Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Cei mai bogați 26 de oameni din lume dețin bani cât jumătate din populația planetei

Ziarul de Vrancea
21 ian 2019 782 vizualizări

”Prăpastia care se cască între bogați și săraci penalizează lupta împotriva sărăciei, face rău economiei și alimentează furia în lume”, susțin analiștii

Concentrarea bogăției s-a accentuat în 2018, iar 26 de miliardari dețin în prezent tot atâția bani cât jumătatea cea mai săracă a lumii, a denunțat ieri ONG-ul Oxfam, care a îndemnat statele să-i taxeze pe cei mai bogați, relatează AFP. ”Prăpastia care se cască între bogați și săraci penalizează lupta împotriva sărăciei, face rău economiei și alimentează furia în lume”, a declarat Winnie Byanyima, directoarea executivă a Oxfam International, citată într-un comunicat. Guvernele ”trebuie să se asigure că întreprinderile și cei mai bogați își plătesc impozitele”, a subliniat ea, cu ocazia publicării tradiționalului raport anual al Oxfam cu privire la inegalitățile mondiale, înaintea World Economic Forum (WEF), ce se desfășoară până vineri la Davos. Potrivit datelor ONG-ului - a cărui metodologie, ce se sprijină pe datele publicate de revista Forbes și Banca Crédit Suisse, este contestată de către unii economiști - 26 de persoane dispun de-acum de tot atâția bani cât 3,8 miliarde dintre cei mai săraci locuitori ai planetei. În 2017 aceștia erau 43. În ceea ce-l privește pe cel mai bogat om din lume - patronul Amazon Jeff Bezos -, bogăția sa a atins 112 miliarde de dolari anul trecut. Or ”bugetul Sănătății Etipiei corespunde unui procent din averea sa”, subliniază ONG-ul. În general, bogăția miliardarilor din lume a crescut cu 900 de miliarde anul trecut, adică într-un ritm de 2,5 miliarde pe zi, în timp ce cea a jumătății celei mai sărace a populației planetei a scăzut cu 11%, precizează ea. Numărul miliardarilor s-a dublat, de altfel, de la criza financiară din 2008, a subliniat Oxfam, constatând că ”bogații beneficiază nu doar de o avere în plină expansiune, ci și de nivelurile de impozitare cel mai puțin ridicate de decenii”. ”Dacă tendința s-ar inversa, majoritatea guvernelor ar avea suficiente resurse pentru a finanța serviciile publice”, a subliniat ONG-ul, care estimează că ”bogăția este deosebit de subtaxată”. El a precizat, astfel, că la un dolar impozit pe venit, numai patru cenți provin din taxarea celor bogați. Potrivit Oxfam, care estimează că cei mai bogați ascund fiscului 7.600 de miliarde de dolari - în anumite țări precum Brazilia sau Regatul Unit -, ”cei mai săraci 10% plătesc de-acum impozite mai mari proporțional cu venitul lor dcât cei mai bogați”. Acest raport este publicat într-un moment în care taxarea celor mai mari averi provoacă deja dezbateri în mai multe țări. În Franța, mișcarea ”vestelor galbene” a relansat dezbaterea cu privire la desființatrea impozitivului solidaridarității pe avere (ISF) de către Emmanuel Macron. În Statele Unite, deputata democrată Alexandria Ocasio-Cortez, proaspăt aleasă, a propus taxarea cu până la 70% a celor mai bogați, obținând susținerea laureatului Nobelului Economiei Paul Krugman.

Sondaj: 4 din 10 IMM-uri susțin supraimpozitarea băncilor

u „s-a greșit mult și în sectorul bancar și-acum suferim cu toții de această taxă”, a completat Jianu, președintele CNIPMMR

Patru din zece IMM-uri susțin supraimpozitarea băncilor, arată un sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) și prezentat de ieri. Florin Jianu, președintele CNIPMMR, a menționat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că sunt „destul de mulți IMM-iști”, „din cauza rupturii din economia românească” dintre bănci și companii. „Cu toate acestea, au înțeles (antreprenorii - n.red.) că această supraimpozitare îi va afecta”, a subliniat Jianu. Mai exact, la întrebarea „Susțineți suprataxarea băncilor”, 61,3% din respondenți au răspuns negativ, iar 38,7% au declarat că susțin suprataxarea băncilor. „S-a greșit mult și în sectorul bancar și-acum suferim cu toții de această taxă”, a completat Jianu. CNIPMMR a realizat Testul IMM privind măsurile recent adoptate (suprataxare a băncilor, a companiilor din energie și telecomunicații, creșterea salariului minim și limitarea activităților zilierilor), sub forma unui sondaj on-line, aplicat pe site-ul www.cnipmmr.ro, pe portalul www.immromania.ro, precum și la nivelul membrilor CNIPMMR, în perioada 10-17 ianuarie 2019, la care au fost 387 de respondenți.

Un nou maxim istoric pentru euro peste un nou prag psihologic: 4,7081

Cursul de schimb leu/euro a atins luni un nou maxim istoric, de 4,7081 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,23% față de vineri, arată datele afișate de Banca Națională a României (BNR). Aceasta este a cincea zi de creștere consecutivă, continuând tendința de săptămâna trecută. În cursul săptămânii trecute, cursul de schimb leu/euro a urcat astfel, depășind noi maxime istorice: vineri la 4,6975 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,18% față de joi; joi la 4,6890 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,13% față de miercuri; miercuri la 4,6830 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,02% față de marți; marți la 4,6822 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,11% față de luni. Moneda europeană a revenit pe apreciere în fața leului marți 15 ianuarie, după ce a scăzut luni cu 0,02%, la 4,6771 lei, inversând ușor trendul zilelor precedente. Cursul de schimb pentru euro a atins pentru prima dată nivelul de peste 4,67 lei miercuri 9 ianuarie, fiind stabilit la 4,6722 lei, o creștere de 0,11% față de ziua precedentă. De asemenea, joi 10 ianuarie, acest curs a fost stabilit la 4,6764 lei, o creștere de 0,09% față de miercuri. În plus, cursul valutar leu/euro a fost stabilit vineri 11 ianuarie la 4,6782 lei, o creștere de 0,04% față de joi. Cursurile de schimb afișate pe BNR sunt calculate pe baza tranzacțiilor interbancare.

Șeful Volkswagen recunoaște că automobilele electrice vor fi prea scumpe

Trecerea la vehiculele electrice va face mașinile mult mai scumpe, iar acestea vor fi în viitor inaccesibile pentru persoanele cu venituri scăzute, a afirmat președintele grupului Volkswagen, într-un interviu publicat duminică, transmite Reuters. Producătorul auto german încă își revine de pe urma scandalului din 2015 legat de manipularea testelor de poluare și trebuie să crească producția de vehicule electrice pentru a respecta țintele europene referitoare la reducerea emisiilor. ”Avem obiectivul clar de a face ca vehiculele electrice să fie accesibile pentru o mare parte a populației”, a afirmat Hans-Dieter Poetsch în interviul acordat publicației Welt am Sonntag. Poetsch a spus însă că ar putea fi dificil să mențină prețurile multor vehicule entry-level. ”Actualul nivel de preț nu poate rămâne la fel, dacă aceste vehicule sunt echipate cu motoare electrice. Astfel, acest lucru va conduce în mod inevitabil la creșteri semnificative de prețuri pe segmentul mașinilor mici”, a explicat acesta. Poetsch a făcut referire la țintele peste așteptări de stricte de reducere a emisiilor cu efect de seră, cu 37,5% până în 2030, convenite de Uniunea Europeană în decembrie. Volkswagen a anunțat în decembrie că ar putea fi nevoită să intensifice planurile de trecere la producția de masă a vehiculelor electrice, pentru a respecta țintele UE. VW intenționează să cheltuiască aproape 44 de miliarde de euro pentru dezvoltarea de automobile electrice, conducere autonomă și noi servicii de mobilitate, până în 2023.

Ce spune consilierul guvernatorului BNR despre creșterea euro

Piața valutară este influențată inclusiv de declarațiile politice, pe lângă cauzele de durată, economice, care duc la creșterea cursului de schimb al monedei naționale, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, ieri, la Digi TV. Cursul de schimb leu/euro a atins luni un nou maxim istoric, de 4,7081 lei, ca urmare a unei creșteri de 0,23% față de vineri, aceasta fiind a cincea zi consecutivă de creștere pentru moneda europeană. Vasilescu s-a referit la declarațiile senatorului ALDE Daniel Zamfir care a anunțat că îi va chema, pe 29 ianuarie, la audieri în Comisia economică a Senatului pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, și pe Marius Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței pentru a da explicații despre calcularea indicelui ROBOR. Senatorul a solicitat BNR ca, începând de luni, să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR. „Investitorii sunt oameni raționali, chiar dacă de multă vreme economiști mari aruncă ideea că sunt emoționali. Și într-adevăr, apare de multe ori emoția, care creează panică, iar panica duce la decizii anapoda. Dar este prea devreme ca jucători importanți de pe piața valutară să ia decizii emoționale”, a spus Vasilescu. Consilierul BNR s-a referit și la cele două runde electorale din acest an, care ar putea afecta cursul. „Discursurile electorale ar trebui mutate de la motive politice, începând cu corupția, și să trecem pe analize economice”, a spus Vasilescu.

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,97%

Indicele Robor la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,97%, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Vineri, indicele a urcat la 2,93%. Luni, indicele a crescut la 2,97%. Totodată, luni, indicele Robor la șase luni a crescut la 3,28%. Vineri, acest indice a urcat la 3,22%. Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

BNR a atras depozite de 4,29 miliarde lei

Banca Națională a României (BNR) a atras, ieri, de la bănci depozite de 4,29 miliarde de lei, suma adjudecată fiind cea oferită și de trei ori mai mică decât cea de săptămâna trecută. La data de 14 ianuarie, BNR a atras de la bănci depozite în valoare de 12,862 miliarde de lei, cea mai ridicată sumă din ultimele nouă luni, mai mult de atât, respectiv de 18,08 miliarde de lei atrăgând la data de 30 aprilie 2018. De asemenea, suma adjucată la ultimele două atrageri de depozite este aceeași cu cea oferită. În plus, ambele sumele au fost oferite la o dobândă de 2,5%, cât este rata dobânzii de politică monetară, începând cu mai 2018, și la o maturitate de 7 zile.

Facebook lansează o funcție de petiții

Facebook este cel mai nou site unde pot fi create petiții pentru a atrage atenția autorităților locale asupra anumitor probleme sociale. După mai multe săptămâni de testare, Facebook a decis să lanseze oficial Community Actions, denumire sub care se ascunde o secțiune de petiții. Pentru început, aceasta va fi disponibilă doar în Statele Unite. Pentru fiecare petiție creată, utilizatorii pot adăuga un titlu, o poză și o descriere. În plus față de alte site-uri de profit, Facebook va profita de caracteristica sa socială și va permite creatorilor de petiții să pună tag pe instituția căreia i se adresează. Prin intermediul propriei pagini de Facebook, instituția respectivă va primi o notificare atunci când este vizată de o petiție. Petițiile vor fi însoțite de un buton pentru susținere, pe care cei care le văd în Newsfeed îl pot apăsa. În acest fel, unele petiții se vor viraliza rapid. În cadrul paginii dedicate unei petiții, utilizatorii pot lăsa comentarii, pot colecta fonduri și pot chiar organiza evenimente pentru a muta susținerea unei petiții în offline.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.