Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Cea mai mare bancă din România anunță un profit de 697 milioane de lei

Ziarul de Vrancea
30 iul 2018 800 vizualizări

Creșterea câștigurilor anunțate de BCR se datorează, în priincipal, accelerării creditării

Rezultatele Băncii Comerciale Române (BCR) pe semestrul I 2018, raportate marți, arată un avans de peste 50% al creditării de retail și o creștere consistentă a creditelor pentru IMM-uri, profitul net urcând cu 1,5% la 697 de milioane de lei. BCR a raportat și un rezultat operațional de 740,9 milioane de lei (159,2 milioane de euro), un volum de credite nou generate de 4,1 miliarde de lei în semestrul 1 din 2018 și o pondere de peste 20% din piața creditării imobiliare din România (credite noi generate). “În semestrul I, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 9,5% (la 962,3 milioane de lei - 206,7 milioane de euro), veniturile nete din comisioane au fost mai mari cu 3,1% (349,4 milioane de lei - 75,1 milioane de euro), dar rezultatul net din tranzacționare a scăzut cu 0,9% (până la 187,8 milioane de lei - 40,4 milioane de euro)”, se arată într-un comunicat al băncii. De asemenea, a crescut și venitul operațional, cu 7,1% (1,54 miliarde de lei - 331,2 milioane de euro), iar cheltuielile administrative generale au crescut cu 12,8% (până la 800,7 milioane de lei - 172 de milioane de euro). A mai fost raportată o creștere cu peste 60% a vânzărilor pentru companiile micro în raport cu aceeași perioadă a anului trecut și una de 16% pentru IMM-uri, portofoliul de credite nou acordate ridicându-se la 568 de milioane de lei. În cazul co-finanțării proiectelor dezvoltate cu fonduri europene, portofoliul a atins un volum de 8,2 miliarde de lei. Ca atare, raportul cost/venit s-a situat la 51,9% în semestrul I 2018, față de 49,3% în aceeași perioadă din 2017. Nu în ultimul rând, ponderea împrumuturilor neperformante (NPL) a scăzut la 6,7% (de la 8,1% în decembrie 2017), cu rata de acoperire NPL urcând la nivelul de 95,3%, în iunie 2018 (față de 92,7%, în decembrie 2017). În privința raportului de solvabilitate al BCR, acesta era în luna mai 2018 de 22,2% (la nivel de bancă), în timp ce capitalul de rang 1 plus  2 (la nivel de Grup BCR) cumula o valoare de 7,7 miliarde de lei în martie 2018. În sfârșit, la 30 iunie 2018, creditele și avansurile acordate clienților crescuseră cu 4,5% (la 34,99 miliarde de lei - 7,5 miliarde de euro), iar depozitele de la clienți au stagnat la cifra de 52,48 miliarde de lei (11,25 miliarde de euro).

Cum am ratat o investiție de un miliarde de euro

u BMW investește un miliard de euro într-o fabrică care va produce 150.000 de mașini pe an

Compania germană BMW a anunțat o investiție de un miliard de euro (1,17 miliarde de dolari) într-o nouă fabrică ce va fi construită în Ungaria, relatează The New York Times. Fabrica va fi construită la 230 de kilometri de Budapesta, la Debrecen, și va avea o capacitate de producție de 150.000 de mașini pe an, fiind planificată și producția de mașini electrice. „Noua noastră fabrică din Ungaria va putea, de asemenea, să producă atât mașini pe combustie, cât și modele eletrice BMW - toate pe o singură linie de producție”, a declarat Oliver Zipse, membru al Consiliului de Administrație pe partea producție, citat de The New York Times. Raportat la datele pe 2017 centralizate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), o creștere a producției de mașini cu 150.000 de unități din Debrecen ar plasa Ungaria pe locul opt în topul producătorilor europeni, înaintea Poloniei și imediat după Italia. BMW va deveni astfel al treilea producător german de mașini care construiește o fabrică în Ungaria, după Daimler și Audi. Și aceasta din urmă a anunțat lansarea producției de motoare electrice în Ungaria. Aproximativ un sfert din exporturile Ungariei sunt de mașini, investiția BMW având potențialul de a duce această pondere până la 40%, a precizat, pentru The New York Times, Peter Virovacz, un analist ING din Budapesta. Acesta a mai adăugat și că producția BMW ar putea ajuta la combaterea unei decelerări a economiei ungare, venită pe fondul epuizării fondurilor europene. În același timp însă, ar duce și la o adâncire a dependenței Ungariei de exporturile de mașini. Pe cale de consecință, Ungaria ar putea fi vulnerabilă în fața scăderilor ciclice ale vânzărilor de mașini care ar putea apărea în situația unei scăderi economice globale. Tot conform ACEA, pe parcursul întregului an 2017 producția Ungariei a fost de 472.107 unități, cu 107.453 mai multe decât România. Iar în trimestrul I 2018 Ungaria a produs 121.326 de mașini, cu doar 353 de unități mai puțin decât România.

Produsele de panificație se vor scumpi! Analiză Saxo Bank: Prețul grâului va crește

Grâul conduce creșterile de prețuri de pe piața produselor agricole, ca urmare a vremii secetoase din Europa, Australia și fosta Uniune Sovietică, notează o analiză Saxo Bank. Piața europeană de grâu a crescut, la Paris prețul future la grâu urcând la peste 200 euro/tona metrică pentru prima dată în ultimii 3 ani. Vreme uscată și caldă în majoritatea regiunilor cheie au dus la creșterea prețurilor, în timp ce subvențiile de 12 miliarde de dolari acordate de guvernul american fermierilor locali afectați de tensiunile comerciale, precum și o cerere crescută neașteptată din partea Europei au susținut prețul producției de soia. Fermierii au fost nevoiți să apeleze la rezerve pentru a-și ține animalele-n viață, iar prețul grâului a crescut și pentru că toată lumea se gândește la proviziile de iarnă. Pentru a doua săptămână la rând, indicele Bloomberg Commodity s-a tranzacționat în creștere, după cce mărfurile au pierdut 10% în luna iunie, când a început ”războiul comercial” ce a dus la scăderea cererii și a creșterii, implicit. Prețul metalelor industriale a urcat cu 1,8%, după ce China a introdus noi măsuri de stimulare prin reducerea taxelor, proiecte de infrastructură și condiții mai flexibile la împrumuturi de la anumite bănci. Metalele prețioase, conduse de aur, au scăzut în ultimele luni, în special din cauza corelării cu deprecierea yuanului. Argintul a scăzut 7 săptămâni consecutive, aceasta fiind cea mai dură cădere din ultimii 18 ani iar mărfurile soft – zahărul și cafeaua – au resimțit și ele criza prin care trece realul brazilian. Corecția prețului petrolului, ajuns sub 80$/barilul, pare să se apropie de final, lucru susținut de o combinație de factori printre care războiul comercial și cererea mai crescută. Libia și Canada au rezolvat problema întreruperilor la livrare; în plus, câteva state din Consiliul OPEC de Cooperare în Golf – Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kuweit – au reînceput să crească producția și exportul. „Prin urmare, fondurile hedge au lichidat multe poziții pe țiței Brent, motiv pentru care ne menținem părerea că prețul petrolului va oscila între 70-80$/barilul. Există o plasă de siguranță sub acest preț creată de anumite riscuri legate de stocuri, în pofida producției crescute începute de statele menționate mai sus plus Rusia. Peste 80$... ar fi destul de dificil să vedem un asemenea preț, mai ales în contextul unui război comercial extins”, spun analiștii Saxo Bank, care văd o creștere a prețului petrolului până la un maxim de 76,33 dolari/baril.

Ministrul Mediului anunță că taxa auto va fi definitivată până la sfârșitul anului

Grupul de lucru interministerial care se ocupă de realizarea unei formule de calcul pentru taxa auto va prezenta o variantă finală până la sfârșitul anului, susține ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Ea a precizat că formula de calcul trebuie să fie realizată în așa fel încât să nu mai fie contestată, iar cel care poluează să fie penalizat. „Nu vom vorbi de nicio taxă de mediu. Ce vreau să spun în schimb este că nu vreau să se repete greșeala, vreau ca formula de calcul la care lucrează grupul de lucru formată din reprezentanții Ministerului Mediului, reprezentanții Fondului de Mediu, ai Ministerului Transorturilor, ai Ministerului de Finanțe, să fie o formulă care să nu mai poată fi contestată, atacată, care să stea în picioare, astfel încât, într-adevăr, cel care poluează să fie cel care să plătească o penalitate. Am promis că, până la sfârșitul acestui an, grupul de lucru să-și încheie activitatea și să prezinte exact formula pe care trebuie să o impunem pentru perioada următoare. În paralel, până atunci, avem grijă să facem prevenție prin lansarea unor proiecte de prevenire a poluării”, a declarat joi Grațiela Gavrilescu într-o conferință de presă cu ocazia prezentării bilanțului la șase luni de mandat. Taxa auto pentru autovehicule a fost introdusă în ianuarie 2007, ea calculându-se în funcție de vechimea mașinii, tipul de catalizator și capacitatea cilindrică a mașinii. Taxa a fost modificată doi ani mai târziu de către Guvern, valoarea ei fiind scăzută, pentru ca din ianuarie 2012 să fie suspendată până la finalul anului, iar cei care plătiseră deja urmau să își recupereze banii. În martie 2013 a intrat în vigoare timbrul de mediu, iar taxa s-a calculat doar pe baza emisiilor de CO2, scrise în cartea de identitate a mașinii. La începutul lui 2017, timbrul de mediu a fost eliminat împreună cu celelalte 101 de taxe nefiscale.

Autorizațiile pentru construcția de locuințe au urcat în iunie cu 10,8%

Numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a crescut în iunie cu 10,8% față de aceeași lună a anului trecut, până la 4.233, avansul fiind generat de creșterea cererii în șapte din cele opt regiuni ale țării, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). În mai, s-au eliberat 4.435 autorizații pentru construirea de clădiri rezidențiale, un avans de 2,1% față de mai 2017. În luna iunie, s-au eliberat 4.233 autorizații, din care 65% sunt pentru zona rurală. În iunie, față de aceeași lună a anului precedent, s-a înregistrat o creștere a numărului de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale (plus 411 autorizații), creștere reflectată în aproape toate regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (plus 123 autorizații), București-Ilfov (plus 109), Sud-Vest Oltenia (plus 99), Nord-Vest (plus 76), Sud-Est (plus 65), Vest (plus 43) și Centru (plus 13). Scădere a fost doar în regiunea de dezvoltare Nord-Est (-117 autorizații). În primele șase luni ale anului, s-au eliberat 20.520 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în creștere cu 8,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. În 2017, numărul de autorizații de construcții pentru clădiri rezidențiale a crescut cu 7,6% față de anul anterior, până la 41.603. În 2016, numărul de autorizații pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 1,2% față de anul anterior, până la 38.653.

Prețul aurului a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Cursul valutar de astăzi pentru gramul de aur (XAU) actualizat este de 154,7 lei, cel mai scăzut nivel de pe 1 aprilie 2016 încoace, când a fost cotat cu 155,3 lei, arată seriile de date ale Băncii Naționale a României (BNR) consultate de MEDIAFAX. Prețul gramului de aur este calculat de BNR în funcție de cotațiile metalului prețios pe piețele externe. Astfel, pe piețele internaționale, prețul unui gram de aur se află la 33,3 euro sau 33,4 euro (în funcție de sursă), un nivel la care nu s-a mai aflat din luna februarie 2016. Calculat în dolari, prețul unui gram de aur este de 39,19 dolari. Această evoluție este continuarea unei tendințe începută pe 15 iunie, atunci când un gram era cotat la 35,1 euro (41,8 dolari). După alte surse, gramul de aur era de 35,9 euro, respectiv de 41,8 dolari. De atunci însă, prețul a tot scăzut până când a atins nivelul actual.

Czech Media a finalizat preluarea EuropaFM

Grupul Czech Media Invest, lider pe piața media din Cehia, a finalizat preluarea activelor din segmentul radio pe care Lagardère Group le deținea în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România, tranzacția fiind evaluată la 73 de milioane de euro. Anunțată în luna aprilie, tranzacția a fost finalizată săptămâna trecută, în urma obținerii aprobării autorităților de concurență locale din câteva jurisdicții vizate. Evaluată la 73 de milioane de euro, la venituri consolidate de aproximativ 56 de milioane de euro în 2017, tranzacția a vizat stații de radio populare din Cehia, România, Polonia și Slovacia - Frekvence 1, Evropa 2/Europa 2, Europa FM, Radio ZET, Radio Bonton, Antyradio și Vibe FM, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Birourile Clifford Chance din București, Praga, Varșovia și Paris, care au asistat grupul Czech Media Invest (CMI) pe tot parcursul preluării.

Indicele Robor la trei luni a stagnat la 3,47%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,47%, potrivit datelor publicate marți de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, indicele a urcat la 3,47%, cel mai mare nivel din 24 februarie 2014, când a fost 3,55%. Totodată, indicele Robor la șase luni a scăzut marți la 3,52%. Luni, acest indice a crescut la 3,53%, cel mai mare nivel din 5 martie 2014, când a fost 3,61%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.