Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Cernobîl devine destinație turistică pentru români

Ziarul de Vrancea
25 oct 2019 1988 vizualizări

Costul pentru vizitarea fostei centrale nucleare este de 395 de euro

O agenție de turism din România a inclus în oferta sa din această toamnă o excursie la V, orașul în care s-a produs cea mai mare catastrofă nucleară, în anul 1986, prețul pachetului turistic fiind de 395 de euro și include și un contor de radiații, astfel încât participanții să fie conștienți că se află în afara unui pericol. Lucian Bădîrcea, CEO al agenției de turism Iri Travel, a declarat pentru AGERPRES, că ideea organizării unei excursii la Cernobîl i-a venit în urma succesului serialului cu același nume difuzat de HBO. "În urma difuzării serialului 'Cernobyl' ne-am dat seama că acest fenomen a cunoscut o amploare deosebită și ne-am gândit că ar fi binevenit să oferim turiștilor români această experiență. Există interes în întreaga lume pentru așa-zisul turism negru. Prima plecare este programată pentru 28 aprilie, anul viitor. Deocamdată sunt multe întrebări și ceva înscrieri, dar într-adevăr nu în număr foarte mare, sunt 10 rezervări până acum. Se va pleca cu un autocar de 48 de locuri, dar putem să suplimentăm locurile și vom avea posibilitatea și să o repetăm dacă vom vedea că va avea succes. Vom putea în viitor să organizăm lunar această excursie. Să știți că există interes, sunt întrebări foarte multe pe acest subiect și avem peste 1.000 de parteneri din toată țara care îl distribuie", a declarat Bădîrcea. Acesta susține că vizita la fosta centrală nucleară nu reprezintă niciun pericol pentru turiști, nivelul radiațiilor din zonă fiind de 160 de ori mai mic decât în cazul uneii radiografii. "Cazarea se va face atât în Chișinău cât și în Kiev, prima noapte în Chișinău și alte două la Kiev. Excursia la Cernobîl se va face cu un ghid local, având un partener din Ucraina. Vizita la Cernobîl durează o zi și fiecare participant la excursia asta va primi niște contoare de radiații, astfel încât să aibă o imagine permanentă a indicelui de radiații de acolo. Pe parcursul turului participanții vor fi expuși la o doză de radiații de 160 de ori mai mică decât în timpul unei radiografii normale și de 3.600 de ori mai mică din timpul unei scanări a întregului corp la Computer Tomograf. Deci nu există pericol de radiații. Și, pentru a avea o imagine clară, partenerul nostru din Ucraina echipează fiecare participant cu aceste contoare de radiații", a mai spus Bădîrcea. Excursia include vizita în orașul Pripyat, abandonat de către locuitori în 1986, la grădiniță și școală, piscina orășenească, clădirea Comitetului Executiv orășenesc, unde a fost creat primul centru de urgență, hotelul Polissya, unde a existat un post de observație pentru operațiile executate cu elicopterele peste ruinele reactorului 4, platforma de observatie, tur în jurul zonei, zona secretă Cernobîl-2 Gia- Antenele gigantice ale "ARC-1", orașul secret din care asigurau urmărirea rachetelor balistice cu rază lungă de acțiune. 

Restanțele la creditele în lei au început să se umfle ușor

u în schimb, la creditele în valută restanțele la împrumuturi s-au diminuat cu 7,31%

Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populației și firmelor s-a cifrat în septembrie 2019 la 5,08 miliarde de lei, în creștere cu 1,2% față de suma raportată în august 2019, în timp ce restanțele la creditele în valută au scăzut cu 7,31%, la 2,43 miliarde de lei (echivalent), conform datelor Băncii Naționale a României (BNR). Totalul creditelor în lei atingea, în septembrie, 177,955 miliarde de lei (cu 0,6% peste valoarea din luna precedentă), din care 68,007 miliarde de lei erau sume contractate de agenții economici și 105,860 miliarde de lei împrumuturi luate de populație. Creditele în valută totalizau aproximativ 91 miliarde echivalent lei în septembrie 2019 (cu 1,21% mai mult față de august 2019), din care 50,796 miliarde de lei împrumuturi contractate de agenții economici și 35,338 miliarde de lei credite luate de populație. Bucureștenii aveau, la finele lunii septembrie, credite în lei restante în sumă de 1,942 miliarde de lei și în valută de 1,047 miliarde de lei (echivalent). Totalul creditelor în lei contractate în Capitală se cifra la 62,553 miliarde de lei, iar al celor în valută la 45,010 miliarde de lei.

Numărul de firme dizolvate a intrat la apă cu 5,16%

Numărul de firme dizolvate a scăzut cu 5,16%, în primele nouă luni din 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la 24.823 unități, față de 26.174 de firme în 2018, conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Municipiul București - respectiv 4.358 de firme (în scădere cu 15,83% față de primele nouă luni din 2018) și în județele Constanța (1.221, Â3,91%), Cluj (1.137, Â16,89%) și Timiș (1.205, Â13,06%). Raportat la perioada ianuarie - septembrie 2018, cele mai mari creșteri ale numărului de firme dizolvate s-au înregistrat în județele Teleorman (Â70,88%), Bistrița-Năsăud (Â57,14) și Caraș Severin (Â56,25%), în timp ce scăderile cele mai semnificative au fost consemnate în județele Botoșani (-42,04%), Olt (-30%) și Neamț (-22,81%). În septembrie 2019, au fost înregistrate 2.502 de dizolvări, cele mai multe în București (448) și în județele Timiș (123), Constanța (120) și Cluj (118). Domeniul de activitate care a înregistrat cele mai multe dizolvări de firme în primele nouă luni din 2019 este comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor, unde s-au înregistrat 7.419 de dizolvări la nivel național. Față de aceeași perioadă din 2019, dizolvările din acest sector s-au diminuat cu 9,50%. Construcțiile și industria prelucrătoare sunt alte două domenii de activitate unde s-au înregistrat cele mai multe dizolvări de firme în primele nouă luni ale anului și anume 2.387, respectiv 2.260. CNAIR vrea să achiziționeze servicii de pază în valoare de peste 12 milioane euro. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat o licitație de 57,73 milioane lei (12,14 milioane euro), prin care vrea să cumpere servicii de pază pentru segmente din autostrăzile A2 (Autostrada Soarelui) și A4 (centura municipiului Constanța), potrivit unui anunț publicat pe platforma SICAP. Licitația vizează achiziția de servicii de pază prin patrulare, iar contractul este împărțit în două loturi. Primul lot este sectorul Lehliu –Cernavoda (km 64 – km 160), iar al doilea lot este sectorul Cernavodă-Constanța (km 161 – km 212) și autostrada A4 sectorul Ovidiu-Agigea (km 0 – km 21). Nivelul minim al cifrei de afaceri anuale a ofertantului pe ultimii 3 ani trebuie să fie cel puțin egal cu 3,955 milioane lei pentru lot 1 și 3,275 milioane lei pentru lot 2. Tipul procedurii este licitație deschisă, iar termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 29 noiembrie.

Pentagonul atribuie Microsoft un contract în valoare de zece miliarde de dolari

Pentagonul a atribuit Microsoft un contract uriaș de stocare de date online (cloud) în valoare de zece miliarde de dolari, în obținerea căruia Amazon era considerat favorit, relatează AFP. Contractul JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), pe o perioadă de zece ani, vizează să modernizeze toate sistemele informatice ale forțelor armate americane într-un sistem gestionat de inteligența artificială. ”Strategia Națională a Apărării spune că trebuie să îmbunătățim rapiditatea și eficiența cu care dezvoltăm și desfășurăm capacități tehnice modernizate pentru femeile și bărbații noștri în uniformă”, a declarat într-un comunicat Dana Deasy, însărcinat cu informațiile la Departamentul Apărării. ”Această atribuire este un pas important în punerea în aplicare a Strategiei Modernizării Digitale”, a adăugat el. În urma anunțării atribuirii contractului Microsoft, Amazon, care era singurul concurent al Microsoft la finalul procesului de selecție, s-a declarat ”surprins de această încheiere”. ”AWS (Amazon Web Services) este în mod clar liderul în domeniul cloud computing și o evaluare detaliată fondată numai pe compararea ofertelor conduce la altă concluzie”, a apreciat firma într-un comunicat. În vederea desfășurării unei noi arhitecturi a stocării de date, Pentagonul a decis să o atribuie unui singur prestatar și să nu o scindeze în mai multe licitații. Google s-a retras din cursă în octombrie 2018, anunțând că ”nu a primit asigurarea” că acest contract ”va fi conform principiilor sale în domeniul inteligenței artificiale”. În pofida unor critici în Silicon Valley cu privire la colaborări cu armata sau poliția, Microsoft și Amazon și-au apărat, după retragerea Google, participarea la licitație. ”Toți cei care trăiesc în această țară depind de puterea Apărării sale”, scria pe blog Brad Smith, președintele Microsoft. Iar fondatorul Amazon Jeff Bezos aprecia că Statele Unite s-ar afla ”în dificultate” dacă ”marile întreprinderi în domeniul tehnologiei ar întoarce spatele Departamentului Apărării”. Amazon era considerat favorit în atribuirea contractului JEDI, în contextul în care divizia sa Amazon Web Services domină sectorul cloud computing, iar compania furniza deja servere securizate altor organisme guvernamentale americane, între care și CIA. Noul secretar al Apărării Mark Esper a fost ales de către președintele Donald Trump, care nu se înțelege cu Amazon și cu fondatorul său Jeff Bezos, proprietarul The Washington Post (WP), ținta unor critici violente ale lui Trump.

Importurile de electricitate au urcat cu 45%

România a importat în primele șapte luni ale anului 2,13 TWh de energie electrică, cu 45% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit ultimului raport al Autorității Naționale de Reglementare în Energie, aferent lunii iulie. În aceeași perioadă, exporturile au însumat 2,37 TWh, în scădere cu 32% față de perioada ianuarie-iulie 2018. Consumul intern a scăzut ușor, cu 0,6%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Clienții casnici au utilizat mai mult cu 2,8%. Consumatorii casnici în regim reglementat au consumat mai puțin cu 15%, iar cei în regim concurențial, cu 72% mai mult. Totodată, consumul noncasnic a fost cu 1,2% mai scăzut. Producția internă de energie electrică a scăzut cu 5,4%, până la 34,5 TWh.

Facebook a eliminat o reclamă falsă a unui comitet politic

Facebook a eliminat de pe platforma sa o reclamă care susținea în mod fals că senatorul republican Lindsey Graham a susținut o propunere de eliminare a emisiilor cu efect de seră numită Green New Deal, a reprezentantei democrate Alexandria Ocasio-Cortez, demonstrând că verifică veridicitatea reclamelor publicate de grupurile politice, dar nu și pe cele ale politicienilor, relatează Reuters. Reclama, care fusese publicată vineri, a fost difuzată în mod intenționat de un Comitet pentru Acțiune Politică de stânga, numit The Really Online Lefty League, pentru a testa politicile Facebook privind reclamele politice. Facebook a fost criticată în ultimele săptămâni din cauza deciziei de a nu verifica veridicitatea reclamelor politicienilor, provocând nemulțumirea candidaților democrați care candidează pentru alegewrile prezidențiale din 2020, precum fostul vicepreședinte Joe Biden și senatorul Elizabeth Warren. Săptămâna trecută, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a apărat politica Facebook, afirmând că aceasta nu dorește să îngrădească discursul politic. Purtătorul de cuvânt al Facebook, Tom Channick, a declarat vineri că, având în vedere că reclama politică provenea de la un grup de acțiune și nu de la un politician, a putut fi verificată pentru veridicitate de către partenerii companiei. La momentul transmiterii acestei știri, reclama putea fi văzută pe pagina de Facebook a comiteutlui politic, dar distribuirea acesteia ca reclamă a fost oprită.

Trump critică Apple din cauza dispariției butonului la noile iPhone

Președintele american Donald Trump, un vechi admirator al firmei lui Steve Jobs, a criticat sâmbătă dispariția butonului fizic la noile iPhone, o reclamație pe care i-a adresat-o în mod direct, pe Twitter, lui Tim Cook, CEO-ul Apple, relatează AFP. ”Lui Tim: butonul iPhone-ului era CU MULT mai bun decât trecerea degetului peste” ecran, a scris el vineri pe Twitter. Donald Trump a trecut de la un smartphone Android la un iPhone în martie 2017, anul în care Apple a abandonat butonul fizic al modelelor sale de gamă înaltă în favoarea unei utilizări 100% tactile, iar în prezent este necesar să se apese pe ecran pentru ca să apară interfața și să treacă cu degetul peste ecran pentru a schimba. Această schimbare pare să fie ținta nemulțumirii președintelui și nu noul iPhone 11 lansat de Apple în septembrie. Aceasta nu este prima oară când Trump critică alegerea concepției gigantului american al tehnologiei. În 2013, într-o postare pe Facebook, Donald Trump a dat un sfat firmei. ”Eu am multe produse Apple și mi-e dor de Steve Jobs. Tim Cook trebuie să crească imediat mărimea ecranelor iPhone. Ar trebui să fie un pic mai mare ca ecranul Samsung și Apple ar face bine să o înțeleagă repede, pentru că va pierde o afacere mare. Mie îmi place ecranul mai mare”, scria el. Altfel președintele american nu și-a ascuns vreodată admirația față de predecesorul lui Tim Cook, Steve Jobs, în pofida trecerii sale tardive de la Android la Apple. Președintele american a îndemnat, pe ton de glumă, în august 2013, la aducerea la conducerea Apple a liderului decedat în 2011.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.