Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ce probleme vor să își rezolve clienții băncilor pentru locuințe

Ziarul de Vrancea
12 iun 2017 647 vizualizări

Clienții celor două bănci pentru locuințe din România se confruntă cu mari probleme privind calitatea locuințelor în care trăiesc, nemulțumirile cele mai des semnalate fiind vechimea prea mare, lipsa renovărilor și reparațiilor, lumina insuficientă și faptul că locuințele sunt friguroase, arată un sondaj realizat de IRSOP pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ (ABDLR), prezentat luni jurnaliștilor.

Sondajul a fost realizat în perioada 3-20 aprilie 2017 în rândul a 1.040 de clienți ai BCR Banca pentru Locuințe și Raiffeisen Banca pentru Locuințe care au economisit timp de cinci ani în cadrul sistemului de economisire-creditare și au plecat din sistem fără să ia uncredit, are o marjă de eroare deÂ/-3% și un nivel de încredere de 95%. Astfel, dintre persoanele chestionate, 84% semnalează cel puțin o problemă cu locuința. Astfel, 42% dintre cei chestionați se plâng de faptul că locuința în care trăiesc este veche,  29% spun că are nevoie de reabilitare, 28% consideră că nu îi protejează de poluarea exterioară, 25% spun că locuința nu a fost de mult zugrăvită, iar 25% sunt nemulțumiți că locuința nu este modernă. De asemenea, 21% dintre persoanele incluse în sondaj au probleme cu apa și canalizarea, 20% au lumină naturală insuficientă, 19% sunt nemulțumiți că locuința este friguroasă, iar 16% consideră că locuința este prea mică, acestea fiind principalele nemulțumiri semnalate. Dintre persoanele incluse în sondaj, 814 (78%) au declarat că au folosit sau vor folosi banii economisiți în sistemul de economisire-creditare (cunoscut și sub denumirea germană de Bauspar) pentru a îmbunătăți locuințele în care trăiesc. Din această categorie, cei mai mulți - 72% - folosesc banii economisiți pentru lucrări de reparații, renovare sau reabilitare, 16% pentru a cumpăra o casă sau un teren, 8% pentru construcție 3% pentru extinderea locuinței, arată sondajul. Datele prezentate luni arată că, deși în România salariile sunt, în medie, la jumătate din nivelul din Cehia sau Slovacia, țări în care sistemul Bauspar a fost folosit cu succes în ultimele două decenii pentru renovarea a milioane de locuințe, prețurile materialelor de contrucții sunt foarte similare.

ASF a demarat controale în regim de urgență la Asirom, Generali, Groupama și Uniqa

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat controale în regim de urgență la companiile Asirom, Generali, Groupama și Uniqa, după ce în spațiul public au apărut informații conform cărora nu toate societățile de asigurare oferă cotații pentru polițele RCA pe durata de o lună, a anunțat ieri ASF. Autoritatea a mai precizat că rezultatele vor fi făcute publice după finalizarea acțiunilor de control. Piața RCA a fost zguduită de scandaluri după declanșarea falimentului în cazul Astra și Carpatica. În prezent, pe această piață activează nouă jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Țiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama, Uniqa și Grawe. Primele cinci firme de asigurare din România dețineau, la finalul anului trecut, 63,7% din piață, compania Allianz-Țiriac încheind anul ca lider, în timp ce primii cinci jucători din piața RCA dețineau o cotă de 74,1%, Euroins având cea mai mare cotă de piață, potrivit datelor ASF. Alte două companii, Euro Insurance DAC și DallBogg, au primit avizul ASF pentru a vinde asigurări pe piață, pe baza pașaportului european. Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decât în anul anterior, în contextul creșterii primei medii.

Ministerul Finanțelor va rambursa banii pentru titlurile de stat pentru populație

Ministerul Finanțelor a anunțat luni că va plăti, în 26 iunie, a doua oară, dobânda anuală în valoare de 21,50 lei per obligațiune, precum și rambursarea valorii nominale de 1.000 lei per obligațiune, aferente titlurilor de stat entru populație emise în 2015, în cadrul programului Fidelis. În iunie 2015, Ministerul Finanțelor a lansat prima emisiune de acest tip pentru populație, în cadrul programului Fidelis, obligațiunile având o valoare nominală de 1.000 de lei. Emisiunea a avut un succes limitat, populația cumpărând obligațiuni în valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anunțată, de 100 de milioane de lei, cu o dobândă anuală de 2,15%. În 26 iunie 2017, plățile se vor realiza în numerar la ghișeele agențiilor Raiffeisen Bank, către persoane fizice, sau prin transfer bancar în conturile deținătorilor, potrivit comunicatului. ”Depozitarul Central va asigura distribuirea sumelor reprezentând dobânzi și rambursări ale valorii nominale către deținătorii titlurilor de stat, iar plățile vor fi realizate prin intermediul Raiffeisen Bank, în calitatea sa de agent de plată”, a anunțat ministerul.

Șeful Telekom România: 5G ar putea genera venituri de 3,2 miliarde dolari

Tehnologia 5G ar putea genera venituri de 3,2 miliarde dolari pentru jucătorii din piața IT&C din România în 2026, în timp ce întregul proces de digitalizare ar putea aduce venturi totale de 8,4 miliarde dolari, a declarat luni directorul general al Telekom România, Miroslav Majoros, cu ocazia primei demonstrații live a tehologiei 5G din Europa de Sud-Est, organizate de Telekom România și Ericsson. Tehnologia 5G ar putea oferi utilizatorilor de internet din România, începând cu 2020, viteze de câteva ori mai mari decât în 4G, în timpul testelor fiind atinse viteze de până la 24 Gbps, de 60 de ori mai mari decât vitezele atinse, în mod obișnuit, în 4G. Tehnologia 5G este parte esențială din procesul de digitalizare, proces care va aduce jucătorilor din IT&C venituri de 8,4 miliarde dolari în 2026, potrivit lui Majoros. ”Procesul de digitalizare va aduce companiilor din IT&C venituri totale de 8,4 miliarde dolari în 2026. Din această sumă, 5G va reprezenta 3,2 miliarde dolari”, a declarat Majoros. Telekom România și Ericsson au efectut luni, în București, prima demonstrație live a unei tehnologii 5G în Europa de Sud-Est“, a declarat luni ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu.

Erste a îmbunătățit puternic estimările de creștere a economiei României

Erste Group a îmbunătățit puternic estimările de creștere a economiei României, de la 4,3% la 5,1% în 2017 și de la 2,8% la 3,9% în 2018, evoluții care vor fi susținute în continuare de cheltuielile de consum. ”Consumul populației va rămâne principalul motor de creștere economică atât în 2017 cât și în 2018, dar acum vedem o contribuție mai largă a diferitelor sectoare la PIB-ul real, inclusiv din partea producției industriale”, se arată în raportul Erste. Politica fiscală relaxată a guvernului, în paralel cu cererea externă din zona euro alimentează creșterea ciclică a economiei românești. Indicii de încredere se află și ei la niveluri record, iar dovezile din mediul local de afaceri susțin opinia că multe sectoare se flă în cea mai bună situație din 2007-2008. ”Cu toate acestea, riscurile nu trebuie ignorate și continuăm să anticipăm o încetinire a creșterii anul viitor, din cauza unei contribuții mai mici din partea politicii fiscale”, potrivit Erste. În privința politicii monetare, analiștii Erste consideră că Banca Națională a României (BNR) va menține dobânda de politică monetară la nivelul de 1,75%, în 2017-2018. În condițiile în care inflația va intra în intervalul țintit de banca centrală în următoarele luni și va rămâne în cadrul acestuia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.