Economic

MOZAIC ŞTIRI ECONOMICE: Bursa va fi condusă de directorul adjunct

Ziarul de Vrancea
23 aug 2017 549 vizualizări

Bursa de Valori București (BVB) a anunțat miercuri că directorul general adjunct Alin Barbu este cel care reprezintă legal societatea și va asigura conducerea BVB, ”potrivit actului constitutiv, regulamentului de organizare și funcționare al societății și hotărârilor Consiliului Bursei”.

”Alin Barbu este director-conducător autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, exercită conducerea și are prerogative specifice activității de operator de piață/sistem a societății din anul 2009”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de BVB. Contractul de mandat al directorului general al Bursei de Valori București, Ludwik Sobolewski, a expirat luni, fiind creată o situație juridică neobișnuită, motiv pentru care acesta a decis să nu își exercite mandatul, până la o decizie a Consiliului Bursei. „Pe data de 21 august 2017 a expirat contractul de mandat al directorului general al BVB, Ludwik Sobolewski. Acest fapt creează o situație juridică neobișnuită, având în vedere și faptul că decizia Consiliului Bursei nr 79/1 iulie 2013 (ce a stat la baza aprobării Autorității de Supraveghere Financiară prin decizia nr 616/21 august 2013) nu a prevăzut un termen pentru numirea dui. Sobolewski în această calitate, iar decizia de aprobare a contractului de mandat a fost una separată, care nu a prevăzut încetarea calității de director general la încetarea contractului de mandat. Situația ar putea fi clarificată printr-o decizie a Consiliului Bursei”, arată un raport transmis luni de BVB.

Fondurile private de pensii administrează un “tort” de aproape 8 miliarde de euro

Valoarea totală a activelor administrate de fondurile de pensii private obligatorii a înregistrat un avans de 30,76% în ultimul an, până la 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro) în 30 iunie, a anunțat miercuri Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Ministerul Finanțelor vrea să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuția virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru Profit.ro surse din piața de profil. Dacă va fi aplicată, măsura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanților la acest sistem. Măsura ar urma să fie aplicată de anul viitor, au mai spus sursele citate.În primele discuții cu reprezentanții industriei de profil, Ministerul Finanțelor a propus și varianta mai dramatică de reducere a contribuției, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi însemnat o diminuare de 80%. Rata de rentabilitate pentru fondurile de pensii private a ajuns în iunie la 4,91%, potrivit ASF. ”Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanți. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creștere fiind de 30,76%”, se arată în comunicat. ASF a subliniat că actualul mecanism de funcționare a Pilonului II de pensii nu este pus în discuție și nu are dreptul de inițiativă legislativă în vederea modificării actelor normative care reglementează sistemul pensiilor administrate privat.  O altă măsură pe care Ministerul Finanțelor vrea s-o pună în aplicare, tot de la 1 ianuarie 2018, se referă la comisionul aplicat în fiecare lună contribuțiilor fiecărui participant la Pilonul II, plafonat prin lege la nivelul de 2,5%, potrivit surselor citate de Profit.ro. “Statul vrea să elimine acest comision de 2,5%. Practic, prin această măsură, veniturile administratorilor vor fi afectate în proporție de aproape 50% și va întârzia semnificativ recuperea integrală a sumelor investite de acționarii administratorilor la momentul lansării Pilonului II, care era preconizată în anul 2020 sau 2021. Cu toate că administratorii sunt pe profit de câțiva ani, câștigul acumulat până în prezent nu acoperă sumele investite de la debutul sistemului, în urmă cu aproape 10 ani”, au spus sursele Profit.ro.

Fiat Chrysler analizează separarea brandurilor de lux Maserati și Alfa Romeo

Fiat Chrysler Automobiles analizează opțiuni care includ separarea de grup a brandurilor de lux Maserati și Alfa Romeo, precum și a producției de componente, potrivit unor persoane apropiate situației, transmite Bloomberg. Măsurile ar concentra activitatea companiei italo-americane pe automobilele de serie, pentru a face grupul Fiat Chrysler mai atractiv pentru o posibilă combinație cu o companie concurentă, au spus persoanele. Brandurile de lux ar putea valora până la 7 miliarde de euro, în timp ce Magneti Marelli și alte afaceri cu componente sunt evaluate la 5 miliarde de euro, potrivit estimărilor analiștilor. Discuțiile dintre directorii grupului progresează, fiind analizate mai multe opțiuni, inclusiv doar separarea uneia sau mai multor unități producătoare de componente, între care se mai află Teksid și Comau. Decizia finală ar putea să nu aibă loc până la începutul lui 2018, iar momentul în care ar avea loc tranzacțiile este incert, au mai spus sursele. Reprezentanții Fiat Chrysler au refuzat să comenteze. Planul mai are rolul să returneze valoare pentru familia Agnelli și alți acționari, în condițiile în care acțiunile grupului continuă să înregistreze performanțe mai scăzute decât cele ale altor companii concurente. Goldman Sachs estimează că afacerile Fiat Chrysler valorează circa 50 de miliarde de euro, nivel dublu față de actuala valoare de întreprindere, de 24,5 miliarde de euro. Acțiunile Fiat au crescut cu până la 2,4% în urma informațiilor, evoluând ulterior în urcare cu 1,9% la bursa din Milano, conferind companiei o capitalizare de 17,5 miliarde de euro. Directorul general Sergio Marchionne pregătește viitorul plan de afaceri pe cinci ani al grupului, înainte de a pleca din companie în 2019. Separarea unor divizii de grup este un instrument familiar pentru Marchionne, acesta coordonând deja separarea producătorului de camioane și tractoare CNH Industrial în 2011 și marca de automobile sport Ferrari în 2016. Combinate, cele două companii au o valoare de piață de 57 de miliarde de dolari, comparativ cu 6 miliarde de dolari în 2004, anul venirii lui Marchionne la conducere. Conform propunerii, Fiat Chrysler intenționează să păstreze Jeep pentru a susține producția de automobile de serie, alături de mărcile Dodge și Ram, au spus sursele. Jeep a atras interesul grupului chinez Great Wall Motor, care a anunțat marți că există incertitudini mari că va urmări o tranzacție.

Apple se va concentra pe software și tehnologie destinate automobilelor autonome

Apple își restrânge planurile de construcție de vehicule autonome, urmând să se concentreze pe software și tehnologie destinate acestora, a relatat New York Timed marți seara, relatează MarketWatch. În luna iunie, directorul general al Apple, Tim Cook, a spus că schimbarea de strategie a Apple după ani de zile de muncă la așa-numitul Project Titan a avut loc după complicații provocate de mărimea proiectului legat de vehiculele autonome și de lipsa unei viziuni clare pentru produsul finit. După ce directorul pentru hardware al Apple, Bob Mansfield, a preluat conducerea proiectului Titan anul trecut, el a transferat atenția de la construcția unui automobil autonom la tehnologia din spatele acestuia, potrivit Times. Apple intenționează să testeze această tehnologie pe un vehicul van autonom, între campusurile din Sillicon Valley, se mai arată în articol.

Wal-Mart se asociază cu Google pentru vânzari prin comenzi vocale online

Wal-Mart Stores se asociază cu Google, divizie a grupului Alphabet, pentru a intra pe piața cumpărăturilor online prin comenzi vocale, dominată în prezent de Amazon.com, relatează Reuters. Google va oferi sute de mii de produse comercializare de Wal-Mart pe platforma controlată vocal Google Assistant, de la sfârșitul lunii septembrie, a scris miercuri directorul pentru comerț electronic al retailerului american, Marc Lore, într-o postare pe blog. Lore, care s-a alăturat Wal-Mart după ce grupul a cumpărat compania sa de comerț electronic Jet.com, a spus că retailerul va oferi o gamă mai largă decât a oricărui alt comerciant pe platforma Google Assistant. Amazon, al cărui serviciul controlat vocal Alexa permite utilizatorilor să facă cumpărători pe platforma sa, este lider pe acest segment de piață, dispozitivele Echo controlând 72,2% din piață în 2016, cu mult peste cota de 22% deținută de Google Home, potrivit firmei de cercetare eMarketer. Retailerul Amazon deține o poziție dominantă și în vânzările online, în fața Wal-Mart și alți retaileri tradiționali.

Băncile britanice vor închide în acest an un număr record de 762 de sucursale

Băncile din Marea Britanie vor închide în acest an un număr record de 762 de sucursale, privând tot mai mulți clienți de accesul la serviciile financiare directe, ca parte a strategiei de reducere a costurilor prin dezvoltarea operațiunilor online. Numărul sucursalelor închise sau care urmează să fie închise în acest an este mai mare decât cel de 583 de anul trecut, fiind cel ridicat înregistrat vreodată, potrivit unei analize realizată de Reuters în funcție de anunțurile băncilor, studiile academice și datele guvernamentale disponibile. Băncile și companiile financiare cooperatiste din Marea Britanie au închis sucursale într-un ritm de 300 de unități pe an, începând din 1989, tendință care s-a accelerat în ultimii ani, ca reacție la presiunile asupra profiturilor. Royal Bank of Scotland urmează să desfințeze în acest an 244 de sucursale, Lloyds Banking Group 195, iar HSBC și Barclays 117, respectiv 90-100. Astfel, până la sfârșitul acestui an în Marea Britanie vor mai exista aproximativ 8.000 de sucursale bancare, comparativ cu 17.831 în 1989, conform datelor University of Nottingham.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.