Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ce ne așteaptă în 2018: leul se va deprecia, inflația și dobânzile vor crește

Ziarul de Vrancea
27 dec 2017 739 vizualizări

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6891

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a urcat ucat foarte ușor în noiembrie, cu 0,7 puncte, după cinci luni consecutive de scădere, ajungând la valoarea de 44,1 puncte, analiștii financiar anticipând o depreciere a leului în următoarele luni. Evoluția indicelui este urmarea creșterilor ambelor componente ale indicatorului: indicatorul condițiilor curente a fost de 59,7 puncte, valoare în creștere cu 0,6 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut cu 0,8 puncte până la valoarea de 36,3.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, este de remarcat că peste 90% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6891 (în creștere cu 470 pips față de valoarea înregistrată în exercițiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni valorea medie a cursului anticipat este de 4,7329 (valoare în creștere cu 512 pips față de cea înregistrată în luna anterioară). Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (decembrie 2018/decembrie 2017) a înregistrat o valoare medie de 3,38% (valoare mai mare cu 0,62 puncte procentuale față de cea înregistrată în exercițiul anterior). De asemenea, toți participanții anticipează o majorare a ratei inflației în următoarele 12 luni. Sunt de remarcat (consistente cu anticipațiile de majorare a ratei inflației) anticipațiile de majoare a ratelor de dobânda la leu atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni) cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 100%, și respectiv 98% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție. Astfel rată medie a ROBOR cu scadență de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,25% (valoare în creștere cu 0,62 puncte procentuale față de valoarea înregistrată în exercițiul anterior), iar yield-ul la obligațiunile suverane denominate în lei cu scadență de 5 ani este de 4,74% (valoare în creștere cu 0,70 puncte procentuale față de exercițiul anterior). Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică, lansat de către CFA România în luna mai 2011 reprezentă un indicator care cuantifică anticipațiile analiștilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un an. Indicatorul de încredere macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condițiile curente - referitoare la mediul de afaceri și piață muncii, precum și anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piață muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

 

China va depăși Statele Unite și va deveni cea mai mare economie a lumii până în 2032

China va depăși Statele Unite până în anul 2032, devenind cea mai mare economie din lume, în contextul în care activitățile economice se intensifică în Asia, inclusiv în India și Japonia, potrivit estimărilor Centrului de Cercetare în domeniile Economiei și Afacerilor, informează agenția Bloomberg.

Importanța economiilor majore din Asia va continua să crească în anul 2018 și ulterior, preconizează Centrul de Cercetare în domeniile Economiei și Afacerilor (CEBR), un institut cu sediul la Londra.

Conform estimărilor, India va depăși Marea Britanie și Franța în 2018, devenind a cincea economie ca mărime din lume. Până în anul 2027, India va depăși și Germania, ajungând pe locul al treilea la nivel mondial. China ar urma să depășească Statele Unite și să ajungă pe locul întâi la nivel global până în anul 2032. În acel moment, potrivit prognozelor economice, trei dintre primele patru economii ale lumii vor fi din Asia - China, India și Japonia. Avansul economic al Indiei nu se va opri aici, cred experții Institutului CEBR, anticipând că națiunea va ajunge prima economie mondială în a doua jumătate a secolului.

În anul 2017, primele zece economii ale lumii sunt: 1 - Statele Unite ale Americii, 2 - China, 3 - Japonia, 4 - Germania, 5 - Franța, 6 - Marea Britanie, 7 - India, 8 - Brazilia, 9 - Italia, 10 - Canada.

Euro a scăzut în mod neașteptat în ziua de Crăciun

Euro a scăzut în mod neașteptat în ziua de Crăciun, cu aproximativ 2%, declin atribuit de analiști vânzărilor generate de computer, pe fondul unui volum scăzut al tranzacțiilor, relatează Financial Times. Bloomberg a relatat luni că euro s-a depreciat cu 3%, dar, potrivit datelor de marți ale companiei de informații financiare, declinul ar fi fost de circa 2%. Un analist la Scotiabank în Hong Kong, Qi Gao, a spus că, potrivit discuțiilor din piață, deprecierea ar fi fost urmarea tranzacțiilor pe bază de algoritmi și nu a factorilor fundamentali. Analistul a arătat că euro s-a depreciat puternic la jumătatea tranzacțiilor de luni, dar că și-a revenit rapid. Interesul pentru euro al investitorilor a fost redus în ultimele zile. Victoria la limită a partidelor pro-independență în alegerile din Catalonia de săptămâna trecută a slăbit moneda unică europeană, în timp ce acțiunile spaniole au scăzut vineri. Totuși, euro s-a depreciat în urma alegerilor cu numai 0,2%, datorită redresării economiei europene, care compensează riscurile politice.

Livrările de telefoane iPhone X se vor reduce

Analiștii au redus estimările referitoare la livrările Apple de telefoane iPhone X în primul trimestru al anului 2018, ei făcând referire la cererea modestă de la sfârșitul sezonului cumpărăturilor de serbători, relatează Bloomberg. Vânzările de iPhone-uri X ar putea fi de 35 de milioane de aparate în trimestrul viitor, anticipează Zhang Bin, analist la Sinolink Securities, care a redus estimarea cu 10 milioane de dispozitive. Potrivit JL Warren Capital, livrările vor coborî la 25 de milioane de iPhone-uri X în perioada analizată, de la 30 de milioane de telefoane în trimestrul al patrulea. El a menționat comenzile mai reduse ai unor furnizori ai Apple. Declinul reflectă ”cererea slabă determinată de prețul ridicat al iPhone X și lipsa unor inovații interesante”, a explicat într-o notă adresată clienților JL Warren Capital, firmă de cercetare a pieței, din New York ”Vestea proastă este că intens promovatul iPhone X nu a stimulat cererea la nivel mondial”, se a arată în notă.

Companiile bazate pe monede virtual, interzise la Bursă

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Israel va propune interzicerea tranzacționării la bursa din Tel Aviv a acțiunilor companiilor care au ca obiect de activitate bitcoin sau alte monede virtuale, relatează Reuters. Președintele Autorității pentru Instrumente Financiare din Israel (Israel Securities Authority, ISA), Shmuel Hauser, a afirmat la conferința de afaceri Calcalist că va face această propunere săptămâna viitoare. Dacă va fi aprobată, propunerea va fi audiată public, iar ulterior legislația referitoare la activitatea bursei de valori va fi modificată. ”Dacă o companie are ca obiect principal de activitate monedele virtuale nu o vom accepta. Dacă este deja listată, o vom suspenda”, a spus Hauser said, adăugând că ISA trebuie să găsească legislația potrivită pentru astfel de companii. Hauser nu a menționat ce companii ar fi afectate, dar cel puțin două companii listate la bursa din Tel Aviv consideră că monedele virtuale sau tehnologia din spatele acestora sunt esențiale pentru afacerile lor, respectiv Blockchain Mining și Fantasy Network.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.