Economic

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Ce a stabilit Guvernul pentru asigurații din sistemul de sănătate

Ziarul de Vrancea
12 dec 2018 725 vizualizări

Măsura a fost anunțată la ultima ședință de Guvern

Persoanele care obtin alte venituri decât cele din salarii își vor păstra calitatea de asigurat în sistemul de sănătate până la 15 mrtie 2019, când se depun noile declrații privind obligațiile de plată, a anunțat joi premierul Viorica Dăncilă, precizând că va fi adoptat un act normativ în acest sens în ședința de Guvern, "Pentru asigurarea continuității în acordarea serfviciilor de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri altele decât cele din salarii vom completa legislația. Astfel, își vor păstra calitatea de asigurat și dreptul la pachetul de bază până la data de 15 martie 2019, când se depun noile declarații privind obligațiile de plată persoanele care obțin venituri din pensii, din activități independente, din cedarea folosinței bunurilor, din activități agricole,silvicultură și piscicultură, din drepturi de proprietate intelectuală, din activități independente în baza unor contracte de activitate sportivă, din arendă, din socieri cu persoane juridice contribuabili" Viorica Dăncilă a explicat că astfel sunt preîntâmpinate eventualele sincope în asigurarea serviciilor medicale pentru aceste categorii persoane.

Romsilva se laudă cu afaceri de două miliarde de lei și un profit de 300 de milioane

Reprezentanții Romsilva au anunțat, joi, că Regia estimează o cifră de afaceri pe 2018 de peste 2 miliarde de lei și un profit de aproximativ 300 de milioane de lei. Peste 80% din volumul vânzărilor provine din comercializarea masei lemnoase. „Toți indicatorii privind cifra de afaceri, profit și venituri vor fi atinși până la finalul anului, conform estimărilor. Din veniturile totale, cele provenite din vânzarea de masă lemnoasă se ridică la aproximativ 80%, în timp ce serviciile silvice și produsele nelemnoase asigură aproximativ 20% din veniturile totale”, se arată într-un raport al Romsilva, transmis, joi, MEDIAFAX. Reprezentanții Romsilva au precizat, pentru MEDIAFAX, că Regia va avea o cifră de afaceri de peste două miliarde de lei și un profit de aproximativ 300 de milioane, iar cifrele exacte se vor furniza la începutul anului 2019. „La produse nelemnoase, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a livrat 2.703 tone fructe de pădure, 501 tone ciuperci comestibile, 495,3 tone plante medicinale, 220,6 carne de vânat, 372,4 tone păstrăv și peste 32 de mii de fazani și potârnichi vii”, se mai arată în raportul Romsilva.

Bugetarii vor avea încă două zile libere: 24 și 31 decembrie

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, că bugetarii vor avea zile libere și 24 și 31 d3ecembrie, ceea ce înseamnă câte o minivacanță de 5 zile pentru Crăciun și Revelion. "Am o veste bună pentru angajații din sistemul bugetar. Se vor bucura de încă două zile libere, în preajma Crăciunilui și Anul Nou, respectiv 24 și 31 decembrie. Sper ca tot mai mulți români să aibă tihnă și liniște în perioada sărbătorilor", a spus premierul Viorica Dăncilă. Prin urmare, perioada de vacanță ar fi între 22 și 26 decembrie și o alta între 29 decembrie și 2 ianuarie.

Fintech-ul Revolut, prezent în România, a obținut licența bancară în Europa

Revolut, un fintech britanic care este prezent în România, a obținut licența bancară europeană și a anunțat, joi, că are în plan să ofere utilizatorilor conturi curente complete, posibilitatea de a lua credite și de a tranzacționa acțiuni fără comision. Licența bancară va permite utilizatorilor să își depună salariile direct în Revolut, iar depozitele vor fi garantate până la 100.000 de euro prin Schema Europeană de Garantare a Depozitelor. În plus, Revolut va începe să lucreze pentru a permite descoperiri de cont (overdraft) și împrumuturi, atât pentru persoane fizice, cât și pentru firme. Revolut, care are peste 115.000 de utilizatori în România, va începe implementarea licenței anul viitor, concentrându-se inițial asupra țărilor europene mai mici, înaintea pașaportării ulterioare pe piețele-cheie precum Marea Britanie, Franța, Germania sau Polonia, conform unui comunicat de presă transmis joi. Reprezentanții noii bănci estimează că va dura între trei și șase luni după obținerea licenței bancare până când aceasta va fi pașaportată în Europa, țări prioritare fiind Marea Britanie, Franța și Polonia. Pe lângă lansarea pe piețele internaționale și dezvoltarea platformei de investiții fără comisioane, o zonă principală de interes pentru companie o reprezintă intrarea pe piața de creditare. Revolut plănuiește să ofere opțiuni standard de descoperit de cont (overdraft), precum și împrumuturi pentru persoane fizice și juridice la dobânzi competitive. Lansat în urmă cu trei ani, Revolut și-a atras inițial clienții oferindu-le posibilitatea de a cheltui și de a transfera bani oriunde în lume la cursul de schimb valutar real. În prezent, compania are trei milioane de utilizatori, iar la funcționalități a adăugat vizibilitatea asupra cheltuielilor, controlul bugetului și posibilitatea de a economisi bani. În decembrie 2017, compania a început să ofere expunere la criptomonede, utilizatorii putând vinde și cumpăra direct din aplicație, iar în luna august 2018 și-a anunțat planurile de a lansa o platformă de investiții fără comisioane în Marea Britanie și Europa, la începutul anului viitor. Revolut deschide astăzi între 8.000 și 10.000 de conturi curente zilnic, iar utilizatorii tranzacționează lunar peste 4 miliarde de dolari. Veniturile Revolut au crescut de cinci ori anul trecut, iar compania a atins pragul de rentabilitate în luna decembrie 2017. Compania preconizează că se va lansa în Statele Unite, Canada, Singapore, Japonia, Australia și Noua Zeelandă în prima parte a anului viitor.

Apple va construi un nou campus printr-o investiție de 1 miliard de dolari

Apple va investi 1 miliard de dolari pentru construirea unui nou campus în North Austin, Texas, a anunțat joi producătorul iPhone, transmite CNBC. În următorii trei ani, compania urmează să înființeze și alte centre de operațiuni în Seattle, San Diego și Culver City, California, precum și să extindă activitățile din Pittsburgh, New York și Boulder, Colorado. Campusul din North Austin va avea o capacitatea inițială pentru 5.000 de angajați, care va ajunge ulterior la 15.000 de angajați. Noul campus va fi localizat la circa 1 kilometru de sediul actual al Apple din Austin și va oferi posturi de ingineri, cercetători, specialiști în finanțe, vânzări și relații cu clienții. În urma acestei extinderi, Apple va deveni cel mai mare angajator privat din Austin. ”Apple este mândră să aducă noi investiții, locuri de muncă și oportunități în orașe din Statele Unite și să dezvolte semnificativ parteneriatul de un sfert de secol avut cu acest oraș și oamenii din Austin”, a afirmat directorul general al Apple, Tim Cook, într-un comunicat.

Comerțul auto a crescut cu 6,5%, la 10 luni

Între 1 ianuarie și 31 octombrie, față de aceeași perioadă din 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 6,5%, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS). Evoluția s-a datorat creșterilor înregistrate la: comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente; întreținerea și repararea motocicletelor (33,6%), comerțul cu autovehicule (14,4%) și la activitățile provenite din comerțul cu piese și accesorii pentru autovehicule (1,3%). Activitățile de întreținere și repararea autovehiculelor au scăzut cu 12,8%. În aceleași perioade, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu ridicata și cu amănuntul, întreținerea și repararea autovehiculelor și a motocicletelor, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a crescut cu 7,5%.

Cum va evolua prețul apartamentelor în viitorul an

 Imobiliare.ro: Piața rezidențială nu se află în fața unei crize similare celei din 2008, prețurile sunt mai mici

Piața rezidențială nu se află în fața unei crize similare celei din 2008, în contextul în care prețurile sunt semnificativ mai mici decât atunci, ritmul de creștere a prețurilor a încetinit în acest an, iar salariile sunt mult mai mari decât în 2008, potrivit unei analize publicate joi de portalul Imobiliare.ro. Trendul ascendent pe care se înscrie piața imobiliară din 2014 încoace alimentează speculațiile cu privire la iminența unei crize similare celei din 2008, dar, potrivit datelor Imobiliare.ro și Analizeimobiliare.ro - platforma dezvoltată și susținută de portal, actualul context de piață este semnificativ diferit față de cel din 2008. ”Un prim argument în acest sens este dat de faptul că prețurile locuințelor se situează, încă, la un nivel semnificativ mai scăzut decât cel din perioada de boom. Potrivit indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată de către vânzătorii de apartamente (noi și vechi) din întreaga țară este cu aproape 40% mai mică decât cea consemnată în momentul de vârf al pieței”, se arată în comunicat. Astfel, un apartament poate fi achiziționat în momentul de față cu 1.242 de euro pe metru pătrat, față de 2.058 de euro pe metru pătrat în martie 2008. Cu o singură excepție, marile orașe mai au de recuperat din declinul consemnat în perioada de recesiune, potrivit analizei. ”Cel mai recent raport realizat de Analize Imobiliare relevă că cea mai mare diferență de preț la 10 ani este valabilă, în continuare, chiar în cea mai mare piață imobiliară a țării, anume Bucureștiul – unde apartamentele erau, în trimestrul al treilea (T3) 2018, cu 35,9% mai ieftine decât în perioada similară din 2008”, se arată în comunicat. Diferențe importante pot fi observate și în centre regionale precum Constanța (-25,9%), Brașov (-25,9%) și Iași (-21,7%). Un ecart de preț mai mic față de 2008, -5,5%, există Timișoara, în vreme ce Cluj-Napoca este singurul mare centru regional al țării în care apartamentele sunt mai scumpe acum decât în urmă cu zece ani – cu o diferență de 6,2% față de T3 2008. În al doilea rând, este semnificativ faptul că, deși proprietățile rezidențiale continuă, per ansamblu, să se aprecieze, ritmul de creștere a prețurilor a încetinit totuși mult în 2018 – acesta situându-se, totodată, mult sub cel consemnat în perioada de boom, potrivit analizei. ”Potrivit datelor Analize Imobiliare, în cel de-al treilea pătrar al anului în curs, proprietățile rezidențiale din România s-au apreciat cu doar 0,7% față de cele trei luni anterioare (în scădere de la câte 1,4% în primele două trimestre). Astfel, pe fondul majorărilor reduse de preț din 2018, media trimestrială a variațiilor de pe segmentul rezidențial se situează, după primele nouă luni din 2018, la un nivel de 1,16%, față de 2,2% în 2017 și, respectiv, 2,9% în 2016”, se arată în comunicat. Spre comparație, în perioada de dinaintea declanșării crizei imobiliare, marja trimestrială de creștere a prețurilor ajungea chiar să depășească pragul de 10% – valorile maxime au fost consemnate chiar în primul trimestru din 2018, când locuințele s-au scumpit cu 16%, dar și în T3 2006 (plus 13%), T2 2006 (plus 11,25) și T2 2007 (plus 10,58), se arată în comunicat. Un al treilea important aspect, care face ca actualul context de piață să fie semnificativ diferit față de cel din 2008, este reprezentat de evoluția salariilor, potrivit analize. Astfel, potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS), salariul mediu net lunar pe economie s-a majorat cu aproape 140% în ultimii (mai bine de) zece ani, de la 1.134 de lei în martie 2008, la 2.720 de lei în octombrie 2018. ”În condițiile în care proprietățile rezidențiale autohtone sunt evaluate, de cele mai multe ori, în euro, un posibil contraargument la creșterea salariilor ar fi, desigur, evoluția cursului valutar. De menționat este însă că, în condițiile în care euro a crescut, în acest răstimp, cu doar 25% (de la 3,7276 de lei la finele lui martie 2008, până la 4,6668 de lei la sfârșitul lui octombrie 2018), majorarea veniturilor este departe de a fi contracarată când vine vorba de achiziții imobiliare”, se arată în comunicat.

Indicele Robor la trei luni a stagnat la 3,04%

Indicele Robor la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,04%, pentru a treia zi consecutiv, potrivit datelor publicate joi de Banca Națională a României (BNR). Robor la trei luni este indicatorul principal în funcție de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Marți și miercuri, indicele a stagnat la 3,04%.  Totodată, indicele Robor la șase luni a stagnat, joi, la 3,34%. Acest indice a coborât, miercuri, la 3,34%, cel mai scăzut nivel din 3 iulie, când a fost 3,32%.

 

 

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.