este distrasă de mai mulți factori, între care filmulețele cu pisici, relatează Bloomberg. În multe dintre statele dezvoltate productivitatea muncii a stagnat de fapt, sau chiar a scăzut. Microsoft, care a devenit una dintre cele mai profitabile companii din lume promovând softurile de productivitate, a recunoscut, în urma publicării, luni, a sondajului efectuat în rândul a 20.000 de angajați europeni, că noua tehnologie digitală poate, în unele cazuri, să scadă productivitatea. În acest fel, Microsoft se alătură unui număr tot mai mare de companii și antreprenori din Silicon Valley care încep să pună sub semnul întrebării beneficiile sociale aduse de tehnologia pe care au susținut-o. Facebook a avertizat în decembrie că rețeaua sa de socializare poate, în unele cazuri, să provoace daune psihologice. Microsoft a identificat o serie de posibile motive pentru acest impact negativ, între care: angajații sunt prea distrași de fluxul constant de email-ui, notoficări, mesaje text și tweet-uri, pe lângă filmulețele virale cu pisici, pentru a se mai concentra perioade lungi de timp; angajații nu sunt familiarizați într-o măsură suficientă cu noua tehnologie, pentru a o utiliza în mod adecvat; sau angajații sunt epuizați nervos pentru că, lucrând și de acasă, prin intermediul dispozitivelor mobile, se simt conectați permanent la serviciu. Desigur, Microsoft nu afirmă că tehnologia afectează productivitatea în toate cazurile. În schimb, afirmă că impactul tehnologiei depinde în mare parte de cultura din interiorul unei afaceri. Acolo unde cultura digitală este puternică, productivitatea crește datorită tehnologiei, dar nu și în afacerile cu o cultură digitală slabă. Microsoft definește companiile cu o cultură digitală puternică ca fiind cele unde angajați sunt pegătiți corect pentru noile tehnologii și accesul la informații, managerii promovează adoptarea noilor tehnologii, iar directorii transmit angajaților cum se încadrează tehnologia în viziunea strategică a companiei.


Patronii de IMM-uri cer Guvernului să nu mai modifice Codul Fiscal până în 2020

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) solicită noului guvern predictibilitate, stabilitate și transparență, pentru atingerea obiectivelor mediului de afaceri prin nemodificarea Codului fiscal până la finalul mandatului în 2020 și prin stimularea investițiilor în incubatoare de afaceri, parcuri științifice/tehnologice și a parcurilor industriale prin Programul Național de Dezvoltare a Antreprenoriatului. CNIPMMR mai cere totodată înființarea băncii pentru IMM-uri, care să susțină creditarea IMM-urilor și a programelor speciale de creditare a micilor întreprinzători. ”Consiliul cere totodată debirocratizarea sistemului, astfel încât niciunui întreprizător să nu îi fie solicitat un act sau o informație pe care o altă instituție publică o deține”, spune președintele CNIPMMR, Florin Jianu. El afirmă că ar trebui implementat programul ”România digitală”, prin care toate taxele și impozitele către stat să fie plătite prin intermediul internetului. De asemenea, trebuie create fondurile de investiții/capital de risc, consideră oficialii CNIPMMR. ”Punerea în aplicare a cerințelor CNIPMMR va avea următoarele efecte: recuperarea decalajelor față de țările din UE, media UE fiind de 60 de IMM-uri la 1.000 locuitori; rezolvarea deficiențelor apărute în mediul de afaceri, prin schimbările repetate ale Codului Fiscal și restabilirea climatului favorabil pentru ușurința desfășurării afacerilor (în Doing Business 2018, România se află pe locul 45 întregistrând o scădere făță de anul 2017, când ocupa locul 36, la fel și în Global Entrepreneurship Index rankings 2017, locul 46, față de locul 42 în 2016)”, spun oficialii CNIPMMR. În prezent, implementarea Strategiei pentru dezvoltarea IMM-urilor Orizont 2020, arată că din 31 de măsuri au fost implementate 11: în 2014 - 6 măsuri; în 2015 și 2016 nicio măsură; în 2017 - 5 măsuri. ”Efectul major va fi plasarea României ca țara cu mediul antreprenorial cel mai atractiv din regiunea de sud-est a Europei”, subliniază reprezentanții CNIPMMR.

Înmatriculările de autoturisme au crescut cu 68,1%

Înmatriculările noi de autoturisme în România au crescut în al patrulea trimestru al anului trecut cu 68,1% față de aceeași perioadă din 2016, până la 170.566 de unități, ritm crescut față de al treilea trimestru, potrivit datelor publicate marți de către Institutul Național de Statistică (INS). În 2017, au fost înmatriculate 627.743 de autoturisme, cu 58,3% mai multe decât în 2016. În 2016, au fost înmatriculate 396.538 de autoturisme în România, în creștere cu 19,4% față de 2015, an în care s-au înmatriculat 332.223 de unități. În al treilea trimestru al anului trecut, înmatriculările noi de autoturisme în România au crescut cu 32,7% față de aceeași perioadă din 2016, până la 158.873 de unități. În trimestrul al patrulea din 2017, comparativ cu trimestrul corespunzător din anul 2016, înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au înregistrat creṣteri la toate categoriile, cea mai semnificativă fiind la categoria autoturisme cu 68,1%. ”În ceea ce priveṣte înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor au fost înregistrate creṣteri la autocamioane ṣi la remorci ṣi semiremorci cu 22,8% respectiv, cu 4% ṣi scădere la categoria autotractoare cu 13,5%. Față de trimestrul al treilea din 2017, în trimestrul al patrulea din 2017 înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au crescut cu 6,5%, iar înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul mărfurilor cu 5,4%”, se arată în comunicat. Datele publicate de INS includ înmatriculările cumulate de mașini noi și second-hand, fără a exista detalii legate de ponderea mașinilor noi sau de ocazie în totalul înmatriculărilor.

BNR le cere băncilor să evite monedele virtuale

Banca Națională a României (BNR) anunță, într-un comunicat transmis marți, că „descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale” a instituțiilor de credit, în scopul „evitării manifestării riscului reputațional”. „În scopul evitării manifestării riscului reputațional la nivelul instituțiilor de credit, Banca Națională a României, în calitatea sa de autoritate de supraveghere a acestora, descurajează orice fel de implicare în legătură cu monedele virtuale, inclusiv din perspectiva furnizării de servicii pentru entitățile care oferă servicii de investiții sau de tranzacționare a acestor monede”, precizează banca centrală.

În contextul evoluției schemelor de monede virtuale, inclusiv a riscurilor asociate acestora, Banca Națională a României își întărește, astfel poziția exprimată prin comunicatul emis în martie 2015, când atrăgea atenția asupra riscului ridicat de pierdere a sumelor investite în astfel de monede. Totodată, BNR semnalează o creștere a interesului populației față de monedele virtuale, în special Bitcoin, atât din perspectiva deținerii și tranzacționării acestora, cât și ca afacere. „Pe fondul lipsei reglementărilor și a lipsei supravegherii schemelor de monede virtuale, la nivel global, precum și a diversificării acestora, s-au amplificat riscurile financiare și reputaționale la nivelul deținătorilor”, menționează instituția.

Preluarea A&D Pharma de către Gebi Holdings este monitorizată

Consiliul Concurenței a anunțat, într-un comunicat transmis marți, că analizează tranzacția prin care Glebi Holdings PLC, parte a Grupului Penta, preia A&D Pharma Holdings NV. Consiliului Concurenței analizează această operațiune „din punct de vedere al compatibilității cu un mediu concurențial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurențiale, în conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrărilor economice”, menționează instituția. Grupul Penta este un grup specializat în investiții pe termen lung, având plasamente în diferite domenii precum jocuri de noroc, servicii financiare, servicii farmaceutice (prin Grupul Dr. Max), producție, investiții imobiliare, retail sau media. A&D Pharma este un grup integrat vertical, activând în special la nivelul comerțului angro de produse farmaceutice și parafarmaceutice (prin Mediplus Exim SRL și A&D Pharma Marketing & Sales Services SRL) și la nivelul comerțului cu amănuntul de produse farmaceutice și parafarmaceutice, operând lanțurile de farmacii Sensiblu și Punkt

Deloitte: Costurile aplicării split TVA în UE depășesc beneficiile

În cazul unei aplicări generalizate a mecanismului de plată defalcată a TVA în UE afacerile din uniune ar resimți un impact negativ agregat de 16,9 mld. euro, iar cele din România de 0,7 mld, euro, beneficiile pentru colectare fiind inferioare costurilor de finanțare, arată un studiu Deloitte. Aplicarea generalizată a mecanismului de plată defalcată a TVA în Uniunea Europeană ar reprezenta un instrument neatractiv de politică fiscală, dată fiind creșterea semnificativă a costurilor pentru afaceri și autorități, mai apreciază studiul, realizat de Deloitte pentru Comisia Europeană, “Analiza impactului mecanismului de plată defalcată a TVA ca metodă alternativă de colectare a TVA”. Totuși, mecanismul are caracteristici care pot fi foarte eficiente în reducerea anumitor tipuri de fraudă și, de aceea, ar fi potrivit să fie aplicat ca măsură țintită cu scop limitat, precizează studiul. În schimb, în cazul unei implementări generalizate, costurile ar depăși beneficiile colectării mai bune a TVA.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.